Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Ví někdo, co to je? Keřík, z kterýho to padá je nenápadnej a frňákovník to určitě není.

 

Asi se jedná o kdoulovec. Jaké to mělo květy? Kdoule má květy jednotlivě, kdoulovec má květy v trsech. Používaly se na výrobu marmelád, pálenek, k provonění prádla ......

Takhle vypadají květy kdoulovce

post-277-097304100 1321127894.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník km.kmk

Asi se jedná o kdoulovec. Jaké to mělo květy? Kdoule má květy jednotlivě, kdoulovec má květy v trsech. Používaly se na výrobu marmelád, pálenek, k provonění prádla ......

Takhle vypadají květy kdoulovce

 

Květy jsem neviděl, jen ty hruštičky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Květy jsem neviděl, jen ty hruštičky

 

Jo, to bude ono, nenápadný keřík s lesklými listy /jestli je ještě má/, plod tuhý, přisedlý k větvi, když to necháš rozležet, tak ten plod pěkně voní. Syrové se to nejí. Taky to může být kulaté jako jablíčko.

edit.: doplnění

Upraveno uživatelem gandalf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Letos jsem si zablbnul s rajčaty. Bylo jich hodně moc, hlavně těch malých cherry. Ze zahrady chutnala úplně jinak než z kšeftu, mně bylo líto je nezužitkovat všechna, tak jsem je nakrájel na měsíčky, usušil v sušičce asi 10 hodin. Potom jsem do sklenice dal rajčata, kapary, luxusní ančovičky, sůl, trochu růžového pepře, přísady decentně, aby nepřebily chuť rajských. Vše zalil extra virgin oliváč. Teď odebírám do salátů nebo otoustuju bílej chleba, na lžičku naberu sušený rajče s trochou oleje, přidám kozí sýr, dobrou šunku a bazalku a lehká véča je na světě.

 

post-1551-048508400 1321132163.jpg

 

post-1551-036644900 1321132174.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a ještě chilli omáčka č.2

 

rajčata, jablka, habanero, zázvor, česnek, madras mild curry, jablečný ocet, hrozinky, třtinový cukr, sůl,

 

klasika rajčata zbavit semen a šlupek, jabka jadřinců, chilli žeber, rozšmelcovat v mixéru nahrubo, jebnout do hrnce, dochutit, povařit cca 20 min., do skleniček a k masu špica doplněk... Godin může potvrdit :)

 

post-1551-077324300 1321132566.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Roman I.-jo tak ty sušený rajčata to je pecka,mě je takhle udělala tchyně a mile mě překvapilo,jak jsou dobrý.Já si je jinak kupuju,ale tyhle domácí to je luxus.Mě asi nejvíc chutnaj s těstovinama-tagliatelle,olivovej olej,sušený rajčata a parmazán.A po dojedení ten olej s tím sosíkem z rajčat vytřít bagetkou,mňam mňam

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chybami se člověk učí. Práce kvapná, málo platná. Kdo chce kam, pomozme mu tam.... jak by řekla teta Kateřina.

Ty salámy se mají po vyuzení 2 hodiny vařit. Protože jsem neměl tak velký hrnec, napadlo mě to dát do trouby na 90st. Jenomže jsem si neuvědomil, že trouba sice udržuje teplotu ve vnitřním prostoru, ale spirály topí naplno, dokud nedosáhne nastavené teploty.

Výsledek je, že toho je polovina a navíc hrnec sádla a přesoleného rosolu. :( Ale na druhé straně ten salám vypadá a chutná, jako Poličan a uzené je vynikající. :) Takže to vlastně dobře dopadlo. Je toho míň, ale lepší.

Akorát ten smrad asi nevyvětrám za měsíc.

Idu péct chleba, na tom se snad nedá nic zkazit.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník km.kmk

Idu péct chleba, na tom se snad nedá nic zkazit.

 

Ale dá. Když jsem ještě dělal chleba celej v pekárně, lezli mi s toho tzv. "ušáci" (viz fota). Důvod bylo hodně a hlavně čerstvého droždí. Jak se říká, všeho s mírou a v případě droždí a chleba to platí dvojnásob. Hranatej tvar ala moskva se ale přejí a hlavně neudělá tu úžasnou kůrčičku. takže teď už využívám pekárnu jen na těsto a pak šup do trouby.

post-959-020213000 1321171337.jpg

post-959-016820400 1321171348.jpg

post-959-046278400 1321171357.jpg

Upraveno uživatelem km.kmk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chybami se člověk učí. Práce kvapná, málo platná. Kdo chce kam, pomozme mu tam.... jak by řekla teta Kateřina.

Ty salámy se mají po vyuzení 2 hodiny vařit. Protože jsem neměl tak velký hrnec, napadlo mě to dát do trouby na 90st. Jenomže jsem si neuvědomil, že trouba sice udržuje teplotu ve vnitřním prostoru, ale spirály topí naplno, dokud nedosáhne nastavené teploty.

Výsledek je, že toho je polovina a navíc hrnec sádla a přesoleného rosolu. :( Ale na druhé straně ten salám vypadá a chutná, jako Poličan a uzené je vynikající. :) Takže to vlastně dobře dopadlo. Je toho míň, ale lepší.

Akorát ten smrad asi nevyvětrám za měsíc.

Idu péct chleba, na tom se snad nedá nic zkazit.

 

Trochu tě poopravím, salámy se nevaří, ale paří. To znamená, že v průběhu uzení se na určitý čas ponoří do vodní lázně /asi 70°/ a propaří se. To má za následek, že se v tom mase otevřou póry a dojde k lepšímu prouzení a prolnutí chuti a vůně koření. Je to trvanlivější, kvalitnější. Nesmí dojít k oddělení sádla od suroviny!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...