Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To natahování přejetím korunky po proužku linolea mám nejasný dojem, že jsem to někde četl, že to takto dělali přímo ve výrobním závodě, protože tam by si příslušná pracovnice opravdu ukroutila ruku celou pracovní dobu poctivě ručně natahovat to množství tehdy denně vyráběných a kontrolovaných hodinek.

Odesláno

Hurááá, přeci si ještě trochu pamatuji. O způsobu natahování hodinek ve výrobním závodě píše pan Jaroslav Vajsar - bývalý vedoucí TPV což je zkratka Technická Příprava Výroby - ve své knize "Technologie náramkových hodinek Prim" na straně 312: "... Při ručním natahování, prováděném přejetím korunkou po pruhu plastické hmoty (gumy), byly kontrolovány ..." a dokonce v této knize je i obrázek (číslo 90e) tohoto pracoviště na straně 307. Takto se asi každé hodinky ve výrobním závodě natáhly jen párkrát při kontrolách. Dělat to ale takto jako "chronomagor" opakovaně mnohokrát u svých Primmiláčků mně jako technikovi moc nesedí. Asi bych je opakovaným jednostranným dosti značným tlakem na korunku časem poškodil - to mi říká můj "technický cit".

Odesláno
  V 21. 5. 2015 v 6:16, martar napsal:

Někdo tu psal, že na natahování používá proužek linolea nebo PVC, po kterém korunkou přejede. Nevím teda, co na to zlacení nebo chromovmání pouzdra v blízkosti korunky...

Myslím, že úplně stačí natáhnout každý den jedny hodinky, pokud jich máš méně než 170, a dvoje, pokud jich máš do 350... aby se alespoň jednou za půl roku holky proběhly :)

Ale je to pak pořádný cvrkot,když natáhneš kolem 30 a více strojků,krásný koncert.

Odesláno
  V 21. 5. 2015 v 4:37, straspol napsal:

Se nesměj a zkus tou korunkou kroutit celej večer- než bys natáhnul půlku mojí sbírečky, uhnal by sis zánět karpálního tunelu- a to nepočítám že když už to tiká, začne Tě štvát že nemáš v okýnku správný datum...a rychlopřehazování taky nemá každej model, žejo...a i s tou rychlocestou 10_1_10_1:10_1 je to strašlivej vopruz...

Hrozná představa, vlastně krásná. :)

Mám 36 budíků a když je všechny natáhnu, tak dcera říká, že to je jako když teče potok.  :whistling: 

• po 3 týdnech...
Odesláno

Zdravím ve spolek,

chtěl bych radu od zkušenějších, Po skoro ročním zvažování jsem se rozhodl že začnu Primky sbírat, spíše jako určitý odkaz českého designu období Bruselu a krásnou ukázku užitného designu té doby - je to i profesní deformace - jsem začínající stavař a architekt :). Přemýšlel jsem jak toto uchopit a hlavně jak rozumně začít, vzal jsem něco z aukra a ve výsledku to bylo vše jakjsem později zjistil slátaniny a vyhozené peníze. Zkušenosti mám stále prakticky nulové a nevím jak rozumně nasbírat informace a začíst sbírat. Objednal jsem si alespoň knihu od p. Hovorky monografii ale vím že to nebude stačit. Jak byste mi doporučili postupovat dále ?

Narovinu volba Primek nejen pramení z určitého vlastenectví ale i z toho, že cenově to je pro mne únosná varianta.

děkuji a snad jsem Vás moc neotrávil svým amatérským pohledem na věc

Milan

Odesláno

Ahoj, tak vítej !! Ta knížka je super, zkombinuj to s pročítáním fóra a budeš vědět to co my :flex: . Doporučuji nejdřív vlákno Prim závislost-poslední stadium. Tam se celkem v kostce dozvíš co Tě čeká a pak se rozhodni jestli to vážně chceš... možná že bude rozumnější vzít nohy na ramena...

Odesláno

Pročítám a vypadá to že se ze mne stane pacient :).

Chtěl jsem se pozeptat, zda by si někdo z Prahy nenašel na mne chvíli a nepohovořil semnou o aspektech a jakým způsobem má smysl začít sbírat.

Nejhorší zatím pozoruji, že člověk se musí opravdu začít intenzivně věnovat studiu aby odhalil to kvantum hodinek upravených "ke škodě sběratelů"

jak jsme tomu říkali ve filatelii :). Nějak nejsem zvyklý na to že se tolik lže, podívám se na aukro, vidím popisek diplomaty, v rychlosti se podívám na hodinky,

říkám ok stav dobrý, do toho asi půjdu a až pak mi dojde že to má jiné pouzdro. Prostě nejsem zvyklý na to že se tolik cíleně lže.

A to nemluvím o strojcích, kde se jako amatér nemám šanci orientovat.

Odesláno (upraveno)

Dnes se lže úplně všude a ve všem. Každý nějak lže.

Ed: Vlasně jde jen o to, že si na to společnost zvykla a stále víc to bere jako normální a už na tom nic špatného nevidí.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Je tomu tak, ale nějak špatně to nesu jako člověk, na druhou stranu jsem zde byl nadšený z přístupu několika lidí. Moc příjemné popovídání a jiná úroveň než jsem byl zvyklý z filatelie i jiných koníčků. Jsem tomu velmi vděčen.

Odesláno (upraveno)
  V 4. 7. 2008 v 9:17, ELDA76 napsal:

Tak jsem včera udělal pár fotek své začínající sbírky hodinek PRIM.

Většinu z nich čeká vyčištění, výměna sklíčka, ručiček, korunky atd.

Už víc jak dva měsíce čekám až se mi vrátí z chromovny nějaké pouzdra.

Je to prostě na takové to večerní šťourání.

Já teda čumím jak umím. BRAVO!  :D

Upraveno uživatelem Půlka Šumavy
  • po 2 týdnech...
Odesláno
  V 8. 6. 2015 v 9:07, Milan Praha napsal:

Pročítám a vypadá to že se ze mne stane pacient :).

Chtěl jsem se pozeptat, zda by si někdo z Prahy nenašel na mne chvíli a nepohovořil semnou o aspektech a jakým způsobem má smysl začít sbírat.

Nejhorší zatím pozoruji, že člověk se musí opravdu začít intenzivně věnovat studiu aby odhalil to kvantum hodinek upravených "ke škodě sběratelů"

jak jsme tomu říkali ve filatelii :). Nějak nejsem zvyklý na to že se tolik lže, podívám se na aukro, vidím popisek diplomaty, v rychlosti se podívám na hodinky,

říkám ok stav dobrý, do toho asi půjdu a až pak mi dojde že to má jiné pouzdro. Prostě nejsem zvyklý na to že se tolik cíleně lže.

A to nemluvím o strojcích, kde se jako amatér nemám šanci orientovat.

Není to tak strašné. I bastlík smontovaný z dílů které k sobě nepatří je cenným zdrojem součástek.

Odesláno

Dostal jsem tyto Primky. Nevím, co je to za typ.

Je k nim i krabička a záruční list a návod.

Ale nevím, jestli fungují. Mají totiž upadenou korunku, tak nejdou natáhnout.

Mají nějakou hodnotu?

post-3282-0-15090400-1435771203_thumb.jpg

Odesláno

Korunka se dá sehnat za pár peněz a zase pošlapou jako za mlada.Cena vyjádřená v penězích relativně zanedbatelná,jako vzpomínka na někoho blízkého, k nezaplacení.

Odesláno
  V 1. 7. 2015 v 17:21, Hantronix napsal:

Dostal jsem tyto Primky. Nevím, co je to za typ.

Je k nim i krabička a záruční list a návod.

Ale nevím, jestli fungují. Mají totiž upadenou korunku, tak nejdou natáhnout.

Mají nějakou hodnotu?

Je to typ/model 68 261 3 s kalibrem spise 68.4, cenu urcuje nabidka a poptavka,radove stokoruny......

post-21723-0-35897400-1435828021_thumb.jpg

• po měsíci...
Odesláno
  V 11. 8. 2015 v 9:47, Pege1012 napsal:

Máš to moc pěkný,

ty chromované 96 s nápisem czechoslovakia pod číslovkou 6 mně taky ještě chybí!  :frusty:

Díky, však taky nejlepší přírůstky jsou od tebe. Mně by se k těm 96 kám líbil ještě nějakej tmavej kousek.

post-38112-0-50869700-1439287653_thumb.jpg

• po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...