Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Stalo se vám již někdy, že jste si dali na ruku hodinky a hned jste věděli, že tohle jsou hodinky přesně pro vás? Pokud ano, určitě pochopíte následující řádky...

Když jsem se před pár měsíci vrátil z návštěvy firmy ELTON hodinářská, a.s. v Novém Městě nad Metují, prohlásila moje žena, že jsem se již úplně zbláznil. To když jsem jí oznámil, že jsem tam viděl hodinky, které musím mít. Pak jí do očí vyhrkly slzy, to když jsem jí oznámil kolik budou stát... Částečně se uklidnila, až když jsem slíbil, že prodám některé kousky ze své sbírky a že nové hodinky neobjednám dříve, než budu mít celou částku pokupě... A tak jsem prodal troje Omegy, čtvery Seika, čtvery vojenské hodinky z období WWII, jedny Glycine - a objednal PRIM SPORT IGEN 45.

post-2687-1230661314.jpg

Vzhledem k tomu, že nabídka Eltonu umožňuje individuální přístup k zákazníkovi a jedná se vpodstatě o kusovou výrobu, rozhodl jsem se, že ?moje primky" budou bez datumu. Do objednávky jsem dále uvedl, že bych rád použil svůj vlastní strojek a že bych se chtěl zúčastnit některé fáze výroby.

Počátkem prosince jsem dostal zprávu, že všechny části jsou vyrobeny a připraveny a byl jsem pozván ke konečné montáži hodinek. Montáž trvala cca dvě a půl hodiny a musím říct, že byla pro mě velkým zážitkem. Skláním se před trpělivostí všech hodinářů. A ještě více smekám před pevnými nervy té paní, která před mým zrakem skládala moje hodinky a já vzpomínal na to, jak se mi míhaly písmenka před očima, když mi táta kdysi koukal přes rameno, jak píšu domácí úkol :-)

post-2687-1230661278.jpg

Tolik příběh o vzniku Prim Igen 45, které dnes nosím na ruce. Musel jsem se o něm zmínit, protože patří k těmto hodinkám stejně jako pouzdro, ciferník, ručky nebo strojek. Je to příběh, který je možná pro někoho nepodstatný, pro mě je však jejich duší.

post-2687-1230661361.jpg

Ale teď již k samotným hodinkám. Jejich vzhled vychází z typu Prim Sport I. generace (tzv. Igen), který se vyráběl na přelomu 60. a 70. let minulého století. Pouzdro je vyrobeno z broušené nerezové oceli 316L a jeho průměr je 45 mm. Luneta je oboustranně otočná a má poměrně přesnou aretaci po minutách. Je rozdělena na šedesát dílků s levostranným popisem 10-20-30-40-50. Na dvanáctce je umístěn luniniscenční bod. Korunka je zdobena černou kaboší, rozteč mezi nožkami je 22 mm a stěžejky jsou šroubovací.

post-2687-1230661336.jpg

Dýnko je vyrobeno též z nerezové oceli a je osazeno safírovým průhledem na strojek. Vzhledem k poměru velikosti pouzdra a strojku je průhled pocitově menší a ne každému padne do oka; jelikož se však jedná o strojek, který jsem si sám dodal a mám k němu vztah, chtěl jsem na něj vidět. Po obvodě je dýnko opatřeno českými popisy s informacemi o použitém materiálu, kalibru, vodotěsnosti (50 m) a výrobním čísle modelu.

post-2687-1230661504.jpg

Ciferník též vychází z původního modelu Prim Sport a do jisté míry je jeho zvětšenou kopií. Je černý s bílým potiskem. Jeho grafika je jednoduchá, velmi dobře čitelná. Dělení po obvodě je minutové s pětiminutovými širokými indexy, bez číslic, jen na pozicích čtvthodin jsou indexy zvětšeny. Kovové ručky, hodinová, minutová i vteřinová, jsou opět kopií původních ruček a jejich čitelnost je též výborná. V horní části ciferníku je uveden nápis PRIM SPORT, v dolní potom 17 JEWELS. Průměr číselníku je cca 33 mm a jeho vnější část je obklopena konickou ocelovou vložkou bez indexů. Sklo je konkávní safírové, 2 mm tlusté, má v průměru 35 mm a je s oboustranným, velmi kvalitním antireflexem. A teď svítivost, tolik diskutované prim-téma. Ta byla pro mě největším překvapením, protože, přiznám se, těžce jsem kousal, že bych měl mít nové hodinky s nápisem SPORT, které ve tmě nesvítí. Proto zde rád konstatuji, že moje hodinky mají zeleně iluminované ručky, indexy a bod na lunetě, tato iluminace svítí, svítí celou noc a pokud jdete spát kolem jedenácté hodiny, tak ráno v sedm (recenze je psána v prosinci) rychle a bezpečně přečtete, kolik je hodin.

post-2687-1230661405.jpg

Zde bych se ještě rád zmínil, že jsem oproti původní verzi ciferníku požadoval absenci datumovky. Obecně mám raději hodinky bez datumu a velmi málo mám rád datumová okénka, použitá u menších strojků a velkých pouzder. Navíc jsem po jednoduché úpravě původní fotky v počítači zjistil, že se mi hodinky takto více líbí a že v jednoduchosti je krása.

post-2687-1230661383.jpg

Strojek v pouzdře je nám velmi dobře známý a lety prověřený ručně natahovaný stroj PRIM kalibr 68 se 17-ti kameny a 18.000 kmity za hodinu. Jak jsem se již zmínil, tento strojek jsem si dodal sám, jednak proto, že k němu mám osobní vztah a jednak proto, že se jedná o typ 68.1, který má incabloc, zkosené hrany můstků a celkově je zdobnější. Podle mého názoru se jedná o nejhezčí kalibr, jaký kdy Elton ve své historii vyráběl. Tento strojek byl u výrobce vyčištěn, vyleštěn a seřízen a bez dalších úprav usazen do pouzdra. Při dokončení celkové montáže byl nakonec uzavřen v ochranné atmosféře Argonu. Přiznám se, že přesnost strojku jsem neměřil, nevím, jestli již pominulo moje období sledování přesnosti mých hodinek nebo jestli jsem si předem vytvořil v hlavě program, že přesnost u těchto hodinek mě nezajímá. Pravdou ale je, že za těch deset dnů, co je mám, jsem je seřizoval jen jednou cca o minutu.

post-2687-1230661488.jpg

Hodinky byly při předání uloženy v koženém hnědém cestovním pouzdře PRIM společně se záruční kartou a certifikátem s uvedenou specifikací a popisem výrobku, to vše v papírové krabici s logem. Opatřeny byly kvalitním černým koženým řemenem z jemné hověziny s bílým prošitím a jazýčkovou sponou.

post-2687-1230661374.jpg

Co říci k hodinkám PRIM SPORT IGEN 45 závěrem. Přes svoje poměrně velké pouzdro o průměru 45 mm a celkové výšce 11,7 mm nepůsobí na ruce mohutným dojmem. Možná i díky jednoduchému designu. To, co je výrobkům PRIM manufacture 1949 snad nejvíce vyčítáno, jednoduchý potisk ciferníku, je zde výhodou; jedná se o remake a má to tak být. Než jsem si tyto hodinky objednal, byl mně z Eltonu na několik dnů zapůjčen ukázkový vzorek, abych si ověřil, zda mě tento typ bude vyhovovat. Dalo by se tedy říci, že mě již nemělo co překvapit. Přesto jsem překvapen byl. Nevím, jestli mají proti ukázkovému kusu jiný antireflex, iluminaci, jestli je to absencí datumovky nebo prostě jenom tím, že jsou MOJE, ale jsou krásnější, než jsem čekal. V mých očích je to kvalitní český výrobek, který si zaslouží uznání a já z něj mám velkou radost.

post-2687-1230661516.jpg

edit: další foto najdete zde: http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=16176

Upraveno uživatelem M916
  • Odpovědi 72
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Parada! Tohle jsou prvni fotky techto hodinek krome tech na webu Eltonu, ktere vidim. Paradni hodinky, pekne napsana recenze a zajimavy pribeh. Prohlizel jsem i fotky ve Fotogalerii a musim rict, ze sis vybral dobre. A dobre nafotil. Mohl bych se zeptat, kolik si v Novem Meste rekli navic za ciselnik bez datumky?

Odesláno

Já bych šel, být donucen koupit si Prim nějakou skvělou nabídkou, sice do orlíků, ale tahle barevná kombinace a absence datumovky... no prostě gratuluji k pěkným hodinkám :)

Odesláno
  Drummer napsal:
Zajímalo by mně, když jsi byl u té montáže, jestli tam zůstal ten datový věnec.

Ne, datový věnec byl sundán stejně jako mechanismus překlápění data, to proto, že by jen zbytečně zpomaloval chod a neplnil žádnou funkci. Dostal jsme ho v sáčku pro případ, že bych chtěl někdy v budoucnu nasadit ciferník s datumkou.

Návštěvník YPO
Odesláno
:lol: myslím, že jsi stal držitelem nějakého rekordu - prodat dvanáctery hodinky a pořídit za to prim igen - jsou fakt parádní, ještě jednou gratuluji
Odesláno

Hodinky jsou fakt super. Dokonce i ten ciferník vypadá k světu. Je dobře, že aspoň na drahých modelech to vypadá trošku normálně. Na Prim sport 41 vypadá nanesená reflexní barva jako vyšisovaný obtisk, ale jinak si taky nestěžuji. Ať ti slouží a dělají radost ;-) .

Odesláno
  YPO napsal:
:lol: myslím, že jsi stal držitelem nějakého rekordu - prodat dvanáctery hodinky a pořídit za to prim igen - jsou fakt parádní, ještě jednou gratuluji

No, musím se přiznat, že jsem použil zkratku; těch hodinek bylo 14, ale ty poslední dvoje už nebyly tolik zajímavý a nechtělo se mi je vypisovat :P

Odesláno

Hodinky se mi teda nelibi, ze by Prim?, ale pominu li tuto malickost tak moc pekna recenze, krasne fotky a Blahopreji ti ze jsi si splnil co jsi si predsevzal kazdopadne gratuluji k velmi zajimavym hodinkam. Jen by jsem se jeste zeptal ten vlastni strojek tam daly jen tak (vyhodili 4 soucastky), nebo jej restaurovali nebo jak ?

Odesláno
  tyfo napsal:
Hodinky se mi teda nelibi, ze by Prim?, ale pominu li tuto malickost tak moc pekna recenze, krasne fotky a Blahopreji ti ze jsi si splnil co jsi si predsevzal kazdopadne gratuluji k velmi zajimavym hodinkam. Jen by jsem se jeste zeptal ten vlastni strojek tam daly jen tak (vyhodili 4 soucastky), nebo jej restaurovali nebo jak ?

Tak jak je psáno v recenzi: strojek byl vyčištěn, vyleštěn, seřízen. Vadné, resp. stářím opotřebované části, pokud bylo třeba, vyměněny. Hlavičky šroubků, západky vyleštěny. U některých drobných dílů jsem byl dotázán, zda chci zachovat svůj původní nebo vyměnit za nový (některé původní části jsou totiž hezčí než jaké jsou nyní k dispozici). Ale u toho jsem nebyl, já když k montáži přišel, vlastní strojek byl již sestaven.

Odesláno

Dikec nejak jesem to prehlidl, a nebo ze by jedna v noci kdy jsem to cetl uz pusobila. Kazdopadne dekuji za upresneni.

Odesláno
  M916 napsal:
post-2687-1230661314.jpg

Nádherné hodinky, absence datumkovy jim prospěla. Fatk paráda.

A kupodivu mi ani nevadí ten malý strojek, dýnko se také povedlo.

Na cenu se raději neptám. Podle toho, co jsi prodal, atakuje IWC Big Pilot :)

Ale na jednu věc se přeci jen zeptám - na té první fotce to vypadá, že indexy na otočné lunetě nejsou přesně zarovnané (spasované) s minutovými inxexy ciferníku / vnitřní lunety.

Je to jen optický klam, nebo Elton nepracoval až tak perfektně?

Odesláno (upraveno)
  NIGHTinGALE napsal:
... na té první fotce to vypadá, že indexy na otočné lunetě nejsou přesně zarovnané (spasované) s minutovými inxexy ciferníku / vnitřní lunety.

Je to jen optický klam, nebo Elton nepracoval až tak perfektně?

Ano, je to tak jak říkáš; měl jsem v ruce tři kousky tohoto typu a každé měly spasování indexů jiné; ale u manufaktury to není nic překvapivého, ne? Nehledě na to, že výškový rozdíl indexů lunety a číselníku jsou cca 3 mm, takže úhel pohledu velmi rychle spasování mění. Snad neprozradím nic z výrobního tajemství :-)) když řeknu, že i při nasazování ruček jich bylo k dispozici více, než byly vybrány ty, které sedly nejlépe. Ale zcela určitě to může pro někoho být nepřekonatelné, mě to naopak sedí, sám totiž nejsem zdaleka dokonalý a můj způsob života má k dokonalosti hodně daleko.

Co se týče ceny, neznám cenu IWC Big Pilot, protože k této značce jsem zatím duševně nedospěl, ale cena PRIM byla katalogová +- individualizace.

Upraveno uživatelem M916

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...