Micey Odesláno neděle v 13:18 Nahlásit Sdílet Odesláno neděle v 13:18 Zeptam se, uz to urcite nekdo resil.. moje stary dobry Racetiger GS (radius 18, 180cm) si zaslouzi vymenit. Jezdim celkem rychle a troufam si tvrdit ze dobre, dlouhej vykrojenej oblouk. Nez koupim zase Racetigery, ale novy, ma smysl premyslet o FIS obrackach, nebo je to uplna blbost? Radius uplne jinej (30m), nikdy jsem na tom nestal. Vetsina myho jezdeni se odehrava v Italii na uplne prazdnejch sjezdovkach, ale obavam se, jestli bych na tom byl schopen treba na Jestedu s detma v mensi rychlosti vubec zatocit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dali Odesláno pondělí v 14:39 Nahlásit Sdílet Odesláno pondělí v 14:39 Než se pustím do odpovědi tak napiš kolik dní jsi za sezonu na lyžích. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno pondělí v 15:01 Nahlásit Sdílet Odesláno pondělí v 15:01 (upraveno) Dali, reálně dva tejdny, letos možná ke třem. Vim, nic moc, na DH model jsem si netroufl:) Leč zase, troufám si tvrdit že jezdim celkem dobře, na to, že "málo". Ty GS Racetigery (nejvyšší model pod profi) mi už poslední rok přišlo, že ve větší rychlosti držej kapku míň než by mohly a vůbec nemám problém je ovládat, rozumně upravenou červenou - řekněme lehčí černou sjezdovku už konečně zvládnu sjet celkem čistě na hranách. Šlo mi o to, jak moc to může bejt rozdil.. Jinak váha k 95kg, boty s flexí 130, to měnit nehodlám. A jinak, dnes už jsem to vyřešil.. velmi rád si přečtu tvou reakci, ale pokud bys měl pocit že můžeš dělat něco užitečnějšího, zas bych tě nerad okrádal o čas:) Upraveno pondělí v 15:07 uživatelem Micey Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dali Odesláno pondělí v 23:03 Nahlásit Sdílet Odesláno pondělí v 23:03 FIS obřačky s R 30m moc nedoporučuju. Chce to větší rychlost, rovnou sjezdovku a málo lidí a dobrou techniku, nejlíp nějaký trénink v brankách, ( aby jsi dokázal udělat i kratší oblouk) jinak se budeš trápit a nebude tě to bavit. Fis obřačky se prodávají i 183 - 185 cm, R 23-25m. např. Stockli Laser GS FIS | Stöckli ale mají je i jiné značky Atomic, Head, Salomon atd. k tomu na kratší oblouk nějaké kolem 175 cm R15- 17m. např Laser WRT Pro | Stöckli Je to u Stockli letošní novinka, Stockli stojí raketu, ale zase podobné dělají ijiné značky. Jezdí se na nich nádherně a střední oblouk si budeš užívat. Lyže fis a lyže stupeň pod nima rozdíl jsou kromě geometrie tak v tvrdosti. A při tvé váze se toho bát nemusíš. Jenom pokud možno ne R 30m. No nějak jsem se moc rozepsal. Tak dej vědět co jsi vybral. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno úterý v 06:23 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 06:23 Ad tvrdost lyží a poloměr. Myslím, že nelze schopnost či neschopnost lyžaře využít lyži degradovat na to, co napsal Dali, tedy: A při tvé váze se toho bát nemusíš. Jenom pokud možno ne R 30m. .... Schopnost toto využít, a HLAVNĚ SI TO UŽÍT je kombinací: Váha - vážím xy, samozřejmě čím více, tím, lépe, nejsem - li obézní germán ..... Síla - umím či neumím vyvinout takovou a makovou sílu Technika - pošlu to do tý jedný nohy, nebo ne, ustojím to ..... Úprava lyže, především nabroušení, nebo třeba podbroušení hran. Pozn: poloměr neřeším, ten je dán v Daliho vyjádření Stav sněhu. Asi jasné, ale pro jistotu: na ledové plotně se prostě budu smýkat daleko více, a budu nasranej, než na optimálním sněhu. Okolí. Ano, obřačky jsem jezdil jen ráno, v dnech, kdy ostatní ještě vyspávají, a já měl "skoro" volnou sjezdovku. Mám tu X příspěvk, ze kterých je jasné, že v 10, nebo 11, mažu k autu si lyže i lyžáky vyměnit. A beru slalomky, nebo skialpy, protože mně lidi serou EDIT: Ještě snad něco k nejnovějším trendům. Kašlu na ně, a tvrdím, že to, na čem "Hermann Maier mohl jezdit před pár lety, je dost dobré i nyní pro Berta". Přeberte si to borci, jak chcete, ale opravdu jsem přesvědčen o tom, že vyhodit 30 za něco, co bude příští rok stát 15 je píčovina, pokud nejste Verešová ve Špindlu. Pozn: Vztah "normálních" lyží a prkrn s parametry FIS neřeším, ten je determinován Daliho příspěvkem výše. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno úterý v 06:31 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 06:31 Ať sem jenom nepíšu úvahy. Zmínil jsem Herminátora, takže přidávám jednu divokou fotku. Všichni víme, jak to tenkrát dopadlo, a jak se z toho dostal. Takže i po letech: Jseš frajer! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Igicz Odesláno úterý v 06:51 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 06:51 R30 je maso. Dostal jsem něco podobného jednou na Tuxu na vyzkoušení, napadlo 40 nového sněhu a byl jsem v hajzlu:)) Trochu jsem si je užil až poslední den, kdy byl tvrdý podklad, jinak to bylo trápení. Ale je fakt, že nerovnosti v rychlosti přebombily s prstem v nose. Miluju střední oblouk, aktuálně mám Dynastary s R18, ale na letošek mám připraveny Rossiky s R14 tuším. Lidí jak sraček, po 12h sračky na svahu a já se už nechcu trápit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maro Odesláno úterý v 07:00 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 07:00 Dával jsem tady loni svůj nákup FIS Racetigrů, ale já jsem šel po konzultaci s bývalým závodníkem do juniorských (u16), bál jsem se jestli už to není moc a jestli nejít spíše do dámských, ale vysvetlil mi, ze on taky jezdi jeste svoje juniorky ze závodnich dob. Moje úvaha za tím byla ta, že na klasickou FIS lyzi nebudu mít sílu a hlavně bude mít šílený radius, který nikde nevyužiju, tohle by měla být (teoreticky) lyže tak na pomezí, parametry relativně blízko rekreačním, ale tvrdší (178 cm R23) Považuju se za dobreho lyžaře (ostatně asi jako všichni lyžaři:-D ) a po jedné sezóně jsou hlavní poznatky tyto - i tu juniorku je celkem kumšt zakrojit, když do toho ale šlápneš, tak je to oblouk jak víno - velky limit jsou v mém případě boty, já sice vážím o něco víc než ty, ale Flex 130 mi úplně nestačí a budu je muset vyměnit - ta lyže jede, nevěřil jsem, že porovnání s rekreační lyzi bude takový rozdíl (Atomic Redster) - o to víc je ale potřeba ji řídit, a je to fuška, bez vytáček si přiznám, že půl dne mi na ni stačí a mám chuť jít pro něco mekčího - většinou ale nejdu, protože zatímco na mekčích bych se druhou půlku dne spíše vozil v rozbitém sněhu, tak na té obřačce se dá ještě lyžovat, pokud nohy dovolí. To mě samotného hodně překvapilo, věděl jsem sice, že teoreticky by lyže i v rozbitém sněhu měly fungovat, měkká lyže mi ale nikdy neumožnila průjezd z plotny skrz muldu v oblouku tak, ze na ledu držela jak přibitá a muldu prokrojila. Jasně, kdykoliv trochu polevíš, tak tě to chytí za nohu a ty předvedeš okolí ekvilibristycky kousek, ale když to v těch nohách udržíš, jde to. - na druhou stranu ta lyže potřebuje prostor a přece jenom jezdit delší dobu v nekvalitním sněhu je ocistec a hlavně je ti tě lyže i líto. Například objet na nich sella rondu byl vyloženě debilni nápad (chtěl jsem si vzít parkovky, tušil jsem to, ale stejně jsem se nechal ukecat, abych si vzal "nové lyze", byla to nebetycna kravina) - no a do toho všeho potenciál tě lyže pořád nevyužívá naplno. Když jsem poslal tomu kámošovi video, odepsal mi dobré, ale proč se do toho trochu neopřeš Ale jak jsem psal výše, trochu je tam limit v botách Takže za mě nákup FIS i když dětskych byl dobrý nápad, ale pro mě jsou ty juniorky vyloženě na limitu použitelnosti a upřímně nevím, jestli by mi třeba Lusti RaceCarver neudelaly podobnou sluzbu (nevím, nezkoušel jsem) 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno úterý v 10:58 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 10:58 Panove dik, prima diskuze. Mno, diky mistnimu nacelnikovi uz mam doma ty FIS GS 30m za super prachy.. takze, kdyz po prvnich dvou hodinach prohlasim, ze uz to nechci na nohy, deti mit hlad nebudou a ja se pokorne vratim k hodnejm amaterskejm obrackam. Jako pravda, kdyz vidim ze to vazani zacina s DIN o tri body vejs, nez koncilo moje stavajici, trochu trnu..:) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dali Odesláno úterý v 23:07 Nahlásit Sdílet Odesláno úterý v 23:07 před 11 hodinami, Micey napsal: Panove dik, prima diskuze. Mno, diky mistnimu nacelnikovi uz mam doma ty FIS GS 30m za super prachy.. takze, kdyz po prvnich dvou hodinach prohlasim, ze uz to nechci na nohy, deti mit hlad nebudou a ja se pokorne vratim k hodnejm amaterskejm obrackam. Jako pravda, kdyz vidim ze to vazani zacina s DIN o tri body vejs, nez koncilo moje stavajici, trochu trnu..:) Obávám, se, že to se přesně stane. Aby jsi si na ně zvyknul, tak to bude chtít několik dní a ne hodin. Jaká je délka těch FIS GS? Při R 30 je hodně velký rozdíl v točivosti jestli jsou 180 nebo 190 cm. Ty boty 130 ti schvaluju, samozřejmě každá značka má tvrdost trochu jinde. Ale na celodennní ježdění tvrdší nedoporučuju. Měl jsem Atomic 150, ježdění parádní, ale musel být tvrdý a rovný povrch a max 2 -3 hodiny. Ještě k obřačkám. Měl jsem trénink slalom Elan 165cm R12,5. Než postavili obřák, Nazul jsem Elány GS, že dám nějakou volnou jízdu, lyže ještě podle staré FIS nomy 188 cm R 27m a po pár metrech jsem lehnul na bok. Po slalomkách na GS jsem zatočil, ale lyže jela rovně, tak bacha na to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno včera v 06:54 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 06:54 @Dali Jo.. uvidime, budu reportovat. Mam je 188cm, coz jsem si precetl ze je pro chlapsky GS FIS vlastne minimalni delka, nevim. Na ty 130 boty sem zvyklej, s nejakou pauzou na obed to celej den dam.. nebo celej den, spis tak do dvou, do pul treti, pak uz to stejne vetsinou nestoji za nic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marty87 Odesláno včera v 10:51 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 10:51 Já teda upřímně moc nerozumím, jak si někdo kupuje lyže s radiusem nad 18m a nedej bože R30, to už v běžných podmínkách není carvingovým obloukem řiditelné, jelikož se pohybujete v nesmyslných rychlostech. Pokud tedy opravdu krojíte oblouk a nesmekáte se. Už hodně sezon jezdím Lusti FCT 145cm R8,5m a když chci blbnout tak jezdím 8,5m a když dochází energie, tak krojím méně a realně jsem pak na R20 třeba. A to jezdím výhradně Itálii nebo Rakousko. Nedovedu si představit jezdit s R30 v Čechách. To byste museli mít styl Alberta Bomby a zase na to nejsou potřeba FIS lyže s R30. A teď do mě Vyveďte mě z toho. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno včera v 11:36 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 11:36 No, třeba já je v Čechách nikdy nejezdil. Proč to takhle hloupě determinuješ? Nesuď lidí (lyžaře) podle sebe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Corvus corone corone Odesláno včera v 12:36 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 12:36 Za celé ty roky si pamatuju jediný případ, že se dalo jet rychle a bezpečně dlouhými oblouky (tehdy jsem měl lyže s radiusem cca 15 m). A to v úplně prázdném středisku Obergurgel - Hochgurgel týden před koncem sezóny. Nikde nikdo, červená dálnice o šířce snad 100 m, pomalejší, ale krásně upravený sníh (přes den -5°C a každý druhý den sněžilo ). Tak tam ano. Pak přecházela v černou a tam už se to začalo hrozně rozjíždět a na to mám příliš slabé nohy. Jinak ale u nás to mám tak na modrou, pokud není plná lidí (což je u nás vpodstatě vždycky). Na těch úzkých červených už je to o hubu, v té rychlosti se nedá potřebně manévrovat mezi ostatními, není to bezpečné. Jednou mě na Javoru zezadu sejmul nějaký němčour, co to valil naplno a nestačil reagovat na můj oblouk, když jsem ten předchozí udělal jen krátký. Jistě mě sledoval a myslel si, že se vejde mezi mě a les. Nevešel, protože jsem nečekaně přešel na krátké oblouky. Letěl jsem přes 10 metrů vzduchem a dopadl na hlavu - první den s úplně novou fullshell helmou od Scotta Nakonec z toho nic nebylo, ale ke stromům už bylo jen pár metrů . Hned jsem si koupil i páteřák a od té doby si ho beru vždycky. Takže pro mě radius max. těch 17 - 18m a i tak raději jezdím do Rakouska. U nás je to fakt většinou jen na slalomky. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marty87 Odesláno včera v 13:22 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 13:22 Před hodinou, Bert napsal: No, třeba já je v Čechách nikdy nejezdil. Proč to takhle hloupě determinuješ? Nesuď lidí (lyžaře) podle sebe. Berte a čím determinuju? Možná jsem se blbě vyjádřil, ale chci říct, že koupit si profi lyže (FIS) není to stejný jako si koupit profi silničku, která z tebe udělá rychlejšího cyklistu. 99% lidí, co si koupí profi lyže budou horšími lyžaři, než kdyby si koupili lyže nižší řady. Jednodušše proto, že na tu lyži nedokážou vyvinout potřebný tlak v oblouku a to už se vůbec nebavím o flexi kolen a zadku ke svahu. Nehledě na to, že si lidi kupujou i zbytečně dlouhý lyže. Když někdo kupuje carving lyže 188cm, tak by měl měřit dost přes dva metry. Zkrátka kratší lyže je lépe ovladatelná a pomalejší, což je žádoucí. Jednodušse dlouhý lyže s velkým radiusem patří na závody a ne na svahy plný lidi. Třeba Herminátora jsem taky obdivoval,ale on na svahu strávil 2 minuty závodu, vážil 115kg (nebo kolik) a měl obvod stehna jako obvod pasu běžnýho člověka, tak se stejnou lyží nemůže chtít běžný smrtelník odjezdit celý den na svahu bezpečně a ještě aby ho to bavilo. 3 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno včera v 13:34 Nahlásit Sdílet Odesláno včera v 13:34 Tedy ve zkratce. Mickey dostal poučení 100 kilo, dřep s 200, 3-4 jízdy a přezout. Praxe aspoň pár týdnů z roku. Pokud možno prázdná sjezdovka .... Konec, šlus, takhle se to dělá. Jo, a tohle, co jsi napsal: Když někdo kupuje carving lyže 188cm, tak by měl měřit dost přes dva metry. .... je taková blbost, že se ani nebudu unavovat s argumentací. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se