Petr_P Odesláno 8. října 2012 Nahlásit Odesláno 8. října 2012 Na stánkách ELTON hodinářská a.s. se objevila zajímavá informace o nových rotorech pro strojek PRIM kalibr 98, které se poprvé představily na hodinkách z řady PRIM Family Colection. Nový rotor mechanických strojků PRIM, kalibr 98 Společnost ELTON hodinářská, a.s. provedla další zdokonalení svých mechanických strojků s automatickým nátahem. Vyvinula a zavedla do výroby nový rotor mechanických strojků PRIM kalibr 98. Zvýšila tak užitné vlastnosti strojků, zmodernizovala jejich vzhled a posunula svoji základní filozofii zákaznických úprav ve větším rozsahu směrem ke strojku. Základní rozdíly oproti původnímu provedení - elegantní vzhled, který více odpovídá dnešní požadavkům na moderní design mechanických strojků - zvýšený moment setrvačnosti rotoru o 20% což má příznivý vliv na dotahování hnacího pera hodinek - wolframové závaží je k nosiči přišroubováno třemi ocelovými šroubky, což umožňuje kombinaci bílého a žlutého pokovení nosiče a závaží rotor - nosič závaží je možné frézováním samostatně dekorovat zákaznickým motivem - závaží rotoru je nyní možné vyrobit z drahých kovů, jako jsou různě barevné slitiny 18-ti karátového zlata nebo platiny Nový rotor je možné bez jakýchkoliv obtíží vyměnit za původní provedení u všech mechanických strojků PRIM kalibr 98. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Základní provedení nového rotoru Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Příklad zákaznické individualizace Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Individuální grafiku lze umístit pouze na nosiči závaží, nikoliv na závaží. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Všechny hodinky PRIM se strojky kalibr 98 budou vybaveny novým rotorem od 1.10.2012. Od tohoto data bude rovněž možné objednávat případné výměny starších provedení rotorů za nové včetně individuální grafiky. - Cena za nový rotor ve standardním provedení 5.100,- Kč včetně DPH - Cena za nový rotor s individuální grafikou 7.600,- Kč včetně DPH Cena rotoru se závažím z drahých kovů bude stanovena individuálně v závislosti na aktuální ceně drahých kovů a složitosti zákaznické grafiky. Zdroj: ELTON hodinářská a.s.
NIGHTinGALE Odesláno 8. října 2012 Nahlásit Odesláno 8. října 2012 Novej rotor vypadá dobře, podle mě je to krok vzhůru.Ovšem cena je docela vysoká - novej rotor za cenu dvou kompletních strojků ETA 2824
Honza.manta Odesláno 8. října 2012 Nahlásit Odesláno 8. října 2012 Novej rotor vypadá dobře, podle mě je to krok vzhůru.Ovšem cena je docela vysoká - novej rotor za cenu dvou kompletních strojků ETA 2824 Dtto
Sorbus Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 (upraveno) Prohlédl jsem si strojek s novým rotorem naživo ve zlacené variantě s lvíčkem na středním rameni nosiče závaží a můj dojem byl velmi pozitivní. Rotor působí elegantně a jeho zdobení svislými pruhy překvapivě dobře ladí s novoměstskými kruhy na můstku. Strojek jako celek působí přitažlivě a propracovaně a v mých očích se z estetického hlediska posunul o třídu výš. Případnou výměnu rotoru u dříve vyrobených strojků za uvedené ceny si musí každý vlastník kalibru 98 zvážit sám. Upraveno 9. října 2012 uživatelem Sorbus
PhoeniX Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 Podoba rotoru se mi líbí. V dnešní době, kdy se používají prosklená dýnka, je vzhled tohoto dílu velice důležitý. Ale nápis "CZECH MADE" je naprosto zbytečný. Záměr je dozajista dobrý, ale vyvolává ve mně pocit určité lacinosti a navíc ta angličtina... Někdy může být snaha o světovost na škodu.
Sorbus Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 (upraveno) Ale nápis "CZECH MADE" je naprosto zbytečný.Myslím, že ten nápis je pro standardní vzorové provedení, ale jinak je jen na zákazníkovi, zda tam vůbec nějaký nápis chce a pokud ano, tak jaký. Viz kardinálské hodinky na první fotografii nahoře. Upraveno 9. října 2012 uživatelem Sorbus
VS Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 Vypadá pěkně, ale proč už tam konečně nedali to kuličkové ložisko?
cody Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 Novej rotor vypadá dobře, podle mě je to krok vzhůru.......
diver60 Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 Vypadá to že se Elton chystá na církevní restituce..... jinak pěkný
Mipa Odesláno 9. října 2012 Nahlásit Odesláno 9. října 2012 VS , 9.říjen.2012 - 13:37 , řekl :Vypadá pěkně, ale proč už tam konečně nedali to kuličkové ložisko? Před několika měsíci firma Elton ve své pražské prodejně uspořádala presentaci své konstrukční kanceláře, kde mladý konstruktér předváděl, pomocí konstrukčního programu SOLIDEDGE, konstrukci hodinek značky Prim. Příchozí se mohli na cokoliv zeptat a tak jsem se také vyptával a jedna moje otázka byla také proč v jejich hodinkách Prim s automatickým nátahem není u nátahového rotoru kuličkové ložisko. Dostal jsem odpověď, že speciální kuličkové ložisko nelze nakoupit v tak MALÉM MNOŽSTVÍ jaké by potřebovali (velkou tisícikusovou serii je možno koupit, ale takovou potřebu nemají). Na jiné presentaci jsem se ptal hlavního konstruktéra Eltonu proč není u nátahového rotoru místo bronzového ložiskového pouzdra pouzdro rubínové a to prý vázne na požadované přesnosti, které není dosažitelné u tohoto rubínového pouzdra u firmy Elton a jeho dodavatelů.
mischa Odesláno 10. října 2012 Nahlásit Odesláno 10. října 2012 Rotor je hezký, je to ale počínání podobné, jako chtít udělat z osmiválcového vzduchem chlazeného motoru z Tatry 613 hi- tech záležitost. Konstrukce takových věcí je s ohledem na technologický pokrok značně zastaralá a dostat je na současnou standardní úroveň by si vyžádalo kompletní přepracování celého stroje, vlastně kalibr nový a od základu věci nový. Tahle kosmetická úprava se rovná přechromování pár součástek a výměně několika trubiček na výše zmíněném motoru V8. To si může dovolit šťastný majitel takového vozu pro své potěšení a je to krásné. Ale dělat něco podobvného pro sériovou výrobu je asi nesmysl. Opodstatnění by to mohlo mít, kdyby cílem bylo zvýšení technologické konkurenceschopnosti stroje s případným snížením výrobních nákladů s následným snížením prodejní ceny... Ehm. Ani Porsche by si už nedovolilo dávat pod jakoukoli záminkou do svých nových aut kultovní vzduchem chlazený šestivál. Příspěvek od Mipy mi pak jen připomíná, že Prim je manufaktura, tak bych se domníval, že výroba kuličkového ložiska by měla být zvládnuta manufakturním způsobem, ne nákupem ložisek od Ety, kterých se po světě ve skladech, nebo hotových strojích válí milióny. A problém rubínového pouzdra bych viděl jinde /subdodavatele bych opět vynechal/. Natahovací rotor u Cal. 98 je pro takové řešení příliš těžký, /on je těžký i pro kuličkové ložisko/, ten archaický čep tam má své opodstatnění, kdyby byl z nějakého lepšího materiálu, mohl by i déle fungovat a při případném nárazu by se nelámal tak, jako ten stávající. Firmou avizované zvýšení momentu setrvačnosti o 20 je samozřejmě dáno zvýšením váhy rotoru po vnějším obvodu, což bude přinášet ještě větší náchylnost k opotřebení či prasknutí čepu. Kdyby současně s novým rotorem byla zmínka o změně čepu samotného, rozumněl bych tomu, ale když tomu tak není... Náčelníku, cos navrhoval, sníst psy, i když žádné nemáme? Ach, ach. Chápu úsilí firmy dosáhnout lepších užitných vlastností samonátahu u Cal. 98, jsem přesvědčen, že kromě estetického účinku bude vliv takového zákroku větším rizikem, než přínosem. Spíše bych se snažil pochopit, že další technologický vývoj takového kalibru je slepá ulička. Samotný jednostranný nátah je archaismus, v případě Cal. 98 neštěstím, jeho stavebná výška je v dnešní době nepoužitelná, kdyby Prim chtěl na takový stroj dát nástavbu v podobě chronografu, věčného kalendáře, nebo bicího ústrojí / tam směřují snahy všech firem, které to s tou manufakturou myslí vážně/, musel by uvažovat o zásadní konstrukční změně- přechodu na nátah oboustranný, což by mělo za výsledek snížení stavebné výšky, snížení váhy rotoru tak, aby stroj nebyl přespříliš zatěžován a zvýšení samotné efektivnosti samonátahu /tam by se už to kuličkové ložisko, či uložení v kameni dalo zrealizovat tak, aby zatížení takového prvku bylo akceptovatelné/.Myslím, že to, co udělal Prim je podobné tomu, jako když někdo na svého miláčka v podobě Škoda 105 chce do motorového prostoru naroubovat vysokotlaké turbodmychadlo z Mitsubishi Evo... Jistě, dosáhne podobného, jako Elton- elegantní vzhled, který více odpovídá dnešní požadavkům na moderní design, zvýšeného výkonu o XXX procent, atd. Jo, a také by se takové auto dalo prodat dráž, než běžná Š 105, pravděpodobně v ceně použitého turba, stejně tak jako cena užitého drahého kovu, pravděpodobně zlata, u Cal. 98.... Ale jak dlouho to bude fungovat? Nad tím se technologové firmy nezaměřili? Když vím, že mám u stroje fatální problém, snažil bych se ho nějak zmírnit, nikoli zvýraznit. V prodejně Eltonu jsem jeden takový kousek s prasklým čepem samonátahu ruce držel, nebylo by dobré, kdyby tam takové kusy po drobných pádech hodinek na zem přibývaly. Existuje jeden starý nádherný kalibr s chronografem od firmy Exelsior Park, který má pod jedním z můstků prostor, ve kterém je několik náhradních dílů, které bude po dlouholetém užívání hodinek pravděpodobně potřeba vyměnit. Dost vychytávka a moudré řešení. V Eltonu bych místo zlatého závaží po obvodu rotoru samonátahu běžného pro dokonalé kalibry od Pateka, Vacherona a jim podobných, viděl raději prostor podobný k výše zmiňovanému kalibru od Exelsior Parku, kde by byly tři čepy a šest odlučovačů samonátahu. Hodinář by při těchto nejčastěji se vyskytujících závadách zvládnul opravu za deset minut a nemusel by u Eltonu žebrat o něco, co mu stejně nedají. Uvolněné místo by pak mohl s klidem alespoň dočasně zaplnit třeba kouskem zlata...Já vím, jsem tvrdý, ale je to tak.<br style="color: rgb(28, 40, 55); font-size: 13px; line-height: 19px; background-color: rgb(250, 251, 252); ">To zlaté závaží Vám k rotoru připevní klidně každý zručný zlatník, klidně Vám ho posází brilianty a vygravíruje Vám tam třeba poprsí Vaší milenky... Takže já na tom počinu Eltonu nic tak extrovního nevidím a když to srovnám s tím výletem na Kokořín.....
odjinud Odesláno 10. října 2012 Nahlásit Odesláno 10. října 2012 (upraveno) ... ............................. Když vím, že mám u stroje fatální problém, snažil bych se ho nějak zmírnit, nikoli zvýraznit. V prodejně Eltonu jsem jeden takový kousek s prasklým čepem samonátahu ruce držel, nebylo by dobré, kdyby tam takové kusy po drobných pádech hodinek na zem přibývaly. Existuje jeden starý nádherný kalibr s chronografem od firmy Exelsior Park, který má pod jedním z můstků prostor, ve kterém je několik náhradních dílů, které bude po dlouholetém užívání hodinek pravděpodobně potřeba vyměnit. Dost vychytávka a moudré řešení. V Eltonu bych místo zlatého závaží po obvodu rotoru samonátahu běžného pro dokonalé kalibry od Pateka, Vacherona a jim podobných, viděl raději prostor podobný k výše zmiňovanému kalibru od Exelsior Parku, kde by byly tři čepy a šest odlučovačů samonátahu. Hodinář by při těchto nejčastěji se vyskytujících závadách zvládnul opravu za deset minut a nemusel by u Eltonu žebrat o něco, co mu stejně nedají. Uvolněné místo by pak mohl s klidem alespoň dočasně zaplnit třeba kouskem zlata...Já vím, jsem tvrdý, ale je to tak.<br style="color: rgb(28, 40, 55); font-size: 13px; line-height: 19px; background-color: rgb(250, 251, 252); ">To zlaté závaží Vám k rotoru připevní klidně každý zručný zlatník, klidně Vám ho posází brilianty a vygravíruje Vám tam třeba poprsí Vaší milenky... Takže já na tom počinu Eltonu nic tak extrovního nevidím a když to srovnám s tím výletem na Kokořín..... Tak to je hustý... já navrhuju tam dávat dva ciferníky... :-) Upraveno 10. října 2012 uživatelem odjinud
diver60 Odesláno 10. října 2012 Nahlásit Odesláno 10. října 2012 To zlaté závaží Vám k rotoru připevní klidně každý zručný zlatník, klidně Vám ho posází brilianty a vygravíruje Vám tam třeba poprsí Vaší milenky... Takže já na tom počinu Eltonu nic tak extrovního nevidím a když to srovnám s tím výletem na Kokořín..... Dyt to rikam ze se pripravuji na cirkevni restituce..... je potreba to udelat ze zlata nebo platiny aby to slo ospravedlnit...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se