Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 1. 4. 2025 v 8:08, libor2002 napsal:

Já vím, že bych ti do toho neměl kecat, že to je jen moje profesní deformace... Ale ten "zdrcnutej" font děsně tahá za oči. 12, 06 a 09 poměrně dost. Předchozí model měl font v pohodě.
Chápu, že jsi na lunetě, oproti 24hodinovce, zvolil minutovou stupnici a mezi 0–15min jsi stupnici/indexy s čísly nechtěl mít "namačkaný" a pak jsi 20–55 chtěl dodržet velikost a proporce fontu. 05 asi by šlo, ale u 10 a 15 ta jednička "zaniká", a i je tenčí než index.
Zdrcnul bych jen mezery mezi číslicemi, ale ne číslice 😅 

Rozšířit  

Naopak díky za názor, u ciferníku ještě není velikost finální ale uvidím co bude nejlépe vypadat naživo. Protože jsem se pustil do výroby vlastního tampon tisku (o tom později určit napíšu), můžu pak snadno s těmito věci experimentovat. 

Odesláno
  V 1. 4. 2025 v 8:08, libor2002 napsal:

Já vím, že bych ti do toho neměl kecat, že to je jen moje profesní deformace... Ale ten "zdrcnutej" font děsně tahá za oči. 12, 06 a 09 poměrně dost. Předchozí model měl font v pohodě.
Chápu, že jsi na lunetě, oproti 24hodinovce, zvolil minutovou stupnici a mezi 0–15min jsi stupnici/indexy s čísly nechtěl mít "namačkaný" a pak jsi 20–55 chtěl dodržet velikost a proporce fontu. 05 asi by šlo, ale u 10 a 15 ta jednička "zaniká", a i je tenčí než index.
Zdrcnul bych jen mezery mezi číslicemi, ale ne číslice 😅 

Rozšířit  

Presne takbto vidim take. Predchozi byl lepsi.

Odesláno

Nemám rád slova jako jedinečné atd ale tyhle hodinky jedinečné jsou. Jedná se o jediný vyrobený kus s korunkou nalevo a originální lunetou. Hodinky jsou volné a začátkem příštího týdne je bude možné odeslat. Je to jedna z posledních možností objednat první model PROVOKE HYDRO. Cena je 19 900 včetně dopravy. V ceně je i gravírování dýnka na zakázku.

487732496_17898602886174206_8654058304294897992_n.jpg

Odesláno
  V 1. 4. 2025 v 7:35, Czechgun napsal:

Pro zajímavost se trochu rozepíšu, jak funguje objednání tritia přímo u výrobce. V Evropě jsou pouze dvě firmy, které se tím zabývají. První je MB Microtec, výrobce hodinek Traser. Zkoušel jsem je oslovit jako první, protože mají v nabídce více barevných variant než druhá firma.

Ale komunikace se švýcarskou firmou byla náročná a zdlouhavá. Jeden e-mail – žádná odpověď. Druhý – opět nic. Telefonát? „Jasně, napište e-mail.“ Další e-mail – a zase ticho. Znovu telefon: „Aha, napíšeme vám.“ Nakonec přišla univerzální odpověď... a pak už nic. Nedělám si iluze – nějaký Jirka z Pelhřimova je prostě nezajímá.

Oslovil jsem tedy druhého výrobce, který sídlí přímo v EU. A to bylo úplně jiné jednání. Do týdne jsem měl doma vzorky, a tři dny po zaplacení faktury dorazil balíček s trubičkami.

Výhodou je, že jde o firmu v rámci EU – žádné clo, žádné zdržení. Nevýhodou je omezený výběr barev (zelená a oranžová) a rozměrů. To mělo určitý dopad na design ciferníku, ale myslím, že to je změna k lepšímu.

Ještě se vrátím k ceně – tyhle čtyři pytlíčky mě vyšly na 100 000 Kč. Kdyby dnes žil Pablo Escobar, asi by pašoval tritiové trubičky. 😄

Přikládám finální vzhled hodinek po úpravě, která vznikla kvůli dostupnosti tritiových trubic.

I když jsem od začátku vycházel z katalogově dostupných rozměrů, později jsem se dozvěděl, že některé typy nejsou skladem. Výroba na zakázku je sice možná, ale minimální množství je naprosto mimo můj rozpočet.

Ciferník bude ve čtyřech verzích:

• S datumem: s nulami před čísly 06 a 09 / nebo bez nul (6 a 9)

• Bez datumu: s nulami před čísly 03, 06 a 09 / nebo bez nul (3, 6, 9)

U série pro Hithit bude navíc možnost domluvit si barvu jednotlivých trubic (zelená a oranžová).
Na ciferníku samotném ještě pracuji – bude dostupný v několika barevných variantách.

Vše podrobně shrnu v informačním e-mailu, který brzy pošlu.

provoke hydro tritium.JPG

Rozšířit  

Nemohl by být i ten trojúhelník na lunetě luminiscenční? Osobně mi i ten font na lunetě přijde malinkatý a je pravda, že i ta jednička u 15 je k nerozeznání od minutové stupnice. 

Odesláno
  V 1. 4. 2025 v 11:34, Beardedscape napsal:

Nemohl by být i ten trojúhelník na lunetě luminiscenční? Osobně mi i ten font na lunetě přijde malinkatý a je pravda, že i ta jednička u 15 je k nerozeznání od minutové stupnice. 

Rozšířit  

Určitě ho nebudu vyplňovat klasickou lumi ale chci si vyzkoušet tam dát jednu trubičku. Jen to nebudu slibovat dokud to nevyzkouším...

• Díky 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
  V 1. 4. 2025 v 12:03, Beardedscape napsal:

Nebo tam dát tři menší trubičky do trojúhelníku ? 

Rozšířit  

Není problém je tam dát. Problém je vymyslet čím je zalít nebo zalepit aby to časem nevypadlo. V ciferníku je to "jednoduché" protože je to uvnitř. U lunety je to problém. Nad trojúhelníkem jsem nepřemýšlel protože by nevypadal složený z trubiček dobře. 

• Díky 1
Odesláno

Když už je dnešním tématem design ciferníku, přidám i fotku základu pro moji vlastní tampónovací mašinu. Jde o mikrometricky nastavitelný křížový stůl s možností doladit i natočení. Jakmile dorazí další komponenty, ukážu, jak stavba tamponovačky pokračuje.

STUL TAMPONOVAČKA.jpg

• Like 3
Odesláno

Fotky z procesu návrhu a výroby vlastní mašiny na tampontisk ciferníku. Škoda, že teď nemůžu pokračovat, protože u nás doma zase řádí nějaký bacil – tentokrát v té nejzákeřnější mutaci: školková!

Takhle vypadá spousta fotek v mém telefonu. Často teď kreslím v pc po večerech doma takže si všechny potřebné věci nafotím abych nezapomněl rozměry které pro mě jsou důležité. Ten proces od první myšlenky, prvního nákresu třeba na stůl, modelování v pc, výrobě a testování je prostě super. Fakt mě baví celý ten proces vzniku něčeho nového. 

20250402_164602.jpg

20250402_164623.jpg

Odesláno

Tak jsem zase zpět v procesu – dnes ještě v režimu „home office“, ale zítra už naplno v dílně.

Pořád mi ležela v hlavě luneta, konkrétně nevýrazná jednička u čísla 10 a 15. Nakonec se ukázalo, že problém nebyl v číslech, ale ve velikosti indexů. Zmenšil jsem je – a najednou to celé působí mnohem vyváženěji.

Ano, vím, že bych mohl použít jiný font. Ale nechci. Jasně, mohl bych udělat lunetu s klasickým fontem, jaký se běžně používá… jenže to už by pak nebyly moje hodinky. Najít v hodinkovém designu něco, co se odlišuje, nevypadá lacině a zároveň se stane součástí vizuální identity, je celkem oříšek. A když mám pocit, že se mi to povedlo, nechci to měnit. Jasně, je to čistě subjektivní – design je nekonečné téma. Ale PROVOKE hodinky prostě budou takové. A tečka. 😊

Co zatím ještě není finální, je velikost čísel na ciferníku. To vyřeším až v reálu podle toho, jak to bude vypadat naživo. Protože si budu vyrábět vlastní tampontiskovou mašinu a také štočky, můžu si s tím hrát, experimentovat – a samozřejmě to pak tady ukážu k posouzení.

Všem z Hithit kampaně jsem už poslal informativní e-mail a 3D PDF. A z čeho mám fakt mega radost – podařilo se mi domluvit nákup datumových věnců s černým podkladem a bílými čísly! Už jsem si myslel, že to nepůjde, ale byl jsem neoblomný… myslím, že se mě už v Rondě chtěli zbavit 😄

Celkově je s nimi domluva opravdu zdlouhavá. Odpovědi trvají věčnost – a to prostě není nic pro mě. Už jsem zjistil, že nejlepší strategie je napsat po třech dnech zprávu ve stylu: „Dobrý den, nejsem si jistý, jestli vám dorazil můj předchozí e-mail…“ – a hned je reakce rychlejší. 😀

U celého projektu mě ale čekají velké změny. Zvažuji, že si najdu novou, větší dílnu. A definitivně jsem se rozhodl – najdu si jednoho zaměstnance na montáž nového modelu. Tak, jak jsem to dělal doteď, už to dál nejde.

Kvůli nemoci jsem musel opět vše posunout o týden, a to byla poslední kapka. To, že na to všechno jsem sám, mě opravdu brzdí.

Takže: pokud máte rádi hodinky, jste manuálně zruční, z okolí Pelhřimova a hledáte práci od prázdnin – klidně mi napište na provokewatch@gmail.com. ✉️

PROVOKE HYDRO TRITIUM JPG.JPG

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Za mne je to zmenšení indexů krok správných směrem. Uměl bych si je představit ještě menší a zároveň větší ten titěrný trojúhelník, ale jak říkáš sou to tvoje hodinky a musí se líbit tobě a musíš mít pocit že sedí do tvého designového podpisu. Takže chápu a těším se na svůj kousek. Jinak ten 3d model v PDF je fakt super, ani sem nevěděl že to jde 😀. Která část toho cifru bude tisknutá tím tamponem ? Všechno nebo třeba jen minutové indexy a text pod ručičkama? Na tom modelu vypadají čísla a Provoke Hydro o dost více vystouplé než minutové indexy 

Odesláno

Mě se ten 3D model bohužel nenatáhnul na žádném připojení🤷‍♂️

Odesláno
  V 9. 4. 2025 v 7:47, Beardedscape napsal:

Za mne je to zmenšení indexů krok správných směrem. Uměl bych si je představit ještě menší a zároveň větší ten titěrný trojúhelník, ale jak říkáš sou to tvoje hodinky a musí se líbit tobě a musíš mít pocit že sedí do tvého designového podpisu. Takže chápu a těším se na svůj kousek. Jinak ten 3d model v PDF je fakt super, ani sem nevěděl že to jde 😀. Která část toho cifru bude tisknutá tím tamponem ? Všechno nebo třeba jen minutové indexy a text pod ručičkama? Na tom modelu vypadají čísla a Provoke Hydro o dost více vystouplé než minutové indexy 

Rozšířit  

Tisknuté bude vše , teď je to vystouplé protože se mi v CAD potom lehce mění barva jednotlivých ploch. 

V 9. 4. 2025 v 7:49, Moty napsal:

Mě se ten 3D model bohužel nenatáhnul na žádném připojení🤷‍♂️

Rozšířit  

V telefonu to moc nechce fungovat doporučuji PC a malou chvilku počkat než se to načte. Adobe reader po mě ještě chce odkliknout potvrzení než se mi model ukáže. Tenhle formát je pro mě novinka takže ještě nevím co přesně od toho mám čekat a jestli to půjde všem. Klidně mi pak napiš jestli se ti to povedlo otevřít. 

Odesláno

Jsem rád, že nemoc je úspěšně za mnou a konečně jsem zpět v procesu. Za ten víc než týden se nahromadila spousta práce, ale už mi to chybělo. Na fotce je část procesu přípravy nového modelu. Dílky jsou z 3D tiskárny a slouží k ověření návrhu, abych případně odhalil chyby. Vše vypadá skvěle – luneta krásně cvaká a tritium v ciferníku svítí 🙂 
Na poslední fotce je malá ukázka jak vypadá návrh a konstrukce vstřikovací formy. Zde  je konkrétně první a nejdůležitější krok a to je umístění dělící roviny. O formách se pak ještě rozepíšu je to vážně zajímavá práce. 

489200849_17899642449174206_3393237617530769014_n.jpg

489413297_17899642458174206_8457495947595596222_n.jpg

IMG-20250410-WA0002.jpg

• Like 2
Odesláno

Malá ukázka toho, jak vypadá 3D model v CAD programu.
I když se vizualizace v mnohém blíží finálnímu výrobku, ze zkušenosti vím, že se na některé věci nedá stoprocentně spolehnout. Například velikost čísel a textu na ciferníku budu muset finálně doladit až na hotových hodinkách.

Tyto modely nejsou jen designovou skicou – používají se pro výrobu forem a kreslí se z nich technické výkresy. Správný model je klíčem k úspěchu – tady není prostor pro chyby.

Nakreslení těchto hodinek mi zabralo přes měsíc intenzivní práce. Není to jen o designu, ale i o proveditelnosti výroby, odhadu výrobních tolerancí, výběru materiálů, výrobních postupech a povrchových úpravách.

Díky dnešním programům není problém navrhnout téměř cokoliv – ale musí to jít i reálně vyrobit. Řídím se heslem: co si nakreslím, to si musím umět i vyrobit – nebo alespoň přesně vědět, jak to bude vznikat.

Ten proces, kdy se nákres v počítači mění na skutečný díl, je naprosto fascinující.

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 11. 4. 2025 v 7:08, Harwey napsal:

hod sem postup vyroby die & mould, to ma zaujima, aky stroj, material, nastroje, atd :)

Rozšířit  

Určitě sem pak něco přidám. Jen čekám až budu mít více fotek. 

• Díky 1
Odesláno (upraveno)
  V 11. 4. 2025 v 7:03, Czechgun napsal:

Malá ukázka toho, jak vypadá 3D model v CAD programu.
I když se vizualizace v mnohém blíží finálnímu výrobku, ze zkušenosti vím, že se na některé věci nedá stoprocentně spolehnout. Například velikost čísel a textu na ciferníku budu muset finálně doladit až na hotových hodinkách.

Tyto modely nejsou jen designovou skicou – používají se pro výrobu forem a kreslí se z nich technické výkresy. Správný model je klíčem k úspěchu – tady není prostor pro chyby.

Nakreslení těchto hodinek mi zabralo přes měsíc intenzivní práce. Není to jen o designu, ale i o proveditelnosti výroby, odhadu výrobních tolerancí, výběru materiálů, výrobních postupech a povrchových úpravách.

Díky dnešním programům není problém navrhnout téměř cokoliv – ale musí to jít i reálně vyrobit. Řídím se heslem: co si nakreslím, to si musím umět i vyrobit – nebo alespoň přesně vědět, jak to bude vznikat.

Ten proces, kdy se nákres v počítači mění na skutečný díl, je naprosto fascinující.

Rozšířit  

Začíná to vypadat moc pěkně, Jirko. Jsem zvědavý, jak pak vyřešíš to zalití tritiové trubičky v trojúhelníku, to bude dost oříšek. Každopádně už se hodinek nemohu dočkat. :)

Upraveno uživatelem Dawe Patek
Odesláno (upraveno)

Dnešní příspěvek bude opět o konstrukci. Podle mě je to ta nejzajímavější část celého procesu vzniku hodinek.

Jako první přikládám pár fotek z přípravy měděné elektrody pro výrobu formy na lunetu – konkrétně na čísla. Jediný způsob, jak do formy dostat takhle složitý tvar, je elektroerozivní obrábění pomocí měděné elektrody. @Beardedscape ten trojúhelník jsem ještě trochu zvětšil měl jsi pravdu. 

Vyzkoušel jsem si to nejdřív nanečisto na menším kusu mědi, jestli to vůbec půjde. A vypadá to slibně! 🙂

Trochu se mi teď zasekl projekt tamponového tisku, protože čekám na některé díly – hlavně na lineární vedení.

Taky jsem začal kreslit střižný nástroj na ručičky, ale o tom až příště. Dneska přidám jen jednu fotku.

A na poslední fotce je moje nová vrtačka na malé díry. Ta je fakt cool.

K tomu všemu ještě dodělávám poslední zakázky na první model hodinek. Rozhodně se nenudím!  

cad.jpg

ilustrator.jpg

laser.jpg

elektroda 1.jpg

elektroda 2.jpg

striznik.jpg

tamponovacka.jpg

vrtacka.jpg

Upraveno uživatelem Czechgun
Nefunkční fotky
  • Dát hlas 1
Odesláno

V 16. 4. 2025 v 8:23, Czechgun napsal:

Dnešní příspěvek bude opět o konstrukci. Podle mě je to ta nejzajímavější část celého procesu vzniku hodinek.

Jako první přikládám pár fotek z přípravy měděné elektrody pro výrobu formy na lunetu – konkrétně na čísla. Jediný způsob, jak do formy dostat takhle složitý tvar, je elektroerozivní obrábění pomocí měděné elektrody. @Beardedscape ten trojúhelník jsem ještě trochu zvětšil měl jsi pravdu. 

Vyzkoušel jsem si to nejdřív nanečisto na menším kusu mědi, jestli to vůbec půjde. A vypadá to slibně! 🙂

Trochu se mi teď zasekl projekt tamponového tisku, protože čekám na některé díly – hlavně na lineární vedení.

Taky jsem začal kreslit střižný nástroj na ručičky, ale o tom až příště. Dneska přidám jen jednu fotku.

A na poslední fotce je moje nová vrtačka na malé díry. Ta je fakt cool.

K tomu všemu ještě dodělávám poslední zakázky na první model hodinek. Rozhodně se nenudím!  

cad.jpg

ilustrator.jpg

laser.jpg

elektroda 1.jpg

elektroda 2.jpg

striznik.jpg

tamponovacka.jpg

vrtacka.jpg

Rozšířit  

Díky, vypadá teď fakt dobře. Snad budou souhlasit i ostatní. Zkoušel jsi v té lunetě nahradit “05” jen samostanou “5”. Mě přijde že je tam ta “05” ve strašném obležení těch dvou indexů. Jinak ten render samotné lunty vypadal fakt hezky, o dost líp než na tom celkovém renderu hodinek. Tak ať to jde. 👍🤞

• Like 2

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...