Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Máme v jedné koupelně naplánovanou rohovou sprchu. Je to v pískovcovém objektu, jedna zeď v tom rohu je Ytong, druhá pískovec se sanační omítkou. Moje idea byla, hodit tam uzavřený sprchový box (v cenových relacích kolem 20k) a napojit ho přímo na odsávání, aby se do místnosti jako takové dostalo co nejméně vlhkosti. Při tomto řešení bych ani nemusel nikde obkládat zdi, do čehož se mi také moc nechce (ať mohou zdi dýchat).

Dnes jsem mluvil s naším instalatérem a ten mi boxy velmi vymlouval, protože prý to po sestavení bez silikonu v centimetrových vrstvách vůbec netěsní, když tam někdo vleze, tak se prý deformuje ta vanička a vznikají tam další spáry atd. atd. Samé věci, kterým bych se nedivil u boxů za 8k z Baumaxxu, ale zdá se mi divné, že by to takhle totálně mršili všichni.

Nemá tady s tím někdo zkušenosti a nemohl by se případně o ně podělit?

Návštěvník YPO
Odesláno
Máme v jedné koupelně naplánovanou rohovou sprchu. Je to v pískovcovém objektu, jedna zeď v tom rohu je Ytong, druhá pískovec se sanační omítkou. Moje idea byla, hodit tam uzavřený sprchový box (v cenových relacích kolem 20k) a napojit ho přímo na odsávání, aby se do místnosti jako takové dostalo co nejméně vlhkosti. Při tomto řešení bych ani nemusel nikde obkládat zdi, do čehož se mi také moc nechce (ať mohou zdi dýchat).

Dnes jsem mluvil s naším instalatérem a ten mi boxy velmi vymlouval, protože prý to po sestavení bez silikonu v centimetrových vrstvách vůbec netěsní, když tam někdo vleze, tak se prý deformuje ta vanička a vznikají tam další spáry atd. atd. Samé věci, kterým bych se nedivil u boxů za 8k z Baumaxxu, ale zdá se mi divné, že by to takhle totálně mršili všichni.

Nemá tady s tím někdo zkušenosti a nemohl by se případně o ně podělit?

Instalatér je lenoch :) ..... když se vanička pořádně zabuduje a podezdí (podloží) tak se není čeho bát ..... co se týká silikonu tak je potřeba koupit kvalitní - drahý silikon,jinak to černá (i když se větrá) a ve velmi krátkém čase ztrácí pružnost (vlastní zkušenost)

Odesláno

Taky bych to spíš viděl na neochotu instalatéra. Box je dle mého názoru elegantní a přitom pohodlné řešení a kolem těch 20k se nechá koupit i s napařovací a masážní výbavou.

Odesláno
Instalatér je lenoch :) ..... když se vanička pořádně zabuduje a podezdí (podloží) tak se není čeho bát ..... co se týká silikonu tak je potřeba koupit kvalitní - drahý silikon,jinak to černá (i když se větrá) a ve velmi krátkém čase ztrácí pružnost (vlastní zkušenost)

On to právě presentoval tak, že u koutu, skládaného z komponent, je vždy poctivá podezdívka, zatímco u boxů nic takového není a vanička boxu stojí jen na nějakých vlastních nožičkách. Také se mi to zdálo divné. Co se týče silikonu, tak tam jsem nějak nepochopil, co by se na tom koutu mělo tmelit - je-li to vyrobeno jako jeden celek k sesazení, tak bych čekal, že tam snad nebude co tmelit...

Takže to riskneme a box zkusíme s tím, že si pořádně pohlídáme kvalitu provedení toho usazení.

Návštěvník YPO
Odesláno
On to právě presentoval tak, že u koutu, skládaného z komponent, je vždy poctivá podezdívka, zatímco u boxů nic takového není a vanička boxu stojí jen na nějakých vlastních nožičkách. Také se mi to zdálo divné. Co se týče silikonu, tak tam jsem nějak nepochopil, co by se na tom koutu mělo tmelit - je-li to vyrobeno jako jeden celek k sesazení, tak bych čekal, že tam snad nebude co tmelit...

Takže to riskneme a box zkusíme s tím, že si pořádně pohlídáme kvalitu provedení toho usazení.

ty nožičky jsou většinou z tvrzeného plastu a slouží POUZE pro vymezení výšky před podezděním(aby to nemusel někdo držet ve vzduchu :) )- každá firma to má trochu jinak, ale nenech se odbýt

Odesláno

Pak dej vědět jak to dopadlo. Mimochodem jaký box jste vybrali?

Odesláno
Pak dej vědět jak to dopadlo. Mimochodem jaký box jste vybrali?

Výsledky budou i na webu, pak sem hodím link. Zatím se přikláníme k Ravaku ASBP3-90. Koupelna je dost mrňavá (vznikla vestavbou do prostoru/další místnosti) a čtvrtkruhové řešením nám přijde nejlepší.

Odesláno
Taky teď řeším koupelny a Ravak se mi zdá celkem slušnej a za dobrý peníze.

Jinak ten sprch. kout, co uvádíš není do čtvrtkruhu - http://www.profistavba.cz/Sprchove-kouty/p...3-90-Pearl.html

Ups, mea maxima culpa, jedná se o ASBKP6-90

http://www.profistavba.cz/Sprchove-kouty/1...6-90-Pearl.html

Jen nemohu najít výšku, v té naší koupelně si nemůžeme moc vyskakovat (doslova) - strop tam je (resp. bude) jen 215 cm.

Ohledně Ravaku souhlas, mám z toho podobný dojem. Vcelku bych se nebránil ani něčemu levnějšímu a jednoduššímu, přece jen je to objekt, který není určený k trvalému bydlení a tahle konkrétní koupelna je nejmenší z celkem 3, které tam budou. Nechci zase ale šetřit příliš a za dva roky to překopávat.

Odesláno
Ups, mea maxima culpa, jedná se o ASBKP6-90

http://www.profistavba.cz/Sprchove-kouty/1...6-90-Pearl.html

Jen nemohu najít výšku, v té naší koupelně si nemůžeme moc vyskakovat (doslova) - strop tam je (resp. bude) jen 215 cm.

Ohledně Ravaku souhlas, mám z toho podobný dojem. Vcelku bych se nebránil ani něčemu levnějšímu a jednoduššímu, přece jen je to objekt, který není určený k trvalému bydlení a tahle konkrétní koupelna je nejmenší z celkem 3, které tam budou. Nechci zase ale šetřit příliš a za dva roky to překopávat.

ROZMĚRY (mm): 910x910x2065 ... mas to v tom odkaze, ci je to pravda, netusim ... Ravak je inac slusna firma (ale konkretne s boxami skusenost nemam, ani im moc nefandim :) ), takze ak bude spravne osadeny, tak by mal vydrzat viac ako tie 2 roky ;)

Odesláno

jojo, já něco podobnýho zadával vloni. Ravak- vyšší řada ( nevím jak se tomu přesně říká) má masivnější hliníkové vedení skla, jak horní, tak i spodní. V této cenové kategorii lepší (pevnější) není.Co jedině může box zmršit je levná vanka. Investuj do keramiky, nebo litého mramoru. pak to ani nemusíš celé podezdívat, nám to položili obvodově na ytong. a pohoda. Tmelí se kontakt vanky se stěnou, a pak pro jistotu boční profily, zase ke stěně.

Jediné, čemu se nedá věřit, je anti-calk úprava. To je prý proti usazování vodního kamene na skle. nefunguje to, voda když schne, nechá vždy kapky. A to máme kojeneckou a já nevím jak jinou dobrou vodu..

Odesláno
Jediné, čemu se nedá věřit, je anti-calk úprava. To je prý proti usazování vodního kamene na skle. nefunguje to, voda když schne, nechá vždy kapky. A to máme kojeneckou a já nevím jak jinou dobrou vodu..

Anti-calc podle mý zkušenosti funguje, akorát se to musí každý 2-3 měsíce na sklo napajcovat. Myslím, že to není o vodním kameni ale o oxidaci skla. Jinak taky můžu doporučit vaničky z litýho mramoru.

Odesláno

JJ bude asi načtvanej, že mu to tu zasí...... ale nedá mi to. po obšírném výkladu slečny nabízitelky o nutnosti anti calku jsem vyrozuměl, že se jedná o povrchovku na skle, minimálně věčné a dokonale geniální. O nějakém sajrajtu navíc nebyla řeč. Nicméně asi jediný plus té půlhodinky byly kozy tý kozy... :guitar:

Zakoupím tedy další přípravek na přípravek a napaplu dokonale teď už nedokonalé sklo a budu se modlit aby mě nevynadal pán co mi chodí kontroloval domovní čističku, že chemijí zabijím užitečné bakterie.... :suicide_anim: co mi papaj ho.... :P :D

Odesláno (upraveno)

JJ - je otázka, jestli chceš skutečně nezávislý sprchový box, takovou sprchovací skříň na nožičkách, kolem které proudí vzduch, nebo zabudovaný rohový sprchový kout.

V tvém případě má myslím smysl ten box - a tam má instalatér , alspoň v cenové relaci 20 000,- Kč recht. Pohyby plastů jsou během používání značné, a tyhle boxy, co jsem zatím u nás na trhu viděl jsou skládaný z komponentů, bez tuny silikonu ta asi nepůjde. Vsadil bych na nerez a smalt, protože tuhost rámu a uložení je základní. Nebo jednolitej plastovej (asi polypropylen) výlisek, jak jsem ho viděl v jednom hotelu, jako toi toi záchody. Je to ovšem pro pískovec elegantní řešení, zvlášť, bude-li box mobilní (flexi připojení, aby za ním mohl tu sanační omítku udržovat, osvětlovat a tak. Můžeš zkusit i třeba SDK odvětranou předstěnu, i když tak bohužel může vzniknout kultivátor plísní. Obecně není dobré řešení kromě toho, do takových prostor koupelnu nedělat, nebo ji udělat s tím, že prostě budou vlhké a respektovat přírodu, kupovat savo a udržovat...udržovat... Tak to dělám na chalupě já, osekal jsem dlaždičky i s podlahy, co nateče, zase vyteče nebo vyschne..... jen dámy jsou z toho iritovaný.... kapku prachu, a tak....

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

souhlas s cigim, ve všem, jen malé doplnění, pokud použiješ vestavbu sprcháče (uzavřeného) a to do 20 000, tak se moc neosprchuješ. Jsou to rozhrcaný hrůzy, ale na chalupu asi ok. Já jsem to v tebou popsaným případě párkrát řešil atypem. Když je prostor v podlaze, tak je dobrý to celé zapustit a odpad řešit gulou nebo nějakým aco drein. Je to elegantní a při dobrým provedení nesmrtelný. Oddělení prostoru, pak provést sklem (s bezrámovou konstrukcí... třeba) a dveře s těsněním. Je to však potřeba nakreslit a vyrobit. Některé prvky je možno koupit od Schachermayera, zbytek pak udělat. do těch 20 000 se s konstrukcí vejdeš asi určitě+ nějaký ty tools na to sprchování.

Odesláno

Díky za veškeré info, i když z toho moc moudrý nejsem. Měl jsem za to, že box je nějaká jedna ucelená pevná konstrukce, ne že to je bastlené z různých dílů, což tady naznačujete (cigi - tuny silikonu, radimk - možnost výměny vaničky).

Jinak osobně mi je mi v principu jedno, zda sprchový kout stavět či dát box. Co chci hlavně je, aby se v tom dalo osprchovat a dělalo to co nejmíň problémů s vlhkostí v té místnosti a na základě toho mi vyšel jako výhodnější ten box, protože se dá IMHO lépe odvětrávat a odpadne mi nutnost dávat na zeď obkladačky. Bohužel vzhledem k velikosti koupelny nemohu hodit sprchový kout do rohu, tvořeného Ytongy, protože bych se pak rozumně nedostal k pračce.

Jediné, co mne napadá je dozdít na té pískovcové stěně jakousi "předstěnu" ze 7.5 cm tvarovek (tedy obdoba cigiho SDK, ale poněkud kvalitněji podaná) a na ní už by ty obkladačky snad nějak vydržely.

Cigi - richtig, taky jsem pro účelná řešení a na estetické detaily peču. V hlavní koupelně jsem spáchal obyčejný prkenný rošt, pod ním je vyspádovaná podlha se sifonem a je to. Jednou do roka se to zvedne a vyčistí, jinak to vše odteče a vyschne. Takže nějaký anti-calc rozhodně řešit nehodlám.

• Po letech...
Odesláno

ups, prave stojim pred mimoriadne naliehavou ulohou prerabky bytovej kupelne(vcera vecer mi odulo cely obklad v kupelni) a tak volba padla pravdepodobne na sprchovy kut a ja neviem aky a ako sa v tom narychlo zorientovat ... :(

dik za kazde rady

IMG_3907.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...