Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Přeloženo a zkráceno z originálu na :

http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...78630&rid=0

...pár myšlenek od Viktora (snad promine) a zbytek vykraden kde se dá (timefactors.com) :thumbsup_anim: Pokud je zde uvedena nějaká nepřesnost, nebo blbost, Viktor to jistě rád a dobrovolně uvede na pravou míru :thumbsup_anim:

DSCN3261.jpg

Hodinky Precista PRS50 má na na svědomí Eddie Platts z TimeFactors, který pro partu nadšenců vyrábí "pocty" slavným vojenským modelům a snaží se být co nejblíž původním vojenským specifikacím. Jedná se vždycky o hodinky, který už nejde koupit, protože je původní výrobci nevyrábějí (buď zanikli nebo vyrábějí silně modernizovaný modely). Zároveň Eddie dbá na to, aby neporušil něčí chráněná práva. Koupil dvě zaniklé vojenské značky, Broadarrow a Precista (nákup Broadarrow napadla Omega, jsou v soudním sporu, po dobu sporu Eddie značku nepoužívá). Nejedná se o kopie existujících modelů v prodeji, ale společně s německým výrobcem pouzder a hodinek Frickerem na základě původních specifikací vyrábějí historizující hodinky, který jsou navíc často zajímavé po technický stránce - třeba méně obvyklým strojkem, který se Eddiemu podaří sehnat, nebo použitím měkkého kovu na ciferník (antimagnetické odstínění strojku).

Původní model:

mbpfff01.jpg

další fotografie zde: http://www.ninanet.net/watches/others15/Mediums/mbpff.html

prs50-7.jpg

Eddie pro nás připravil model inspirovaný Blancpain Fifty Fathoms (hodinky tohoto typu pro různý armády nevyráběl jen Blancpain, ale společně s ním ještě nekolik dalších výrobců) a to hned ve dvou verzích.

• Precista PRS50
  • Precista PRS50 LIMITED EDITION
Obě dvě verze mají společné rozměry, tj:
  • Průměr bez korunky: 42mm
  • Výšku: 15.3mm
  • Šířku pásku: 22mm
  • Hmotnost: 130 gr. with strap.
  • Safírové sklo a vodotěsnost 200m
DSCN3290.jpg

Ve verzi Precista PRS50 nalezneme nám dobře známou Etu 2824 (recenze kalibru zde:http://www.chronometrie.com/eta2824/eta2824.html)

Ve verzi Precista PRS50 LIMITED EDITION nalezneme kalibr AS2063, který se používal i v původních modelech. Jedná se o automat se 17 kameny, frekvencí 21,600 BPH. Kalibr umožňuje ruční natahování, chybí hacking. Velmi sympatická záležitost použít jiný kalibr než Eta.

Další technická data:

• A.Schild movement AS 2063
  • vyráběn mezi 1969 až 1978
  • ukazatel datumu s funkcí rychlonastavování datumu
  • rezerva chodu 45 hodin
  • průměr 25,6 mm
  • výška 5,2 mm
  • 17/21/25 kamenů v závislosti na verzi
  • incabloc shock protection
Pouzdro a korunka se vyrábí v Německu (a Němci si je tajně nechávají vyrábět u Primu :thumbsup_anim: ). Pouzdro má leštěnou povrchovou üpravu, což se bohužel v poslední době stává stále větším zlozvykem, zejména u sportovních hodinek, kterým více sluší kombinace leštěné a kartáčované oceli. Korunka je částečně zapuštěna v pouzdru a má průměr necelých 6mm. S korunkou se velmi snadno manipuluje (což neplatí pro všechy dver modely)

prs50le-5.jpg

Indexy lunety jsou velmi precizně zarovnány s prvky na ciferníku. Pro pohyb lunety je potřeba vyvynout přiměřenou sílu. Luneta je aretována 60-ti cvaknutími. Leštěný povrch lunety je poměrně těžké uchopit, luneta by správně měla mít broušený povrch, aby se s ní dalo snadněji otáčet. Pokud nemáte suché prsty, bude se Vám s lunetou otáčet celkem obtížně. Na lunetě velmi mile překvapí svítící indexy, jsou to jedny z mála (a snad i jedny z prvních) hodinek které měly/mají svítící celou lunetu (a ne jen třeba jeden bod).

Jak již bylo řečeno, hodinky mají safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou.

Ciferník je věrná replika ciferníku původního ho modelu Blancpain Fifty Fathoms. Výplň indexů a ručiček je lehce nazelenalá, podklad datové věnce je černý a ladí tak s podkladem ciferníku. Radiační ciferník na pozici 6 je v angličtině označován jako "no radiations circle" a byl součástí původního designu hodinek. Jedná se o pozůstatek doby, kdy se pro luminiscenční nátěry používaly lehce radioaktivní barvy (běžně se stávalo, že Vám po roce nošení hodinek narostl na ruce šestý prst). Svítivost hodinek je dobrá, ale není nijak vyjímečná. Svítící indexy na lunetě svítí o polovinu méně než ručičky a indexy na ciferníku.

DSCN3311.jpg

K hodinkám jsou dodávány dva gumové řemeny - modrý a černý, nosí se pohodlně, ale k hodinkám a leštěnému pouzdru vypadají trochu levně. Opět - jsou to military hodinky a celoleštěné pouzdro je zde chybným krokem

DSCN3287.jpg

Závěr recenzenta: Z hodinek je cítit krásná vintage atmosféra. Cena hodinek je velmi příznivá s ohldem na kvalitu a na pocit z nošení hodinek. Pokud použijete kvalitnější řemen, bude pocit z hodinek ještě lepší. Ke snadné výměně řemenu by měly přispět provrtané díry v nožičkách.

Odkaz na další vlákno s těmito hodinkami: http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=10267

prs502824dwg.jpg

Upraveno uživatelem ¨safi
Odesláno (upraveno)

Pár dalších fotografií, zdroje:

http://forums.watchuseek.com/showthread.ph...near#post762212

http://www.pmwf.com/cgi-bin/Forum/webbbs_c...es;read=1364910

sprs50crq2.jpg

sprs50jek2.jpg

slume1ru0.jpg

mesh3.jpg

Foto od afrikaba ukazující potápěče s původní verzí hodinek:

post-520-1199688946.jpg

Foto z forums.watchuseek a porovnání s hodinkama Stingray, což je pocta Fifty Fathoms od Billa Yao, MIIK watches.

_DSC2361.jpg

post-236-1202943198.jpg

post-236-1202943207.jpg

post-236-1202943213.jpg

Odesláno

Safi, díky za recenzi. Blancpain Fifty Fathoms jsou nádherné hodinky, jedny z mých nejoblíbenějších a ten přeškrtnutý radioaktivní znak taky vypadá zajímavě. ;) (Jinak to s tím šestým prstem bylo dobré :D )

A Precista se mi taky líbí, ale jak jsem psal už ve vláknu od afrikaba, Blancpain to není. :thumbsup_anim: Ale bral bych je. ;)

Odesláno
  ¨safi napsal:
S tím radioaktivním znakem bych měl také problémy - narušuje ümysl nosit hodinky k obleku, i když o nic tragického se nejedná..Moc se mi líbí, akorát jsou už mimo moje rozměry

42 mm je hodně?

Odesláno
  Mike. napsal:
42 mm je hodně?

Mám hodně hubenou ruku....ve čtvrtek jsem si zkoušel Ypovy Omega Planet Ocean chronografy a už na mě byly moc velké. Po dvou letech a 12-ti koupených (a většinou prodaných) hodinkách jsem zjistil, že pro mě osobně je maximum 40mm a ideálních je 36-38mm.

Odesláno (upraveno)
  rorda napsal:
No fuj, k obleku ... :)

Já vím...trávím 5 dnů v obleku + ještě o víkendu, takže asi tak..Třeba ocelové bíle samuraie jsem k obleku nosil a nevypadalo to vůbec špatně....Ale černé ocelové Samuraie si nedokážu představit k obleku. Nosil jsem k obleku i tmavě modré Seiko Sumo, ale to už nebylo ono - oproti Samuraiům jsou o cca 2mm větší a takové rozpláclejší.

Jinak jsem se právě od masivních sportovních hodinek přesunul k čistým oblekovkám (Stowy), nebo k decentním malým sportovním hodinkám jako jsou Seiko Alpinist

Odesláno
  ¨safi napsal:
Mám hodně hubenou ruku....ve čtvrtek jsem si zkoušel Ypovy Omega Planet Ocean chronografy a už na mě byly moc velké. Po dvou letech a 12-ti koupených (a většinou prodaných) hodinkách jsem zjistil, že pro mě osobně je maximum 40mm a ideálních je 36-38mm.

Chápu. :) Já taky nemám hrubou ruku, ale třeba Trasery mají 43 mm asi a jsou akorát. :thumbsup_anim: Pak ještě Seika 42 mm a taky mi nepříjdou nějak velké. :)

Ale to už je individuální věc. ;)

Odesláno

Su paradne mam jeho PRS14 a som spokojny......50tku by som uz mal objednanu keby bola aspon o 1 mm mensia,...proste som na ne maly medved :(

Odesláno
  cali napsal:
Su paradne mam jeho PRS14 a som spokojny......50tku by som uz mal objednanu keby bola aspon o 1 mm mensia,...proste som na ne maly medved :(

Máš nějaké vlastní fotografie?

Odesláno
  ¨safi napsal:
Máš nějaké vlastní fotografie?

Na fore je fotiek prs14 viac a ja nie som nic moc fotograf.... ale vidim ze si z prahy, tak ak by bol zaujem mozme sa dohodnut ze sa niekedy akoze nahodou vyskytnnem v rovnakej krcme ako ty a s PRS14 na ruke :)

Odesláno
  cali napsal:
Na fore je fotiek prs14 viac a ja nie som nic moc fotograf.... ale vidim ze si z prahy, tak ak by bol zaujem mozme sa dohodnut ze sa niekedy akoze nahodou vyskytnnem v rovnakej krcme ako ty a s PRS14 na ruke :)

No super..to by šlo....co nějaký oběd někde v centru?

• po měsíci...
Odesláno
  cali napsal:
Kludne, co trebars piatok? Miesto navrhni.

Moc pěkná recenze, děkuju.

Chlapi, vy si chcete vážně ukazovat PRSy?

:thumbsdown_anim:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...