Přejít na obsah

Rozborka Cal.68

Doporučené příspěvky

V 12. 2. 2025 v 6:49, orol napsal:

Špatně/nedostatečně naraženou čtvrťovou trubkou. Pokud je naražená dobře a přesto prokluzuje,
pak je jí třeba utužit.

Viz devátý a desátý příspěvek na této stránce ;)

Rozšířit  

Nejsem odborník, ale to se mi při vší úctě k vám nezdá, jako že když hodinky natahuju a proklouzává mi hřídel, jednou cítím, že se hodinky natahují, jednou ne, i když točím pořád stejně a v jedné poloze korunky, tak to souvisí se čtvťovou trubkou? Jak?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 12. 2. 2025 v 6:49, orol napsal:

Špatně/nedostatečně naraženou čtvrťovou trubkou. Pokud je naražená dobře a přesto prokluzuje,
pak je jí třeba utužit.

Viz devátý a desátý příspěvek na této stránce ;)

Rozšířit  

Když jsem to znovu rozebral a koukám na to, co je špatně, tak chvíli se daří natahovat, ale pak to jde jakoby do stavu, kdy se to chce kousnout a jde to cestou nejmenšího odporu a tohle kolečko začne vyskakovat a pak soukolí ztratí kontakt a začne to při natahování prokluzovat 

Screenshot_20250213-040712-406.png

Odkaz ke komentáři

To měděné kolo uprostřed jsem utužil, že by mohlo bránit vyskakovat tomu kolu pod ním, ale jestli tu trubku přitáhnu ještě o trochu víc, tak už ji tam ani nenarvu, už takhle jde i poměrně špatně vytáhnout, takže drží fest.

Odkaz ke komentáři

Pravděpodobně to bude i tím, že tenhle dílek nedrží pastorek ve správné poloze a tudíž vše pak nedosedá jak by mělo. Možné jestli není ohnutý ten čep kterém je ten díl nasazený, jinak se zdá rovný. Jde ten čep nějak vyměnit?

Odkaz ke komentáři

Ještě jsem předchozímu postu zapomněl přiložit fotku dílku, o kterém tam píšu, pardón, že to roztahuju na tolik příspěvků, ale psal jsem to, jak jsem na to původně přicházel 😄

Screenshot_20250213-044723-988.png

Odkaz ke komentáři

Všecho špatně!

Na to, aby nevyskakovalo "kolo střídné", tam musí být můstek datumové nadstavby.
Utužením hodinového kola to nevyřešíš.

A toto soukolí, co je na fotce, by se při natahování nemělo ani hnout.

Odkaz ke komentáři

V 13. 2. 2025 v 3:09, Honza123 napsal:

Když jsem to znovu rozebral a koukám na to, co je špatně, tak chvíli se daří natahovat, ale pak to jde jakoby do stavu, kdy se to chce kousnout a jde to cestou nejmenšího odporu a tohle kolečko začne vyskakovat a pak soukolí ztratí kontakt a začne to při natahování prokluzovat 

Screenshot_20250213-040712-406.png

Rozšířit  

Máš vyhozený spojkový pastorek z přesuvné páky, proto ti to nepůjde dostatečně natáhnout, ani nařídit ručky. Tam jak má ta červená šipka na spodku konec, tak tam je páka v které ten pastorek musí sedět. Máš ho před ní.  

Upraveno uživatelem zekon7302
Odkaz ke komentáři

V 13. 2. 2025 v 7:39, zekon7302 napsal:

Máš vyhozený spojkový pastorek z přesuvné páky, proto ti to nepůjde dostatečně natáhnout, ani nařídit ručky. Tam jak má ta červená šipka na spodku konec, tak tam je páka v které ten pastorek musí sedět. Máš ho před ní.  

Rozšířit  

Jak jsem psal v tom posledním postu, akorát jsem nevěděl jak se jmenuje ten díl, díky 🙂 Takže tedy přesuvná páka vždy vyskočí z drážky spojkového pastorku. Jenže nevím jak docílit to, aby se to nedělo, nevím jestli není ohnutý ten čep, na kterém drží a jestli se dá vyměnit. Zkoušel jsem i vyměnit tu přesuvnou páku za jinou, ale děje se mi pořád to samé, hned to vyskočí z drážky. Přitom na druhém strojku, kde jsem vzal tu páku se při stejném postupu toho jak to sestavím tak neděje. Tak fakt vlastně už nevím, čím by to mohlo být, aby držela správnou pozici.

Děkuju za trpělivost a váš čas.

Upraveno uživatelem Honza123
Odkaz ke komentáři

Když Ti spojková páka vyskakuje. Máš dobře přitlačenou stavěcí zpruhu? nemáš spojkovou páku obráceně? A co natahovací hřídel, když to natahovací ústrojí vyndáš a zasuneš hřídel není otvor na čep hřídele moc  vychozený. A co takhle nejdřív ještě vyměnit spojkový pastorek.

Odkaz ke komentáři

V 15. 2. 2025 v 9:37, Jiří9 napsal:

Když Ti spojková páka vyskakuje. Máš dobře přitlačenou stavěcí zpruhu? nemáš spojkovou páku obráceně? A co natahovací hřídel, když to natahovací ústrojí vyndáš a zasuneš hřídel není otvor na čep hřídele moc  vychozený. A co takhle nejdřív ještě vyměnit spojkový pastorek.

Rozšířit  

No ten spojkový pastorek jsem vyměnit zkoušel, z jiného strojku, ale pořád to samé. A tu spojkovou páku jsem umístil tak, jak jsem to viděl v tom druhém strojku. Myslím si, že kdybych ji dal obráceně, tak se mi pod ní bude dostávat ta pružinka, která ji tlačí zpátky směrem ke korunce, protože z jedné strany má ta páka zakulacenější hrany. No a ta stavěcí zpruha je přitažená šroubky tak, že kdybych se snažil víc, tak bych už možná strhnul závit. 

Jako určitě je to něco s tím, že ta spojková páka vyskakuje po chvíli do pozice, kam nemá, jen zatím nemůžu přijít na to proč se tak děje 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...