Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

?Oč tenčí hodinky, o to většího uměleckého mistrovství a zručnosti je zapotřebí ??

... aneb jak jsem se přece jen dopracoval k mým dream-watch :rolleyes:

Ref.: 4053-3642-55

? 4053 - 40mm case housing a Frederic Piguet Cal. 1153 movement.

? 36 ? Rose Gold, 42 ? Opaline Dial.

? 55 ? Leather strap with tang buckle.

V dobách samotného počátku (a není to zas tak dávno), kdy jsem se začal zajímat o hodinky a pár set jich shlédl při brouzdání na internetu, mě zaujaly a staly se mými ?dream watch? hodinky Blancpain Villeret Ultra-Slim. To, co mě na nich zaujalo, je především naprostá jednoduchost klasického designu. Taková trochu konzervativní rozvážnost a decentnost. Není na nich nic zbytečného navíc a míň by tam být taky nemohlo.

Nicméně byla to taky doba, kdy jsem si říkal, že vydat za hodinky více než nějakých pár desítek tisíc korun českých, je holé bláznovství. Je stále tolik jiných příležitostí a objektů pro umístění penízků. Třeba takové cabrio na léto, nechat si kolem plešky proudit teplý vzduch a užívat slunečních paprsků?

V té době jsem si pečlivě stáhl obrázky svých snových favoritů a vedle sebe se ocitla trojice ? již zmíněných BP, dále Omega De Ville Prestige Small Second, ref. 4614.20.02, velikost pouzdra 36,5 mm a IWC Portugieser Automatic , ref. IW500101, velikosti pouzdra 42,3 mm, což mi připadalo docela dost. Vše jak již zmíněno v provedení z růžového zlata. No bylo to především takové platonické rozumování a zkoumání coby kdyby ?

post-5108-1265554113.jpg post-5108-1265554127.jpg post-5108-1265554138.jpg

Nicméně fyzickým kontaktem s hodinkami jsem velmi rychle vyloučil Omegy. Velikost pouzdra 36,5 mm mi přišla již lehce pod hranicí mého vnímání vhodné velikosti pro mou ruku.

No a s těmi Portugiesery se to má tak, že se mi ohromně líbí, ale jen prohlížím-li je samostatně. Jakmile vedle nich položím jiné favority, jakoby něco ztratily ze své zajímavosti a působí hodně ?obyčejně?. Takže spíše subjektivním, více než objektivním hodnocením, se v mé mysli a kategorii ?dream watch? usadily BP.

U Dušáka, kam se každý z nás občas zajde pokochat, měli svého času pouze BP s rezervou nátahu. To nicméně stačilo pro potvrzení mé nevadnoucí náklonnosti. Vedle toho jsem se tam také seznámil s Blancpain Villerett Moon-Phase v oceli, ale o tom bude jiná story.

post-5108-1265554265.jpg

Villeret je název vesnice, místo zrození značky Blancpain.

No a pak to přišlo. Na hodinky s pořadovým číslem v první vyrobené dvoustovce jsem narazil na eBay v duševním rozpoložení, že musím nahromaděný stres a nával práce vykompenzovat hodinkami. No a vida mé ?dream watch? čerstvě umístěné do aukce a ještě k tomu v perfektním stavu mě nedalo dlouho váhat. Po 15 minutách rozhodování byl ?deal? uzavřen! Vše proběhlo v pořádku a po týdnu jsem je měl od mnichovského klenotníka doma.

post-5108-1265555009.jpg

Hodinky mají průměr 40 mm, což považuji na horní hranici pro mou ruku, ale díky jemnosti okraje pouzdra a ciferníku nepůsobí nijak mohutně. Ukazují jen minuty a hodiny, nemají vteřinovou ručičku. Při pohledu na ně zaujmou především vsazené indexy a překrásně tvarované ručky. Indexy jsou leštěné a při určitém úhlu natočení reflektují odlesk světla, což vytváří překrásný efekt. Ručky jsou rovněž z růžového zlata a mají listový tvar, který opět působí velmi křehce a elegantně. Tím, že jsou vypouklé směrem nahoru a leštěné vytvářejí rovněž překrásné efekty odlesků světla. Ciferník je světlý, ne čistě bílý a je opálový (opaline). Na vnější ploše kruhu jsou usazeny indexy, ta vnitřní pak lehce vystupuje. Kromě natištěného znaku, nápisu Blancpain a Swiss Made se na něm nenachází již nic dalšího.

post-5108-1265554446.jpg

Při pohledu na ně si člověk doslova užívá poklid a pohodu, která není narušována pádící vteřinovou nebo jinými doplňky či rádoby ozdobami. Prostě minimalistická klasika. Někomu by se tyto hodinky mohly zdát nudnými, já u nich obdivuji ten ?zklidňující? efekt. Sám jsem člověk dost hektický, neustále v pohybu, neustále o něčem přemítající, takže občasné zastavení a zklidnění a pokochání se krásou není na škodu.

Profil okraje pouzdra je společný všem Villeretům. Korunka nese znak JB a není šroubovací. Hodinky jí lze velmi příjemně natahovat. Nožky jsou pro šířku řemínku 22 mm. Dýnko je neprůhledné. To bohužel neumožňuje pokochat se překrásným ručně zdobeným strojkem. Sklíčko je safírové s oboustrannou antireflexní vrstvou. Celková výška hodinek je 8,8 mm. Díky tomu patří k nejtenčím hodinkám se samonátahem. Voděodolnost pouzdra je udávána 30 m, což je jak víme jen ochrana před prachem a vlhkostí.

Hodinky v sobě ukrývají samonatahovací strojek, domácí kalibr 1153, jehož komponety vyrábí sesterská firma Frederic Piguet patřící rovněž do skupiny SWATCH.

post-5108-1265554532.jpg

Tyto kalibry využívá ve svých hodinkách i další renomovaná značka ze skupiny a to Jaquet Droz a najdete je i v některých typech Radiomir od Panerai. Rezerva nátahu je díky dvoubarelovému řešení 100 hodin! Strojek sám má výšku 3,25 mm a průměr 26,2 mm. Je u něj použito 28 kamenů a celkem 188 komponent a tiká frekvencí 21.600 A/h. Všechny strojky vyráběné firmou Blancpain mají povrch všech komponent ručně dekorovaný nebo jinak opracovaný, např. leštěný do zrcadlového lesku.

post-5108-1265554569.jpg post-5108-1265554588.jpg

Opravdová ?haute horlogerie? v níž je vtělen um a řemeslná práce lidí v Le Brassus a okolí Lac de Joux.

post-5108-1265554660.jpg

Blancpain vyrobí hodinek Villeret Ultra-Slim jen pár stovek ročně, a každé mají individuálně číslované pouzdro. Každé hodinky vyrobené firmou Blancpain jsou ruční řemeslnou prací, a skládá je vždy jen jeden hodinář. Jsou to především hodinky, které si předává generace po generaci.

post-5108-1265554708.jpg

Měl jsem možnost v létě 2009 navštívit výrobu hodinek Blancpain v Le Brassus a o to víc jsem nyní s touto značkou a kousky, které vlastním ?emočně? propojen. Velmi si vážím těch lidí, kteří tato malá umělecká díla vytvářejí.

post-5108-1265554798.jpg

J.-J. Blancpain

Zdroje foto: Blancpain, internet, autor

Edit: technické detaily

4053_3642_55bez.bmp

Upraveno uživatelem brett
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Přihodím to sem, ať nepřidávám nové vlákno...

Chlapi, nevím jak, ale asi se mi podařilo zblbnout manželku!

Celý život dělá věci naopak, než bych si přál!

Včera jsem se jí zeptal (po té co jsem se přiznal, že ve svém brněnském pánském bytě mám už 9-tery staré Omegy a 10-té jsou na cestě), že by si snad i přála nějaké pěkně (rozuměj MECHANICKÉ) hodinky !!!! Quartzky má alespoň dvoje. Ihned jsem zalapal po dechu a nabídl svou "výpomoc".ˇVymínila si, že musejí být dle jejího výběru a já nevím co ještě, což jsem pochopitelně takticky odkýval!

No a tady tvořím výběr , respektive nejvvážnější kandidatura - kdo mě trochu sleduje , tak už ví kam bude mířit ... :-)

Pochopitelněěěěěěěěěěěěěěěěěěěěě.........

Blancpain :-) !!!!!!!!!

No a tady je záměr! Co jim říkáte? (Ne , že by mě Váš názor ovlivnil, na to mám svý vlastní ko.le :-)

Pro dámu v nejlepších letech decentní a přiměřené!

post-5108-1275168509,49.jpg

post-5108-1275168518,94.jpg

post-5108-1275168526,64.jpg

post-5108-1275168537,74.jpg

Edit: chybky :-)

Návštěvník Kamil
Odesláno

Pro dámu v nejlepších letech decentní a přiměřené!

Počkej, já u tebe viděl dvě ženské, to nebyly dvě dcery?

Jinak výběr skvělý, ale nějak jsem nepochopil, jestli tvůj nebo manželky.

Odesláno (upraveno)

Počkej, já u tebe viděl dvě ženské, to nebyly dvě dcery?

Jinak výběr skvělý, ale nějak jsem nepochopil, jestli tvůj nebo manželky.

ad 1) ta druhá byla dcera, ta si ještě musí počkat :-)

EDIT: až na 3-tí přečtení jsem pochopil Tvůj vtip!! (To dělá ten Jägermeister!! Protože oslavuju a pomalu vybaluju kufr, zatím co jiní ho balí :-)

Ale no tááááák.........

ad 2) výběr je můj a manželce se zatím líbí :-) btw, kdo jiný by to tak asi mohl zorganizovat, ženská?

Návštěvník Kamil
Odesláno

Protože oslavuju a pomalu vybaluju kufr, zatím co jiní ho balí :-)

:offtopic: ...udělal jsem si zajímavou tabulku vývoje hlasů:

post-147-127517184757.jpg

Odesláno

No, že to tady na severu je kolem většinou červené a oranžové, to pochopitelně vím, právě proto ten kufr ... ale teď snad ...

Odesláno

Kamile, rád bych tě upozornil na nevhodnost tabulky v tvém příspěvku. Nebo už si zapomněl na nepsané pravidlo "na Chronomagu politiku nechceme"? Co kdyby se nám tu někdo pohádal...

Návštěvník Kamil
Odesláno

Kamile, rád bych tě upozornil na nevhodnost tabulky v tvém příspěvku. Nebo už si zapomněl na nepsané pravidlo "na Chronomagu politiku nechceme"? Co kdyby se nám tu někdo pohádal...

To je jen tabulka a ne nevhodná diskuze a odkazy na politické strany jako předtím. Nejseš trochu ublížený, že jsem ti zavřel vlákno o politice? Jako malý kluk.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...