Sphinxx Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Přesně tak, stačí boty na běh, klidně i levnější. Nic extra, stejně je hodně zatížíš při dlouhých trasách. Já používám Adidas SB a Asics Noosa Tri Gel, protože si občas zaběhám a kupuji už jen to, co mám ověřené a co funguje, navíc jak můžeš vidět z mojí fotky, dá se s nimi jezdit i za tmy díky reflexním prvkům, ale na kolobku bohatě stačí klidně něco kolem tisícovky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbenny Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Tak tak - na behaci bote je nejdrazsi odpruzeni a pata. Nic z toho na kolobezce nepotrebujes. Podzimni vyprodejovy Niky za litr byvaly idealni :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 No, já pokukuju po koloběžce z praktických důvodů, aby byla malá, lehká a mohl bych ji vozit v autě. Ale jinak... - včera jsem v jedné zatáčce předjížděl autem krásnou kolobrndu, pán ustrojený jako profík, odstrkoval se velkými, pravidelnými rozmachy, jel kupodivu dost rychle. Za ním jel podobně vybavený cyklista. Cyklista evidentně odpočíval, zatímco kolobrndista byl rudý, zpocený a zadýchaný. Hned za zatáčkou, když jsem je předjel a sledoval v zrcátku, cyklista koloběžku předjel a výrazným rozdílem rychlosti, s úsměvem na tváři, se jí vzdaloval. Ale možná jde u koloběžek práve o tohle a ze mne mluví bývalý cykloturista, co na kole projel kus Evropy a 200 km denně nebyl problém. Teď se ptám vážně - v čem vás baví kolobrndy víc než kola? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbenny Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Proc me to bavi vic nez kolo?Libi se mi ta technicka jednoduchost zarizeni i pohybu. NAvic si neosedim prostatu a hejbu se vic nez na kole - potrebuju tedy kratsi cas abych se vyradil. A vsecko, co odjedu je "moje" - nepomahaji mi prevody.A jako s kazdym sportem - je to zabava, kterou oceni ti, kteri tomu propadli. Kdo ne, ten to nepochopi :-)Mimochodem - na kolobkach se u nas zavodi vic nez 40 let a jsme v tom jedni z nejlepsi ch na svete. A je to zabava :-) Jo a za nama cyklisti moc neodpocivaji. Ale pokud chtej, tak nam ujedou, to je jasny :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Jako cyklista musím podotknout, že na koloběžce nikdy nevyvineš vyšší rychlost než cyklista, ne při stejné trénovanosti cyklistů. Na koloběžce máš mnohem vzpřímenější pozici = větší aerodynamický odpor, zapojuješ více svalů = větší potřeba kyslíku a v neposlední řadě používáš vždy jen jednu nohu = cyklista obě. A že na kolobce potřebuješ kratší čas taky nebude úplně pravda. Vytrvalost se počítá na hodiny a tak ten počet hodin bude stejný. Počet kilometrů bude nižší, to je odvislé od menší průměrné rychlosti. A na koloběžce jsem jel a strašně mi to nešlo a nebavilo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbenny Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Ona ta zakladni podobnost (ma to dve kola a riditka) svadi ke srovnavani s cyklistikou, ale je to samozrejme uplne jinej sport s uplne jinejma podminkama a zakonitostma.S tou vytrvalosti mas pravdu, ale ja nemluvil o treningu. Tam pak opravdu rozhoduje intenzita a cas. Na to, abych se po praci vybil mi ale udela vetsi sluzbu hodina na kolobce nez hodina na kole a zapojeni vice svalu je pro me zadouci. Ale jasne, ze zalezi na vkusu kazdeho soudruha :-)Jo a nohy se vzdy pouzivaji obe ... a prekvapive prvni boli ta stojna, ne ta odrazova. Takze stridat, stridat :-) Jako cyklista musím podotknout, že na koloběžce nikdy nevyvineš vyšší rychlost než cyklista, ne při stejné trénovanosti cyklistů. Na koloběžce máš mnohem vzpřímenější pozici = větší aerodynamický odpor, zapojuješ více svalů = větší potřeba kyslíku a v neposlední řadě používáš vždy jen jednu nohu = cyklista obě. A že na kolobce potřebuješ kratší čas taky nebude úplně pravda. Vytrvalost se počítá na hodiny a tak ten počet hodin bude stejný. Počet kilometrů bude nižší, to je odvislé od menší průměrné rychlosti. A na koloběžce jsem jel a strašně mi to nešlo a nebavilo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mrazik Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Používat na koloběžce vždy jen jednu nohu je technicky nemožné. Nohy se musí střídat. Takže stejně jako cyklista i koloběžkář používá nohy obě. Hlavně ta noha co neodráží není v režimu nečinnosti, ale s každým odrazem dřepá. Takže i když používáš jen jednu nohu, namáhané jsou obě. Cyklista je určitě rychlejší, ale koloběžkář více spálí, takže xbenny to asi myslel tak, že za kratší čas je dostatečně vysportován. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sphinxx Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 mrazik: chtěl jsem napsat něco podobného, díky. Jinak já jen napíšu, že na koloběžce je to daleko větší dřina, než na kole, tam je to docela pohodička - vlastní porovnatelná zkušenost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lub Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 (upraveno) - v čem vás baví kolobrndy víc než kola? když jedu NA kole, tak na něm sedím a točim pedálama - víceméně v jedné poloze. z kola mám otlačenou prdel a bolí záda. ale je rychlejší za míň námahy.s kolobrndou se cejtím daleko víc jako jedno tělo - zcela se s ní sžiju. oproti kolu využívám daleko víc svalů, je to skvělá rozcvička pro celé tělo.měním polohu těžiště, mnoho různých poloh dle jízdních režimů a způsobů odrazu. je to docela věda - aspoň mně to tak připadá, ale potom se na kolobce dá jet velmi efektivně - přesto je to docela dřina. u nás máme kopcovitý terén, kombinuju zpevněné a polní/lesní cesty, trasy okolo 20km a zkrátka mě to hrozně baví. Upraveno 20. května 2016 uživatelem lub Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 mrazik: chtěl jsem napsat něco podobného, díky. Jinak já jen napíšu, že na koloběžce je to daleko větší dřina, než na kole, tam je to docela pohodička - vlastní porovnatelná zkušenost. Používat na koloběžce vždy jen jednu nohu je technicky nemožné. Nohy se musí střídat. Takže stejně jako cyklista i koloběžkář používá nohy obě. Hlavně ta noha co neodráží není v režimu nečinnosti, ale s každým odrazem dřepá. Takže i když používáš jen jednu nohu, namáhané jsou obě. Cyklista je určitě rychlejší, ale koloběžkář více spálí, takže xbenny to asi myslel tak, že za kratší čas je dostatečně vysportován. Já fakt nechci prudit, ani omylem, čtu to tady rád a celkem vás obdivuju. S těma nohama jsem to myslel tak, že v určitém časovém horizontu, třeba 20 vteřin(aby nebyla taková šance vystřídat nohy) na koloběžce se odráží jen jedna noha(ten dopředný pohyb) zatímco cyklista šlape oběma.A že je to na kole pohodička, ano, pokud pojedu srovnatelnou rychlostí, tak jistě. Pokud budu spalovat stejné kalorie/vydávat stejné watty/odvádět stejnou práci, rozdíl je jen v tom, že cyklista ujede větší vzdálenost. Ale zrušení budou po stejně odvedeném výkonu oba dva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 když jedu NA kole, tak na něm sedím a točim pedálama - víceméně v jedné poloze. z kola mám otlačenou prdel a bolí záda. ale je rychlejší za míň námahy.s kolobrndou se cejtím daleko víc jako jedno tělo - zcela se s ní sžiju. oproti kolu využívám daleko víc svalů, je to skvělá rozcvička pro celé tělo.měním polohu těžiště, mnoho různých poloh dle jízdních režimů a způsobů odrazu. je to docela věda - aspoň mně to tak připadá, ale potom se na kolobce dá jet velmi efektivně - přesto je to docela dřina. u nás máme kopcovitý terén, kombinuju zpevněné a polní/lesní cesty, trasy okolo 20km a zkrátka mě to hrozně baví. Na kole se dá jet i ze sedla A to i procvičíš celé tělo A už opravdu končím, sportu zdar a kolobrndám zvlášť Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lub Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 jak bylo napsáno výše, je to fakt zcela jinej druh pohybu - intenzivnější, zábavnější. jako zdatný cykloturista (před mnoha lety) mohu srovnávat. kolo nyní beru čistě jako dopravní prostředek bez emocí, kolobka je prostě vášeň Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 jak bylo napsáno výše, je to fakt zcela jinej druh pohybu - intenzivnější, zábavnější. jako zdatný cykloturista (před mnoha lety) mohu srovnávat. kolo nyní beru čistě jako dopravní prostředek bez emocí, kolobka je prostě vášeň a tak je to správně, každému co jeho jest Jiný pohyb to bezesporu je, intenzivní je tak jak moc si ho intenzivní uděláš. Pokud to vemu z čistě fyzikálního hlediska, tak zatímco na koloběžce se po odrazu nohy v dopředném směru nic neděje dokud odrazová noha doputuje opět do záběru, cyklista má tu "pauzu" koloběžkáře vyplněnou záběrem druhé nohy. Tedy z fyzikálního hlediska bude cyklista vyvíjet konstantní výkon, zatímco koloběžkář bude mít vlnovku.Ano, nevztahuje se to na cykloturistiku, pokud vím, že mám objet 20km, na koloběžce budu víc vyřízený při stejné průměrné rychlosti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sphinxx Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 pebe: no za sebe mohu říct, že jsem jezdil na kole zpravidla PRG-Poděbrady a podobné cyklostezky, tedy zhruba kolem 50-70km, občas hory (Beskydy) a jinak do města, tedy Prahy kolo není vůbec - podle mého názoru. Jezdit mezi auty a vdechovat zplodiny, no nic pro mne. Ale, co jsem chtěl napsat je fakt, že i při této intenzitě jízdy, jsem měl oproti koloběžce pocit, že je to na kole prostě pohodička. A bych to uvedl na pravou míru, jezdil jsem na horském "Speci.", takže žádná "silnice". Z kola, při mých 2M mě bolely záda od shora až ke kříži - na kolobce jsem to nikdy nepocítil, ba naopak, člověk je daleko uvolněnější. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Sphinxx: však já nebojuju ani proti koloběžkám ani pro kolo. Svým způsobem jsem rád, že si každý najde to své. Jen bych chtěl poukázat, že při každém sportu se dá ve stejném čase "zrušit" na stejnou úroveň. Jen na kole ujedeš víc kilometrů, při běhu naopak méně oproti koloběžce a při plavání úplně nejméně. Ad kolo na silnici, musím říct, že se to pozvolně lepší, před nějakými 5 roky to byla docela divočina, ale už se řidiči lepší. A splodiny, to už je na výběru trasy, po hlavních cestám úplně nejezdím. Ale to už jsme u pojetí sportu jako takového, to nechávám na každém jednotlivci A pěkný víkend a mnoho příjemných kilometrů přeji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sphinxx Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Já také nespekuluji, ani se nehádám, nemám to zapotřebí. Ale jsou to mé zkušenosti, každý to vnímá jinak . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 Hlavně koloběžku může člověk tlačit.Třeba do kopce. Za A, nevypadá jako máčka, protože cyklisti co ho předjíždí si v té rychlosti ani neuvědomí že tlačí a neodráží se.Za B při tlačení nezavazí pedály :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radik Odesláno 21. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května 2016 A co mne se na kolobrnde krome vseho uz zminenyho a zabavy z jizdy libi je i to, ze nema zadny prevody. Nemusim tudiz nic mazat, nezaseru se o retez, nemusim serizovat prevody, apod. Dalsi veci je jednoduchost konstrukce a bezprostrednost naskoku a seskoku, kdy nemusim prehazovat nohu pres sedlo, nemam mezi nohama ram a pri rozjezdu neni treba nastavovat pedaly do vhodny polohy. Kolobrndu beru i jako dopravni prostredek a nez v HK postavili cyklovez u nadrazi, jezdival jsem denne pres cely mesto. Ostatne pebe me mozna videl a ani netusil, ze potkava chronomagora Na druhou stranu jsem ja pebeho vidal taky, aniz bych tusil, ze je to chronomagor. Pak se prozradil kratkodobou zmenou avataru a definitivne tim, kdyz v autobuse koukal na chronomag jooo, tady se clovek fakt neutaji - takze pebe, zdravim Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zlý Jabko Odesláno 25. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2016 >Hele, Jabko, když už jedeš do práce, zkus to vzít tady přes tu polňačkuNeblbni, včera pršelo.>Nebuď srab, dyť na tom jezdíš už skoro tejdenSakra, ty pneumatiky maj vzorek tak milimetr, zavři zobák.>Když ne ty, tak to vemu já*brain overlord takes control*Hele, vono to na tom jede docela dobře...>Já ti to řikal*noha klouže po mokrý trávě, přední kolo klouže po mokrý trávě, brzdy na doraz, náhlej holej panel poskytuje instantní zastavovací plochu* Fakt, kluci, neposlouchejte mozek, je to hajzl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 25. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2016 Já se teď o víkendu svezl na nějaké kolobrndě se 16" koly, bylo to na srazu autocestovatelů, jeden z nich provozuje kolebezkarnu.cz, tak přivezl jednu, o které myslel, že by se mi mohla vejít do auta. Drandil jsem po kempu, louce, polňačce, asfaltu i šutrech a byl jsem celkem mile překvapen. Až na trávu, kde byl odpor největší, sotva jsem ale vjel na suchou polňačku, jako by někdo zapnul forsáž a na asfaltu to bylo ještě lepší. Není to extra enduro, ale zvládá to i hrboly, sice bez komfortu, ale jde to, to ale není moje priorita. Luxusní byla hmotnost a tlačení, proti kolu nesrovnatelné. Tak nevím, pro mé účely to má výhody i nevýhody, potřeboval bych si to na pár dnů půjčit, hodit do auta, chvilku používat, ujet třeba 5 kiláků... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se