Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Skorotchýně ulomila držáček skla u kuchyňslé linky a nelze ho náhradní sehnat.

Proto se ptám, zda je možno díl (dodám jeho originál) vytisknout na 3D tiskárně a zda je někdo schopný (ochotný) to udělat.

IMG_20220112_173824.jpg

IMG_20220112_173819.jpg

Odesláno
  V 22. 1. 2022 v 22:05, uff napsal:

Taky se pridam s poptavkou. Uz par let shanim takovej podivnej culibrk a 3d tisk je uplne genialni napad...

Rozšířit  

No... je a není. Pokud myslíš FDM, tak vlákna termoplastu se při něm kladou po vrstvách, takže v určitých směrech se to u takhle malých komponent při cyklickém namáhání rádo dezintegruje a je otázka jestli by Ti za takovej servis poděkovali. 

Kdyby @vaba nebyl línej a namáhal se aspoň s hrubýma rozměrama + obrázkem toho jak má ten bazmek fungovat, možná už by měl dávno vhodnější alternativu. Namátkou mě napadají čípkové závěsy na skryté uchycení policových dvířek, typické právě tím že často vydrží víc než fórová dřevotřísková dvířka samotná.

Odesláno (upraveno)

3D tisk je sice na první pohled pro podobné věci super nápad. Ale realita je jinde. Měl jsem podobný nápad u součástky - západka držáku výstražného trojuhelniku do kufru starého mercedesu (veterán, youngtimer), který nikde nešel sehnat. Měl jsem většinu původního. První překážka je vytvoření dat. Další bylo jakou technologii zvolit, aby to splňovalo všechny představy (nakonec SLS, tedy spékání laserem což je samozřejmě ta nejdražší cesta, ale zase životnost bude lepší jak u originálu, a povrchova úprava byla snazší). Tedy prvotní představa, že se to vyřeší v řádu stovek ostře narazila na realitu. Pravda bylo to řešení jako firemní zakázka (nikoliv mod typu kamarád mi udělá data a jiný to v práci či u sebe doma vytiskne na "prusovi"

Na fotce výsledek (jistící kolik k zajištění trojúhelníku), skládá se ze 3 komponent které zajišťují pohyb. Výstup super, ale je zatím mnohem více úsilí / práce než se na první pohled zdá. Je to cca 2 roky nazpět, možná dnes to půjde levneji a snáze.

Edit: to mi připomnělo, že jsem nechal udělat rovnou pár kusů navíc (aby se zlevnila příprava a věci kolem), tak kdyby to někomu chybělo, rád pustím dál, mám tuším 2-3ks)

IMG-20190611-WA0000.jpg

DSC_1896.JPG

DSC_1857.JPG

Upraveno uživatelem Milan156
Odesláno

@Milan156 Parádní prácička - taky ani nechci odhadovat kolik "taková blbost" musela dát práce :speak_cool:

Co se podkladů pro 3D tisk týče, na elementární návrh (který už si pak příslušný 3D tiskař ve svém sliceru přežvejká) pro začátek stačí šuplera, trocha prostorové představivosti a třeba webový Tinkercad - online a zcela zdarma. Jenže ani s hezky obkresleným modelem nemívá začátečník vyhráno a zaručeno že výsledek "reverzního inženýrství" mu bude pasovat na první dobrou - ať už kvůli technologickým specifikům použité 3D technologie (rozlišení, přesnost, nárůsty, deformace, nehomogenity) a nebo kvůli potřebě "postprocessingu" (typicky odstranění podpěr u FDM, u SLA a dalších vysypání vylití/vytvrzení nevytvrzených částí, vystružení děr, finální povrchovka atd.). On ten název "3D tiskárna" možná u kancldiverů evokuje představu user friendly bedny typu inkoustovka nebo laserovka, ze které padá jeden potištěný papír za druhým - jenže k téhle realitě má dnešní 3D tisk ještě pořád hodně daleko :whistle:

• Po letech...
Odesláno

Zkusim to tady ozivit at nezakladam dalsi vlakno.

Jde mi o tip na nejakou low cost 3D tiskarnu pro kluka. Chce to vyzkouset na nejaky blbiny, napr. trsatka a tak.

Priznam se, ze o tom nevim vubec nic, takze v ramci odpovedi prosim zohlednete, ze komunikujete s uplnou lamou. 

Dikes. 

Odesláno

Ahoj. 

Jestli chces uplny zaklad tak ti muzu nechat vytuněného svého starého ENdera 3 za 1500,-. Na tom se s hromadou úsilí naučí tisknout úplný základ. 

NICMÉNĚ - já doporučuji koupit něco, co už umí opravdu tisknout na první dobrou. Já se na tom Enderu naučil, ale je to tak nepohodlné, že víc řešíš tiskárnu než samotný návrh tisknuté komponenty. Takže za sebe doporučím vybrat tady dle peněz https://bambulab.com/en-eu

A jinak kdyby někdo chtěl tisknout - tak prosím - mám P1S s AMS modulem, takže vícebarevný tisk není problém a také tisk z průmyslových materiálu jako je ASA nebo vláknem ztužené ABS bez větších problémů 🙂 

• Dát hlas 1
Odesláno

@warann Přesně jak radí Bořek: na hraní s low-costama se někteří naučí, ale pro spoustu dalších to budou vyhozené prachy, které od dalších pokusů akorát odradí - takže jestli trváš na nízké ceně, využij nabídku a neutrácej za "nový" veterán z doprodeje. Osobně už bych dnes ale taky nedoporučoval nic jiného než XY mechaniku (viz zmiňované Bambule - stabilita, lepší využití prostoru, efektivnější kinematika), "vícebarevný" tisk (pokud se tomu tak u modelů s jednou hlavou a automatizovanou výměnou filamentů dá říkat) taky ušetří spoustu frustrací a ruční práce.

Odesláno

Zalezi na technologii 3D tisku a materialu, bratr jich ma hned nekolik druhu dle pouziti a tiskne tim i super detailni minifigurky do deskovych her.. S pevnosti problem neni, stejne tak presnosti.. Vrstvy jsou tak dokonale, ze nejsou temer patrne. Vim, jak a s cim zacinal, 3D tisk za tech par let udelal obrovsky skok dopredu.. :)

Odesláno

No super 😁. Ale panove ja psal, ze o tom nevim nic. A pokud rikam nic, myslim tim naprosto zhola nic. A ani nevim, jestli na svy neznalosti v tomhle segmentu chci ted neco menit 😬. Takze jeste poprosim nasmerovat konkretneji. Neco pro kluka necelych 13, kterej prisel s napadem si tisknout kytarovy trsatka. Jestli ho to bude bavit a bude pokracovat nekam dal zatim samo netusim. 
Diky za trpelivost. 

Odesláno

Bambulab A1 nebo A1 mini. Tisk z aplikace v mobilu s obrovským množstvím modelů zdarma. Mini má menší plochu tisku, jinak jsou identické. Nic se nemusí učit, tiskárna vše dělá sama. 

Odesláno

@warannPrávě proto se radši domluv s někým jako @exBURN, kdo Ti za pár drobných pustí low-cost na kterém už se "vyškolil" a vytunil si jej do použitelného stavu (u mnoha nejlacinějších modelů bývají problémy už v křivém rámu). Na spotřební 3D trsátka to doufejme postačí (běžné tiskové materiály bývají spíš měkčí) - a pokud to kluka chytne, můžete se "kvalifikovaně" posunout k Pxx Bambuli a nebo k Core od Průši (iterace s A1 bych rovnou přeskočil) :speak_cool:

• Díky 1
Odesláno

Jop, na hraní a tisk kravin je A1 mini úplně super. Problém je ten, že jak to pak člověka chytne, tak chce zkusit tisknout i něco použitelného a na to moc základní materiál PLA není. Ale tak u A1 mini si pak vybuduje komoru a půjde i ABS nebo ASA - z té tisknu hodně, je to už odolný plast a UV odolný, takže vydrží i na sluníčku. 

Zy mě určitě dobrá cesta, já už bych se na základní levné tiskárny typu Ender vykašlal - to se pak trápíš víc než tiskneš. 

Odesláno

K těm trsátkům - jde to, jedno jsem si taky vytiskl. Ale aby bylo hratelné, je potřeba opracovat hrany - vybrousit trochu náběh, vyhladit, vyleštit. Ve stavu v jakým to vyleze z tiskárny se s tím pořádně hrát nedá. Při vší té práci s tím, s ohledem na to kolik stojí filament a kolik stojí normální fabrická trsátka - nestojí to za námahu. Ale pokud si chce hrát s 3D tiskárnou, proč ne.

Odesláno (upraveno)

Nechtěl jsem to psát, ale na trsátka je zrovna 3D tiskárna úplně blbě. Ono je problém, že základní, dobře tisknutelný materiál PLA je fakt křehký a nevhrží nic ani mechanicky a ani UV mu neudělá dobře. Navíc nejde ani rozumně mechanicky opracovat.  Takže jako na hraní good ale mě třeba brzo začalo vadit, že ty výtisky jsou k ničemu. 

Ale beze srandy jsem naučil tisknout manželku a na vánoční dekorace nestačilo pomalu jezdit PPLko s filamentem 😄 

Upraveno uživatelem exBURN

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...