Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO

Alina

Doporučené příspěvky

Tak Dan kym nenatankuje hladinu (nech uz to je cokolvek na com fici) tak musi byt zufaly depresivny morous.. teda, nie ze by som mu to zelal, ale nebol by som vobec prekvapeny

ja som si vcera pustil Scenes from a Memory od Dream Theater a dost som cumel co z toho liezlo. nikdy som to inak ako na sluchatkach nepocul, ale po x rokoch som si objednal kdesi CD a tak sa mi tam valalo.. musim este niekde vyhrabat Images and Words, to mam tusim tiez CD ale nikdy som to na velkom audiu nehral. Sluchatka su veru pliaga. 

Bedjassone - kedykolvek sa zastav, si vitany

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak prve luhovanie mam za sebou.

kedze reproduktory maju konstrukciu ako dva kusy poriadne zmagnetizovanej kolajnice, uloha c.1 bola bezpecne ich umiestnit. Prigurtnovat nebolo k comu, takze krizovy plan B znamenal fyzicku pracu. Audiofilia nie je med lizat, neda sa nic robit. Pozbieral som par latiek a hranolov co zvysili ked som pred 6 rokmi robil hafanovi budu (v katalogu sa docitate "specialne vyberane a susene tropicke drevo s vysokou hustotou, pestovane na bioplantazi vlastnenej lokalnym rolnikom ktory nevykoristuje deti"), nejake L-ka, vruty, ceruzka a papierovy meter z IKEA ("vysoko sofistikovana pocitacova simulacia kombinovana s dekadami skusenosti nasich audioinzinerov"). Kedze uz hram aktivny system, na prvy pokus som jednoducho prepojil stredove pasmo - odstavil som tie 4 kevlarove stredobasy a zapojil RD50 s bananmi ukoncenymi kablami (fcuk da EU) pomocou stipcov na pradlo ("tuto ultimativnu highendovu konstrukciu doplnaju specialne reprosvorky z kompozitneho plastu potiahnute teflonom "). Asi som odpalil dva zo siestich koncovych stupnov na tom malom Roteli, ale i) aj tak som ich nepotreboval a ii) velke ciny vyzaduju obete, pricom teatralnosti sa medze nekladu.

post-4112-0-40791400-1419808797_thumb.jpg

post-4112-0-44102700-1419809578_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Takze silvestrovsky report. Ak sa budete zaujimat tak sa urcite docitate ze planary Bohlender & Graebender "feature linear, push-pull Ceramic 8 motors linearly driving a polyester diaphragm whose moving mass is actually less than the air load. The bandwidth of the RD Series drivers is extraordinarily large, and is usable from as low as 150Hz to beyond audibility." Vzhladom k ich tvaru, principu a vyssie spomenutym referenciam som bol neuveritelne zvedavy ci to moze byt pravda. Tak tomu neverte. Pokles nad 10-12kHz je taky ze to nedavam. Nehra to na vyskach vobec zle, ale musim sa velmi snazit aby som to tam vsetko pocul. Navyse vacsina miestnosti ma peak na stredoch (okna - televizory - nabytok) a potom na nejakych disco basoch (steny), takze realny rozdiel je este vyssi ako ten co sa da vidiet na frekvencnom priebehu. Nakoniec, aj v tych referencnych zostavach ich doprevadza bateria klasicky konstruovanych dome tweetrov.

Odspodu to tiez nie je tak ze vsetko nad 150Hz ide ako po masle. Bez ozvucnice /prednej steny - front baffle/ je (podla mojich ocakavani) pasmo zhruba do 400-500Hz mimo zaber (= pokles viac ako tolerovatelny). Prednou ozvucnicou sa to zrejme bude dat o nejaky kus posunut dole, ale znamena to kopu materialu, a navyse este ho nejako natvarovat ako vlnovod. V sucasnom zapojeni mam tak dieru 120-400Hz, co sposobuje ze cela scena je akoby odchovana na nizkotucnych jogurtoch, rytmicak je fajny ale maly, atd. Pripojenim tych 4 zltych kevlarovych Focalov by som mal tento nedostatok odstranit.

K jadru veci - RD50 su famozne stredove reproduktory. Ak by som to mal prirovnat, v mojom pripade ide o prechod z full HD oled profi obrazovky s uhloprieckou 42 palcov na 80palcovy 4k plazmovy displej (asi taky neexistuje, ale si predstavte ze by bol :) ). Scena je velka, plasticka, detaily az neprijemne ostro separovane. Line array systemy sa v nearfielde spravaju ako zdroj signalu v tvare "valca" nie ako bodovy zdroj (signal v tvare gule) - miestnost je zvukom akoby vyplnena, pri rovnakej vzdialenosti od zdroja zvuku je pokles polovicny oproti "bodovemu zdroju". Navyse, kedze stredy su dipoly, je to celkovo velmi nezvykle. Vstanes z kresla, pohybujes sa a zvuk sa meni uplne inak (= omnoho menej) ako pri klasickych reproduktoroch. Hovorim o pasme stredov, na vyskach - kde mam single menic na kazdy kanal - je bodovost zdroja zvuku vnimatelna.

Zaver - v snahe o ultimatne riesenie sa neda vyhnut i) mnohopasmovym reprosustavam, po mojich doterajsich skusenostiach ii) aktivnym, a po tejto skusenosti musim dodat, ze iii) line array a iiii) dipole. Reproduktor ktory dokaze reprodukovat cele pocutelne spektrum na urovni verneho zvuku neexistuje - amen. Dipol magnetostat je rozhodne zaujimavy system, ale ma okrem obrovskych vyhod aj svoje prirodzene limity. Ciel by teraz mal byt doplnit zostavu na full band line array system: pozhanat 16 titanovych Focalov a podobny pocet sestpalcovych stredobasov... malickost :D

Odkaz ke komentáři

seriozne, chvilu som rozmyslal kto je EON.. hehehe, Wilson audio, to je T-Rex audio dizajnu.. a mekintoše huste. nejako nechapem dva rovnake kotučaky, a uz vobec nie dvojkrku 24 strunovu zrudnost, ale proti gustu.. :)

ked uz sem davame uchylarne - zatial najextremnejsie co som videl: zabudovany SW s hornami v konstrukcii domu:

post-4112-0-80519400-1420237462.jpg

post-4112-0-94039500-1420237466.jpg

post-4112-0-58357600-1420237469.jpg

post-4112-0-01099500-1420237473.jpg

post-4112-0-01169300-1420237476.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...