African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Jediné s čím s tebou souhlasím Martare že si uvědomuješ a přiznáváš že za vyhubení může člověk. No a pak je myslím krásné si to uvědomit a zkusit to napravit, jako se tak děje dnes v případě z vlky. A pokud možno nepřirovnávej vlka k nějaké krvežíznivé bestii, naopak je to zvíře které může být pro naše lesy velice prospěšné a pro člověka v našich podmínkách bezúhonné. A s tím plotem, že se ti lépe přelejzá malej, že vysoký který by ochránil jak ovce tak vlka budeš mít problém přelézt beru jako hodně špatný vtip :-)
leebauer Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Zemřela olympijská vítězka ve sportovní gymnastice z roku 1948 Věra Růžičková.Sice v devadesáti,ale stejn? ach jo.
martar Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 (upraveno) Afri: Tak za vyhubení šelem (v dané lokalitě) může dnes téměř vždy člověk, ať už přímo nebo nepřímo, to nikdo nezpochybňuje. Snažím se jen říct, že v některých připadech je jediným dlouhodobě udržitelným řešením buď odstranit z krajiny vlka, nebo člověka a ovce. Dohromady to bude fungovat špatně. Krvelačnou šelmu z vlka nedělám, on jí samozřejmě je a bude, kdykoliv bude lovit - až do té doby, než se naučí žrát přes léto kukuřici a přes zimu schované oříšky Afri, neblázni, oba víme, že každý divoce žijící predátor je během lovu a krátce po něm "krvelačná bestie", je to normální, přirozené a v pořádku, to jen v naši projekci to dostává zlé konotace. Nebo bys pro rodinku lvů hodující se zakrvácenými mordami na rozpárané antilopě zvolil jiné označení?Prospěšnost šelem pro ekosystém taky nikdo nezpochybňuje (z hlediska biologického, protože z hlediska lesního hospodářství můžou konkurovat myslivcům), problém je, že na rozdíl od zmíněného Španělska či Skandinávie je česká krajina v podstatě plošně obydlená, a nejsou tu dostatečně velké prostory pro nerušený PŘIROZENÝ život vlka. Vždy bude na hranicích svého (příliš malého) teritoria narážet na člověka a na hospodářská zvířata. Upraveno 24. listopadu 2018 uživatelem martar
African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Ty už vlka mícháš ze lvem, to je právě to nesmyslné myšlení lidí. Já jsem tedy vlka taky nějak zblízka nestudoval, ale bylo tady u nás hodně chytrých hlav a došli k závěru že Broumovsko je ideální prostředí pro vlka, může tu být užitečný protože už v řádu desítek let tady ničí lesy tzv. "škodná", já to slovo nemám rád, ale budiž, pro lesáky klasický výraz. Ovce jsou samozřejmě jednoduší kořist, ale pokud se nám je podaří zabezpečit a děje se to, vlk může bezproblémově vzájemně žít s člověkem v jedné lokalitě. Tohle není z mojí hlavy, byl jsem na pár sezeních města když se u nás vlk před pěti lety poprvé ukázal. Pro většinu obyvatel z počátku strach, po pár informativních schůzkách dnes již nadšení když vyzvedli vlci mladé :-) Martare, vlk je jenom z mála ohrožených , ale mrkni ze srandy do červeného listu ohrožených zvířat v ČR a možná se zamýšlíš, že to nemůže být stále jenom o člověku. Možná děti našich dětí budou stejně tak rádi za srnku v lese jako my za toho vlka....
Karlos Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Snažit se vrátit naši přírodu do původního stavu je sice ušlechtilé a velice moderní, ale upřímně - naivní a nemožné. Lidé už jsou tak rozlezlí, že pro opravdovou a skutečnou přírodu už u nás prostě není místo. Dnes v lese nemůžete zatočit mrtvou kočkou, aniž byste netrefili nějakého turistu, nebo cyklistu. S tím se už nedá nic dělat, lidé se dobrovolně neuskromní. Řešení nevidím.A obávám se, že už se do téhle fáze dostala většina planety. Už je jen málo míst, kde se nekříží zájmy člověka s přírodou.
African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Prostoru je stále dost, ne že ne, ale je pravda že se proces rozmnožování člověka jest nezastavitelný. Chráněné krajinné oblasti přijdou na řadu asi jako poslední, ale ano i tam bude problém. Této rovnici bych i věřil, kdyby člověk nebyl hlavně nebezpečný sám sobě, stačí se podívat na zprávy co se kde ve světě děje. Hm, je to smutné ale myslím že se vytlučeme sami a příroda se se ztrátou člověka už nějakým způsobem vyrovná sama :-)
martar Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Jsme se nepochopili. Vlka a lva jsem srovnával proto, že jsou to šelmy žijicí ve smečce a mají podobné chování při lovu a krmení. Vlk a lev jsou navic stejní TOP predátoři - vlk u nás, lev v Africe. Medvěda do toho nepočitám, je to šelma, ale ne predátor v pravém smyslu slova. Osobně si myslím, že soužití vlčí smečky nebo medvěda s lidmi v kulturní krajině moc možné není, kvůli fragmentaci přirozeného prostředí vlka, velkému rozsahu teritoria a kvůli jeho solidní reprodukční schopnosti, na rozdíl od lišky nebo rysa. Možná se mýlím, když si chytré hlavy na Broumovsku myslí něco jiného (bez ironie). Nicméně krajina není taková jako před pár sty lety, osidlení také ne, a kde není osídlení, tam jsou turisti, houbaři, keškaři a sportovci... takže jestli chceme životaschopnou populaci vlka, měli bychom asi změnit i kus krajiny a její statut. Smečka vlků je schopna zahnat na panický útěk stádo vysoké zvěře, které bude bezhlavě skákat před auta na silnici, napřiklad. Během zimy může být i středoevropsý vlk nebezpečný lidem, zejmena starším nebo dětem, to je historický fakt. Třeba je ale na Broumovsku a jiných dotčených lokalitách dostatečný prostor pro nerušenou existenci vlků, neznám celé Čechy, Moravu a Slezsko. Zajimal by mě názor lidí, kteři tam na venkově žijí.
Karlos Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Místa je dost z našeho pohledu. Z pohledu zvířat a jejich potřeb je místa naopak zoufale málo. Pak dochází k tak absurdním věcem, jako odstřel "přemožených" zvířat.Ta zvířata nejsou přemnožená, jen pro ně nemáme prostor.Soužití člověka s přírodou je nesmysl. Všichni dnes mají plnou pusu řečí o udržitelnosti. Nic takového neexistuje.
YPO Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Želvušky přežijou všechno ..... z toho kdyby se dělaly pouzdra ..... sakra
Hardslimer Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Stve me, ze nemuzu byt fcil v Gejtu pri predavce "vlku". Sakra...... .
African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Želvušky přežijou všechno ..... z toho kdyby se dělaly pouzdra ..... sakraTitan je nej .. :-)
African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Martare, když už máš takový panický strach o ztrátu svého života, mrkni ze srandy na to kolik má vlk za poslední století na svědomí úmrtí a kolik myslivec :-) V Čr 0:40 a celosvětově vlk zabil člověka v Rusku z důvodu buď extrémního hladu, nebo vztekliny. U nás je jeho přítomnost zřejmá pouze z fotopastí, když tady babka naposledy volala policajti že ho má na zahradě, byl to vlk, ano ale utečenec z nedaleké farmy z Polska kde jsou na lidi zvyklí. Jinak u nás nemáš živou duši, která by kdy vlka viděla.
martar Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 Vlasto, my si vážně nerozumíme. Ja nemám strach o svůj život, jak mi podsouváš, a vlků se nijak iracionálně nebojím (chovám k nim ovšem pochopitelně respekt) - já jen říkám, že má-li soužití velkých šelem a člověka nějak fungovat, musí proto být vytvořeny podmínky, a ty já v kulturní české krajině s vyjímkou národních parků nevidím. Akční radius vlčí smečky je značný, nějaká malá rezervace by nic nevyřešila. Nic, nechme se překvapit. Třeba to bude fungovat, i když si to nemyslím.
African Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 AVlasto, my si vážně nerozumíme. Ja nemám strach o svůj život, jak mi podsouváš, a vlků se nijak iracionálně nebojím (chovám k nim ovšem pochopitelně respekt) - já jen říkám, že má-li soužití velkých šelem a člověka nějak fungovat, musí proto být vytvořeny podmínky, a ty já v kulturní české krajině s vyjímkou národních parků nevidím. Akční radius vlčí smečky je značný, nějaká malá rezervace by nic nevyřešila.Nic, nechme se překvapit. Třeba to bude fungovat, i když si to nemyslím.Bude to fungovat, neboj se nic, ale je důležité to aspoň zkusit a neposrat se z toho :-)
Radek124 Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2018 <ironie><demagogie>Tak tak, zvířata nemají žádnou diciplínu - chvilku je nehlídáte a za chvíli bude za každým rohem číhat na projíždějící auta hladovej vyjící vlk bez disciplíny. A co když v tom autě budou děti, mysleli Jste na svoje děti? Zvěř vystřílet, hmyz vystříkat, lesy zplanýrovat, vylejt jedničkou betonem. Nově vzniklé parcely zpeněžit developerům, v horách na sjezdovky, v nížinách na průmyslové zóny - a za utržené peníze uklidit rodinu do Švýcarska nebo Toskánska, co už tady...</demagogie></ironie> Obávám se že mnohem větší společenské riziko než stádo srn svévolně uprchlých z obory představuje jeden (každej) bezohlednej vůl za volantem kamiónu bez zrcátek, nebo traktoru bez řádného osvětlení (zkušenost z předminulého úterka). Zvířatům bychom chtěli kázat proč je tu nechceme, ale (naštěstí?) nejsme schopní poručit ani sami sobě...
martar Odesláno 25. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2018 Hoši, přihlašte se na mistrovství světa v podsouvání Já už k tomu nemám nic. Snad jen, že jsem se účastnil několika projektů na záchranu konkrétního druhu živočichů a poučilo mne to o tom, že když se soužití ohroženého druhu s člověkem neřeší dostatečně komplexně a tak, aby druh neustále na člověka "nenarážel", je to jen oddalování agonie přírodní populace druhu a nakonec to většinou skonči záchranným programem (chovem v zajetí s plemennou knihou) a opakovanými pokusy o znovuvysazení do přirody (přičemž vzhledem k malému množství žijících jedinců se už casto ani nedbá o to, jaký poddruh nebo populace se kam vysazuje...). Případ vlka, který se znovu objevil sám, je ale pořád lepší než snahy člověka vysazovat do krajiny uměle druhy, které v ní už zcela zanikly. Takhle je šance, ze když se tu vlk sám objevil, jsou pro něj podmínky alespoň trochu přijatelné (taky to ale může znamenat jen zvýšený civilizačni tlak na místě jeho předchoziho výskytu a zoufalou migraci krajinou). Radek zminil ve svém přispěvku demagogii. Tak ještě k tomu Vlastovu skóre vlci - myslivci 0:40 Ten výsledek je takový přece proto, že tu vlk v přirodě nebyl, a stále ještě v podstatě není (minimum kusů) Mír, kluci. Dokud nebudete trvat na znovuvysazení šavlozubýho tygra, jeskynního medvěda, mamuta a srsnatýho nosorožce do českych hájů a luhů (zrovna s dětma čteme Lovce mamutů...sorry ), jsem v klidu.
African Odesláno 25. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2018 Mír, kluci. Dokud nebudete trvat na znovuvysazení šavlozubýho tygra, jeskynního medvěda, mamuta a srsnatýho nosorožce do českych hájů a luhů (zrovna s dětma čteme Lovce mamutů...sorry ), jsem v klidu.Ale budeme, neboj se nic, ale hezky pomalu a postupně... :-)
martar Odesláno 25. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2018 Ježiš neříkaj ti kamarádi John Hammond?
Karlos Odesláno 25. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2018 ABude to fungovat, neboj se nic, ale je důležité to aspoň zkusit a neposrat se z toho :-)Jak to funguje v reálu jsme mohli sledovat na jednom jediném medvědovi před pár dny na Vsetínsku. Zmatený a vystresovaný medvěd zoufale hledá vhodný životní prostor, a přestože Beskydy se nám zdají velké, žádný nenalézá. Zato všude nalézá lidi, jejich věci a chovaná zvířata. Lidi blekotají strachy, maminky zamykají děti do sklepa a pro divoké zvíře se chystá odchyt do zajetí a plánuje odstřel. Tak takhle funguje soužití člověka s přírodou.
enslow Odesláno 25. listopadu 2018 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2018 4e/hod. Hold niekde začať treba
Doporučené příspěvky