Corvus corone corone Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna (upraveno) Jo a k těm posledním fotkám mi dovolte trochu osvěty. Když tedy pominu tu část pivní kultury, která předurčuje tvar a druh pivního skla pro určité pivní styly (což samozřejmě můžeme brát jako snobismus - ale ono to mnohdy má svou podstatu), tak když už fotíte pivo ve skle, snažte se sklenici před nalitím piva umýt. Obecně má pivo přijít do vychlazeného a mokrého skla, které je před nalitím umyto pouze k tomuto účelu vyhrazenou houbičkou. To má své důvody: 1) Zejména u ležáku nedojde k nežádoucímu zvýšení teploty piva (u svrchně kvašených piv naopak můžeme sklenici trochu předehřát, tam je konzumační teplota vyšší). 2) Na stěně sklenice nebudou ty bublinky. Ty totiž značí nečistotu na skle - pokud je sklo opravdu čisté, bublinky CO2 se nemají na čem utvořit. Nejhorší je teplá sklenice, která ležela kdesi ve skříňce nebo nedejpámbu na poličce a celou dobu se do ní prášilo. Když něco takového vidím v hospodě, jdu raději jinam. Jenže ono nestačí tu sklenici jen vypláchnout, protože mastnota a prach se ze stěny sklenice hned tak nedostanou. Všimněte si, že tam, kde se o sklo opravdu starají, mají speciální malé myčky a pokud nemají dřez, plný vody, ve které jsou uložené již umyté sklenice (ideální, leč drahé řešení), tak sklo umývají po použití (sprška, pak vedle kartáč s pivní chemií a znovu sprška) a ještě to stejně vezmou před dalším použitím. A proč samostatná houbička doma? Pivní sklo se nesmí mýt běžnými odmašťovači typu Jar, protože ze sklenice ho hned tak nesmyjete (jakkoliv si myslíte, že ano) a pivo pak ztrácí pěnu, která ještě navíc nevypadá nejlépe. Pro mytí pivního skla se dají koupit speciální přípravky (třeba populární Šenkýřka). Ale i když byste doma myli sklo jen houbičkou bez jakékoliv chemie, tak byste neměli používat tu na mytí ostatního nádobí - riskujete přenesení mastnoty nebo naopak odmašťovače na sklenici. A nakonec taková finta - občas se stane, že nejsou úplně ideální podmínky a bublinky se na skle utvoří. Ale existuje účinná metoda, jak se jich rychle zbavit - i když to obvykle pomůže jen na chvilku a je nutno postup zopakovat. Stačí sklenicí přiměřeně klepnout třeba o kuchyňskou linku nebo o stůl - ale doporučuji si tam položit nějaký složený hadřík nebo tak něco - abyste nerozbili sklenici s pivem nebo nezpůsobili škody na desce. Po (opakovaném) klepnutí se bublinky odtrhnou a vyjedou nahoru. Ale taky záleží na použitém duhu skla - tlustostěnný krýgl vydrží mnohem víc, než tenkostěnky na svrchňáky nebo třeba poháry na silná belgická piva. Tak opatrně. Dej Bůh štěstí (a ne pěstí) :-). Upraveno 13. ledna uživatelem Corvus corone corone
Corvus corone corone Odesláno 14. ledna Nahlásit Odesláno 14. ledna (upraveno) V 13. 1. 2025 v 23:30, Divers napsal: Děkuji za vysvětlení. Není to moje oblíbené pivo, ale můžu ho pít. Mám rád většinu českých piv. Nejsem vybíravý Rozšířit Ať si každý pije, co chce a co mu chutná, proti tomu samozřejmě nic. Mě na tom štve ta zlodějna - vyrábí to průmyslová velkochemička s maximálními úspornými metodami, není v tom skoro žádný slad ani chmel a půllitrová plechovka stojí cca 30 kaček. Tedy stejně, jako plechovka Prazdroje, který je přes všechny výhrady přece jen jinde (byť jde o stejného výrobce). A nefiltrovanej umí bejt sakra dobrej, když nepokazej várku. Jasně, většina půllitrových plechovek z českých rukodělných (craftových) minipivovarů stojí minimálně trojnásobek a plechovky kolem 150 Kč nejsou žádnou výjimkou (a leckteré okrajové styly jsou ještě mnohem dražší) - ale ta piva jsou taky sakra o něčem jiném. A to ani nezmiňuji blízkou zahraniční produkci (Belgie, Holandsko, Skandinávie, Pobaltské republiky, Polsko, Rumunsko (!), Bulharsko (!)). Upraveno 14. ledna uživatelem Corvus corone corone 1
Corvus corone corone Odesláno 14. ledna Nahlásit Odesláno 14. ledna V 14. 1. 2025 v 10:03, Semishak napsal: A máme z toho tady BeerMag Rozšířit Tak jedna tématická .
libor2002 Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna V 16. 1. 2025 v 20:05, petr4612 napsal: Chrono pokec v Benešově... Rozšířit U Švejka?
petr4612 Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna (upraveno) V 17. 1. 2025 v 6:25, libor2002 napsal: U Švejka? Rozšířit U Kovářu a napadlo nás příště termín zveřejnit i zde a třeba by se ještě někdo přidal. Upraveno 17. ledna uživatelem petr4612 1
libor2002 Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna V 17. 1. 2025 v 8:09, petr4612 napsal: U Kovářu a napadlo nás příště termín zveřejnit i zde a třeba by se ještě někdo přidal. Rozšířit
Harwey Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna V 17. 1. 2025 v 8:09, petr4612 napsal: U Kovářu a napadlo nás příště termín zveřejnit i zde a třeba by se ještě někdo přidal. Rozšířit super pocin, diky za napad, kludne prosim ta zaloz nove vlakno (povodne uz je zamknute a archivovane) https://forum.chronomag.cz/forum/62-srazy/
petr4612 Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna V 17. 1. 2025 v 12:22, Harwey napsal: super pocin, diky za napad, kludne prosim ta zaloz nove vlakno (povodne uz je zamknute a archivovane) https://forum.chronomag.cz/forum/62-srazy/ Rozšířit O.k. Jakmile bude jasný další termín, tak založím vlákno ve srazech. 1
Chronopetr Odesláno 17. ledna Nahlásit Odesláno 17. ledna Zvenku Guinness, uvnitř Máz ze Svijan. Pohodový pátek všem pivařům!
Corvus corone corone Odesláno 18. ledna Nahlásit Odesláno 18. ledna West Coast IPA ze sokolovského Permona.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se