Ivan Lelák Odesláno 2. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2024 Už je tady téma na stavbu domu, grily, pergoly, bazény, ale co takové skalky a vůbec i jiné kamenné dekorace na zahradě? Když jsem v roce 2008 dostavěl domek, zůstala na zahradě kupa hlíny (zčásti jílu). Řekl jsem si, že ji tam nechám, přítelkyně ji osázela a navíc na její odvrácené straně, kam není normálně vidět, skladuji větve ze stromků, živého plotu, keřů, vánoční stromky atd. a jednou za rok to na čarodějnice spálím. 3 roky zpátky přišla invaze bodláků a stala se z toho džungle. Postupně se mi podařilo bodláky vymýtit a přemýšlel jsem, co s částečně osázenou kupou dál. A do toho přišla nabídka na opukové šutry, takže věc byla jasná - skalka. Po několika útocích Randupem zmizela většina toho, co tam být nemá, něco se musí ještě vyrýt, něco zasadit, ale využil jsem teplých dnů a už jsem si spíš tak pro zábavu začal skládat šutry. Ale vím o skalkách celkem kulový, tak přivítám fotky vašich skalek, rady a inspirace - rostliny, péče, asi bych neodmítl ani další kamennou dekoraci, přemýšlím o vhodných solárních lampičkách a tak. Podotýkám, že nejsem fanda zahradničení, je to pro mne spíš nutnost, ale dobře se u toho čistí hlavy, tak mi ta práce občas ani nevadí. Rozhodně ale nejsem fanatik, co by si zahrádku každodenně piplal, to spíš naopak..
Kotlick Odesláno 2. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2024 Přidám se k tématu, potřeboval bych poradit, kde sehnat levný kámen. Ideálně větší placáky. Něco jako jsou kamenné nášlapy, nebo tak. Budu taky osazovat svah a chci tam doplnit větší kameny. Potřeboval bych tak 3 -4 palety. Nechci tam dávat kůru, protože to sjede.
KFL Odesláno 2. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2024 6 hours ago, Kotlick said: Přidám se k tématu, potřeboval bych poradit, kde sehnat levný kámen. Ideálně větší placáky. Něco jako jsou kamenné nášlapy, nebo tak. Budu taky osazovat svah a chci tam doplnit větší kameny. Potřeboval bych tak 3 -4 palety. Nechci tam dávat kůru, protože to sjede. Pod kůru můžeš dát kokosovej rošt nebo nějaký úzký fošny jako zátaras (kdybys nesehnal kameny), pak ti nesjede .
P_P Odesláno 2. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2024 Kůra v zahradě - to je otázka. Měl jsem ji v zahradě od založení (cca 17 let) a v loňském roce jsem ji vyměnil. Zahrada byla kombinace kačírek + kůra. Skoro každý rok jsem ji musel doplňovat, jeden čas se i blbě sháněla, čím dál dražší. Další problém (zde asi nehrozí) bylo, že ptáci ji rozhrabali každý, opravdu každý den na trávník, takže před sečením pohrábnout. A loni jsem pořídil robotickou sekačku, takže to už nešlo. Lámal jsem si hlavu, čím kůru nahradit, aby tam aspoň trochu zůstal nějaký kontrast. Nakonec jsem vybral břidlicové plošky, nebo jak to nazývají - je to došeda, takže kontrast zůstal a mám vystaráno.
Kotlick Odesláno 3. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2024 Některé části svahu jsou dost prudké, takže by to sjíždělo i s kokosovým roštem. Navíc, ten časem degraduje a stejně bych to musel řešit něčím jiným. Kámen je věčný.
Dokusan Odesláno 3. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2024 Pěkné téma, skalku máme doma na zahradě (50 let starou), teď plánuji takto osadit jeden nevyužívaný kousek na chalupě. Nebude to úplně klasická skalka, spíš trochu opravdu volná inspirace horskými pásy kleče a kosodřeviny, kameny atd. Těším se, že zde najdu nějakou inspiraci.
M.P.007 Odesláno 4. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2024 V 2. 4. 2024 v 14:15, Ivan Lelák napsal: Už je tady téma na stavbu domu, grily, pergoly, bazény, ale co takové skalky a vůbec i jiné kamenné dekorace na zahradě? Když jsem v roce 2008 dostavěl domek, zůstala na zahradě kupa hlíny (zčásti jílu). Řekl jsem si, že ji tam nechám, přítelkyně ji osázela a navíc na její odvrácené straně, kam není normálně vidět, skladuji větve ze stromků, živého plotu, keřů, vánoční stromky atd. a jednou za rok to na čarodějnice spálím. 3 roky zpátky přišla invaze bodláků a stala se z toho džungle. Postupně se mi podařilo bodláky vymýtit a přemýšlel jsem, co s částečně osázenou kupou dál. A do toho přišla nabídka na opukové šutry, takže věc byla jasná - skalka. Po několika útocích Randupem zmizela většina toho, co tam být nemá, něco se musí ještě vyrýt, něco zasadit, ale využil jsem teplých dnů a už jsem si spíš tak pro zábavu začal skládat šutry. Ale vím o skalkách celkem kulový, tak přivítám fotky vašich skalek, rady a inspirace - rostliny, péče, asi bych neodmítl ani další kamennou dekoraci, přemýšlím o vhodných solárních lampičkách a tak. Podotýkám, že nejsem fanda zahradničení, je to pro mne spíš nutnost, ale dobře se u toho čistí hlavy, tak mi ta práce občas ani nevadí. Rozhodně ale nejsem fanatik, co by si zahrádku každodenně piplal, to spíš naopak.. Pěkná práce, jen tak dál
Ivan Lelák Odesláno 5. dubna 2024 Autor Nahlásit Odesláno 5. dubna 2024 Pomalu to přibývá. Každý den přijdu z práce a navezu 3-4 kolečka šutrů. Do toho ještě příprava, nějaké to vypletí, vytahání nežádoucích kořenů, něco se zasadí a tak. A samozřejmě i další práce na zahradě, která se teď zpomalila, ale i tak mi to nedá a než se na to koukat, přistřihnu nějaký ten keřík a tak. Se skalkou se blížím k hranici, kdy budu muset pocákat Randupem větší plochu, pár dnů počkat a pak se bude pokračovat, během čekání se víc zaměřím na stříhání živých plotů, vyčištění a zprovoznění bazénu a tak. Jakože celoživotně nenávidím práce na zahradě, tak mne to teď celkem baví, až mne to děsí... Ale jak je to víc a víc vidět, tak mi to přijde až trochu jako zábava.. A taky je to asi bezva na kondičku, podle toho jak u toho funím..
Dokusan Odesláno 6. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2024 (upraveno) Letité skalka u rodičů dostala zabrat a časem ji nevyhnutelně čeká prestavba Upraveno 6. dubna 2024 uživatelem Dokusan
alky Odesláno 8. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2024 Je to pěkný, jen ten ovocnák: je vysazen na svahu, nebo je vysazen v původním terénu a má zahrnutý kmen navážkou? Pokud ano, tak ti na 100 % uhnije. Já svojí skalku, resp. balvany podkladám geoškou, neprorůstá tolik plevelem. Kůru kupuju na pile, vlek za 500 Kč. Do sprár mezi balvany patří kompost+ substrát. Zhutnit. Důležité je, aby voda mohla odtéct, jinak rostliny trpí vlhkem.
Ivan Lelák Odesláno 23. dubna 2024 Autor Nahlásit Odesláno 23. dubna 2024 Někdy není čas a v poslední době ani počasí, ale po chvilkách pokračuji. Je zajímavé srovnat to s necelý měsíc starými fotkami, nejen kvůli přibývajícím šutrům, ale jak se mění rostliny - některé přibyly, některé odkvetly, jiné rozkvetly.. I u zbytku zahrady rád porovnávám starší a novější fotky, tak se těším, jak se bude vyvíjet skalka.
Ivan Lelák Odesláno 25. dubna 2024 Autor Nahlásit Odesláno 25. dubna 2024 Včera jsem si máknul. Začal jsem rovnat šutry i nahoru a bohužel jsem si vymyslel, že tam dám ty největší a poskládám z nich "Adršpach / Skalisté hory / Stonehenge", jak se mi tak porůznu přátelé smějí. Bohužel nemám jinou možnost, než tam kameny, těžké 20-40 kilo, vytahat po jednom ručně a tam je skládat. Zdaleka není hotovo, ale večer jsem myslel, že chcípnu a dnes ráno jsem se musel přemlouvat, abych vstal z postele. Bohužel, noční mrazíky se na některých rostlinách podepsaly, nicméně tulipány, dovezené nedávno z Holandska, zatím žijí. Dnes si dám pauzu..
P_P Odesláno 27. dubna 2024 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2024 Ty postavené kameny nahoře jsou super, chtěl jsem ti to před pár dny doporučit, moc se mi to líbí. A nejen na skalce, i normálně na zahradě mít třeba dva, tři kameny větší, tak už většinou jde o kameny těžší. Prostě kámen do zahrady patří. Fakt pěkná práce.
Ivan Lelák Odesláno 29. dubna 2024 Autor Nahlásit Odesláno 29. dubna 2024 V 27. 4. 2024 v 15:41, P_P napsal: Ty postavené kameny nahoře jsou super, chtěl jsem ti to před pár dny doporučit, moc se mi to líbí. A nejen na skalce, i normálně na zahradě mít třeba dva, tři kameny větší, tak už většinou jde o kameny těžší. Prostě kámen do zahrady patří. Fakt pěkná práce. Díky. Můj záměr je mít nahoře největší, postavené kameny a čím víc do stran a dolů se mohou zmenšovat, kromě několika lokálních míst, kde budou větší kameny i na úbočí či úpatí "hory".
Ivan Lelák Odesláno 10. května 2024 Autor Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Na kupu, kde roste skalka, dávám zezadu celoročně ostříhané větve z plotu, keřů, okrasné trávy atd. a vždy 30.4. alternativně pálíme čarodějnice, samozřejmě pod dohledem a s hasícími prostředky v pohotovosti. Stejně tak i letos, byť díky popelnici na bioodpad možná naposledy a konečně zmizela hromada větví, která byla vidět při pohledu na skalku. V posledních 2 týdnech jsem se potýkal s rýmičkou, tak přibylo jen pár kamenů a zasadilo se pár věcí, ale přivezli mi traktor ze servisu, tak jsem o víkendu posekal, byť to šlo blbě, tráva byla vysoká a budu to muset zopakovat. Ale zahrada prokoukla a ve skalkování snad budu zase každý den aspoň chvilku pokračovat.. Miluju to tady, jsou tu nádherná rána, třeba dnes byl božský klid a ticho, které odněkud rušila jen kukačka, vždy obejdu se psem zahradu, dám na terase kávičku a pak teprve vyrazím do práce. Ale jsou tu i úžasné večery a bezkonkurenční západy slunce. Jsme na okraji vesnice, po zahradě chodí zajíci, srnky, večer tu poletují netopýři, chrousti, sedíme na terase, popíjíme, z grilu voní flákota a výhled na skalku je o to hezčí. Snad se nám podaří ji udržovat v pěkném stavu. Jen ten bazén, který doteď zakrýval výhled na nevzhlednou kupu, budu muset časem víc zakopat.
Bison Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Přihodím sem jednu rychlou fotku z dneška co mi běhá po zahradě. Mám tu i zelený. Jinak ti nechci kazit radost, ale opuka takhle vystavená větru, dešti, slunci vydrží tak dva roky a pak začne zvětrávat a rozpadat se. Vlastní zkušenost. Teda pokud jsi každý kámen neimpregnoval.
Ivan Lelák Odesláno 13. května 2024 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2024 V 10. 5. 2024 v 20:31, Bison napsal: Přihodím sem jednu rychlou fotku z dneška co mi běhá po zahradě. Mám tu i zelený. Jinak ti nechci kazit radost, ale opuka takhle vystavená větru, dešti, slunci vydrží tak dva roky a pak začne zvětrávat a rozpadat se. Vlastní zkušenost. Teda pokud jsi každý kámen neimpregnoval. Pěkná ještěrka:-)! Jsme z kraje opuky (podhůří Orlických hor), v okolí jsou z ní postaveny zídky, stodoly i stále obývané domy. Máš pravdu, opuka se časem rozpadá, ale mám s ní už nějakou zkušenost. Mám ji třeba už 10 let u domu a garáže, jsou tam z obrubníků takové "záhony", oddělující dům a chodník a v nich opukové šutry. Jasně, rozpadá se to, ale protože jsem vybíral především masivní kameny bez prasklin, není to tak hrozné a je to stále koukatelné. Podobně mám asi 3 metry dlouhý chodník mezi mnou a sousedem, také slouží už asi 8 let, i na tu kupu vedly v jednom místě jakési přírodní opukové schody a předpokládám, že podobné to bude u skalky. Občas něco praskne, když se něco rozpadne na víc kousků tak se to doplní, ale myslím, že na 20 let bude vystaráno. Navíc se budou kytky rozrůstat, některé budou tvořit zelený koberec a kameny budou vidět méně.
Ivan Lelák Odesláno 16. května 2024 Autor Nahlásit Odesláno 16. května 2024 (upraveno) Doplním ještě dnešní foto, i když čím víc je skalka zaplněna kameny, tím méně jsou vidět přírůstky, byť kdykoliv na ní dělám, vždy v podobném rozsahu. Ale jestli jsem druhý den po začátku položil 3 metry čtvereční, stejně jako první den, rozdíl byl veliký, dnes už nové 3 metry sotva vidím sám. Dnes ale píšu kvůli něčemu jinému - rád bych začal řešit osvětlení. Mám představu o solárních lampách, základem by mohly být třeba bílé koule a pak ještě nějaká jiná světla, třeba se mi líbila taková plochá svítilna na nožce, která svítí jen dolů a světlo se odráží od povrchu. Asi bych přivítal i pár bodovek, svítících třeba na konkrétní rostlinu nebo skupinu kamenů apod. Nechci asi levná světla z marketu, protože přestanou brzo fungovat a moc nesvítí (zjistil jsem, že jsou i velké rozdíly ve výkonu, resp. svítivosti), ale dám na odborníky. Můžete se podělit o své zkušenosti a poradit? Díky Upraveno 16. května 2024 uživatelem Ivan Lelák špatná fotka
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se