Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Dnes jsem se pustil do Fileia con Salsiccia Fresca.

 

Je to opět jednoduchý recept s dobou přípravy cca 1 hodiny (včetně přípravy, vaření těstovin... prostě všeho):

 

Na porci pro 4-5 lidí potřebujete (v závorce uvádím i výrobce mnou použitých surovin):

 

300 g Salsiccia Fresca (výrobce Pezzeta)

350 g Fileia (výrobce Columbro)

400 g loupaná rajčata Pomodori Pelati (výrobce Coppola)

3 stroužky česneku (dobrý český česnek z Farmářských trhů)

2 polévkové lžíce Olivového oleje (Extra Vergine Gran Selezione výrobce Isnardi))

100 g kozího sýra Gran Pascolo (výrobce Pezzeta)

trochu čerstvé bazalky (Holešovická tržnice)

sůl (mořská sůl SEL)

 

Uvaříme fileju (na obalu je uvedeno 10 minut, já už mám odzkoušeno, že bohatě stačí 7 minut, protože těstoviny budou ještě chvilku vařený s omáčkou) a zakápneme olivovým olejem aby zůstaly neslepený.

 

Nastrouháme si na nejjemnějším struhadle sýr, rozbijeme dlaní 3 stroužky česneku, otevřeme plechovku s rajčaty. :)

 

Pak zbavíme Salsicciu střívek a maso rozmělníme na co nejmenší kousky. Ve větším kastrolu (já obvykle v tom, kde předtím vařím těstoviny) rozehřeju olivový olej (ty dvě lžíce jsou jenom jako "startér" a bohatě stačí, protože Salsiccia si pustí svůj tuk) a pak na něm cca 5 minut restuju rozmáčklej česnek. Klasicky jen aby nechal v oleji chuť. Pak ho vyndám a hned do hrnce nahážu Salsicciu, kterou restuju tak dlouho, až se z ní dostane pokud možno všechna voda. Pak přileju jemně předehřátá rajčata a celou směs nechám cca 20 minut redukovat. Přidám strouhaný sýr a opět cca 10 minut vařím. Nakonec přidám na jemno nasekanou bazalku, 5 minut vařím a přisypu těstoviny. Nechám cca 2 minuty spojit chutě a hotovo. Pak předehřeju talíř a servíruju. Ozdobit je možný čerstvou bazalku, já si bohužel zapomněl nějakou nechat. :)

post-1975-048807500 1285681958.jpg

Upraveno uživatelem Kalifx
  • Dát hlas 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

skvostny veprovy a kudla od pritele Ricouse......moc sem si pochutnal a to mam hubu sakra mlsnou-diky.....pokud bude zajem Ricous to hodla vyrabet ve velkem-moznost objednani pres mou osobu za cenu 720Kc za sklenicku, vcetne me provize...pro moderatory-ne ze hodite chudaka Riciuse za kousek veprofky do profi

post-4087-080072400 1285698547.jpg

post-4087-006552500 1285698565.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kalfix: Díky moc za inspiraci a hlavně za ty odkazy kde nakoupit, něco takového jsem hledal. Dokonce mají kamenný krám v Průhonicích, tak tam asi zaskočím. Ještě jednou dík!

 

jestli muzu poradit, tak tam nejezdi a vem to po spojce na Smichov. tam to sezenes. v Pruhonicich je to strane malicke a pokud si to neobjednas predem a nebude to na tebe cekat budes mit smulu. na tom Smichove maji skladem temer vse a hlavne je to obrovska prodejna, kde je i vse vystaveno
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jestli muzu poradit, tak tam nejezdi a vem to po spojce na Smichov. tam to sezenes. v Pruhonicich je to strane malicke a pokud si to neobjednas predem a nebude to na tebe cekat budes mit smulu. na tom Smichove maji skladem temer vse a hlavne je to obrovska prodejna, kde je i vse vystaveno

 

Díky za info, měl jsem v úmyslu si něco objednat, nechat si to poslat tam a při té příležitosti to tam omrknout. No v tom případě si asi udělám výlet na Smíchov

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za info, měl jsem v úmyslu si něco objednat, nechat si to poslat tam a při té příležitosti to tam omrknout. No v tom případě si asi udělám výlet na Smíchov

 

Taky doporučuju Smíchov... všechno jsem koupil tam. Podle mě jedinej takto vybavenej obchod u nás. Kompletní sortiment včetně zeleniny a moučníků.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potřeboval jsem si doma trochu šplhnout, tak jsem udělal dnes k večeři variaci na téma "rizoto z mořského koktejlu".

 

Na olivovém oleji jsem orestoval mořské potvory (krevety, sepie, olihně, mušle). Jelikož je má žena ráda, ale nesmí je vidět, tak jsem nakrájel na menší kousky. Pozor ale - při restování se poměrně dost "zatáhnou" a zmenší. Na másle jsem opráskl zeleninu (hlavně mrkev, hrášek a pórek). Potvory smíchány se zeleninou, vše pak s uvařenou rýží, posypáno nastrouhaným sýrem.

 

Žena pochválila a já mám za to na páteční večer propustku za kámošema... :rolleyes:

  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potřeboval jsem si doma trochu šplhnout, tak jsem udělal dnes k večeři variaci na téma "rizoto z mořského koktejlu".

 

Na olivovém oleji jsem orestoval mořské potvory (krevety, sepie, olihně, mušle). Jelikož je má žena ráda, ale nesmí je vidět, tak jsem nakrájel na menší kousky. Pozor ale - při restování se poměrně dost "zatáhnou" a zmenší. Na másle jsem opráskl zeleninu (hlavně mrkev, hrášek a pórek). Potvory smíchány se zeleninou, vše pak s uvařenou rýží, posypáno nastrouhaným sýrem.

 

Žena pochválila a já mám za to na páteční večer propustku za kámošema... :rolleyes:

 

Taky jsem šplaha...karbanátky, ale bez strouhanky, jen s hrstí ovesných vloček a jen z hovězího masa. Teď tady všichni spokojeně funí :)
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sorry za OT, ale proč v Itálii pijou Krombacher? To je tam tolik němců, kterým se chtějí zavděčit a nebo se jim nechce tahat od nás Pilsner nebo Budweiser?

 

Na Krombacher jsem narazil 2x, v jedné hospodě točili dokonce Staropramen, jinak byla všuda piva italská, jako Nastro Azzuro, Moretti aj.

s chuťovkama jsem neměl jinou fotku, nejlepší bylo stejně víno, ale to přišlo na řadu až večer, na kole přes den chutnalo pivo víc :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sorry za OT, ale proč v Itálii pijou Krombacher? To je tam tolik němců, kterým se chtějí zavděčit a nebo se jim nechce tahat od nás Pilsner nebo Budweiser?

 

Já byl před týdnem v Nice a jediný točený, co jsem sehnal, byl taky Krombacher - 6,50 EUR za půllitr, takže jsem jich moc nedal... :huh:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

skvostny veprovy a kudla od pritele Ricouse......moc sem si pochutnal a to mam hubu sakra mlsnou-diky.....pokud bude zajem Ricous to hodla vyrabet ve velkem-moznost objednani pres mou osobu za cenu 720Kc za sklenicku, vcetne me provize...pro moderatory-ne ze hodite chudaka Riciuse za kousek veprofky do profi

 

Za 720 Kč je cena aj s kudlou? :rolleyes:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ricusovo tajemstvi,take jsem mu tuto otazku pokladal a vykaslal se na odpovidani....cena je bez kudly

 

Omlouvám se - furt nějaký problémy a nestíhám...

 

Nicméně návod - je to jednoduché, ale zabere to nějaký ten čásek.

Základem je vepřové - je na vašem uvážení, jak moc chcete mít výslednou konzervu tučnou a jaké tedy dáte maso. Já mám raději "light" verzi a tak dávám kýtu a podobně libovější verze, kterou stejně ještě očistím od "tlustýho" a nakrájím na kostičky. Je potřeba koupit i bůček s kůží(opět raději libovější). A zase okrájím větší kusy sádla a kůži - z té udělat proužky (cca 1 x 7 cm), zbytek libovějšího bůčky nakrájím na kostičky. Nakrájené maso promíchám, osolím a nechám chvíli odležet. Pak jím plním připravené skleničky, do každé navrch přidám jeden proužek kůže (má to být kvůli rosolu - při vlastní konzumaci vyhazuji). Uzavřené skleničky vložím do hrnce s vodou a nechám 2 hodiny vařit. Poté vyjmu z vody a nechám stát do druhého dne, kdy je opět vložím do hrnce a vařím hodinku. Po vychladnutí dám do ledničky, cca po týdnu jsou vhodné ke konzumaci - namazání na chleba či základ pro další jídla (guláš, směs k těstovinám atd.).

post-3263-050247100 1286100083.jpg

Upraveno uživatelem ricous
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...