Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdar, mám od miminka Hamilton Khaki Field Mechanical date verzi. Celkem často je nosím na NATO řemenu a udělal se mi tam přesně v jeho šířce takový ,,pruh" kde jsou tečky - asi vyšoupané. Nicméně zase tak moc je nenosím, prostě rotace X dalších hodinek a rozhodně ne nějak v prachu a bordelu.

Byl jsem teď v hodinářství, kde jsem je kupoval - jsou ještě v záruce. No a ukazoval jsem to hodináři a ten tvrdil, že to je prostě z nošení. Zkoušel to čisti, ale bez úspěchu. Jako mě to v zásadě nevadí. Nicméně mám kopec jiných - mnohem levnějších hodinek a nikdy se mi to nestalo. Tudíž mě jako zajímá, jestli to je nějaká hovnová ocel či co? Nějaká zkušebnost? Díky

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

Nepěkná věc. Měnil jsem textilní řemen na Citizenech a  divil se jak jsou čela pouzdra mezi nožičkami od řemenu oleštěné/ošoupané. Pěkný prevít. Toť má zkušenost nato vs pouzdro.

Řemínek je tam tedy dost těsně. 

Upraveno uživatelem horal
Odesláno

Působí tam pot, takže sůl a kyseliny.

Potřebuje to vlhkost - vodu k reakci s povrchem.

No a nato drží vlhkost líp než kdyby lítali na oceli. 

Navíc se ti ty soli na nato koncentrují. 

Odesláno

Řemeny (nato) různě střídám. Spíš mě fakt zaráží, že je hodně hodinek, levnějších, které jsem určitě nosil víc a dával jim větší čočku a není tam nic. 

Ta teorie potu, špíny by ale jinak mohla mít vliv. Logiku to má.

Odesláno

Me to nato dela taky, na Omegach, mam tam uplne vysopupany varhanky...to proste voda a prach jak se tam dostane, tak to funguje jak lestitci pasta...pak se na brousenym vysoupu leskly mista. Sposuta lidi proto lepi na dynka ochrannou folii, prodava se v ruznych prumerech.
Jinak ty fleky na tom dynku by me sraly vic, to je zjevne materialem + pot/slana voda.

Odesláno

Ak by ma uz muselo nieco trapit, tak by to bolo co tie chemikalie asi pachaju v okoli tesneni dynka a korunky. Hodinky bud normalne pouzivaj a nedbaj opotrebenia na funkciu to vplyv nema, vydrzia roky a roky. Alebo ak si ich naozaj vazis, tak by som ich urcite daval hodinarovi castejsie vycistit a namazat/vymenit tesnenia. Na fore povestna "dulkova koroze" v oblasti tesneni je uplne najvacsim zabijakom vodotesnosti starsich hodiniek a tu bude pravdepodobne prebiehat turbo tempom.

pre prikad o com hovorim, napr tu jeden pan bojuje s nasledkami pomocou sustruhu:
https://www.watchrepairtalk.com/topic/11918-caseback-corrosion-repair/

Odesláno
před 3 hodinami, cali napsal:

Ak by ma uz muselo nieco trapit, tak by to bolo co tie chemikalie asi pachaju v okoli tesneni dynka a korunky. Hodinky bud normalne pouzivaj a nedbaj opotrebenia na funkciu to vplyv nema, vydrzia roky a roky. Alebo ak si ich naozaj vazis, tak by som ich urcite daval hodinarovi castejsie vycistit a namazat/vymenit tesnenia. Na fore povestna "dulkova koroze" v oblasti tesneni je uplne najvacsim zabijakom vodotesnosti starsich hodiniek a tu bude pravdepodobne prebiehat turbo tempom.

pre prikad o com hovorim, napr tu jeden pan bojuje s nasledkami pomocou sustruhu:

zadej si do vyhledávače "pitting corrosion on stainless steel" 😉

Odesláno

Ta fotka zkresluje. Důlky to nejsou. Zkoušel jsem to nehtem a je to hladké. Měl jsem to i teď pod mikroskopem a je to zdá se jen ,,odřené". Ze zajímavosti přikládám foto jiného dýnka z Citizen, které mám dýl, nosím častěji a víc je drtím a je téměř čisté. Teď jsou na gumě, ale 80% času na NATO. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

Za mě: kombinace hovnový vocele a blbýho materiálu řemínku, bohužel.

Stejnou hovnovou Vocel má i Mido, bohužel.

Právě proto dávám na všechny dýnka fólii a mám klid.

A pro případ, kdyby se tomuhle někdo náhodou chtěl pochlebovat- strhnu jenom prostě fólii a mám dýnko úplně jak nový 😛😎

Upraveno uživatelem gargamel
Odesláno (upraveno)
V 7. 1. 2026 v 12:43, cali napsal:

U kvalitni oceli 316L je dulkova koroze pri beznem noseni dnes v podstate neznama vec. To se resi spis u starsich hodinek z ocele 304L, ze ktere se seriove vyrabely hodinky v minulem stoleti. Ze ale neni 316L kazda stejna je uz take prokazano zde na foru, kdy nekdo meril obsah legujicich prvku v teto oceli u ruznych modelu Seiko. Jina ocel se pouzivala na levne zelvy, jina na MM300.

Uz je to spoustu let, co jsem na svoje Damasko DA36 pri pouzivani nato strapu daval na dynko tehda jeste pasek klasicke lepici pasky ( neco jako folie na dynko jeste neexistovaly) a byl tercem posmechu 🤣, aby nato strap nedodrel dynko. Ano i ICE HARDENED ocel na to trpela a defakto se takto klidne da poskrabat i safirove dynko. Dnes je to ve svete normal, a lidi na svoje hodinky kupuji folie primo na to urcene a nekteri ani neodlepuji folie ze svych rolexek a nosi je tak. At uz k tomu vedou lidi jakekoliv duvody, je to jejich vec a dokazu pochopit zklamani z odreneho dynka od nato strapu. 

jeste bych k tomu dodal, ze zabranit se temto stopam od nato strapu v podstate jinak nez nalepenim folie neda, ale da se to dobre eliminovat tim, ze se nato strap proste pravidelne vypere. Drzi se v nem bordel a pot fest, takze jej sem tam hodim pri prani do kapsy monterek a nasadim jiny remen.

Upraveno uživatelem ATOM

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...