Kotlick Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června před 52 minutami, petr_cha napsal: Jj, taky me to uz napadlo, ze po me vyjede.. ...takze co s tim, dat si do podpisu "toto neni financi poradenstvi"... aneb kazdy je svepravny... Nechci vam kopat do babovicek.. uzivejte.. No naopak, dobrá zpráva, taky jsem to zaznamenal u Teda a chtěl dokoupit, ale na mých indických ETF se nic neděje sakra. No ještě počkám, možná se to ještě propíše.
Kotlick Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Před hodinou, geometr napsal: A Kotlicka si vystrašil tak, že všechno prodal Člověk něco prodá před rally a hned je tu za ustrašenýho třasořitku...
Kotlick Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června před 1 hodinou, Humanzero napsal: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-duchody-pojisteni-schillerova-ukaze-reformu-sporeni-na-penzi-bankam-se-libit-nebude-avizuje-307607#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=4&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=abtest317_posun_midroll_varAA Poplatky by to chtělo pod 1% Na to jsem zvědavý, sledoval jsem to u Skejwina na Twitteru a byly kolem toho tlaky z bank jak prase. Pláč a skřípění zubů, studie o BIG4, všichni krachnou, nejde to... Milan "MADETA" Teplý vibe... 1
geometr Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června před 57 minutami, Kotlick napsal: Člověk něco prodá před rally a hned je tu za ustrašenýho třasořitku... Ale vůbec, dělal jsem si legraci, první jsem si vzpomněl, jaks psal, že jsi naštvaný z toho prodeje. 1
petr_cha Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Kdo podle vas stoji za sledovani? Nejvice asi na twitteru.. ?Za me, co jsem nedavno posbiral:KlasikaMichaeljburry CassandraPeter ShiffTraderiDoctorProfitTedPillowsDannyCryptonNoLimitsTheAsemblyA samostatna kapitola jsou pak komentatori politiky a ekonomiky...
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června před 2 hodinami, Kotlick napsal: Na to jsem zvědavý, sledoval jsem to u Skejwina na Twitteru a byly kolem toho tlaky z bank jak prase. Pláč a skřípění zubů, studie o BIG4, všichni krachnou, nejde to... Milan "MADETA" Teplý vibe... čistá náhoda jak penzijka (hlavně NN) vylezly s agresivní reklamou, jak budou dělat charitu a strkat peníze do bydlení a pomalu pro každého zajistí byt, nebo barák a podobný nesmysly...Největší bizár je reklama na stavebko, co je lepší než ETF... 1
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Před hodinou, petr_cha napsal: Kdo podle vas stoji za sledovani? Nejvice asi na twitteru.. ? Za me, co jsem nedavno posbiral: Klasika Michaeljburry Cassandra Peter Shiff Traderi DoctorProfit TedPillows DannyCrypton NoLimits TheAsembly A samostatna kapitola jsou pak komentatori politiky a ekonomiky... za mě žádný twitter, Instagram a atd., YouTube až na výjimky spíš pobavení...(nikdo nic nedělá pro charitu z lásky k lidem)...yahoo finance, patria, přehled us trhu na XTB, průběžně FIO...plus obecný přehled geopolitika...netrávím tím celý den a v mém podání nastavení investic je jedno jestli koupím prodám ráno, nebo večer, dnes, nebo zítra (až na vyjímky)...moje zkušenosti: spěch byl vždy špatný sluha...takže, relax a vždy vím, že můžu popřípadě nadávat jen sobě. 4
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června před 2 hodinami, Kotlick napsal: Na to jsem zvědavý, sledoval jsem to u Skejwina na Twitteru a byly kolem toho tlaky z bank jak prase. Pláč a skřípění zubů, studie o BIG4, všichni krachnou, nejde to... Milan "MADETA" Teplý vibe... Tak nakonec překvapení a poplatky 0,5%. Po dlouhé době něco, co má hlavu a patu.
Jehlan Odesláno 3. června Autor Nahlásit Odesláno 3. června (upraveno) Kupoval jste někdo Odložené dodání | GoldenHouse.cz = odložené dodání ? Zkušenosti , názor ? je to cca 9% / rok Upraveno 3. června uživatelem Jehlan
petr_cha Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Tak nakonec překvapení a poplatky 0,5%. Po dlouhé době něco, co má hlavu a patu.Tlak na poplatky je vzdy fajn.. jeste by to chtelo nedanit DIP pri uprave portfolia (rebalancovani)... 1
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června (upraveno) čekám na UBER pod 70 na dokup, zajímavě opět klesá SAP....dobrá diverzifikace do evropského SW zajímavé okno na HL Upraveno 3. června uživatelem Humanzero 1
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června (upraveno) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-penize-nam-budou-chybet-rikaji-zastupci-penzijnich-spolecnosti-307733#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=2&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=abtest317_posun_midroll_varAA Kvik, kvik...prý snížením poplatků nebude klientský servis, distribuce a propagace a vůbec to bude o ničem.....to je komedie snad poslanci nevyměknou....já bych jim za tyhle kecy ten poplatek dal na 0,3% Upraveno 3. června uživatelem Humanzero 2
Jehlan Odesláno 3. června Autor Nahlásit Odesláno 3. června před 2 hodinami, Humanzero napsal: ....já bych jim za tyhle kecy ten poplatek dal na 0,3% zdanění postačí ovšem danit by se měl komplet zisk vybraný na území ČR, z čistého pak mohou kupovat služby, produkty a poradenství, dluhopisy mateřské skupiny a platit procenta z krátkodobých mezibankovních úvěrů od matek (a další zisk vyvádějící operace) 1
petr_cha Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Ja nechci furt strasit, fakt ne... ale sype se to na me na cokoliv sahnu.. asi mam spatnou bublinu :-))http://uploads.chronomag.cz/monthly_2026_06/Screenshot_20260603_214843_X.thumb.jpg.cea08dc1354a3e6bbe725c39d2d3e8c0.jpghttp://uploads.chronomag.cz/monthly_2026_06/Screenshot_20260603_214902_X.jpg.06d57c9640e38e8fa9487bdf0ed3a8f8.jpg
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června (upraveno) před 37 minutami, petr_cha napsal: Ja nechci furt strasit, fakt ne... ale sype se to na me na cokoliv sahnu.. asi mam spatnou bublinu :-))http://uploads.chronomag.cz/monthly_2026_06/Screenshot_20260603_214843_X.thumb.jpg.cea08dc1354a3e6bbe725c39d2d3e8c0.jpghttp://uploads.chronomag.cz/monthly_2026_06/Screenshot_20260603_214902_X.jpg.06d57c9640e38e8fa9487bdf0ed3a8f8.jpg ty jo to by nemohla existovat Tesla už několik let....tenhle bizár si sami způsobili tak ať si ho užívají. Fiat peníze, vlastně celý finanční sektor je na dluh a státy jsou defacto jen tiskárna papírků....příběhy firem nepodložené konkrétními čísly atd... Upraveno 3. června uživatelem Humanzero
Humanzero Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června AI můžeš celkem snadno monetizovat....dostaneš jí úplně všude...pc, notebooky, telefony, pracovní stanice, cloud, firmy...a klidně ze dne na den bude položka 4,99 p/m. Jak chce Space X monetizovat 10 astronautů NASA a 4 sebevrahy na Mars? Příštích 5let to bude totální žumpa na peníze a Starlink to nezachrání...časem nebude jedinej a ceny poletí dolů.
Kotlick Odesláno 4. června Nahlásit Odesláno 4. června Něco k IPO SpaceX od Tomáše Vranky z XTB: Dnes som si chystal podklady pre video k IPO SpaceX a narazil som tam na zopár zaujímavých vecí, tak ich sem spíšem: 1. Na burzu by mali vstúpiť teoreticky už budúci piatok 12.6.2026. Hovorí sa o valuácii okolo 1,75 bilióna USD, môžu to byť teoreticky až cca 2 bilióny dolárov. Ak by to tak bolo, tak sa firma zaradí na 8. miesto najväčších firiem podľa trhovej kapitalizácie. SpaceX chce vybrať okolo 75 miliárd dolárov, čo je zhruba dvojnásobná hodnota oproti predchádzajúcemu rekordu Saudi Aramca. Na burzu má ísť necelých 5 % akcií, čo je menej ako bežne. Muskovi ostane stále asi 85 % hlasovacích práv. 2. Do S&P 500 sa firma zaraďovat nebude, nespĺňa viacero kritérií, ale zaradí sa po 15 dňoch do Nasdaqu. Ten upravil viaceré pravidlá tak (možnosť skoršieho zaradenia, bežne to trvalo 3 až 12 mesiacov, free float musel byť 10 %), aby sa firma mohla zaradiť skôr. 3. Aktuálne sa biznis delí do troch hlavných kategórií: Konektivita (Starlink), Vesmír (raketay) a AI (sociálna sieť X, xAI). Finančne je to celkom katastrofa, za minulý rok im síce rástli tržby o 33 % na 18,7 milairdy USD, ale v čistom prerobili zhruba 5 miliárd. Z hľadiska valuácie je to teda extrémne, ale že extrémne drahé, ešte zhruba 2x drahšie ako Tesla (EV/EBITDA). Máme už aj dáta za prvý kvartál tohto roka. Tam boli tržby 4,7 miliardy a strata 4,3 miliardy USD, takže tiež nič moc. 4. Najväčší segment je konektivita. Tu mali tržby 3,3 miliardy a stratu 1,2 miliardy. Počet predplatiteľov Starlinku síce stúpa, avšak ARPU klesá, teda musia znižovať ceny aby rástli. Problém je ten, že to stále nie je lacné a bohatšia časť sveta je dobre pokrytá lacnejším a stabilnejším internetom. Využitie by to mali v rozvojovom svete, alebo niekde v odlahnutých oblastiach rozvinutého sveta, tam ale na to majú ľudia menej peňazí, alebo ich nie je tak veľa, aby takto vedeli rásť aj ďalej. Pôsobia vo viac ako 150 krajinách a majú cca 10 000 satelitov. 5. Druhý segment je vesmír, tu počítajú všetky tie ich rakety. Tržby 619 miliónov, pokles o 28 %. Rakety vozia veci pre starlinky, ale aj veci pre vládu, vynášajú cca 80 % objemu materiálu. Dlhodobo kľúčový bude úspech a škálovanie Starshipu. Na tom to celé stojí a padá nielen v tomto segmente, ale aj v segmente satelitov. Zaujímavá je tu ale tá vertikálna integrácia. 6. Tretí segment je AI. Tržby 818 miliónov, rast o 12,5 %, strata 662 miliónov. Toto je kapitálovo náročný závod s neistým výsledkom, veľkým hráčom sa tu bude konkurovať ťažko. 7. Čo sa týka budúcnosti, tak podľa ich dokumentov je samozrejme žiarivá a je tam kopec rôznych šialených tvrdení. Spomínajú tam vesmírnu turistiku, výrobu na orbite, transport ľudí a materiálu na mesiac či mars, produkcia energie vo vesmíre a ťaženie na asteroidoch. Vo vesmíre chcú stavať aj dátové centrá. Ako píšem, na papieri pekné, od súčasnej realite ale na míle vzdialené a niektoré veci nevyzerajú moc logicky. Nikdy ale nehovor nikdy. Ešte väčší úlet je to, že podľa nich identifikovali najväčší adresovateľný trh v histórii v podobe AI, Starlinku a Vesmíru. Podľa nich má hodnotu 28,5 bilióna USD, čo je takmer toľko ako ročné HDP USA. Ano, chápem, predáva sa budúcnosť, vízia a plány. V dokumente, ktorý má inak cca 300 strán, majú ale rozpísané aj riziká, ktorých nie je málo. Sú tam výzvy so škálovaním letov do vesmíru, Starlink, neistota ohľadom časového harmonogramu a podobne. Priznávajú, že plány stoja na technológiách, ktoré zatiaľ neexistujú.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se