Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Už několik měsíců ladím pizzu, ale v troubě to asi nikdy nebude ono. Těsto klasika: mouka, voda, olivový olej, špetka cukru do droždí a špetka soli. Poměr vody a mouky 1(ml):2(g), pak doladění podle konzistence. Nevím, jestli je to moukou nebo droždím (používám klasické čerstvé, ne v prášku) anebo přípravou, ale nedaří se mi docílit té správné konzistence hotové pizzy. Měřil jsem teploty i bezkontaktním teploměrem a nejvíc měl elektrický sporák (300+°C), tam jsem na pánvičce pod pokličkou vykouzlil asi zatím to nejlepší. V troubě jsem zkoušel snad cokoli od 170°C do 240°C a stále to není ono (už si se svými pokusy připadám trochu jako Heston Blumenthal). Zkoušel jsem i různě tenká těsta, přidávání omáčky až třeba 30s po vložení těsta do trouby a otočení. Těsto jsem několikrát dával na noc do lednice nebo jsem ho naopak nechal vykynout jen pár hodin. Pořád mi něco uniká, okraj není tak měkký, jako když si to dáte v dobré italské restauraci. Nemá někdo radu? Rád bych se poučil, jak se to dělá správně.

Fotka starší, do sklízení bazalky je ještě daleko.

Upraveno uživatelem VitekB
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pizze se nevenuju, ale je fakt, ze dobry testo je asi veda.. chutnalo mi dokonale jen 2x.. jednou v italii, jednou v rakousku..

edt.: moc casto si ji nedavam.. vetsinou uprednostim spagety (aglio olio).. mam rad jednoduchost.. :)

Upraveno uživatelem montemar
Odkaz ke komentáři

Už několik měsíců ladím pizzu, ale v troubě to asi nikdy nebude ono. Těsto klasika: mouka, voda, olivový olej, špetka cukru do droždí a špetka soli. Poměr vody a mouky 1(ml):2(g), pak doladění podle konzistence. Nevím, jestli je to moukou nebo droždím (používám klasické čerstvé, ne v prášku) anebo přípravou, ale nedaří se mi docílit té správné konzistence hotové pizzy. Měřil jsem teploty i bezkontaktním teploměrem a nejvíc měl elektrický sporák (300+°C), tam jsem na pánvičce pod pokličkou vykouzlil asi zatím to nejlepší. V troubě jsem zkoušel snad cokoli od 170°C do 240°C a stále to není ono (už si se svými pokusy připadám trochu jako Heston Blumenthal). Zkoušel jsem i různě tenká těsta, přidávání omáčky až třeba 30s po vložení těsta do trouby a otočení. Těsto jsem několikrát dával na noc do lednice nebo jsem ho naopak nechal vykynout jen pár hodin. Pořád mi něco uniká, okraj není tak měkký, jako když si to dáte v dobré italské restauraci. Nemá někdo radu? Rád bych se poučil, jak se to dělá správně.

attachicon.gifpizza.jpg

Fotka starší, do sklízení bazalky je ještě daleko.

Ja myslim ze hlavni problem je nizka teplota, pizza pec da 400+ stupnu ...

Odkaz ke komentáři

Ja myslim ze hlavni problem je nizka teplota, pizza pec da 400+ stupnu ...

Toho se obávám a kupovat nějakou domácí se mi moc nechce, zase tak často to nedělám. Nejlepších výsledků jsem dosáhl právě při nějakých 330°C, akorát mi tam ukápl sýr a připekl se tolik, že to starší teflonová pánev  ve zdraví nepřežila. Druhý nejlepší výsledek byl paradoxně při 170°C. Zkoušel jsem i plech na otevřeném ohni, ale to nejde, shora se nedopéká, leda udělat nějakou "schránku"  zatopit i nad ní. Čas pečení je asi taky problém, G. Ramsay to právě v profi peci dělal snad 12 minut, mně se to za 12 minut už začne pálit. Každopádně děkuji za reakci.

Odkaz ke komentáři

VitekB:

Taky bych rekl nizka teplota... a testo ma byt aspon 12 hodin v chladu odpocinute.

Ja jsem se smiril s tim, ze jsou dva ruzne druhy pizzy, bud domaci, nebo z pece v pizzerii. Kazda je proste jinak dobra :-)

Jeste je moznost delat to na grilu - weber ma jako prislusenstvi misto rostu kamen na pizzu, to ve spolupraci se zavrenym deklem grilu by mohlo vytvorit vyssi teplotu...?

Upraveno uživatelem Pirx
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...