Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Ahoj hodinkomilové!

V sobotu bylo krásně a proto jsem při lehké údržbě zahrady vytáhl foťák a nafotil svoje GMT Mastery, večer jsem se pokusil sepsat pár řádků o jejich vzniku.

V roce 1953 byl Rolex osloven dvěma leteckými společnostmi, aby se pokusil sestrojit hodinky, které budou najednou ukazovat časy ve dvou rozdílných časových pásmech. První firmou byl Pan American Airlines, u druhé to není zcela prokázáno, ale uvádí se, že šlo o italskou společnost Alitalia. Pan Am a Rolex vytvořili pracovní skupinu, která vytipovala model, který se nejvíc přibližoval představám o budoucích hodinkách - byl jím nedávno vyvinutý model Submariner 6204. Po ročním vývoji byl představen první model GMT Master. Hodinky byly na svou dobu velice výrazné a nezvyklé - byly vybaveny "okýnkem" s ukazatelem datumu a pro jeho lepší čitelnost ještě navrch přibyla lupa - tzv. "Cyclops lens",

k ručičkám typu "Mercedes", přibyla paralelně ještě jedna hodinová, která se na první pohled odlišovala červenou barvou a malým trojúhelníčkem na svém konci. Luneta GMT Master byla vyrobena na rozdíl od ocelové lunety Submariner ze slitiny(nepodařilo se mi zjistit - z jaké?) a opatřena průhledným prstencem z akrylové pryskyřice, který měl zespodu natištěnu 24-hodinovou stupnicí. Později byla luneta i s "vložkou", také vyměněna za kovovou, protože v pilotních kabinách letadel docházelo často vlivem zvýšené teploty od zapnutých přístrojů k jejímu popraskání a "rozmazání" tištěných čísel a indexů.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Za první GMT Mastery 6542 se zachovanou originální akrylovou lunetou se dnes na aukcích platí nejvyšší sumy ze všech modelů GMT Master.

Brzy po vzniku prvního modelu si firma PanAm objednala u Rolexu hodinky pro veškerý personál. Piloti a posádka dostali hodinky s černým číselníkem - jak je známe dnes, kdežto "pozemní" personál obdržel modely s bílým číselníkem, ketré jsou dnes velikou raritou, protože jich bylo vyrobeno jen méně než 200 kusů. Hodinky GMT Master zaznamenaly okamžitě po uvedení na trh veliký úspěch a pro své zaměstnance si je objednalo mnoho leteckých společností po celém světě. První modely GMT - tak jako ostatně i další "sportovní" modely Rolex postrádaly "chrániče" korunky, tento bezpečnostní prvek se na GMT Masterech objevil až počátkem šedesátých let - u modelu 1675.

V pozdější době se několik astronautů vybavilo hodinkami GMT Master při cestě do vesmíru na palubách kosmických lodí Mercury a Apollo.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Model 1675 z počátku sedmdesátých let byl jediným modelem ze sportovní řady Rolex, u kterého si bylo možno vybrat tah, buď typu "Oyster" nebo "Jubilee". V roce 1981 byl model 1675 nahrazen modelem s novou číselnou řadou - 16750

a byl vybaven novým kalibrem 3075. O čtyři roky později byl poprvé představen model GMT Master II - 16760 a na číselníku se objevil nápis - Oyster Perpetual Date. V roce 1986 byly tímto nápisem vybaveny také modely 16750.

Moje GMT Mastery jsou model 16750 z roku 1989 - první model GMT, u kterého bylo použito safírové sklíčko - bohužel už není původní - někdo ho nechal vyměnit dřív, než jsem hodinky koupil a trošku mě to mrzí. Na novém safírovém sklíčku už je miniaturní korunka (mikro rytina), kterou Rolex používá až od roku 2002, ale vrásky z toho rozhodně nemám.

Původní ocelový tah už byl trošku "vyčvachtaný", takže jsem si v autorizovaném servisu objednal nový - Rolex naštěstí zaručuje, že dodá původní díly na jakýkoliv model 30 let zpátky (původní sklíčko už však neměli). Za SS tah jsem zaplatil necelých 13 000,-, což mě mile překvapilo - počítal jsem tak s dvojnásobkem.

Číselník je původní, ale indexy už bohužel nesvítí, číselník je však ve velmi dobrém stavu, proto ho měnit nechci. Jako luminiscenční materiál bylo použito Tritium, což dokazuje i nápis na spodní části číselníku "T<25". Když jsem hodinky kupoval - špatně se natahovaly, tedy - obtížně se otáčelo korunkou - automatický nátah fungoval bez chyby. Hodinky putovaly do servisu, kde jsem si při té příležitosti také nechal vyměnit kovovou "vložku" do lunety - původně byla na hodinkách černo-červená a já jsem chtěl mít "Pepsi" kombinaci, která byla na prvních GMT Masterech. Po návratu ze servisu jdou hodinky s jednovteřinovou odchylkou do plusu denně. Můj model má ještě 24-hodinovou ručku, která nejde samostatně nastavit, tak jako u modelu GMT Master II - posouvá se paralelně s hodinovou ručkou, ale ukazuje čas na 24-hodinové stupnici na obousměrně otočné lunetě.

Pouzdro má po stranách díry na stěžejky, jak už jsem zmiňoval v recenziExplorer II, modely od roku 2005 se již vyráběly bez děr.

Hodinky mají průměr 40mm, pohání je in-house kalibr 3175, 31. kamenů, rezerva nátahu je cca 48 hodin. Hodinky jsem kupoval asi před dvěma lety - vlastně jsem je vyměnil za IWC Fliegerchronograph (prodej-koupě), občas jsem přemýšlel, že bych je zas za něco vyměnil, ale dneska už vím, že se jich vzdát nemůžu. :)

P.S.: narazil jsem na docela zajímavé fotky GMT Masterů, sice je to ve francouštině, kterou neovládám, ale aspoň obrázky stojí za to.

Díky za to, že jste se prokousali až na konec!

Upraveno uživatelem romulada
  • Odpovědi 44
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník YPO?
Odesláno

konečně od rána kloudný čtení :)

mohl jsi se trochu rozepsat o celkem nezvyklém nastavovaní času (gmt)

Odesláno (upraveno)

Je to radost číst tvé recenze - díky moc :notworthy:

Dotaz laika: takže GMT ručka ukazuje stejný čas při lunetě na "12" jako je nastavený "klasický" čas? GMT se "šteluje" otáčením lunety?

Upraveno uživatelem ricous
Odesláno

Je to rovnake ako u Explorer II, pouzivaju rovnaky kaliber. GMT sa steluje v polohe 2 korunky, hodinova rucicka skace po hodinach. V pozicii 3 sa hybu obe rucicky plynulo zaroven.

Odesláno
Je to rovnake ako u Explorer II, pouzivaju rovnaky kaliber. GMT sa steluje v polohe 2 korunky, hodinova rucicka skace po hodinach. V pozicii 3 sa hybu obe rucicky plynulo zaroven.

Ale romulada v popisu uvádí:

Můj model má ještě 24-hodinovou ručku, která nejde samostatně nastavit, tak jako u modelu GMT Master II - posouvá se paralelně s hodinovou ručkou, ale ukazuje čas na 24-hodinové stupnici na obousměrně otočné lunetě

Chápu to jak to blbuvzdorně napsal ricous. Při lunetě na 12 to vlastně ukazuje stejný čas jako reálný, ale v režimu 24 hod

Díky náčelníku, že ses mě zastal... :thumbsup_anim:

Odesláno
Super čtení. Ví se, kdo byl první s "pepsi-lunetou"?

Nikoho před Rolexem jsem nezaznamenal-pokud se někomu podaří objevit opak - šup sem s tím!

Odesláno

Diky za recenzi a moc hezky fotky, vzdy me tve recenze udelaji radost - jsou v nich pekny fotky, informace o tvych hodinkach, informace o vyvoji modelu + historie, myslim, ze tve recenze by mohly patrit na titulni stranku chronomagu! ;)

Odesláno

První modely GMT se nastavovaly jen lunetou. GMT II můžou díky nastavitelné ručce ukazovat až tři časy. Hlavní, lunetový a GMT ručkový. Dnes je strojek v EXII a GMT II stejný, ale recenzovaný model má jiný kalibr. Díky za skvělou recenzi.

Odesláno

Už zase bezvadná recenze. Dík!

Ještě nedávno jsem měl jasno, že si na Rolexky prostě nikdy ani nepomyslím. A ejhle, pár Tvých vynikajících a čtivých recenzí, pár výborných fotek, už si nejsem až tak jistý. Ďáblův agent Romulada :devil:

Odesláno
Už zase bezvadná recenze. Dík!

Ještě nedávno jsem měl jasno, že si na Rolexky prostě nikdy ani nepomyslím. A ejhle, pár Tvých vynikajících a čtivých recenzí, pár výborných fotek, už si nejsem až tak jistý. Ďáblův agent Romulada :devil:

Škoda, že nejsem dealer - pár lidem bych možná nasadil brouka do hlavy. :bangin:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...