Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravim, zaujimalo by ma ktore hodinkove strojceky a ktore znacky su povazovane za najspolahlivejsie a najodolnejsie? V HH su sice nadherne kusky ale vyzaduju si velku starostlivost. Tak v rychlosti ma napadlo ze Rolex ma povest spolahlivosti. A este omega Co-axial. A nepoculi ste o niekom kto sa zameriava prave na tu spolahlivost a znizovanie servisnych intervalov? Ze by sa niektora znacka zameriavala na tzv. "bezudrzbove" hodinky? Samozrejme mechanicke hodinky potrebuju obcas servis ale myslim ze by sa to dalo minimalizovat...

Posted

Bezúdržbové jsou digitální, protože v nich není nic pohyblivého. Čím složitější, tím náročnější na údržbu. Co jsem slyšel, tak ROLEX má servis i po 20 nebo 25 letech. Rotor je uložený v kameni. Jinak ruku do ohně bych ale dal i za ty nejlevnější SEIKO divery. Ty jsou podle mě taky neuničitelný. :D

Posted

ETA 2824. Už jsem ji měl a mám ve vícero hodinkách, nikdy jsem neměl jediný problém a přesnost se vždy dala vyladit do 2 vteřin denně.

Posted

Omega co-axial? Původním úmyslem bylo, že má vydržet déle, než standardní provedení strojku, ale minimálně ze začátku s tím byly velké problémy, muselo se kvůli tomu vyvinout i speciální mazání. Každopádně jako etalon spolehlivosti bych ho určitě nebral.

Z ETA strojků jsou takovým standardem 2824-2, 2836-2 a chronograf 7750. Samozřejmě každý mechanický strojek je náchylný na poškození nárazem, otřesy, atd.

Posted
ETA 2824. Už jsem ji měl a mám ve vícero hodinkách, nikdy jsem neměl jediný problém a přesnost se vždy dala vyladit do 2 vteřin denně.

Ja bych klidne doplnil i Unitas. Nepamatuju, ze by si tu nekdo postezoval na problem... a ze jich tu je.

Jinak Primacky kalibry - na to jak s nimi casto bylo zachazeno - bez udrzby, manualni prace - klobouk dolu.

Posted

původním úmyslem u Co-axialu nebylo, že má vydržet déle /na starou T30 nic nemá/, ale že jej nebude třeba mazat. To vzalo velmi rychle za své a vyvinuli speciální mazivo. Moc platné to nebylo, tak to před dvěma roky z gruntu překonstruovali. Chceli někdo tento typ stroje, ať si koupí raději tu novou verzi.

Posted (edited)

Chtěl jsem připojit odkaz na rolexforum, ale je již nefunkční... tak aspoň něco podobného tady: http://reviews.ebay.com/ETA-2824-2892-Watc...000000010676441

This short list of outstanding movements should all easily achieve a daily consistency of five seconds or better on the wrist. Those people wanting better accuracy than that, will be much happier with a thermo or radio controlled quartz watch. Of those currently in production, I?d list the ETA 2892-A2, ETA 2824/2, ETA 7750, JLC 889/2 (and its variations by other brands), JLC 960, all of the current Rolex calibers, Longines 990 (Lemania 8815), PP 215, PP 240, Zenith 400. This is a very small list, I know, mainly because there are many fine movements with which I have very little, or no experience at all. L.U.C. Parmigiani etc. Some movements that I?ve found delivered excellent timing, but I?m reluctant to put them into the above category because I?ve only serviced/timed one or two of them. FP 1180, FP 1150, Lange 901.0, Omega 2500, Zenith 670, GP 3100.

+++++++++++++++++++

Osobně mám rozporuplnou zkušenost s Unitasem 6498, jednoho v nejobyčejnějším provedení mám v kapesních hodinkách a nazdobeného a v lepších materiálech ve Stowě Marine. O těch kapesních nemá cenu se moc bavit. Stowy, i když třeba jenom leží v krabici a jenom je pravidelně natahuju, občas nečekaně ujedou - mají odchylku o cca 10 sec mimo. Není to vinou izochronismu, nelze to přičíst vlivu jiné polohy. Zkrátka si občas a bez varování jdou po svým... Taky mne překvapilo, že přestože mají setrvačník vyvažovaný šroubky, je jejich odchylka více citlivá na polohu než u Ety. (Což je na druhou stranu výhoda, že prostou změnou polohy je udržuju na přesném času - vůbec nevadí, že nemají hacking. .-) )

Většinu hodinek mám s Etou 2824 nebo 7750, šlapou spolehlivě, se stabilní odchylkou. S tenkou 2892 stejně dobrá zkušenost, i když ji mám jen jednou (takže nechcu zevšeobecňovat).

Edit: typo

Edited by sery.vlk
Posted
Chystá do budoucna OMEGA zavést co-axial i u stroje ETA 7750?

Neslyšel jsem... Koaxiální chronografový kalibr 3313 je na bázi Piguet 1185, je tedy konstruován na jiném principu ("column wheel") než 7750. Pro sérii kalibrů Omega 33xx jsou krom koaxiálního chodu typická další vylepšení, breguetova spirála ap. - vývoj na bázi 7750 by tedy byl asi krokem zpět a je otázkou, zda by pro Omegu z obchodního hlediska měl takový projekt smysl ...

Mohli by se k tomuhle vyjádřit fandové Omegy a třeba Mechano nebo Patrik?

A dále, jak tohle píšu, uvědomuju si svoje zásadní nedostatky, nejen co se týče české terminologie. Chlapi, vy kteří téhle problematice rozumíte, co byste řekli např. na doplnění české wikipedie o pár článků, které by vysvětlily hodinkový mechanismus až třeba po všechny tři typy chronografu v české terminologii? Co to je "free-sprung balance" nebo "column wheel chronograph"... jenom nápad...

Posted
Neslyšel jsem... Koaxiální chronografový kalibr 3313 je na bázi Piguet 1185, je tedy konstruován na jiném principu ("column wheel") než 7750. Pro sérii kalibrů Omega 33xx jsou krom koaxiálního chodu typická další vylepšení, breguetova spirála ap. - vývoj na bázi 7750 by tedy byl asi krokem zpět a je otázkou, zda by pro Omegu z obchodního hlediska měl takový projekt smysl ...

Jasně... Jenomže column wheel X pákový mechanismus (alias pastorek) slouží pouze pro ovládání chronographu. Se samotným krokovým ústrojím nemá nic společného.

Do jaké míry má smysl zavádět české termíny pro mezinárodně užívané pojmy?

S rozšířením wiki samozřejmě souhlasím. I hciq by se mohl zapojit. ;)

Posted

Okej. Už vím, jak jsi to myslel. :)

Posted

Pro me je spolehlive strojek snad jakykoliv co jsem zatim mel, krome vintage kousku mi vsechny mechaniky (i quartzky) do max 10 vterin denne behaly, i ty cinsky :) Co se tyce stroje, tak treba 2824 mi behala do cca vteriny denne u hodinek za 5 i 50 tisic.. U steelfish jsem mel odchylku za 3 mesice cca 2 vteriny a to mi prislo celkem rozumny..

Posted
Chtěl jsem připojit odkaz na rolexforum, ale je již nefunkční... tak aspoň něco podobného tady: http://reviews.ebay.com/ETA-2824-2892-Watc...000000010676441

This short list of outstanding movements should all easily achieve a daily consistency of five seconds or better on the wrist. Those people wanting better accuracy than that, will be much happier with a thermo or radio controlled quartz watch. Of those currently in production, I?d list the ETA 2892-A2, ETA 2824/2, ETA 7750, JLC 889/2 (and its variations by other brands), JLC 960, all of the current Rolex calibers, Longines 990 (Lemania 8815), PP 215, PP 240, Zenith 400. This is a very small list, I know, mainly because there are many fine movements with which I have very little, or no experience at all. L.U.C. Parmigiani etc. Some movements that I?ve found delivered excellent timing, but I?m reluctant to put them into the above category because I?ve only serviced/timed one or two of them. FP 1180, FP 1150, Lange 901.0, Omega 2500, Zenith 670, GP 3100.

+++++++++++++++++++

Osobně mám rozporuplnou zkušenost s Unitasem 6498, jednoho v nejobyčejnějším provedení mám v kapesních hodinkách a nazdobeného a v lepších materiálech ve Stowě Marine. O těch kapesních nemá cenu se moc bavit. Stowy, i když třeba jenom leží v krabici a jenom je pravidelně natahuju, občas nečekaně ujedou - mají odchylku o cca 10 sec mimo. Není to vinou izochronismu, nelze to přičíst vlivu jiné polohy. Zkrátka si občas a bez varování jdou po svým... Taky mne překvapilo, že přestože mají setrvačník vyvažovaný šroubky, je jejich odchylka více citlivá na polohu než u Ety. (Což je na druhou stranu výhoda, že prostou změnou polohy je udržuju na přesném času - vůbec nevadí, že nemají hacking. .-) )

Většinu hodinek mám s Etou 2824 nebo 7750, šlapou spolehlivě, se stabilní odchylkou. S tenkou 2892 stejně dobrá zkušenost, i když ji mám jen jednou (takže nechcu zevšeobecňovat).

Edit: typo

Ale vždyť to je alfa a omega přesnosti, regulace jednotlivých poloh. Isochronismus je vyřešen, tepelná kompenzace díky materiálům téměř taky, tření v čepech díky leštění taky v pohodě, jediné, co ještě není optimální, je uchycení vlásku v obou koncích a s tím související změny chodu při změně polohy. Takže těch 10 vteřin není nic špatného. A neměj představu, že u Tvých hodinek někdo stěmi šrouby něco dělal, prostě je tam dali, aby to vypadalo, na jejich reálné využití by potřebovali hodně času a ten by si nechali královsky zaplatit. A kdyby to zvládli dobře, určitě by z toho chtěli udělat chronometr. Ona i ta obyč setrvačka je vyvážená téměř ideálně.. já ty šroubky vnímám jako estetický odkaz na minulost, stejně tak jako chatony. Jediné, co má dnes význam je snad mikroregulace.

Posted

Čím méně součástek strojek má,tím je spolehlivější.Za mě Prim kal.66 a podobné sedumnáct jewels co od nás švýcaři okopírovali :rolleyes: .Paběda z 50-tých let a za automaty Seiko 7009.

Myslím si,že spolehlivost a přesnost jsou dvě rozdílné vlastnosti,mezi nimiž je vazba,ale jen do určité míry.

Posted (edited)

Taky bude ne uplne zanedbatelnej rozdil pri vyrobnim serizenim regulace, nebo vlivem napr. vyschleho maziva u

2824-2 ma 4Hz - 28.800 kmitu

6497(8)-1 ma 2,5 Hz - 18.000 kmitu

Edited by cody
Posted

Já souhlasím s haslermetrou - prim kal. 66 - to snad není možný, co vydrží !! V těch mizernejch pozdrech. ................... to bych snad nebyl já :D

Ale myslím, že i všechny kapitalistický manuály 17 kamenů s incablocem nebo kifem (cca 50 - 70. léta) jsou prostě neuvěřitelný držáky. Vrcholný masový výrobky mechanický doby, dnes již minulé ........ prostě všechna čest.