skalis Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 Hodinky ani jine veci zadnou "energii" po predchozim majiteli nemaji. Muzeme z nich mit nejaky pocit, ale za to muze, rekl bych, nase fantazie. A cim je vec starsi nebo ma spojitost s pohnutejsim obdobim (treba valka), tim vetsi prostor pro fantazii je. A ta moznost roztocit kola predstavivosti je na tom to koreni, ktere chybi, kdyz clovek koupi novou vec. At se na me ale nikdo nezlobi, uz mi lezou na nervy vsechny ty alternativni smery a pavedy. Ja vim, prirodni vedy jsou narocne na studium a namaha se pri nich ta vec na krku, ale zda se mi, ze je cim dal tim vetsi moda nepremyslet, a misto toho pouzivat nicim nepodlozene obskurni teorie a vysvetleni pomoci vsemoznych "nadprirozenych sil". Obcas je mi lito, ze letame do vesmiru nebo naopak stepime atomy, ale spousta lidi je schopna si planovat zivot podle horoskopu a stehovat nabytek kvuli geopatogennim zonam... Omlouvam se, trochu jsem ujel, nicmene jsem pristupny i serioznejsi a klidnejsi diskusi. Ale kdyz vidim Baudyse a jemu podobne, jak vydelavaji na lidske hlouposti a duverivosti, tak me to zveda ze zidle...
PepaSFI Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 a co si pak myslet třeba o panu Grygarovi? Uznavany vědec ktery sam sebe prohlašuje za hluboce věřiciho člověka a současně představitel spolku Sisyfos aktivně bojujici proti "blativemu myšleni". Nesmyslnějši protiklady si lze stěži představit. Nebo snad je vira v Boha přijatelna a spravna a vira v paranormalni jevy, lečitelstvi a jine zahady nespravna, pavědecka a fuj fuj ? Pokud jde o karmu, už jsem par divnych věci zažil a tak nechci dělat neuvažene soudy. Myslim si ale že i pokud by se jednalo jen o jakysi ničim nepodloženy negativni pocit z věci ktera ma nečistou minulost, tak bych to rozhodně nebral na lehkou vahu. Lidska psychika je složita. Pokud mi něco neděla dobře tak se tomu radši vyhnu. Proč si zapatlavat mozek zbytečnym stresem?
skalis Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 PepaSFI napsal: a co si pak myslet třeba o panu Grygarovi? Uznavany vědec ktery sam sebe prohlašuje za hluboce věřiciho člověka a současně představitel spolku Sisyfos aktivně bojujici proti "blativemu myšleni". Nesmyslnějši protiklady si lze stěži představit. Nebo snad je vira v Boha přijatelna a spravna a vira v paranormalni jevy, lečitelstvi a jine zahady nespravna, pavědecka a fuj fuj ? Pokud jde o karmu, už jsem par divnych věci zažil a tak nechci dělat neuvažene soudy. Myslim si ale že i pokud by se jednalo jen o jakysi ničim nepodloženy negativni pocit z věci ktera ma nečistou minulost, tak bych to rozhodně nebral na lehkou vahu. Lidska psychika je složita. Pokud mi něco neděla dobře tak se tomu radši vyhnu. Proč si zapatlavat mozek zbytečnym stresem? Ad Grygar: Myslim, ze vira je neco trochu jineho. Nikdo z vericich vedcu nebude tvrdit, ze svet stvoril Buh atd. Ja to povazuju spis za jakysi moralni kodex, normu chovani (to, ze se mnozi verici tak nechovaji nechme stranou). Ale sam jsem neverici a s krestanstvim nebo jinymi nabozenstvimi se neztotoznuju a i k nim mam pomerne skepticky pristup. Ad negativni pocit: Lidska psychika je skutecne slozita, v tom se shodneme. A prave v tom bych hledal puvod divnych pocitu. Prave v hlave a ne ve veci. Osobne prilis neverim na neprijemny pocit z veci, u ktere tu minulost neznam. Pokud budu vedet, ze ta minulost je necista, tak ale opet zapracuje moje psychika. Nicmene se muzu mylit, sam jsem nic "nadprirozeneho" nezazil. Naopak jsem zazil nazivo sarlatany "alternativni lekare" a byla to pro me ukazka neskutecne a temer neuveritelne blamaze na lidech, kteri tam prichazeli s vaznymi zdravotnimi problemy. A verim tomu, ze zoufaly clovek s malou nadeji v podobe konzervativni lecby na to snadno skoci.
JJ Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 PepaSFI napsal: Nebo snad je vira v Boha přijatelna a spravna a vira v paranormalni jevy, lečitelstvi a jine zahady nespravna, pavědecka a fuj fuj ? Z hlediska teorie vědy to opravdu takhle nějak je. Třeba křesťanství se nikdy nepresentovalo jako vědecká teorie. Je to víra a jako taková je nedokázaná a nedokazatelná a nemá z principu smysl aplikovat na ni požadavky na vědecké zkoumání. Oproti tomu zástupci různých pavěd někdy/často operují pojmy a vztahy, které do oblasti vědeckého bádání patří, pronášejí zkoumatelná tvrzení atd. Tím pádem jsou fair game pro klasický vědecký přístup. Co se týče pocitů z míst, věcí apod, tak souhlasím se Skalisem. Když jsem šel přes to pole směrem k Cemetery ridge, také se mi hlavou honilo všelicos, stejně jako když jsem měl v New Yorku výhled z ložnice přímo na tu díru do země, co tam zůstala po WTC, ale žádnou duchařinu bych v tom opravdu nehledal.
JJ Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 Jo mimochodem, v našem letím sídle straší. Máme dvě nezávislá vcelku shodná pozorování v rozpětí asi 5 let. Pokud to chcete někdo prozkoumat, dejte vědět :-) Podotýkám, že odmyslím-li si svoje potomstvo (a některé návštěvy), tak jsem tam za celou dobu, co ten dům máme (jezdím tam už 15 let), žádné strašidlo neviděl.
Ropucháč Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 afrikab napsal: Ono dalsi otazkou je, kdo si ty hodinky v obchode zkousel prede mnou. Osobne vsechny hodinky co mi prijdou prestrikam dezinfekci, nez si je dam na ruku. Jen pro jistotu. Teda, je pravda, ze ten lih je spis kvuli cisteni, ale co kdyby. Dr. House me docela ovlivnil tym padom vlastne tu zlu karmu zmyjes
hciq Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Odesláno 26. května 2008 (upraveno) JJ napsal: Z hlediska teorie vědy to opravdu takhle nějak je. Třeba křesťanství se nikdy nepresentovalo jako vědecká teorie. Je to víra a jako taková je nedokázaná a nedokazatelná a nemá z principu smysl aplikovat na ni požadavky na vědecké zkoumání. Oproti tomu zástupci různých pavěd někdy/často operují pojmy a vztahy, které do oblasti vědeckého bádání patří, pronášejí zkoumatelná tvrzení atd. Tím pádem jsou fair game pro klasický vědecký přístup. Co se týče pocitů z míst, věcí apod, tak souhlasím se Skalisem. Když jsem šel přes to pole směrem k Cemetery ridge, také se mi hlavou honilo všelicos, stejně jako když jsem měl v New Yorku výhled z ložnice přímo na tu díru do země, co tam zůstala po WTC, ale žádnou duchařinu bych v tom opravdu nehledal. Člověk může vnímat věci pouze podle jejich skutečné přítomnosti nebo na základě myšlení. Oboje je založeno na základě pochopení vlastní existence jako duální bytosti, člověka hmoty a mysli. Ve fyzické rovině neexistuje jiný způsob jak dosáhnout vědomí. Každá myšlenka má za svůj základ zobrazení předchozí zkušenosti. Takto jsou myšlenky aktivovány a stanou se projevy. Projevy následně generují podmínky a ty nesou reakce a reakce jednotlivce vytvářejí modely prostředí. Když budou k fyzickým jevům správným způsobem přiřazeny odpovídající hodnoty, pak bude možné asi patřičným způsobem zkoumat počátek a rozšíření ?nehmatatelných? jevů ve stejném světle jenž přineslo výsledky v úrovni fyzické.Bez tohoto nebudou existovat ?rozumné? předpoklady pro pochopení univerzálního projevu života jako takového ve všech rovinách jeho pozemské existence. Upraveno 27. května 2008 uživatelem hciq
Conrad Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 JJ napsal: Z hlediska teorie vědy to opravdu takhle nějak je. Třeba křesťanství se nikdy nepresentovalo jako vědecká teorie. Je to víra a jako taková je nedokázaná a nedokazatelná a nemá z principu smysl aplikovat na ni požadavky na vědecké zkoumání. Oproti tomu zástupci různých pavěd někdy/často operují pojmy a vztahy, které do oblasti vědeckého bádání patří, pronášejí zkoumatelná tvrzení atd. Tím pádem jsou fair game pro klasický vědecký přístup. Co se týče pocitů z míst, věcí apod, tak souhlasím se Skalisem. Když jsem šel přes to pole směrem k Cemetery ridge, také se mi hlavou honilo všelicos, stejně jako když jsem měl v New Yorku výhled z ložnice přímo na tu díru do země, co tam zůstala po WTC, ale žádnou duchařinu bych v tom opravdu nehledal. Je to ten pocit jako jsem měl u západní zdi, říká se tomu genius loci
old black Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 Pocity jsou pocity, fakta jsou fakta. To abych nechodil do hospody, co když tam přede mnou na židli seděl masový vrah nebo politik? Stanu se tím politikem nebo masovým vrahem??? Musím navštívit svého cvokaře, mám v hlavě zmatek.
hciq Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 (upraveno) Conrad napsal: Je to ten pocit jako jsem měl u západní zdi, říká se tomu genius loci Tak 99% lidí užívá označení Genius loci podobně jako když staří kartografové vpisovali do bílých oblastí ve svých mapách Hic sun leones. WTC je dnes kurevsky velká díra v oblasti, kde je využitej každej centimetr půdy. Už to samo vyvolává napětí z kontrastu Když přidám příběh o letadle co to zrušilo se znalostí velikosti, poměrně nedávném datu této události a při obrovské medializaci je feeling jak prase na světě. Žádná duchařina, žádný čáry máry. No a vůbec žádnej Genius loci, ten chudák to vlastně poto.. Zeď nářků jsou kurevsky velký šutry navršený někdy v prvním století poblíž nějaký geomagnetický anomálie. Říkalo se tomu dříve např. Dračí žíly. Většinou poblíž nebo na těchto geologických zlomech stojí sakrální stavby, vod dolmenů až po gotický katedrály a dál. Účel je jasnej, usměrňovat, posilovat a uchovávat tuto geomagnetickou anomálii (telurické proudy). No a kámen to umí kurevsky dobře, navíc když stavitel ví jak ho poskládat. Zemská kůra komunikuje s atmosférou, hydrosférou i biosférou a všechny změny v jedné z nich vedou ke změnám v ostatních . Jak napsal nebožtík Paracelsus makrokosmos je odrazem mikrokosmu a naopak. No a Chrámová hora bude asi několik takovejch zlomů mít. Jeruzalémskej chrám je dávno fuč a na jeho místě stojej mešity, tak volba padla na tyto zbytky Herodových hradeb. Šutry odvedly svojí práci a "šechině" je tady dobře. Když k tomu přidám návštěvnost od cca čtvrtého století, tak to musí nakopnout i toho nejzatvrzelejšího skopce. No a Genius loci, ten si tady naopak pěkně máknul a zachoval nám toto místo vod prvního století až do dneška. Upraveno 27. května 2008 uživatelem hciq
boo-beek Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 Tyyy vole, to je husty Co me se tyka, tak na karmu kaslu, jediny, co resim, je moralni hledisko. K tematu krestanstvi vs. veda: Krestanstvi je urcita vira v nadprirozeno, to beru, nicmene na rovine seriozni vedecke diskuze je i evolucni teorie, velky tresk apod. virou. Jak stvoreni, tak prapolivka jsou bez problemu "dokazatelne" pokud mam vice informaci nez clovek, s kterym diskutuji. A tohle je fakt, sebezarytejsiho ateistu-nevedce roznese krestan-vedec na kopytech, a samozrejme obracene. Ja jsem si vybral viru v to, ze svet stvoril Buh, protoze (mimojine) mi pak dava smysl existence lidstva, moralka, spolecenske normy, apod. Ale opakuju - vybral jsem si to, cemu budu verit, ne to, o cem mam dukazy, protoze ty jsou pro me v teto oblasti naprosto nehmatatelne. A k tematu to cele vs. nadprirozeno... Krestanstvi, a samozrejme ani veda, neoperuji s nadprirozenem jako s necim, co muze clovek ovladat. Samozrejme muze kdokoliv namitnout cokoliv ve smyslu "stredovek - odpustky, svate valky, ...," to pro me ale neni krestanstvi. Dalsi vec je ta, ze zlo je z krestanskyho pohledu dost velkej a rafinovanej problem na to, abych se ho zbavil nejakou hrou na ocitovani karmy, vyhybani se negativnim vibracim, ... Dobro a zlo jsou v krestanstvi definovany tak, ze nejlepsi z andelu, takovej jejich velkej kapo, se rozhodl, ze mu Buh pekne leze na nervy a proto sel proti nemu. I za cenu toho, ze se o 180 stupnu obrati od puvodniho idealu - tedy dobra. Pro me to znamena to, ze zlo je natolik silne, ze nejaky kraviny okolo karmy, okolo bojovani proti zlu apod. jsou jenom takovy pokusy dokazat si, ze se tomu zlu muzu vyrovnat a branit sam. Takze tedy, ac je krestanstvi virou v nejake nadprirozeno, tak podstatne jinym zpusobem, nez okultismus, new age, ... kde jde vzdycky o to, premoct zlo tim, ze budu proste silnejsi. Tuhle cestu krestanstvi opustilo spolu s prechodem lidstva do novoveku
Conrad Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 hciq napsal: Tak 99% lidí užívá označení Genius loci podobně jako když staří kartografové vpisovali do bílých oblastí ve svých mapách Hic sun leones. WTC je dnes kurevsky velká díra v oblasti, kde je využitej každej centimetr půdy. Už to samo vyvolává napětí z kontrastu Když přidám příběh o letadle co to zrušilo se znalostí velikosti, poměrně nedávném datu této události a při obrovské medializaci je feeling jak prase na světě. Žádná duchařina, žádný čáry máry. No a vůbec žádnej Genius loci, ten chudák to vlastně poto.. Zeď nářků jsou kurevsky velký šutry navršený někdy v prvním století poblíž nějaký geomagnetický anomálie. Říkalo se tomu dříve např. Dračí žíly. Většinou poblíž nebo na těchto geologických zlomech stojí sakrální stavby, vod dolmenů až po gotický katedrály a dál. Účel je jasnej, usměrňovat, posilovat a uchovávat tuto geomagnetickou anomálii (telurické proudy). No a kámen to umí kurevsky dobře, navíc když stavitel ví jak ho poskládat. Zemská kůra komunikuje s atmosférou, hydrosférou i biosférou a všechny změny v jedné z nich vedou ke změnám v ostatních . Jak napsal nebožtík Paracelsus makrokosmos je odrazem mikrokosmu a naopak. No a Chrámová hora bude asi několik takovejch zlomů mít. Jeruzalémskej chrám je dávno fuč a na jeho místě stojej mešity, tak volba padla na tyto zbytky Herodových hradeb. Šutry odvedly svojí práci a "šechině" je tady dobře. Když k tomu přidám návštěvnost od cca čtvrtého století, tak to musí nakopnout i toho nejzatvrzelejšího skopce. No a Genius loci, ten si tady naopak pěkně máknul a zachoval nám toto místo vod prvního století až do dneška. To se nevylučuje-definice z Wikipedie V latině znamená toto slovní spojení duch místa. V římské mytologii byl Genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo, často býval zobrazován jako had. V dnešním slovníku má však tento obrat spíš význam specifické atmosféry dané oblasti, než jakési místní ochraňující síly.
bandicoot Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 Conrad: už je to hodně OT, ale z římské mytologie se v podobě hada hospodáříčka dostal až do té naší.
Conrad Odesláno 27. května 2008 Nahlásit Odesláno 27. května 2008 bandicoot napsal: Conrad: už je to hodně OT, ale z římské mytologie se v podobě hada hospodáříčka dostal až do té naší. Proč OT? vždyť debata se mile rozvíjí .
VS Odesláno 28. května 2008 Nahlásit Odesláno 28. května 2008 Poučte neznalého, co to vlastně je ta karma? U nás se tak říká průtokovému ohřívači vody, ale to asi nebylo myšleno.
mechano Odesláno 28. května 2008 Nahlásit Odesláno 28. května 2008 VS napsal: Poučte neznalého, co to vlastně je ta karma? U nás se tak říká průtokovému ohřívači vody, ale to asi nebylo myšleno. JE to ten ohřívač.........
xmenm05 Odesláno 28. května 2008 Nahlásit Odesláno 28. května 2008 mechano napsal: JE to ten ohřívač.........
afrikab Odesláno 28. května 2008 Autor Nahlásit Odesláno 28. května 2008 V tomto pripade je karma chapana spis v jejim buddhistickem vyznamu jako zakon priciny a dusledku. Viz wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karma_%28buddhismus%29 Karma (sanskrt) nebo kamma (pálí) v buddhismu označuje etický přírodní zákon příčiny a následku, čin vykonaný se záměrem nebo vědomým motivem a odpovídající následek tohoto činu, postihující zpětně aktéra samotného. Zjednodušeně řečeno podle této doktríny egoistické jednání způsobuje utrpení, zatímco nesobecké jednání přináší štěstí. Z buddhistického pohledu neznamená karma ?osud?, ale může být přeložena jako ?čin? nebo ?příčina a následek?. Je pak otazka, jestli ciny zanechavaji otisky nejenom v mysli, ale i na vecech.
body3 Odesláno 28. května 2008 Nahlásit Odesláno 28. května 2008 afrikab napsal: V tomto pripade je karma chapana spis v jejim buddhistickem vyznamu jako zakon priciny a dusledku. Příčinou je oheň a důsledkem je teplá voda, takže to vlastně je o tom průtokovém ohřívači
VS Odesláno 28. května 2008 Nahlásit Odesláno 28. května 2008 (upraveno) body3 napsal: Příčinou je oheň a důsledkem je teplá voda, takže to vlastně je o tom průtokovém ohřívači Tak fčil už vim i odkaď se beru agenti s těplu vodu Upraveno 28. května 2008 uživatelem VS
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se