Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

@Maxel Paráda👌! Vše nej do Nového roku i vám všem 🙃!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi, prosba ohledně oliváče.

Loni jsem si přivezl dva litry domácího z Chorvatska, malý rodinný podnik na doporučení domorodce. Neskutečná chuť! 
Letos tam asi nepojedem a už pomalu dochází. Sonduju tak, jak-čím ho nahradit. Obecně se pohybuju v konfekci Franz Josef, Costa, Borges, apod. Což je fajn na teplou kuchyni, ale bagetku bych si do toho s chutí nenamočil :)  

Takže ten dotaz. Máte někdo buď zdroj na domácí extra-chutný oliváč; anebo tip na podobný v rámci konfekčního prodeje?

Odkaz ke komentáři

Moja nejdražší si na všechno leje olej Kalamata PDO. Vysoká plechovka, tahá to tuším z Billy. Ale jak moc je lepší než zbytek netuším, já nejsu moc fanda do oliváčů.

Odkaz ke komentáři

před 14 hodinami, Maxel napsal:

Chlapi, prosba ohledně oliváče.

Loni jsem si přivezl dva litry domácího z Chorvatska, malý rodinný podnik na doporučení domorodce. Neskutečná chuť! 
Letos tam asi nepojedem a už pomalu dochází. Sonduju tak, jak-čím ho nahradit. Obecně se pohybuju v konfekci Franz Josef, Costa, Borges, apod. Což je fajn na teplou kuchyni, ale bagetku bych si do toho s chutí nenamočil :)  

Takže ten dotaz. Máte někdo buď zdroj na domácí extra-chutný oliváč; anebo tip na podobný v rámci konfekčního prodeje?

Ahoj, já beru několik let olej od lozano-červenka. Pěstujou ve Španělsku a prodávají i v Čr (kamenný shop kousek od Prahy jinak posílají). Je to jednodruhový olivový olej extra virgin. Za 5l platím kolem 1000kč. Pokud nijak šíleně nezdraží nebo neskončí, nebudu kupovat jiný. Mají dvě odrůdy (jemnější arbequina a výraznější piqual), přičemž oba jsou super. Mývají stánky pravidelně na různých trzích. 

Odkaz ke komentáři

Asi se mi vysmějete, ale dnes máme premiéru s pomalým hrncem. Guláš byl výborný a s minimem práce..20240106_141501.thumb.jpg.e1e8e802605c68d3ac7eb2b47c6323ac.jpg

Nádhera

My dnes pečená párty šunka,opékané brambory a zelené fazolky na slaniněfbfcf5ffe08ffe8e4a88997eed107b03.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

@14titi Dnes doručeno. A hned jsem se vrhnul na košt. 
Vpravo benchmark, tedy Chorvat. Vlevo Arbequina. Uprostřed Picual. 
Jednoznačně nejvíc je “zadání” podobný Picual, hlavně v rámci výraznosti chuti. Až tak, že bych je od sebe možná nepoznal. 
Ale ani Arbequina neni zlá, jen bude vhodná spíš na jemnější dochucení a dresinky.

Každopádně vezmu pár litrů obého ;) Tudíž díky za tip!

B2A3D503-10C1-4532-831C-5C5282D73999.jpeg

Odkaz ke komentáři

Angus round, pečený brambor s rozmarýnovým máslem, sušená mrkev, sweet chilli dip & chilli.

IMG_20240113_141151.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak jsem tady prošel ty poslední 2 roky co jsem neviděl a zvládl jsem u toho nevyžrat lednici, to považuju za malé osobní vítěztví :D

Potřeboval bych poradit od někoho zkušenějšího. Máme nově indukci  a nádobí co máme, byť by mělo na ni být vhodné, tak vede k tomu, že na vyšší stupně (11-14) ta deska strašlivě drnčí. Trochu to ovlivňuje, jak přesně se na desku umístí, ale i když to vyladím, je to fakt rachot.

Koupil jsem i na test novej hrnec z Ikea, kterej drnčí taky. Už jsem si myslel, že to je jen deskou (electrolux 700 flex bridge), ale vzal jsem v Ikea i ocelovou pánev z uhlíkovky (mimochodem mi za tu cenu přijde skvělá) a tu i když pustím na plnou pecku, tak je úplný ticho. Přijde mi, že to tedy dělá nekvalitně zpracovaný vrstvený dno u těch nerezových, není to žádná top značka. Na nižší stupně jen max lehce vrní a to mi přijde normální.

Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost, případně tip na fakt dobrý hrnce. Narazil jsem na Fabini, ale pak zjistil, že je to marketingem nahoněná čína. Snažil jsem se hledat v místní diskusi, objevovali se tu němci (WMF, Zwilling, ...), ale vůbec netuším, zda by to bylo lepší a případně není něco rozumnějšího v poměru cena/výkon.

Představa je něco celo nerezovýho, ať se s tím může do myčky i trouby.

Druhá věc jsou příbory, jsem fanda podpory lokálních výrobců a bydlíme nedaleko Moravské Třebové, takže všichni v rodině mají Toner. Už máme jednu sadu Toner Melodie, ale s myčkou to nestačí. Upřímně brutálně podražli a nevím jestli se mi chce dávat 5k za doplnění dalších 24ks, protože z těch rukojetí tak moc designově odvařenej nejsem a cena začíná být nesmysl.

Nemáte někdo tip na dobrý příbory, který není problém mýt v myčce, jsou z nerezi 18/10, jsou dobře tvarovaný (jde mi hlavně o tvar vidličky a lžíce)

Odkaz ke komentáři

Nejsem zrovna odborník ale podle mého názoru ta indukce nemá drnčet ať na ní dáš cokoliv. Při špatně zvoleném nádobí nehřeje ale určitě nemá vyluzovat nepatřičné zvuky.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...