Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Chlapi, vy tady řešíte nádherné skvosty, ale poradíte mi? Dělám obytnou vestavbu do americké dodávky, je tam málo místa, nechci skůtr na dveře, protože se většinou, kam budeme potřebovat, dostaneme i autem, je poměrně malé. Vyjímkou mohou být centra měst nebo nějaká pamětihodnost či přírodní úkaz, kam vede cesta, nesjízdná nebo zakázaná pro auta. Uvažuji o přibližovadlech, variantou je kolo, ale dvě kola něco váží a zabírají místo. Neexistuje hodně skladná, lehká kolobrnda, která by splňila naše požadavky? Spíš to město a asfalt, než offroad... Díky. 

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odesláno

Neexistuje hodně skladná, lehká kolobrnda, která by splňila naše požadavky? Spíš to město a asfalt, než offroad... Díky.

Já mám tohle a díky odpružení je to perfektní i do Prahy - hrubší asfalt, občas nějaká ta kostka při přejetí sníženého obrubníku. Pohoda.

Kolečka PU, ale díky velikosti OK. V klidu a komfortně s tím dojedu z Ruzyně do centra a pak složím do MHD na cestu zpět.

Dělají se lépe i hůře vybavené verze.

http://www.decathlon.cz/kolobezka-town-7-xl-bila-id_8129077.html

Odesláno (upraveno)

bandicoot - lehká, levná a skladná, samé plusy. ALE - mám strach ze stability a asi to není moc mimo asfalt. Navíc nosnost 100 kg, to mám, oblečený, skoro já...:-). Má vůbec nafukovací kola:-)? Zkusím mrknout v Decathlonu.

Sphinxx - nenašel jsem hmotnost, ale jinak dobrý a asi by se na tom daly odstrkat i delší výlety, relativně komfortně a zábavně, hlavně z kopce. Cena je jinde než u Decathlonu, podstatnější je skladnost, ale třeba by to šlo a kdyby se oddělala i kola... Píšeš Royal, složený má 133x60x17 cm, ale levnější a skladnější je hned pod ním Master (110x53x17 cm), je i jiný důvod pro Royal?. Zkusím to někde omrknout, minimálně nejdřív na Youtube. 

Odesláno

a asi to není moc mimo asfalt. Navíc nosnost 100 kg, to mám, oblečený, skoro já...:-). Má vůbec nafukovací kola:-)?

Mimo asfalt to není, kola jsou sice velká, ale z polyuretanu. Já mám 90kg a odpružení v pohodě stíhá.
Odesláno (upraveno)

Takže spíš něco s nafukovacími pneumatikami a drátěnými koly, klidně by mohla být menší než 16". Jak jsou kola demontovatelná - povolit rychloklip a je venku?  

Co říkáte třeba na toto:

http://www.velorama.cz/kola/kolobezky-2/kolobezky-mibo-2/kolobezka-mibo-tiny-12-12

Odesláno

Radik - díky za tip, hmotnost Rebela je úžasná, jen si myslím, jestli to už není na úkor pevnosti, ono se to někde projevit musí, lehčími materiály se takového rozdílu asi nedosáhne. Koneckonců o něm píšou, jako do terénu "nevhodný". Je to zajímavá alternativa a výběr se asi zužuje na Rebela, Mastr a Tiny. Jen si říkám, jestli Tiny nebo Mastr není ve složeném stavu menší než Rebel, u kterého se díky kostce složí "jen" řídítka...

Odesláno

Máš pravdu, že Mastr a Tiny budou po složení o fous menší (ale spíš na výšku, ne na délku) a ne o moc. A Rebel v pouzdře vypadá na venek jak kytara :) Druhá pravda je, že Rebel citelně víc pruží (tuhost rámu Tiny a Mastra je z tohoto pohledu mnohem většíí, ale daní je pak zase citelně vyšší hmotnost). Pevnosti bych se u Rebela určitě nebál (ale já mám 75 kilo :)) a průchodnost terénem bude u všech tří modelů ?- stejná. Śotolinu zvládnou všechny tři a na děravý cestě s šutrama budou mít problém taky všechny tři. Ale výběr je samozřejmě na Tobě - já jen říkám svý dojmy, protože jsem k těmhle modelům měl možnost přičuchnout.

Odesláno

Takže spíš něco s nafukovacími pneumatikami a drátěnými koly, klidně by mohla být menší než 16". Jak jsou kola demontovatelná - povolit rychloklip a je venku?  

Co říkáte třeba na toto:

http://www.velorama.cz/kola/kolobezky-2/kolobezky-mibo-2/kolobezka-mibo-tiny-12-12

Mibo tiny je pro nejmenší děti....... ;-)

Odesláno

Sphinxx - nenašel jsem hmotnost, ale jinak dobrý a asi by se na tom daly odstrkat i delší výlety, relativně komfortně a zábavně, hlavně z kopce. Cena je jinde než u Decathlonu, podstatnější je skladnost, ale třeba by to šlo a kdyby se oddělala i kola... Píšeš Royal, složený má 133x60x17 cm, ale levnější a skladnější je hned pod ním Master (110x53x17 cm), je i jiný důvod pro Royal?. Zkusím to někde omrknout, minimálně nejdřív na Youtube. 

Ivane, na koloběžkách mám odjeto cca 3.000km, tak Ti jen napíšu pár věcí.

Mibo, Kostka, Yedoo a podobně s Decathlonem nelze srovnat. Já osobně jezdím léta na Yedoo Mezeq, již na druhé generaci. Je to primárně koloběžka na off-road, nicméně spíš lesní cesty, polňačky a podobně. Ale jezdím s ní i na stezkách, prakticky se dá říct, že jednou za dva dny v létě najedu kolem 25-50km, podle nálady. 50km je extrém. Mám 2M s 122kg, takže potřebuji něco s pevným rámem a tady se dostávám k jádru věci. Buď chceš skadnou koloběžku, která alebude pod vyšší váhou pružná a nebo pevnou, ale neskladno, tedy složenou. Někde jsem tady zahlédnul to Tvou krásnou emerickou krásku, pokud se jedná o výlety vyloženě na koloběžku, dáš je tam obě (neskládací) s přehledem, pokud Ti jde o nějaké přespání v autě a tahání koloběžek s sebou, jsi limitován skladností, přesto bych s Tvou vahou nešel pod rozměr kol/pneu 20/16, popřípadě 20/20.

Nejlepší je si kolobku vyzkoušet, pokud chceš, mohu Ti půjčit třeba na týden tu svoji. Ale jak jsem psal, je neskládací. 

To, co tady postnul bandicoot je čistě do města, na offroad v žádném případě. Je vhodná právě proto, že se dá složit a přepravit v MHD, což je v Praze velká výhoda, ae musíš si dávat pozor na obrubníky, kanály a podobně, na koloběžce se dá pěkně nabít tlama, kolikrát hůř, než na kole.

Mrazík: Kostku moc nemusím, ale tahle vypadá dobře. Tak ať dlouho slouží.

Odesláno

Sphinxx - děkuji za pěkný rozbor. Budu kacířský, ale koloběžky nejsou mé hobby. Motocykl ano, ke dvěma kolům mám vztah, ale o koloběžce jako příslušenství do GMC (díky za pochvalu) uvažuji jako o dopravním prostředku. Zastavíme na Stellplatzu na kraji města a chceme se dostat do centra. Zastavíme v kempu a chceme zajet na malý nákup, na koupaliště, k nedaleké pamětihodnosti. Asi tak. Potřebujeme 2 dopravní prostředky, auto je malé a doložnost (využitelná hmotnost) na hraně, chceme tedy něco skladného, lehkého, ale i kvalitního, relativně komfortního, co pojede jak na asfaltu, tak po trávě a polní cestě, nemyslím offroad, skládací lehká kolobrnda s plastovými kolečky není řešení, i když je malá a lehká. Když budou mít oba kusy kolem 20 kilo, šlo by to vyřešit boxem na výšku uchyceným na zadním žebříku, jsou systémy, kdy se box odklopí do strany a po žebříku se dá vylézt. Uvažovali jsme i o něčem elektrickém, ale to je o hmotnosti a dobíjení a s elektrikou musíme šetřit. Takže kolo či koloběžka, ta mi přijde jako jednoduchý kompromis s rychlostí přesunu, která nám vyhovuje. Když tak o tom uvažuji, pružení pod váhou by nám asi vadit nemuselo...

Odesláno

Ivane, já jsem dost náročný, takže posoudím jen z toho, co píšeš. Pokud má být ta kolobka do města, centra, relativně skladná, na cyklostezku a rovnější polní cestu bez hrbolů, tak doporučuji toto: http://www.mibo.cz/kolobezky-mibo/kolobezky/mastr-16-16/kolobezka-mibo-mastr

Je to model, který Tě unese, ale je to vyloženě na přesun, ne na náročnější a dlouhodobé jízdy. Nevím kolik měříš, ale jak jsem vysoký, tak mi to nízké těžiště začíná rychle vadit. Pokud bys měl kolem 180cm, tak si myslím, že by Ti to mohlo postačit. Škoda toho místa, jinak bych doporučil univeznální kolobku, kterou mám já, zvládnu město i lehčí off-road, ale s malou kolobkou jsi dost omezený. A jak jsem psal, skládačka se stejně bude lehce prohýbat, pokud máš kolem metráku (vlastní zkušenost).

Takže je to o kompromisu. Doporučuji určitě vyzkoušet a teprve potom koupit, protože jinak bys mohl být zklamaný a není to úplně nejlevnější.

Odesláno

Spjinxx - měřím 178 cm a přítelkyně o něco méně, ten Mastr se mi líbí, tak uvidíme. Zkusím dohledat box dozadu na žebřík, pak by to byla pohoda. Díky za rady.

Odesláno

Nemáš zač! Kdyby cokoliv, klidně napiš SZ. Se svou výškou si myslím, že by Ti Mibo mohlo vyhovovat, leč já osobně bych jej nepreferoval, ale já nemůžu "skládačku".

Odesláno

Velka škoda je, ze Mastra dodavali i se skladacimi riditky Ergotec. Jejich slozenim se kolobka krasne smrskla a mohla stát u zdi aniž by riditka trcela do prostoru. Pry se tahle riditka přestala vyrábět. Doteď jsem rad, ze je jeste mam. Zítra mam v planu celodenní vyjizdku, tak pak večer postnu foto :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...