Přejít na obsah

Zmagnetizování hodinek

watchboy

Doporučené příspěvky

Zdravím kolegové, 

rád bych se zeptal možná na úplně začátečnický dotaz, ale stále v tom nemám nějak jasno 😅

Jak poznáte že máte zmagnetizované hodinky?

resp. nedávno jsem se o tom bavil s jedním známým, který mi poradil že to můžu zjistit tak že hodinky přiložím ke kompasu a pokud se ručka kompasu bude lehce hýbat, tak jsou hodinky zmagnetizované.

Tento pokus jsem tedy doma praktikoval a opravdu, pokud jsem přiložil některé svoje hodinky ke kompasu tak se "ručka" kompasu začala lehce hýbat (v řádech milimetrů).

Rád bych se tedy zeptal, jestli to znamená že jsou hodinky zmagnetizované a mám s nimi běžet na odmagnetizování, jestli má někdo nějakou vědomost o tomto jevu prosím sem s ní, nebo pokud je někdo technicky zdatnější než já budu rád za vysvětlení, díky :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já ti nevím, možná je to šíření poplašné zprávy ;o)

Vyhrabal jsem kompas a všechny hodinky to dělají. Podle mne i nezmagnetovaný kus oceli deformuje magnetické pole a ručku to vychýlí,
pouzdro je docela kus železa. Chtělo by to zkusit s mosazným/bronzovým pouzdrem pro srovnání.

Zmagnetováním se podle mne myslí zmagnetování vlásku, ten bude z magneticky tvrdé slitiny, na druhé straně je tak lehký, že běžný kompas neovlivní.

uvidíme co praktici povíja...

Odkaz ke komentáři

Pokud máš jabkový telefon, tak existuje aplikace "lepsi", která umí využít senzory telefonu k orientační detekci magnetického pole. Podobné appky existují i pro androidy.

Jinak opravdu citlivý (a nezmagnetovaný) kompas by ti to měl ukázat. Problém může být v tom, že nejdůležitější je asi magnetizace částí strojku (hlavně hairspring). To bez rozebrání asi stejně nezjistíš.

Pokud bys měl vibrograf, tak by to asi bylo vidět na pravidelnosti a parametrech běhu.

Odkaz ke komentáři

před 2 minutami, orol napsal:

Můžeš mi vysvětlit, co to je "nezmagnetovaný" kompas?

:D

To možná nebylo vyjádřeno úplně nejšťastněji 🙂

Myslel jsem takový, který pokaždé ukazuje stejným směrem (ideálně na sever) a netočí se náhodně...

Odkaz ke komentáři

Ono je otázka co je podezřele rychle, např. Když jsem pravě měřil přesnost jedněch hodinek tak mi jeden den dělali třeba +2s/den, takhle to šlo pár dnů plus mínus stejně, a pak třeba hodili +7s/den.

Tohle už mám brát jako že hodinky jdou najednou podezřele rychle? 😅

Odkaz ke komentáři

před 56 minutami, watchboy napsal:

Ono je otázka co je podezřele rychle, např. Když jsem pravě měřil přesnost jedněch hodinek tak mi jeden den dělali třeba +2s/den, takhle to šlo pár dnů plus mínus stejně, a pak třeba hodili +7s/den.

Tohle už mám brát jako že hodinky jdou najednou podezřele rychle? 😅

kdyby mi hodinky běžěly oproti předchozímu dni 30+ sekund napřed, tak bych si to už ověřil. v rozmězí mezi 15-30s to obvykle bývá planý poplach (prudký pohyby ruky, údery, apod)

Upraveno uživatelem pkd
Odkaz ke komentáři

No nevím, zkusil jsem tu aplikaci Lepsi a ukazuje mi to úplně u všech mých hodinek že jsou zmagnetizované, když je přiložím těsně k displeji. Takže teda asi nakonec zmagnetizované jsou.

Máte někdo nějaký tip kde a jaký koupit odmagnetizovač?

Odkaz ke komentáři

watchboy: myslím, že se zbytečně stresuješ. Na androidu používám appku Gauss Meter, a všechny mechanické hodinky mi ukazují nějakou odchylku, když je objedu telefonem, předpokládám, že i kompas by se trochu pohnul. Takže nějak zmagnetované mám i ty, co mi jdou při nošení plus sekundu denně. Kdyby byl zmagnetovaný vlásek ve smyslu, v jakém chápeme, že je nutné hodinky demagnetizovat, poznal bys to tak, že by šly fakt hodně dopředu, třeba 2 a více minut denně. To se nedá přehlédnout.

Když jsem si tu appku nainstaloval, taky jsem nad tím chvíli dumal, ale pak jsem to nechal koňovi, má větší hlavu, já mám klid.

Spíš jsem přišel na jiné zajímavé věci, a to, kolik gauss vyzařují různé věci v bytě. Chápu, že naměřené hodnoty jsou čistě orientační, ale překvapil mě třeba JBL charge 4, ten dával tuším 30 gauss cca 5cm kolem obvodu válce, pak dost hodně elektronické cigáro (i vypnuté), malý magnet v krabičce na hodinky... Změnil jsem kvůli tomu místo, kam hodinky odkládám. Ale ty, co jsem dával rok vedle JBL, jdou pořád stejně přesně, a vykazují stejné hodnoty přes gauss meter, jako ty, které ležely v bezpečných zónách.

Odkaz ke komentáři

@dykmore Obávám se že to co tvrdíš o odchylkách není tak docela pravda: Sám jsem před Vánocemi měsíci v ONYXu nechával prohlídnout hodinky, které se už pár měsíců rozcházely "jenom" o 15 sekund denně - a protože Ruda k měření nepoužívá "Gauss Meter v Androidu", už z vibrografu poznal že problém není v mechanice ale právě v magnetizaci. GO Seventies mi opět šlapou svých 0,5s/den i bez odšpuntování, akorát pro příště asi budu důkladněji rozmýšlet kam je nosit, protože silných magnetů je kolem nás čím dál tím víc.

Apropos, ohledně mobilů už bychom si taky pomalu měli začít dávat majzla - potom co Apple vloni napadla ta prasárna s magnetickým centrováním bezdrátových podložek (přičemž lze předpokládat že to do roka bude mít každej novej žluťák, stylem "čím víc neodymu, tím víc iPhone-Killer"), je otázka co vůbec budou měřit aplikace typu "kompas" nebo zmiňované Gaussmetry - a co pak přítomnost všudypřítomných magnetických polí po kapsách/stolech udělá s našima tikajícíma miláškama... :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...