Návštěvník salamio Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 On ten noťas asi trochu hřeje, ne? To se nedivím, že se tam opičákovi líbí! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Horhe Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Psaní bez diakritiky má původ v dobách kdy nebylo kompatibilní kódování, což je už jaksi bezpředmětné. Lidi si na to nezvykli, píšou tak i ti kteří už vůbec netuší že byl nějaký MSDOS, texťák T602 a počítače 386 s pamětí 2 Mb. Co to je ta netiketa? To existuje? Pořád o tom někde čtu a tak nějak to vypadá že to znamená že se může cokoliv co se mi zrovna hodí. Kdysi bylo nepsané pravidlo že diakritiku není vhodné používat když si nejsem zcela jistý že to příjemce dobře dekóduje. Dnes počítače běžně zvládají hebrejštinu, japonštinu, minimálně dvě čínštiny a několik azbuk takže tenhle důvod padá. Těch pár podivností jako třeba můj stařičký Palm, je opravdu bez významu. No s tim kódovánim nevim, občas mi odpověď na můj původní mail přijde úplně rozsypaná, a nemluvim o těch xkrát přeposlanejch blbostech. Každopádně pravidlo co se týče diakritiky mám jedno - když mi přijde zpráva (mail, icq) bez diakritiky, odpovídám bez diakritiky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 ...vzal bych si na starost sekci vyjmenovaná slova..Tak do toho bych nešel. Byl jsem teď na třídních schůzkách a měli je tam na nástěnce. Úplně jiná, než za mých časů... Já taky nee...plno jich přibylo. jako třeba vyjmenovaná rómská slova po "D": dyk dylyna dyskotéka dypárpl dygitálky dyskžokej důl darkov Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Ufff...pánové, máte pravdu. TREST SMRTI! Omluvou mi budiž 2 skutečnosti: 1) Spěchal jsem za svými 3mi dcerami, stiženými neštovicemi (2) a virózou(1). 2) V posledních x letech jsem na přání čtenárů mých kratičkých povídek ze života používal jazyka valašského, byť klávesnice neobsahuje všechny potřebné znaky. Jazyk valašský používá pouze přechodníku přítomného s koncovkou -a/-aci . V některých částech Valašska se ovšem používalo -a/-acy. I/Y se totiž ve valaštině vyslovují, tudíž mi stačilo vzpomenout si, jak mluví děda, babička...a se spisovnou češtinou nebyl problém. Ještě jednou se všem omlouvám a prosím za prominutí a shovívavost. "Šak su enem hlůpý Valach." Neblbni, vždyť je to jen sranda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Že vás to baví do toho šťourat??? Pokud pisatel sám není schopen(ochoten...atd) psát správně,co na tom??? Beru to tak,že důležitější je,tady na Chronomagu,spíše obsah....... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
New Milis Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Že vás to baví do toho šťourat??? Pokud pisatel sám není schopen(ochoten...atd) psát správně,co na tom??? Beru to tak,že důležitější je,tady na Chronomagu,spíše obsah....... Sakra Gílie, dělej mě za čárkou vždycky mezeru! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 to po mně chceš asi moc..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
911 Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 hele , vy mistri ceskeho jazyka. jak je to teda s tou hadankou od mechana? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 hele , vy mistri ceskeho jazyka. jak je to teda s tou hadankou od mechana? Je to zajímavá slovní hříčka, ve které by, když už by to muselo být, bylo asi lepší -y, ale ta věta je stejně takhle špatně postavená a měla by se formulovat jinak, protože bydlo ani bidlo zde nemůže fungovat jako nadřazený výraz pro obě skutečnosti..., dle mého názoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
911 Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Je to zajímavá slovní hříčka, ve které by, když už by to muselo být, bylo asi lepší -y, ale ta věta je stejně takhle špatně postavená a měla by se formulovat jinak, protože bydlo ani bidlo zde nemůže fungovat jako nadřazený výraz pro obě skutečnosti..., dle mého názoru. jo to me taky napadlo je ze 1x bidlo a 1x bydlo (obe jsou to naprosto jine veci, jen zni stejne) tedy asi neni spravne pouzit v zaveru vety OBE. nicmene, tohle je spis takova uskocna argumentace se mi zda. kdyz nekde neco sebere kouhoutka(zvire) i kohoutek (voda) tak taky clovek rekne oba kohoutky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 jo to me taky napadlo je ze 1x bidlo a 1x bydlo (obe jsou to naprosto jine veci, jen zni stejne) tedy asi neni spravne pouzit v zaveru vety OBE. nicmene, tohle je spis takova uskocna argumentace se mi zda. kdyz nekde neco sebere kouhoutka(zvire) i kohoutek (voda) tak taky clovek rekne oba kohoutky. Jo, ale když tsunami spláchne auto i autobus, tak nemůžeš říct, že spláchla obě auta ani oba autobusy, ale musíš říct, že spláchla obě vozidla... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 (upraveno) U těch kohoutků je to samozřejmě jinak, tam to jde. Ale kdybys pokračoval, tak bys už musel taky řešit, jestli kohoutky/kohoutci byly/byli... atd Upraveno 24. listopadu 2009 uživatelem Z. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
New Milis Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 U zdi stálo dlouhé bidlo, vrabec co na něm hnízdil, tam měl dobré bydlo. Přišel ale vítr a obě b-dla vzal. 10 bodů To je nefér hádanka, která nemá řešení. U zdi stála dlouhá tyč, vrabec, co na ní hnízdil, tam měl dobré bydlo. Přišel ale vítr a vrabec měl po prdeli. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 (upraveno) To je nefér hádanka, která nemá řešení. U zdi stála dlouhá tyč, vrabec, co na ní hnízdil, tam měl dobré bydlo. Přišel ale vítr a vrabec měl po prdeli. Jo, přesně tak. Tohle jsem se jinými slovy, bohužel ne tak výstižně, snažil vyjádřit také. Upraveno 24. listopadu 2009 uživatelem Z. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Docela aktuální pro toto vlákno: http://kratzerova.blog.respekt.cz/c/111958...v-troskach.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sery.vlk Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Tak tenhle opičák vyhledává ke spánku speciálně moji klávesnici, takže v tom nemám problém. Spíš jde o to jak ho vyhnat . No to Ti závidím, takového hodného klidného statického opičáka .-)) To naša opica po klávesnici pouze běhá, už několikrát tlapkama vyhmátla takovou kombinaci, že mi přenastavila Explorer nebo Windows a já pracně hledal, jak vše vrá*** do původního stavu. Naša opica je fretka .-)) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
little_w Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 z nesvaru, ktere se vyskytuji pomerne casto, bych si dovolil jeste upozornit na zamenu holt a hold. kdyz uz to holt chcete pouzivat, tak si uvedomte, ze hold je pocta, ktera se vzdava napr. panovnikum ci vitezum, ale kdyz chcete rict "tak to holt budu muset pro toceny pivo do hospody", tak je tam -t. no a jen poznamku k nespravne pouzivanym koncovkam -de, -te, -ne (s hackem, ktery napsat nemuzu), tak to vysvetleni o vlivu slovenstiny je sice fajn, ale je polovicate - pokulhava v tom, ze ve slovenstine se to pise bez hacku (i kdyz vyslovuje mekce, tedy jakoby s hackem). a jestli to tady uz ve svych kilometrovych prispevcich resil YPO, tak se omlouvam. priznam se, ze jsem to proste preskocil - bylo to trosku dlouhe . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 ... a jestli to tady uz ve svych kilometrovych prispevcich resil YPO, tak se omlouvam. priznam se, ze jsem to proste preskocil - bylo to trosku dlouhe . To by tě možná mohlo zajímat, že už se řeší systém zkoušení z těch gramatických základů, co postoval YPO. Budou to zkoušet namátkově moderátoři a pokud nebudeš vědět, tak dostaneš týdenní ban Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chose Odesláno 24. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2009 Pak je ale trapné, když onen moderátor ve svém prohlášení sám nadělá chyby. A vzpomínám si, jak jeden čas se Zdeněk Svěrák v televizi snažil bojovat zase naopak proti přehnaně spisovné češtině. Místo "by jste" je přece lepší napsat "byste". Nevím, proti čemu to Svěrák bojoval, ale určitě to v tomto případě nebyla přehnaně spisovná čeština. Vzhledem k tomu, že je vystudovaný učitel češtiny, jistě ví, že "by jste" česky není vůbec, natož spisovně, a přehnaně tedy už ani náhodou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
little_w Odesláno 25. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. listopadu 2009 To by tě možná mohlo zajímat, že už se řeší systém zkoušení z těch gramatických základů, co postoval YPO. Budou to zkoušet namátkově moderátoři a pokud nebudeš vědět, tak dostaneš týdenní ban to me zajima asi potud, pokud me to bude vyhazovat ze systemu kvuli preklepum nebo i opravdovym chybam. taky je delam, jen jsem upozornil na ty, ktere mi rvou usi nejcasteji. ale predpokladam, ze si delas legraci. v praxi to je prece nerealizovatelne, ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se