Přejít na obsah

Fortis- přesnost

Doporučené příspěvky

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Tak jsem nelenil a v době dovolené dal své fortisky do rukou odborníka... :helpsmilie: a nutno podotknout, že při přejímce mi sdělil, že jisté naměřené hodnoty se mu nelíbí a snad s tím půjde něco udělat :guiltysmiley: ...Již v době pojíždění po světě mi došla sms, že oprava je nachystána k vyzvednutí...tak hned po návratu hurá pro ně :thumbsup_anim: ...předáno s komentářem, že se jakousi vůli na kotvě podařilo odstranit či doladit a k mému úžasu nyní dělají 1,5 vteřiny do plusu za dva dny, naprosto unikátní práce, řekl bych. Panu hodináři z pražského Carollina patří tímto pochvala. Když jsem tam své fortisky nechával, dělaly -5 vteřin za den....hodinář sám říkal, že by měli chodit spíš do plusu, takže zůstaly na léčbu...Vyplatilo se, i když zprvu je nechtěl otvírat...Tolik ke spožďování Fortis MarineMaster B-42 :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem 7jerry7
Odesláno
  ramon napsal:
Říkám že Fortisy nemám, ale třeba u IWC myslím že ne.

On je trochu rozdíl mezi přesností stroje a přesností hodinek. Zatímco ETA, jako výrobce stroje, rozděluje odchylku cca 1/3 do mínusu a 2/3 do plusu (typická odchylka je např -5 / +15), Fortis se prostě rozhodli, že budou tolerovat odchylku pouze do plusu (a v tomto duchu také hodinky před expedicí seřídí).

To má svojí výhodu a nevýhodu. Prostě u jedněch hodinek (kde se výrobce drží doporučených hodnot od výrobce stroje) je na reklamaci předcházení o více než 15 sekund, ale u Fortisů je to více než 20 sekund. Na druhou stranu u Fortisů lze reklamovat zpoždění i jen o 1 sekundu (ovšem po zásahu hodináře mohou dělat mnohem víc do plusu).

Samozřejmě to neznamená, že hodinky (pokud je stroj v pořádku) nelze doladit jiným způsobem, pořád se jedná o jeden a ten samý stroj. Navíc při běžném nošení by odchylka neměla nabývat extrémních hodnot, protože hodinky nebudou stále v jedné poloze

Odesláno

Proto jsem psal osobní zkušenost, že mi je srovnal na +1,5 až 2 sekundy za dva dny, což je moc pěkné...riziko tam sice bylo, ale dopadlo to na výbornou... :thumbsup_anim:

Odesláno
  7jerry7 napsal:
Tak jsem nelenil a v době dovolené dal své fortisky do rukou odborníka... :helpsmilie: a nutno podotknout, že při přejímce mi sdělil, že jisté naměřené hodnoty se mu nelíbí a snad s tím půjde něco udělat :guiltysmiley: ...Již v době pojíždění po světě mi došla sms, že oprava je nachystána k vyzvednutí...tak hned po návratu hurá pro ně :thumbsup_anim: ...předáno s komentářem, že se jakousi vůli na kotvě podařilo odstranit či doladit a k mému úžasu nyní dělají 1,5 vteřiny do plusu za dva dny, naprosto unikátní práce, řekl bych. Panu hodináři z pražského Carollina patří tímto pochvala. Když jsem tam své fortisky nechával, dělaly -5 vteřin za den....hodinář sám říkal, že by měli chodit spíš do plusu, takže zůstaly na léčbu...Vyplatilo se, i když zprvu je nechtěl otvírat...Tolik ke spožďování Fortis MarineMaster B-42 :thumbsup_anim:

A je ochotny takhle seridit jakekoliv mechaniky a pripadne za jakou cenu? Moje Precisty (nestandardni dynko, ale treba by slo otevrit otvirakem na panerai) se denne zpozduji o 15 vterin, jasne neni to zadna hruza, ale radsi bych, aby sli do plusu :) Tak premyslim, ze bych je nechal sestelovat. Mozna se jeste poptam v Brne v Oriose.

Odesláno
  skalis napsal:
A je ochotny takhle seridit jakekoliv mechaniky a pripadne za jakou cenu? Moje Precisty (nestandardni dynko, ale treba by slo otevrit otvirakem na panerai) se denne zpozduji o 15 vterin, jasne neni to zadna hruza, ale radsi bych, aby sli do plusu :) Tak premyslim, ze bych je nechal sestelovat. Mozna se jeste poptam v Brne v Oriose.

Městka asi nemá otvírák na Panerai, protože je neopravuje, posílá je do Mnichova... Čímž nechci říct, že je nijak neotevře.

Návštěvník Kamil
Odesláno
  lolohh napsal:
Městka asi nemá otvírák na Panerai...

Má, ukazoval mi jich celou sadu v různých velikostech.

Odesláno
  Kamil napsal:
Má, ukazoval mi jich celou sadu v různých velikostech.

Aha. K čemu mu jsou, když OP neopravuje? Myslíš, že kdyby bylo udělat něco po záruce, že by to udělal?

Odesláno

Čau Fortisáci!

Jsem tu nový a fanoušek Fortisů, takže okukuju... Jak jsem tak včera přemýšlel o těch svých vysněných Fortiskách napadlo mě jak vlastně automaty můžou ve vesmíru, resp. ve stavu bez tíže fungovat??? Zodpoví mi to někdo???

Odesláno

A proč by nefungovaly? Pohyb rotoru kromě gravitace (na zemi) ovlivňuje hlavně odstředivá síla. Navíc se dají ETA strojky i natahovat (ale v tomto případě to není potřeba).

Dokonce by měly hodinky fungovat přesněji (nebudou ovlivňovány gravitací).

Odesláno

2 pokr: a jaké jsou ty vysněné Fortisy?

2 Patrik? myslíš, že bez té gravitace je to s tím samonátahem tak jednoduché? nejsem zapálený fyzik, ale myslím si, že strojek má nějaký odpor, který musí rotor překonat a bez gravitační síly mu zbývá jen ta odstředivá. Není to málo? Nemáchám tolik rukama, aby se rotor točil kolem dokola jako vrtule. spíš se při běžné chůzi kýve rotor ze strany na stranu a vlastní vahou strojek natahuje. Ale v kosmu ta váha odpadne. No možná při plavání ve vzduchu zase víc máváš rukama :-)

Odesláno
  kacer001 napsal:

2 Patrik? myslíš, že bez té gravitace je to s tím samonátahem tak jednoduché? nejsem zapálený fyzik, ale myslím si, že strojek má nějaký odpor, který musí rotor překonat a bez gravitační síly mu zbývá jen ta odstředivá. Není to málo? Nemáchám tolik rukama, aby se rotor točil kolem dokola jako vrtule. spíš se při běžné chůzi kýve rotor ze strany na stranu a vlastní vahou strojek natahuje. Ale v kosmu ta váha odpadne. No možná při plavání ve vzduchu zase víc máváš rukama :-)

možná bych místo odstředivé síly použil argument setrvačnost závaží - z hlediska fyziky ten rotor nepotřebuje být v gravitačním poli zeměkoule, aby se roztočil při pohybu ruky kosmonauta

Odesláno
  kacer001 napsal:

JO, JO právě tak nějak jsem to myslel, jestli ta síla v gravitačním poli dokáže ten strojek spolehlivě natáhnout-nepochybně ano, to by bylo asi podivné zjištění že firma, která si založila kampaň na hodinkách které byly ve vesmíru tam vlastně nefungují :thumbsup_anim: Četl jsem o tom, že vlastně by tam skutečně měly hodinky jít přesněji a že vlastně u hodinek Omega se snažili minimalizovat právě tření vznikající v důsledku gravitace nějakým tím koaxiálním krokem (Omega-deVille Coaxial) ale právě že si myslím že ten rotor se ve vesmíru neotočí dokola, jen plave sem a tam...no prostě jestli to ve skutečnosti stačí k tomu aby hodinky šly spolehlivě "Jako švýcary" :thumbsup_anim: i ve vesmíru? Jestli nás všechny jen nelakují:-)

Líbí se mi Fortis Official Cosmonauts a B42-Diver, tady na fóru byly mimochodem moooc pěkné obrázky!

Odesláno (upraveno)
  pokr napsal:
ale právě že si myslím že ten rotor se ve vesmíru neotočí dokola, jen plave sem a tam...

Rotor se pro natahování nemusí točit dokola. I při běžném nošení natahuje tak po půlotáčkách rotoru...

Edit: gramatika

Upraveno uživatelem Hugo14
Odesláno
  Hugo14 napsal:
Rotor se pro natahování nemusí točit dokola. I při běžném nošení natahuje tak po půlotáčkách rotoru...

Edit: gramatika

OK, tak to beru, dík všem za odpovědi! Nicméně stejně bych si ty "svoje" hodinky nejradši vyzkoušel ve stavu bez tíže sám:-) ale vzhledem k tomu, že by letenka do vesmíru stála pořádný balík, tak bych si koupil radši pár pořádných hodinek a postavil k tomu třeba ještě barák:-)

Ještě by mě zajímalo jaký kdo máte názor na titanové hodinky? V Koscomu mi říkali, že je Titan celkem náchylný na poškrábání např. oproti oceli a že je na něm všechno vidět... Moc se mi to nezdá...

Odesláno
  pokr napsal:
OK, tak to beru, dík všem za odpovědi! Nicméně stejně bych si ty "svoje" hodinky nejradši vyzkoušel ve stavu bez tíže sám:-) ale vzhledem k tomu, že by letenka do vesmíru stála pořádný balík, tak bych si koupil radši pár pořádných hodinek a postavil k tomu třeba ještě barák:-)

Ještě by mě zajímalo jaký kdo máte názor na titanové hodinky? V Koscomu mi říkali, že je Titan celkem náchylný na poškrábání např. oproti oceli a že je na něm všechno vidět... Moc se mi to nezdá...

To me taky zajima, mam v merku B-42 Official Cosmonauts Titanium Day/date....

myslim si ze je sice titan mekci nez ocel, ale celkove je daleko houzevnatejsi a min nachylny na prostredi... tak nevim, titan mam proste rad :))

Odesláno
  Vladan Synek napsal:
To me taky zajima, mam v merku B-42 Official Cosmonauts Titanium Day/date....

myslim si ze je sice titan mekci nez ocel, ale celkove je daleko houzevnatejsi a min nachylny na prostredi... tak nevim, titan mam proste rad :))

Jo právě že mě taky zaujaly titanové B42 Diver -day/date, ale ty stojí 47 tis., to už je celkem dost, oproti ocelovým, které jsou sice těžší ale stojí 32500Kč, tak nevím. Měl jsem oboje na ruce (nádhera :) ) , ty titanové jsou fakt lehoučké ani je člověk necítí...Ocelové "jsou prostě kus železa" ale pěkné!!! Tak založíme nové téma titan vs. ocel, co ty na to ???

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...