Josef01 Odesláno 27. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2025 Každý to má jinak. Mám například Swarovski Habicht a ten má krytky jenom okulárů.
Hrom Odesláno 27. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2025 Vortex k monokulárům krytky také nedodává. Řešením byl 3D tisk. Modely pro různé dalekohledy se dají stáhnout z netu zdarma (thingverse.com).
klobadysek Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna Zase bych z těch nedodaných krytek tak vystrašený nebyl. Většina dalekohledů má přední čošky zapuštěné, takže nejsou tak vystaveny elementům. Ostatně ta skla na dalekohledech jsou odolnější něž brýlové čočky (které se dělají většinou z plastu) a řekl bych, že brýle jsou rozhodně namáhanější než dalekohled.
klobadysek Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna V 26. 12. 2025 v 16:56, wawrik napsal: Huh, skoro dvojnásobok. Škoda. Dík. No ono to onení tak žhavé. Kolega ti to vážil i s popruhem a robustními krytkami okulárů. Ofiko má Papilio II 290 gramů. Což je pochopitelné, on třeba gumový potah na těle dalekohledu váží ke 90 gramům. Olympus je fajn, je jeden z nejlehčích reverzních porro vůbec. Škoda že má jen BK7 skla. Papilio je ale jinde - to bys musel mít oba v ruce abys to ocenil.
wawrik Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna Před hodinou, klobadysek napsal: Papilio je ale jinde - to bys musel mít oba v ruce abys to ocenil. To je určite možné, dokonca veľmi pravdepodobné, len to nemám kde porovnať. Z toho Olympusu sa vďaka tomu, že je malý a ľahký, stala naprosto nepostrádateľná vec na túry, stále ho mám v bunde. Neviem o ňom. Nezavadzia ani neťahá vrecko. Pravidelne zabúdam jedlo, vodu, mobil, nesmeky... hocičo, ale ďalekohľad nikdy. Za nejakých 8 € v secondhande moja zatiaľ neprekonaná kúpa Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
klobadysek Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna Tak to nepochybně, takovéto nákupy mění perspektivy.
klobadysek Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna (upraveno) Od kolegy jsi ale chtěl porovnání. Tak ti ho mohu dát. Pokud je mám porovnat mechanicky tak má Pentax delší běh ostřícího kolečka, především kvůli ostření na blízko. Má šroubovitě vysunutelné oční clony které mají tři pozice což je lepši řešeni než u Olympusu.Korekce dioptrií má mechanické aretace polohy které zabraňuji náhodné změně. Popruh je snadno odnímatelný díky bajonetovému principu (asi nejlepší rešení co jsem kdy viděl). Nastavení interpupilární vzdálenosti není řešena jedním kloubem jako na Olympusu, ale dvojitým. Díky tomu je na dalekohledu zespodu závit pro stativ, který lze takto použít bez jakéhokoliv příslušenstvi. Nevybavuji si žádný jiný dalekohled, který by tuto funkci měl. Přední objektivové čočky jsou chráněny společným extra sklem. Celý dalekohled má na sobě poměrně silný gumový kondom pro ochranu před nárazy. Spojená krytka okulárů má očko na upevnění k popruhu jako prevence ztráty. Opticky je Papilio solidně vybavený, Bak4 sklo, fully multicoated (s tím se chlubí přímo na těle). V porovnání se zmíněným Olympusem je obraz kontrasnějši a má širší pozorovací úhel. No a pak je tu to makro... Upraveno 15. ledna uživatelem klobadysek
Harwey Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna pekne popisane, diky za to, ano je to tak ako pises:) makro je skvele, pekne zaostrene
wawrik Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna @klobadysek Ďakujem! Makro ani statívový závit nepotrebujem, ale väčšina ostatných vecí sú zrovna také tie drobnosti, ktoré mi síce priamo nevadia, ale občas vyrušia. Hlavne tá aretácia korekcie...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se