Přejít na obsah

Hodinky na pivu


liskus

Doporučené příspěvky

Jo a k těm posledním fotkám mi dovolte trochu osvěty. Když tedy pominu tu část pivní kultury, která předurčuje tvar a druh pivního skla pro určité pivní styly (což samozřejmě můžeme brát jako snobismus - ale ono to mnohdy má svou podstatu), tak když už fotíte pivo ve skle, snažte se sklenici před nalitím piva umýt. Obecně má pivo přijít do vychlazeného a mokrého skla, které je před nalitím umyto pouze k tomuto účelu vyhrazenou houbičkou. To má své důvody:

1) Zejména u ležáku nedojde k nežádoucímu zvýšení teploty piva (u svrchně kvašených piv naopak můžeme sklenici trochu předehřát, tam je konzumační teplota vyšší).

2) Na stěně sklenice nebudou ty bublinky. Ty totiž značí nečistotu na skle - pokud je sklo opravdu čisté, bublinky CO2 se nemají na čem utvořit. Nejhorší je teplá sklenice, která ležela kdesi ve skříňce nebo nedejpámbu na poličce a celou dobu se do ní prášilo. Když něco takového vidím v hospodě, jdu raději jinam. Jenže ono nestačí tu sklenici jen vypláchnout, protože mastnota a prach se ze stěny sklenice hned tak nedostanou. Všimněte si, že tam, kde se o sklo opravdu starají, mají speciální malé myčky a pokud nemají dřez, plný vody, ve které jsou uložené již umyté sklenice (ideální, leč drahé řešení), tak sklo umývají po použití (sprška, pak vedle kartáč s pivní chemií a znovu sprška) a ještě to stejně vezmou před dalším použitím.

A proč samostatná houbička doma? Pivní sklo se nesmí mýt běžnými odmašťovači typu Jar, protože ze sklenice ho hned tak nesmyjete (jakkoliv si myslíte, že ano) a pivo pak ztrácí pěnu, která ještě navíc nevypadá nejlépe. Pro mytí pivního skla se dají koupit speciální přípravky (třeba populární Šenkýřka). Ale i když byste doma myli sklo jen houbičkou bez jakékoliv chemie, tak byste neměli používat tu na mytí ostatního nádobí - riskujete přenesení mastnoty nebo naopak odmašťovače na sklenici. 

A nakonec taková finta - občas se stane, že nejsou úplně ideální podmínky a bublinky se na skle utvoří. Ale existuje účinná metoda, jak se jich rychle zbavit - i když to obvykle pomůže jen na chvilku a je nutno postup zopakovat. Stačí sklenicí přiměřeně klepnout třeba o kuchyňskou linku nebo o stůl - ale doporučuji si tam položit nějaký složený hadřík nebo tak něco - abyste nerozbili sklenici s pivem nebo nezpůsobili škody na desce. Po (opakovaném) klepnutí se bublinky odtrhnou a vyjedou nahoru. Ale taky záleží na použitém duhu skla - tlustostěnný krýgl vydrží mnohem víc, než tenkostěnky na svrchňáky nebo třeba poháry na silná belgická piva. Tak opatrně.

Dej Bůh štěstí (a ne pěstí) :-).

Upraveno uživatelem Corvus corone corone
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,7tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 44 minutami, Divers napsal:

Děkuji za vysvětlení.
Není to moje oblíbené pivo, ale můžu ho pít.
Mám rád většinu českých piv. Nejsem vybíravý 😄

Ať si každý pije, co chce a co mu chutná, proti tomu samozřejmě nic. Mě na tom štve ta zlodějna - vyrábí to průmyslová velkochemička s maximálními úspornými metodami, není v tom skoro žádný slad ani chmel a půllitrová plechovka stojí cca 30 kaček. Tedy stejně, jako plechovka Prazdroje, který je přes všechny výhrady přece jen jinde (byť jde o stejného výrobce). A nefiltrovanej umí bejt sakra dobrej, když nepokazej várku. Jasně, většina půllitrových plechovek z českých rukodělných (craftových) minipivovarů stojí minimálně trojnásobek a plechovky kolem 150 Kč nejsou žádnou výjimkou (a leckteré okrajové styly jsou ještě mnohem dražší) - ale ta piva jsou taky sakra o něčem jiném. A to ani nezmiňuji blízkou zahraniční produkci (Belgie, Holandsko, Skandinávie, Pobaltské republiky, Polsko, Rumunsko (!), Bulharsko (!)).

Upraveno uživatelem Corvus corone corone
  • Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...