Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Nakonec tady budu asi jediný, kdo bude mít IGENy v původním mosazném pouzdře a ne nerezu...

Na druhou stranu říkám, že když to dělá ta samá firma tak to je spíš takový tovární "upgrade" a nejedná se o až tak velké narušení autentičnosti...

Je nas vic. I kdyz ja ty svoje planuju casem hodit do nerezu. Musim priznat, ze se mi Igeny neprestavaji libit a po te, co jsem si poridil i modrou variantu, tak jsem dospel k tomu, ze postupne necham zrenovovat vice barevnych variant (minimalne cerne a modre). Casem by renovovane Igeny mohly tvorit jadro mych hodinek na noseni. Vyhodou je, ze ti puvodni pouzdro a ostatni dily vrati, takze ho muzes pouzit na transplantaci pro dalsi kousky. Pro denni noseni je nerez urcite lepsi.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Odpovědi 2,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Tada
Odesláno

Karlos: Tak tyhle mají novou vložku lunety, ciferník, ručky a přeleštěné sklo...

No až budou prachy tak je asi nechám hodit do nerezu. :)

Odesláno
Moc pěkné :) Jen doplňující dotaz - velikosti jsou u I. a II. generace sportů rozdílné? Na té poslední fotcr jsou ty Sport II. jakoby menší ....

I. maji priblizne 37mm, II. maji priblizne 36mm. Na fotce vypadaji II. o dost mensi asi kvuli uhlu foceni = I. blize objektivu, II. dale od objektivu. Hezky je to videt na techto fotkach:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

barva na ručkách a ciferníku nemůže být ta původní, neboť její používání v polovině 80tých let zakázali, kvůli údajné radioaktivitě. Prošli všechny klenoty, družstva a opravny s přístrojem, kde to zapípalo, otevřeli šuplík a vše odnesli a pravděpodobně i zlikvidovali. Od té doby se Prim II začaly dělat bez svítící hmoty, všelijaké oranžové a světle zelené a pak přešli na Humberta.... Také proto je téměř nemožné sehnat svítící ručky na Igen a na Sport II jako náhradní díl. Z 95 procent jsou jen vybrakované z celých hodinek. Nebo někdo máte nepoužité ručky a ciferníky jako náhradní díly? Já tedy minimálně. A ta barva, kterou teď používají je dost světlá a také dost zrnitá....

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

mischa: Údajně radioaktivní? Ty starý svítící barvy jsou radioaktivní jak blázen!!! Chystám se o tom založit téma, sbírám onformace, ale viděl jsem pár videí s tématikou a geigerovy počítače prskaly jak vzteklá kočka :D

skalis: Já právě přišel na to, že IGENy mi na denní nošení sedí naprosto perfektně. Navíc na moje tenké ruce je 38mm akorát a ten design a čitelnost jsou pro mě bezkonkurenční... :)

Upraveno uživatelem Tada
Návštěvník Tada
Odesláno

IGENy jsou tak dobré, že bych se je nebál nosit ani k obleku! A to už je co říct! :)

Odesláno
IGENy jsou tak dobré, že bych se je nebál nosit ani k obleku! A to už je co říct! :)

Ja uz jsem ty svoje k obleku mel. Na hnedem aligatorovi jsou velmi decentni a kdyz clovek nejde do divadla, tak se to da.

Odesláno

Ak bola ta farba radioaktivna, mala by svietit stale, nie? Kedysi na skole sme sa ucili, ze takzvane "svietiace" (luminisencne) farby existuju tri druhy:

fluororesencne - svietia iba na svetle (zvyraznovace, dopravne znacky, ...)

fosforesencne - svietia aj v uplnej tme obmedzenu dobu po predchadzajucom osvieteni

a radioaktivne - svietia aj v uplnej tme bez predchadzajuceho osvietenia po dobu az tisic rokov (!)

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Asi ne nutně... To rádium tam bude proto, že rraguje ještě s něčím v té barvě a to z té barvy vyprchá pravděpodobně dřív než radium a pak to nesvítí...

Upraveno uživatelem Tada
Odesláno (upraveno)
mischa: Údajně radioaktivní? Ty starý svítící barvy jsou radioaktivní jak blázen!!! Chystám se o tom založit téma, sbírám onformace, ale viděl jsem pár videí s tématikou a geigerovy počítače prskaly jak vzteklá kočka :D

skalis: Já právě přišel na to, že IGENy mi na denní nošení sedí naprosto perfektně. Navíc na moje tenké ruce je 38mm akorát a ten design a čitelnost jsou pro mě bezkonkurenční... :)

Tado, žádný vlákno zakládat nemusíš, na fóru se o tomto tématu, napsalo celkem dost, stačí hledat.

Na původní PRIM SPORT Igen. se dávalo Tritium, neplést si to s Radiem.

Upraveno uživatelem BUBÁK
Odesláno

já tomu nerozumím, je v tom nějaká sračka, které říkajé C14... A na přístroji je to snadno měřitelné, jinak by je nenašli a nezničili. Jo a ty dvojky ve své době fakt svítily víc, než cokoli jiného, však jsem na to také furt čuměl. Ale že by to bylo tak nebezpečné, možná kdybych pár set ciferníků snědl, nebo tu barvu seškrábal a potíral se s ní.... Ani neznám případ, že by v Novém městě n. Metůjí někdo z hodinářů při opravě sportů kleknul. Ale je pravda, že všechny záruční opravy prováděli tam, přetěsnění také, já je tam měl dvakrát, jednou, když dotikaly a jednou, když jsem chtěl přetěsnit a novou korunku. Pravda, na ceně se to nepoznalo, jen na razítkách u záručáku, nebo účtence za opravu. A taky hodně ruček zkorodovalo, ne že by do nich nateklo, způsobil to běžný kondenzát.

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

U těch starých ciferníků je prý nejnebezpečnějí to, že když se člověk v těch hodinkách hrabe, tak ten radioaktivní prach z olopávající se barvy může vdechnout...

Alespoň takto jsem si to přečetl.

Upraveno uživatelem Tada
Odesláno
I. maji priblizne 37mm, II. maji priblizne 36mm. Na fotce vypadaji II. o dost mensi asi kvuli uhlu foceni = I. blize objektivu, II. dale od objektivu. Hezky je to videt na techto fotkach:

Sport II mám teď na renovaci v NMnM a už je mi teď jasné, po čem se budu shánět dál :) Díky za fotky, fakt moc pěkné hodinky. Oboje.

Odesláno
Zajimave, na tve lunete je pouzity jiny font? Je to videt na trojce. Moje ma dva kulate poloobloucky, tvoje je nahore zarovnana.

Tak jsem koukal na svoje puvodni a obe maji trojku s horni rovnou carkou se zobackem (ne tu kulatou). Jinak filo-boxere i jovani, vase kousky jsou paradni. Igen jsou fakt srdcovka (a ja to porad opakuju),

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...