Cyber Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 Tak samozrejme, ze mi nic nebrani premyslet nad fotkou i u iphonu, ale jde o to, ze zakladni aplikace fotaku je proste automat. Otevres a cvakas. Se zrcadlovkou v automatu muzes taky cvakat, ale uz z toho vetsinou peknou fotku neudelas. Tam si vic musis pohrat se clonou, isem, ostricima bodama apod. Takze si proste myslim, ze prechod z mobilu na zrcadlovku te nekam posune. S tim prechodem na FF jsi me nepochopil. To jsem myslel prave tak, ze tam uz potrebujes znat a umet neco vic, takze tam ten prechod nemusi byt vubec znat. Tam uz potrebujes zkusenosti a i cit a oko na to udelat dobrou fotku. To ja treba nemam, proto se tim smerem nezenu. To je cele No mě už asi nikam neposune nic. Zůstanu u iPhonu, ale ať se to podaří Tobě.
Cyber Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 Já si dovolím maličko oponovat. Cyber má samozřejmě částečně pravdu, foťák z nikoho fotografa neudělá. Já fotím hodně přes dvacet let (no na fotkách se to zas tak nepozná, já vím), používám FF zrcadlo a i iPhone. A ten limit tam prostě je. Nemůžeš pracovat s hloubkou ostrosti, nemůžeš pracovat s expozicí. Základem kvalitní fotky je zpracování, u filmu to byla komora, u digitálu je to zpracování rawu. Tohle všechno ti telefon neumožní. Za dobrých světelných podmínek udělá telefon skvělou fotku, chceš li už s fotkou trochu pracovat tak ne. Základem dobré fotky je kvalitní kresba, i na web se ten rozdíl pozná. Ta vyžaduje kvalitní sklo a kvalitní sklo zas využije potenciál FF zrcadlovky. Druhá věc je ergonomie. Ta nijak neovlivní výslednou fotku, ale pokud držím foťák téměř denně v ruce, tak je promyšlená ergonomie FF těla velmi příjemná. Stejně jako velký hledáček. Ano foťák ještě z nikoho fotografa neudělal, ale dokáže tu cestu zpříjemnit. Je samozřejmě otázka, zda je člověk ochotný zaplatit vyšší cenu za drahý foťák. Nejen finanční, ale i vědomostní, aby ji využil a řekněme osobní, protože málokdo je ochotný sebou nosit těžkou a objemnou výbavu.Já si taky dovolím maličko oponovat. Z hloubkou ostrosti můžeš pracovat třeba v BigLens, s expozicí můžeš čaroavt do aleluja třeba v 645PRO, raw je fajn ale i z Tiffu vydoluješ mnoho. A třeba právě 645PRO Ti umožnuje ukládat do Tiffu. Základem dobré fotky je dobrá myšlenka, určitě ne zpracování. O souvislosti dobré fotky a ergonomii slyším poprvé v životě. Ale budiž. Podle mě je hledáček v iPhonu ( display ) rozhodně lepší jak nejlepší hledáček v Hasselbladu, o Canonu / Nikonu ani nemluvě. Ale tolik jen můj skromný názor.
prischera Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 Já přece souhlasím s tím že fotku dělá nápad a ne nástroj, je to hned první věta. Ale telefon podle mě ideální nástroj není. Možná s ním jdou dělat kouzla, přiznám se, že tebou uvedené aplikace neznám, v tomto zůstanu už navěky otrokem trojúhelníku clona/čas/citlivost, ale s kvalitním přístrojem se podle mě pracuje lépe. Navíc zákony optiky neoklameš a ta kresba malé čočky telefonu má svoje limity. Ano můžeš je pro tvůrčí fotografii využít, můžeš s ním dělat skvělé fotky, mnohem lepší než já se zrcadlem, ale pořád je to omezení. Ani u ergonomie nepíšu že to je důvod k lepší fotce, píšu že pro mě je to důvod k velkému foťáku, protože (opět) se mi s ním pracuje lépe. Jen s tím displejem tedy rozhodně nesouhlasím, chápu že to vidíš jinak, ale mě pohled na scénu skrz fotoaparát žádný displej nenahradí. Velikost zorného pole, odstřižení od okolních vjemů a reálný pohled mi displej prostě nedá. Ale samozřejmě klidně foť telefonem, hlavně když budou dobré fotky, to nakonec jediné o co jde.
Josef01 Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 (upraveno) Cyber: Zdar, Tebe jsem už neviděl milion let já teď fotím Polaroidem a hrozně mě to posunulo, je ale úplně jedno na jakou stranu, důležitý je, jak to člověka baví. Upraveno 21. srpna 2016 uživatelem Josef01
Cyber Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 (upraveno) Polaroid je skvělej, o tom žádná. Upraveno 21. srpna 2016 uživatelem Cyber
Cyber Odesláno 21. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2016 (upraveno) Já přece souhlasím s tím že fotku dělá nápad a ne nástroj, je to hned první věta. Ale telefon podle mě ideální nástroj není. Možná s ním jdou dělat kouzla, přiznám se, že tebou uvedené aplikace neznám, v tomto zůstanu už navěky otrokem trojúhelníku clona/čas/citlivost, ale s kvalitním přístrojem se podle mě pracuje lépe. Navíc zákony optiky neoklameš a ta kresba malé čočky telefonu má svoje limity. Ano můžeš je pro tvůrčí fotografii využít, můžeš s ním dělat skvělé fotky, mnohem lepší než já se zrcadlem, ale pořád je to omezení. Ani u ergonomie nepíšu že to je důvod k lepší fotce, píšu že pro mě je to důvod k velkému foťáku, protože (opět) se mi s ním pracuje lépe. Jen s tím displejem tedy rozhodně nesouhlasím, chápu že to vidíš jinak, ale mě pohled na scénu skrz fotoaparát žádný displej nenahradí. Velikost zorného pole, odstřižení od okolních vjemů a reálný pohled mi displej prostě nedá. Ale samozřejmě klidně foť telefonem, hlavně když budou dobré fotky, to nakonec jediné o co jde. iPhone už dnes není pouze telefonem, ale multifunkčním zařízením, které umí telefonovat, smskovat, ale také snímat stabilizované 4K videa, umí je i stříhat, umí měřit tlak, výšku, váhu ( do jisté míry ) , umí vyhledat místo na mapě pomocí GPS, umí se připojit na net, umí organizovat čas, fotit, prostě už to není dávno jen telefon. Omezení bývá většinou v hlavě, ne v přístroji ( a je jedno jaký to je ). A pokud mi nevěříš, tak mrkni sem... http://petapixel.com/2016/07/11/21-best-iphone-photos-2016/ BTW, velikost zorného pole určuje objektiv, nikoli velikost hledáčku, ale to jen tak na okraj. Odstřižení od okolních vjemů? Pokud jsi kdy používal dvouokou zrcadlovku, šachtu na středoformátu, nebo ještě lépe velký formát, tak tam jsi také žádné odstřižení od okolních vjemů neměl a rozhodně Ti to nesnížilo možnost udělat stejně dobrou fotku ( uznávám že u pohybujících se předmětů je pohled skrz zrcadlově otočený obraz problémem, ale tam naopak display pomáhá ) jako jakoukoli jinou zrcadlovkou. Fotka vzniká v hlavě. Upraveno 21. srpna 2016 uživatelem Cyber
AndyAaron Odesláno 22. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 22. srpna 2016 No mě už asi nikam neposune nic. Zůstanu u iPhonu, ale ať se to podaří Tobě.Dekuju. Ja jsem zacatecnik a amater, takze opravdu se kam posouvat mam.Musim opravdu uznat, ze iphone foti velice dobre. Kde uz ale jeho limity zacinaji byt videt jsou nocni fotky, nebo fotky za horsiho svetla. Tam uz clovek tu optiku tolik neoklame. Ale priznam se, ze ty aplikace, co jsi vypsal, taky neznam. Jak jem zminoval, iphonem spis cvakam momentky, takze tam se s nejakym extra nastavenim nepiplam.
Baldic Odesláno 22. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 22. srpna 2016 Ja teda pevne doufam, ze srovnavat kvalitu fotek z mobilu (a to jakehokoli) se zrcadlovkou, je jen zert. Pokud si ale prohlizite fotky pouze na displayi mobilu, tak tam opravdu u fotek z krasneho slunecneho dne nebude prilis velky rozdil.
jhonzatko Odesláno 22. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 22. srpna 2016 Osobne bych rekl, ze nejzasadnejsi omezeni u mobilu je obrovska hloubka ostrosti, citlivost a dynamicky rozsah. U statickych veci lze ale posledne jmenovany faktor docela slusne resit pomoci HDR.Pouzivam 6S a treba panoramata z toho dostanu lepsi a jednoduseji nez pri skladani ze zrcadla. Samozrejme veci, kde si chci hrat s DOF nebo jsou za snizene svetelne hladiny, tam je zrcadlovka uplne nekde jinde.Ale vetsinu momentek uz dneska taky fotim telefonem ... je proste vzdy po ruce a vystupni kvalita je do format A4 uplne bez problemu.
Josef01 Odesláno 31. července Nahlásit Odesláno 31. července Nadupaný kompakt SONY Cybershot DSC-RX1R III, ale že bych dal 125000 Kč, to teda ne.
Radek124 Odesláno 31. července Nahlásit Odesláno 31. července I kdyby tam bylo o nulu míň, pochybuju že by se mi ještě chtělo něco takového nosit - protože to postrádá i poslední výhodu kterou kompakty mívaly: optický zoom
Vir Odesláno 31. července Nahlásit Odesláno 31. července Pánové potřebuji poradit. Chtěl bych zkusit na starý kolena fotit v RAW. Jaký program do PC pro úplnýho začátečníka nejlépe v češtině. Pro začátek nejlépe neplacenou verzi na naučení a vyzkoušení než koupím něco pořádného. Předem děkuji za radu. Budu fotit na Canon 750d
rmx Odesláno 31. července Nahlásit Odesláno 31. července Pánové, pozor, v ceně je i poukaz na fotky za pěkných 300,- Kč a to už se na cenu fotoaparátu nahlíží trochu jinou optikou. 1
Radek124 Odesláno 31. července Nahlásit Odesláno 31. července @Vir Pokud oželíš češtinu tak mrkni na Affinity Photo - pro začátek "try for free", žádné svinské předplatné, tuny bonusových nástrojů a výukových videí pro začátečníky i pokročilé zdarma. Kdyby to nespěchalo tak před vánocemi mívají i akce -30% na všecko. 1
YPO Odesláno 1. srpna Nahlásit Odesláno 1. srpna před 11 hodinami, Radek124 napsal: I kdyby tam bylo o nulu míň, pochybuju že by se mi ještě chtělo něco takového nosit - protože to postrádá i poslední výhodu kterou kompakty mívaly: optický zoom To já bych to klidně vyzkoušel kdyby to nemělo hledáček na levý straně. To mi naprosto nevyhovuje. S váhou problém nemám
juk Odesláno 1. srpna Nahlásit Odesláno 1. srpna před 10 hodinami, Radek124 napsal: @Vir Pokud oželíš češtinu tak mrkni na Affinity Photo - pro začátek "try for free", žádné svinské předplatné, tuny bonusových nástrojů a výukových videí pro začátečníky i pokročilé zdarma. Kdyby to nespěchalo tak před vánocemi mívají i akce -30% na všecko. On-line ve webovém prohlížeči běží česká Photopea a umí toho spoustu. https://www.photopea.com/ 1
Vir Odesláno 1. srpna Nahlásit Odesláno 1. srpna Paráda, děkuji. Asi vyzkouším nejdřiv tu photopeu. Koukám na to jako vrána. Nikdy jsem to nedělal tak uvidím jetli to dám 1
par-pa Odesláno 1. srpna Nahlásit Odesláno 1. srpna Co zkusit od Canonu Digital Photo Professional? Bohužel jen anglicky. https://www.canon.cz/support/consumer_products/software/digital-photo-professional.html?softwareid=tcm:126-1328049&os=all 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se