Mikefux Odesláno 18. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. června 2017 Zdravím všechny fotografy, už jsem se zase po nějaké době vrátil k myšlence koupě APS-C zrcadlovky v ceně +- 15k i s objektivem/vy. Tentokrát už je to ale v podstatě na spadnutí. Rovnou jsem z důvodu trvanlivosti investice vyřadil nejlevnější zrcadlovky od Canonu (1200D a 1300D), předpokládám, že to nemá příliš smysl. Fotit chci v podstatě všechno, nejvíce asi psa, hory, hodinky a volitlně nějaké momentky z rodinných oslav, sem tam bych zajel i na letiště a když by to objektiv dovolil, tak bych zkusil i nějaký úplněk nebo kdo ví co ještě. Asi nemám žádné umělecké ambice, spíš bych rád pořizoval co n jvětší možnou kvalitu snímků a na dobrý kompakt nemám peníze. Teď mám od kamaráda půjčený cca na měsíc starší Nikon D60 s pevnou pětatřicítkou f/1,8 a už jsem na něm nadělal cca 500 fotek. Musím říct, že mě focení na tenhle světelný objektiv baví, hodně mi to totiž přimomíná moje dřívější blbnutí se Zenitem a Heliosem 58mm. No a teď k tomu co jsem zatím vybral: - Nikon D3300 - společně s 100D jeden z mých horkých kandidátů na vítěze. Líbí se mi cena, ale trochu mi vadí absence wi-fi. Bojím se i 95 % pokrytí hledáčku. Má smysl se tím znepokojovat? - Nikon D3400 - vyšší cena, asi bych zde dosáhnul pouze na stabilizovaný záklaďák 18-55mm. Druhou věcí je údajně citelně horší blesk. - Canon 100D - líbí se mi pokrytí hledáčku 100 %, ale zároveň musím přiznat, že mi rozložení u Nikonu přijde logičtější. A zároveň prá opět o něco horší blesk než bylo dosud zvykem. - Canon 700D - Stejná situace jako u D3400. No a asi nejzásadnější jsou pro mě objektivy, nejradši bych měl jeden objektiv s co největším pokrytím. Z toho důvodu se zatím nejvíce kloním ke kombinaci staršího Nikonu D3300 a stabilizovaného Tamronu 18-200mm (cca 7k, jako celek asi 17k). Přijde vám tato kombinace logická? Je ohnisko 200mm dostatečné na focení na letišti. Předpokládám, že na focení úplňku už to bude málo. Nikon u mě vyhrává i proto, že se dá koupit v červené . Druhou variantou je sada od Canonu (připadně ekvivalent od Nikonu) se stabilizovaným záklaďákem (18-55mm) a nestabilizovaným 75-300mm teleobjektivem. U téhle kombinace se bojím, že bych z důvodu kompaktnosti a váhy stejně při cestách do hor nechával teleobjektiv doma a vozil pouze 18-55mm. No a třetí varianta je nákup lepší ho foťáku pouze se seťákem teď, s tím, že bych si časem koupil nějaký lepší teleobjektiv nebo univerzál 18-200mm. Napadá vás nějaká lepší kombinace? Časem každopádně plánuji nákup světelné pětatřicítky, tam u mě vyhrává opět Nikon, protože ji vyrábí za přijatelnou cenu. Jak je to s rychlostí ostření u uvedených objektivů? Předpokládám, že uvažovat o nějakém zajímavém setu s Canonem 1300D opravdu nemá smysl. Dík, Michal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baldic Odesláno 18. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. června 2017 Hele, nechci ti do toho nejak kecat, ale taky jsem mel tu fazi, kdy jsem chtel co nejvetsi rozsah a mel jsem 28-200. A rozhodne nedoporucuju. Kdyz uz, tak na Canon se dela relativne slusna 24-135. To by ti melo pokryt snad vse.Problem je, ze chces vsechno dohromady: psa (lezici a spici nebo prochazky?), rodinne oslavy (uvnitr mistnosti? Venkovni?), krajinky (hory).Na pohybujiciho se psa ci vnitrni rodinne oslavy potrebujes co nejsvetelnejsi objektiv (tim padem drahy). Na krajinky ti staci daleko horsi svetelnost, pac tam stejne das f8 a vic a postavis na stativ. Myslim, ze nejlepsi volba je mit minimalne dva objekty. Nicmene musis vedet sam, jestli jsi schopen je nosit nebo ne.Obecne receno fotku dela sklo, nikoli telo (kdyz teda zapomenu na hlavu a ruce). Ohledne Canon vs Nikon. Poptej se u kamaradu, jestli nahodou nekdo neco nevlastni. Pokud vlastni a aspon trochu ho to bavi, tak by se snad dalo cekat, ze by ti treba mohl pujci nejakou svou vybavu, a proto bych volil jeho znacku.Mam takovy dojem, a jako laik se muzu plest, ze obecne je na tom s objektivy o neco lepe Canon. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mikefux Odesláno 18. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. června 2017 nechci ti do toho nejak kecatNo to mi do toho klidně kecej, od toho se tu ptám. Já se tu samozřejmě neptám, aniž bych si něco nepřečetl a taky ten foťák vybírám s přestávkami už pár let Samozřejmě rozumím tomu, že objektiv s širokým rozsahem bude trpět horším vykreslováním a světelností. Na druhou stranu třeba zrovna ten Tamron 18-200 mm dopadal v testech lépe než alternativní seťák od Nikonu 18-105 mm, který má navíc plastový bajonet. Ale souhlasím s tebou, ten záběr chci mít opravdu velmi široký. To jednoduše proto, že si ten foťák nekupuji abych byl fotografem, ale protože mám chuť občas někde něco vyfotit. Jak už jsem psal, můj hodně dobrý kamarád mi půjčil zatím na dobu neurčitou jeho cca 8 let starý laciný Nikon se současným Nikkorem 35mm f/1,8. To je třeba zrovna objektiv, se kterým se suprově fotí pes v jakékoliv situaci, s přimhouřením oka zvládne i nějakou tu momentku z oslavy, ale třeba na hory je úplně k ničemu. Pokud teda zrovna nepotřebuješ novou profilovku na facebook... Abych to shrnul, i ten kamarád mi doporučil mít radši dva objektivy než jeden univerzální. V téhle cenovce (do 17k) ale asi nevymyslím nic lepšího než seťák 18-55mm a Tamron 70-300. No a + mám teda doma ještě Zenit s Heliosem 58mm a ten jde pokud vím dát bez problémů spíš na Canon než na Nikon (nekvalitní čočky v mezikroužku). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 O tělo až tak nejde, fotku dělá světlo.Rozuměj sklo.Investice do skla je téměř neztrátová (klidně vem použité, za kolik koupíš za tolik ho případně prodáš, lepší objektivy si drží cenu slušně).Lepší tělo + horší sklo = horší výsledek a omezení světla v porovnání s kombinací obyč. tělo a lepší sklo. Lepší skla nestojí ranec, třeba plastic fantastic (Canon 50mm f1.8) je super dokud nenašetříš na 1.4 a tak dále. Jeden objektiv s velkým rozsahem je nesmysl, zapomeň na to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Širokorozsahový objektiv je kočkopes. Jsou použitelné, ale degradují zrcadlo na ultrazůmový kompakt. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
TLD Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Souhlasim s tommasem.Kouknul bych na starej, ale porad hodne dobrej canon d40 a nejakou tu padesatku. Kdyz dobre koupis, tak Ti muze zbyt az mozna i pulka z budgetu..., posetris tri litry a okolo deseti sezenes super univezalni Lkovy sklo 17-40. A kdyz Te to bude bavit a budes chtit neco dlouhyho, tak pak muzes prikoupit fantastickou 70-200, sezenes neco pres deset. A mas slusnej set a pokryty ohnisko 17-200, a padinu na blbnuti. Az Te to bavit prestane, tak ty eLkovy skla prodas za cca to same a telo si muzes vystavit na polici Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mikefux Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Tak paráda, aspoň jsem si už něco ujasnil - 18-200 mm apod. prostě ne. Každopádně se mi asi úplně nechce kupovat 10 let staré tělo i kvůli tomu, že už se nedá moc předpokládáat, že tu bude foťák na dalších 5-10 let. Navíc občas dělám nějakou grafiku pro tisk a 40D má 10mpx, což při 300dpi je zhruba na formát A4 (To je problém, který mám s tím kamarádovým foťákem). O nějakých výřezech už bych si mohl nechat jen zdát. Není 50 mm na APS-C už moc? Dle mého velmi laického názoru bych si s ní jako s jediným objektivem do začátku moc nevystačil. Kytičky asi moc fotit nebudu. To už se mi líbí od Canonu parádní placatá 24 mm f/2.8, s tím by se už dalo fotit i na horách. Moje hlavní dilema je v tom, že bych chtěl nový foťák, chci aby mi dlouho vydržel a zároveň si chci hned zkusit všechno. Dá se říct, že by byl seťák 18-55 (asi jedno jestli Nikon nebo Canon) vyloženě špatnou koupí? Bral jsem to tak, že když si teď koupím sadu seťáku a tamronu 70-300, že mu buď zůstane a nebo je pak jen časem vyměním... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Moje subjektívne názory: Ako pohotový "turistický objektív" je fajn mať 18-135 (135 a 200 nie je moc veľký rozdiel, aj keď sa to podľa čísiel nezdá). Ja behám so starým 28-135 a chýba mi občas práve ten spodok 18. Je mäkký, ale neaberuje a na fotky z dovoleniek do PC stačí. Ak budeš mať ako turistické duo povedzme 18-55 a 70-300, vždy budeš mať v správnom momente nasadený ten nesprávny. Akékoľvek iné použitie už chce špeciálnejší rozsah, alebo sklo. 50 mm na APS-C je už pomerne dlhý na architektúru a krajinky, ale zase krátky na portréty. Nikdy som ho nevedel využiť a predal som ho. https://www.cameraplex.com/blog/collection-of-online-camera-simulators-lens-simulatorshttp://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/https://www.sigma-imaging-uk.com/focal-length-simulator/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sashator Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Souhlas se stingerem- pro klasickou fotku je dobrý mít univerzál, já používám Sigmu 17-70. S tou jsem nafotil velkou většinu fotek. Časem si už pak dokoupíš, co budeš potřebovat. Třeba já mám skoro všechno a stejně zrcadlem fotím už jen hodinky s macro objektivem. Člověka přestane bavit tahat sebou kila na zádech a dnes už na dovolený beru jen kompakt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Veru, kde sú časy, keď som ťahal na chrbte všetko od rybieho oka po 500 mm Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baldic Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 (upraveno) Jeste bych chtel pro jistotu pripomenout, ze rozdil mezi APS-C a fullframem je 1.6 nasobek ohniskove vzdalenosti. No podal jsem to teda hrozne, ale myslim tim to, ze kdyz nasadis na APS-C objektiv (napr) 50 mm, tak to bude mit ohniskovou vzdalenost 75 mm ve srovnani s tim, kdybys ho nasadil na full frame alias kinofilmove policko.Takze ten tvuj 18-200 je realne 27-300. Upraveno 19. června 2017 uživatelem Baldic Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mikefux Odesláno 19. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2017 Zítra jdu do Megapixelu si osahat Canon vs. Nikon. Líbí se mi ta Sigma 18-70 co tu už postoval Saša, ale jelikož chci nový foťák, tak na to prostě nedosáhnu. V podstatě už jsem vnitřně rozhodnutý pro Nikon D3300. Řeším teď jen jestli vezmu seťák 18-55 a časem koupím onu Sigmu nebo druhý seťák 18-105. Případně ještě k tomu nějaký 70-300, ale to asi počkám a místo Tamronu došetřím na údajně rychlejší Sigmu. No nakonec dám vědět co jsem vymyslel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. června 2017 Z těch dvou seťáků rozhodně 18-105, je prostě lepší. Když už budeš v Megapixelu, koukni ještě na Sony a6000 v sadě s 18-55 mám a5000 tělo(bez hledáčku) a taky to není špatný. A je to menší. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 20. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. června 2017 Hlavne si pozri ceny objektivov, ktore by si potencialne v buducnosti chcel. Aby sa Ti nestalo, ze teraz usetris dve koruny a potom budes plakat nad cenami objektivov. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mikefux Odesláno 20. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. června 2017 Tak pánové, všem vám děkuji za cenné rady! Přes noc se mi to rozleželo v hlavě a a navýšil jsem si rozpočet na 20k s tím, že bych se vešel i s Tamronem 17-50 bez stabilizace. Bohužel byl objektiv extrémně pomalý a při časech kolem 1/60 už stabilizace chyběla. Dalo to zabrat, ale nakonec jsem si dnes domů odnesl Nikon D3300 s Nikkorem 18-105. Přičemž v budoucnu upgraduji na onu Sigmu 17-70 nebo přikoupím světelnou 35. Zatím jsem udělal asi 150 testovacích fotek za různých světelných podmínek a myslím, že to bude klapat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
postul Odesláno 29. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. června 2017 U Sigmy jsou hrozný rozdíly v kvalitě mezi jednotlivýma kusama stejnýho typu objektivu. Měl jsem 24-70 a bylo to snad nejhorší sklo, co jsem kdy měl. To samý měl ale kamarád a kvalita byla výrazně lepší. Doporučuju se spíš držet objektivů od Nikonu, třeba ten 18-105 je dobrý sklo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mikefux Odesláno 29. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. června 2017 U Sigmy jsou hrozný rozdíly v kvalitě mezi jednotlivýma kusama stejnýho typu objektivu. Měl jsem 24-70 a bylo to snad nejhorší sklo, co jsem kdy měl. To samý měl ale kamarád a kvalita byla výrazně lepší. Doporučuju se spíš držet objektivů od Nikonu, třeba ten 18-105 je dobrý sklo.Dík, je dobrý to vědět, ale ty ceny Nikonů... Na tu 18-105 jsem udělal zatím něco přes 1000 fotek a kresebně si nemůžu nijak výrazně stěžovat, nicméně problém je prostě světelnost. V některých situacích prostě o sobě dává vědět. To je důvod proč bych upgradoval. Jenže Sigma 17-70 stojí cca 13 a podobný objektiv od Nikonu (16-85 f/2,8-4) cca 30. Teď mě z kreativního hlediska lákají spíš vintage manuální skla 35 a 50 se světelností 1,2 nebo 1,4. Udělal jsem si sérii fotek na starý helios 58mm a neni to špatné, ale chtělo by to něco s F bajonetem, jsem z toho takový nejistý. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 30. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. června 2017 Ten Helios jsi namontoval přes adaptér? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník YPO Odesláno 30. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. června 2017 nebo přikoupím světelnou 35.to si měl udělat hned ... místo tý 18-105 .... daj se s tím fotit ptáci Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno 30. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. června 2017 To je normálně strašidelný, jak tam leží ta ruka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se