Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Tak zrovna pizza je imho ke kurvení výjimečně vhodná, neexistuje přece žádnej puristickej předpis, jak má bejt tlustá nebo tenká atd. a pokud se člověk jinak drží osvědčenejch receptů tak proč ne. Samozřejmě se nebavím o pizze s olomouckejma syrečkama sypaný škvarkama nebo o něčem z produkce těchhle hovad http://www.mechovackova-pizza.cz/pizza/ ale o to myslím Vítkovi teda nejde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tvl, proc se hnat za kulinarskymi zazitky nekam na druhy konec sveta, kdyz v cechach to taky jde :)

 

me se libi hotdog pizza

hořčice, eidam, šunka, vysočina, párek, okurek

jak vidím napsáno okurek a třeba hořTice, od podniku utíkám!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tvl, proc se hnat za kulinarskymi zazitky nekam na druhy konec sveta, kdyz v cechach to taky jde :)

 

me se libi hotdog pizza

hořčice, eidam, šunka, vysočina, párek, okurek

 

chlapci, prave jste moje vzdelani posunuli o nekolik kroku kupredu, doposud jsem myslel, ze nejvetsi zverstvo je pizza hawaii -- ja vedel, ze ma smysl na toto forum chodit!!! ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hmm... ostrovan s OBE, co italii videl leda tak na mape, bude ucit jak delat spravnou pizzu? no, radsi uz koncim, nebo bych musel utrousit par emocionalne podbarvenych slov u k*rveni tradicni italske kuchyne...

 

edit: nedalo mi to, abych si nenasel nejaky jeho italisky 'recept'. nasel jsem neco, co bych nazval parodii na tiramisu (http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/heston-blumenthal/tiramisu-recipe). za totok by ho v rime ukamenovali.

 

"hmm... ostrovan s OBE, co italii videl leda tak na mape, bude ucit jak delat spravnou pizzu" - nemám teraz tú knihu pred sebou, ale pochybujem že sa vyjadril, že práve tá jeho pizza je správna, predpokladám že recept na ortodoxnú neapolskú pizzu je zdokumentovaný a nebolo jeho cielom ho reprodukovať. Cieľom tej knihy bolo vytvoriť čo najlepší recept aj keď za cenu veľkého effortu na niektoré známe jedlá (aj za cenu posunu od ortodoxnej verzie). Niektoré recepty z knihy (aj jej pokračovania) trvajú na prípravu aj viac dní. Okrem talianských jedál "kurvil" aj iné kuchybe (tikka masala, peking duck, hamburger...). Každý recept obsahuje niekoľkostranový úvod o histórii jedla, chemických procesoch ktoré sa podieľajú na výslednej chuti. A pre každý recept išiel do krajiny jeho pôvodu aby sa naučil pôvodnú verziu (nemám tu knihu pred sebou ale zdá sa mi že práve pizzu sa bol učiť v neapole) - určite to nie je kniha napísaná nafúkaným angličanom "od stola".

 

A čo sa týka tiramisu, veď to tam píše: "Tiramis? is a classic Italian desert but there is nothing classic about my version..". Tiramisu podľa neho som už robil (trochu iný recpet podľa knihy Heston Blumenthal at Home) a výsledok bol výborný. Who cares že to nie je ortodoxná verzia? Veď to ani nebolo cieľom.

 

 

Keď sme pri tom, zaujímal by ma recept na pravé pôvodné tiramisu, tak aby ma v Ríme neukameňovali :) (no offense, vážne ma to zaujíma, vygooglené recepty na authentic tiramisu sa tež odlišujú), dá sa za taký recept považovať tento http://kitchenart.vn/en/recipes/desserts/item/139-authentic-tiramisu-from-rome ?

Upraveno uživatelem skorbut
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podělím se o pár postřehů

Pizzu Hawaii vymyslel buzík (těžko by si nějaký heterosexuální chlápek řekl "hele, co týhle pizze chybí? Pár kousků ananasu" - thank you Charlie Harper)

Roman I the moderator řiká "vokurek"

Moje céra dává to tiramišu pomazánkový máslo, snad jí to EU brzo zatrhne

Kamil the rútadmin si dává na těstoviny vegetu

Zmizík aka Milis vaří pod vlivem a pouští si k tomu z magyče Marušku Rottrovou

 

plus off-topic: tag hujer dělá hodinky na strojích vod Zenithu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Who cares že to nie je ortodoxná verzia? Veď to ani nebolo cieľom.

 

Keď sme pri tom, zaujímal by ma recept na pravé pôvodné tiramisu, tak aby ma v Ríme neukameňovali :) (no offense, vážne ma to zaujíma, vygooglené recepty na authentic tiramisu sa tež odlišujú), dá sa za taký recept považovať tento http://kitchenart.vn/en/recipes/desserts/item/139-authentic-tiramisu-from-rome ?

 

I DO care. italska kuchyne je o jednoduchosti, o tom, ze tam davas pouze suroviny, ktere jsi pak v jidle na taliri schopny identifikovat a ktere se neprebiji. jasne, ze jeho jidla asi budou chutna, ale rozhodne to neni italska kuchyne.

 

ten recpt na tiramisu je vcelku ok, jen z toho vyhod cokoladu. a chlast se do tiramisu dava spis na severu, tam zijou ti 'co na to maji' (polentoni), ti na jihu (terroni) to vetsinou delaji bez chlastu, protoze to historicky nebyl moc bohaty kraj. kdyz uz tam potrebujes mit ten chlast, dej tam radsi marsalu, ta je jemnejsi nez amareto, takze se nebude bit s chuti kafe (ten chlast radsi smichej s kafem, narusuje strukturu vyslehane peny z bilku). ja osobne radsi hnedy cukr nez bily. hawk.

 

 

Podělím se o pár postřehů

Pizzu Hawaii vymyslel buzík (těžko by si nějaký heterosexuální chlápek řekl "hele, co týhle pizze chybí? Pár kousků ananasu" - thank you Charlie Harper)

Roman I the moderator řiká "vokurek"

Moje céra dává to tiramišu pomazánkový máslo, snad jí to EU brzo zatrhne

Kamil the rútadmin si dává na těstoviny vegetu

Zmizík aka Milis vaří pod vlivem a pouští si k tomu z magyče Marušku Rottrovou

 

plus off-topic: tag hujer dělá hodinky na strojích vod Zenithu

 

tak tomu se rika ekzekjutif sumary... ;)

Upraveno uživatelem IzTaPa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I DO care. italska kuchyne je o jednoduchosti, o tom, ze tam davas pouze suroviny, ktere jsi pak v jidle na taliri schopny identifikovat a ktere se neprebiji. jasne, ze jeho jidla asi budou chutna, ale rozhodne to neni italska kuchyne.

 

ten recpt na tiramisu je vcelku ok, jen z toho vyhod cokoladu. a chlast se do tiramisu dava spis na severu, tam zijou ti 'co na to maji' (polentoni), ti na jihu (terroni) to vetsinou delaji bez chlastu, protoze to historicky nebyl moc bohaty kraj. kdyz uz tam potrebujes mit ten chlast, dej tam radsi marsalu, ta je jemnejsi nez amareto, takze se nebude bit s chuti kafe (ten chlast radsi smichej s kafem, narusuje strukturu vyslehane peny z bilku). ja osobne radsi hnedy cukr nez bily. hawk.

 

 

 

tak tomu se rika ekzekjutif sumary... ;)

 

"jasne, ze jeho jidla asi budou chutna, ale rozhodne to neni italska kuchyn" - tak s tým súhlasím a za recept ďakujem.

 

Nevieš mi prosím odporučiť dobrú taliansku kuchársku knihu? Teda od Taliana, najlepšie šefkuchára, preložená do angličtiny, s tradičnými receptami. Na amazone je toho za tatru a zaujíma ma osobná skúsenosť (veci ako Nigellisima alebo Jamie's italy samozrejme vynechávam). Vďaka.

Upraveno uživatelem skorbut
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...