Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vim, ze se toto tema na forum o hodinkach moc nehodi, ale ma bezmoc pri rozhodovani jakym smerem se dale ubirat je natolik velika, ze pisu uz i sem. Pristi rok budu maturovat na gymnaziu a tim padem se musim rozhodnout, na jake skoly se prihlasim. Nijak me neberou technicke obory, takze volba se mi zuzila na ekonomku a prava. Problem je ze od ekonomky me kazdy odrazuje ("to ma dneska kazdej") a z oblasti prava by me pravdepodobne lakala jen advokacie, coz ovsem neni zrovna nejlepe dosazitelne povolani. Tak se vas ptam: Jak by jste volili vy?

Odesláno

Kamaráde myslím, že tohle si musíš vyřešit sám. Jdi do toho, co by tě bavilo a ne to co ti někdo poradí. Jenom bacha na té ekonomce je hooooooodne matiky takže bacha na to.

Odesláno (upraveno)

Matika me nebavi, ale neda se rict, ze by mi nesla. Proste ju beru jak biologii nebo chemii, staci se naucit par postupu a je to.

Upraveno uživatelem Stephan
Odesláno
  Stephan napsal:
Vim, ze se toto tema na forum o hodinkach moc nehodi, ale ma bezmoc pri rozhodovani jakym smerem se dale ubirat je natolik velika, ze pisu uz i sem. Pristi rok budu maturovat na gymnaziu a tim padem se musim rozhodnout, na jake skoly se prihlasim. Nijak me neberou technicke obory, takze volba se mi zuzila na ekonomku a prava. Problem je ze od ekonomky me kazdy odrazuje ("to ma dneska kazdej") a z oblasti prava by me pravdepodobne lakala jen advokacie, coz ovsem neni zrovna nejlepe dosazitelne povolani. Tak se vas ptam: Jak by jste volili vy?

Advokacie mi přijde rozhodně mnohem dosažitelnější než soudcovský, státně zastupitelský, exekutorský či notářský stav. Já ti za sebe po 6 semestrech na PrF MU (kam bys měl mimochodem směřovat, pokud chceš to nejlepší vzdělání v oboru práva dosažitelné v ČR) můžu říct, že práva jsou školou zábavnou, užitečnou, praktickou a pokud se dostaneš do praxe a máš štěstí (už rok makám v advokátce a dělám skoro všechno) tak i školou a povoláním značně kreativní.

Odesláno

Oboji. Pokud pujdes na VSE, da se to vcelku dobre zvladnout, protoze si sestavujes vlastni rozvrh. Je tu take moznost studium na pravech po prvnim semestru prerusit (ted uz nevim jiste, jde to myslim na rok, ale da se to pak zopakovat) a pokracovat az ve chvili, kdy uz budes vedet, jak to na ekonomce chodi a jak to zvladas. VSE neni spatna skola, zalezi, co si z toho vezmes. Kombinace VSE + prava je docela vyhodna. Jo, druhou skolu si samozrejme platis, ale nebyly to rozhodne zadne horentni sumy.

Odesláno
  Heim napsal:
Oboji. Pokud pujdes na VSE, da se to vcelku dobre zvladnout, protoze si sestavujes vlastni rozvrh. Je tu take moznost studium na pravech po prvnim semestru prerusit (ted uz nevim jiste, jde to myslim na rok, ale da se to pak zopakovat) a pokracovat az ve chvili, kdy uz budes vedet, jak to na ekonomce chodi a jak to zvladas. VSE neni spatna skola, zalezi, co si z toho vezmes. Kombinace VSE + prava je docela vyhodna. Jo, druhou skolu si samozrejme platis, ale nebyly to rozhodne zadne horentni sumy.

Tak já provedu update: pokud budeš studovat v Brně na MU, tak můžeš studovat v rámci jedné univerzity jak ekonomii tak právo a oboje ZADARMO (dokud nezačneš moc přetahovat). A zvládat se to dá, spolužáků s dvěma školami mám pět prdelí, já sám dělám k právům politologii na FSS. Takže opět - PrF (ESF) MU - nejlepší volba :-)

Odesláno

Kombinace ekonomka a prava na MU by byla naprosto idealni. Jenom se tam dostat :-) ..... taky je dobre, ze na MU se dela jeden typ prijimacich zkousek (TSP), ale dostat se tam neni lehke (teda alespon podle statistik o poctu prijatych studentu na pocet uchazecu).

Odesláno
  Stephan napsal:
Pockat, co blaznite...prece nebudu studovat dve vysoke skoly, co bych z toho studentskeho zivota mel??? :suicide_anim: :thumbsup_anim:

Tak já dělám dvě školy, makám v advokátce, mám přítelkyni, vídám se s kamarády, hodně čtu, spím 9-10 hodin denně. Žáden problém, pokud vypustíš čtení a práci, tak máš času na učení a nonstop pařby habaděj.

Odesláno

Na VŠE to s tou matikou není tak horký, když jsem to zvládl i já :) .

Jinak nápad studovat VŠE a k tomu třeba práva v Praze se mi nezdá jako nelepší. Ono to šlo dřív, když se ve škole stačilo objevit na konci semestru a udělat pár testíků a zkoušek. (mluvím za VŠE) Dnes jsou tam poměry úplně jiný a docházka je na mnoho předmětů nutná, jelikož je vyžadováno fůra průběžne práce, jako seminárky, případové studie a další.

Jako další mínus ekonomky na Žižkově vidím špatné navazování pevnějších vztahů mezi studenty, protože nic jako studijní kruhy neexistuje. Na každej předmět chodíte většinou s někým jiným.

Sice máte fůru známejch "od vidění", ale o to míň skutečnejch kamarádů. Trochu jiné to asi bude na kolejích, tam jsem já nebydlel.

takže tak

Odesláno
  Stephan napsal:
Kombinace ekonomka a prava na MU by byla naprosto idealni. Jenom se tam dostat :-) ..... taky je dobre, ze na MU se dela jeden typ prijimacich zkousek (TSP), ale dostat se tam neni lehke (teda alespon podle statistik o poctu prijatych studentu na pocet uchazecu).

Na TSP-čkach MU by mohol stačiť percentil nad 90. Spolužiaci mojej dcéry z gymnázia mali tohto roku na MU percentil od 91 do 98 a okrem jednej - zbabrala odborový test, všetkých prijali. Myslím si, že tieto skúšky sú naozaj seriózne, nie ako u niektorých škôl, kde berú čistých jedničkárov bez skúšok a nakoniec v prvom semestri vysvitne, že na to nemajú.

Odesláno

Jeste bych mel dotaz, co je vlaste naplni prace advokatniho koncipienta a jestli je to prace tvurci a zajimava. Prece jenom predtim nez se ze studenta s ukoncenou vysokou skolou stane advokat musi minimalne tri roky pracovat jako koncipient a to se mi zda znacne omezujici.

Odesláno
  Stephan napsal:
Jeste bych mel dotaz, co je vlaste naplni prace advokatniho koncipienta a jestli je to prace tvurci a zajimava. Prece jenom predtim nez se ze studenta s ukoncenou vysokou skolou stane advokat musi minimalne tri roky pracovat jako koncipient a to se mi zda znacne omezujici.

No, co se toho týče, tak pokud chceš dělat opravdové právnické povolání, tak se čekatelství/koncipienství jednoduše nevyhneš - je to podobné jako u lékařů s atestací. Ale co vím, tak dneska je to podobné i s ekonomkou, pokud chceš dělat v nějaké lepší bance, pojišťovně etc., tak stejně máš dva tři roky různé training programy (tj. praxe), než ti svěří nějakou zodpovědnou a důležitou práci. Buď jak buď, dneska se prostě zkrátka pro real job všude vyžaduje praxe - buď formálnější v podobě stavovských předpisů jako u právníků a lékařů, nebo neformální, ale stejně tak otravná, zdlouhavá a nevyhnutelná - finanční sektor.

Co se týče práce koncipienta - bývá tů velmi různé, můžeš dělat v prestižní zahraniční kanceláři a brát 100 za měsíc, ale seš fachidiot perfektně specializované v úzké škatulce (ale mimo ní nevíš nic), můžeš dělat ramena třebas u Sokola a Brože, ale budeš jim za to platit 40k měsíčně (takové jdou zvěsti), nebo skončíš v menší advokátce, kde je práce pro drobnou klientelu velmi různorodá - jednoduchá podání i složité smlouvy, rozvody i založení firmičky, dědictví i trest... Já jsem v menší advokátce, která se ale velmi rychle rozrůstá, takže před rokem sem začínal rozvody, dneska pokračuju obchodem a složitějšími smluvními typy, stále se učím a moc mě to baví.

Odesláno

Dvě vysoké školy naráz? Kde žijete? Já dělám zatím úspěšně stavební fakultu na VŠ Báňské v Ostravě, ale že by mi zbýval čas na nějakou další činnost se říct nedá. Ani práci nestíhám, rozvrh je roztahaný na celý týden s přesávkami mezi hodinami, ale hlavně těch úkoů, projektů a programů!!

Odesláno
  Jerryl napsal:
Na VŠE to s tou matikou není tak horký, když jsem to zvládl i já :) .

Jinak nápad studovat VŠE a k tomu třeba práva v Praze se mi nezdá jako nelepší. Ono to šlo dřív, když se ve škole stačilo objevit na konci semestru a udělat pár testíků a zkoušek. (mluvím za VŠE) Dnes jsou tam poměry úplně jiný a docházka je na mnoho předmětů nutná, jelikož je vyžadováno fůra průběžne práce, jako seminárky, případové studie a další.

Jako další mínus ekonomky na Žižkově vidím špatné navazování pevnějších vztahů mezi studenty, protože nic jako studijní kruhy neexistuje. Na každej předmět chodíte většinou s někým jiným.

Sice máte fůru známejch "od vidění", ale o to míň skutečnejch kamarádů. Trochu jiné to asi bude na kolejích, tam jsem já nebydlel.

takže tak

tedy já mám vzpomínky na koleje VŠE na Žižkově resp. přímo na Koněvce velice přívětivé, byť jsem tam nestudoval, ale jen docházel za studentkou. Velice příjemná vzpomínka..... :P

Odesláno (upraveno)
  Koci napsal:
Dvě vysoké školy naráz? Kde žijete? Já dělám zatím úspěšně stavební fakultu na VŠ Báňské v Ostravě, ale že by mi zbýval čas na nějakou další činnost se říct nedá. Ani práci nestíhám, rozvrh je roztahaný na celý týden s přesávkami mezi hodinami, ale hlavně těch úkoů, projektů a programů!!

Je to o tom, jakou výzvu příjmeš. Když sem dělal první dva roky jen politologii, tak jsem si připadal jako nejvytíženější člověk světa. No pak přibyla další škola, pak práce a furt to nějak tlačím před sebou. Kamarád, co má naloženo podobně a vlastně i o dost víc má své osobní úsloví: "Čím víc si toho naložíš, tím víc toho zvládneš."

A to mám spolužačku, která dělá zároveň práva i medicínu (sic!) a dává to.

Upraveno uživatelem mengelis
Odesláno
  Koci napsal:

No tys to teda narovnal Kociáne :sleeping_03anim:

Odesláno

Já jsem dělal VŠE, kterou jsem částečně kvůli mé blbosti a částečně kvůli lenosti nedodělal - chyběly mi dvě zkoušky do bakaláře.

Matyku jsem dělal na třikrát (na tu jsem fakt blbej), na statistiku jsem měl doučování - tu jsem nějakým zázrakem udělal na poprvé a dokonce za 2. Celkem ostré jsou tam jazyky, podmínkou bakalářské zkoušky je napsat písemku na velmi vysoký počet bodů - to byl můj kámen úrazu. Já vylítl z němčiny. Přestože se německy bez problémů domluvím a dneska mě němčina živí (a ne špatně :-), tak jsem někdy trochu na štíru s gramatikou a to mi "zlomilo vaz".

Naproti tomu odborné předměty (ekonomie, účetnictví) byly naprostá brnkačka, měl jsem dojem, že na střední škole (obchodní akademie) na nás měli větší nároky. Pro gymnazisty to ale může být trochu problém, přišlo mi, že učebnice nejsou zrovna dobře napsané, naprosto jsem nechápal, jak se z nich můžou vůbec něco naučit; já jsem raději na osvěžení používal učebnice ze střední školy :-). Prostě mi to přišlo jako "výcuc" ze středoškolského učiva a k tomu pár vzorečků navíc (zase ta matyka).

Pokud ti nedělá problém učit se nazpaměť i třeba věci, kterým nerozumíš, tak tuhle školu zvládneš naprosto bez problémů.

Jak tady někdo psal, je celkem problém nějakým způsobem se seznámit s ostatními studenty a přitom informace jsou na téhle škole celkem důležité. Dají se pak sehnat prakticky všechny testy na různé předměty (mě se dostaly do ruky kompletní materiály pro bakalářku z němčiny až když jsem potřetí vylítl :suicide_anim: ), dobré jsou tipy na "zašívací" předměty (zápočet se pak dává jen za docházku, nebo za vypracování nějaké práce,...). Myslím, že tady se vyplatí jít na kolej i když jsi z Prahy (samozřejmě je třeba přihlásit si trvalé bydliště někam na Moravu).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...