Přejít na obsah

Apple

Doporučené příspěvky

Vystajlovaní hipsteři v iStyle neumí při rebootu zmáčknout CMD+R, po naběhnutí recovery módu diskovou utilitou smazat disk a nechat nainstalovat poslední MacOS? Vždyť v nouzi to celé jde provést dokonce i s úplně prázdným diskem, první platnou verzi OSX si jabko prostě stáhne z internetu... :smoke:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 10. 8. 2023 v 17:55, Radek124 napsal:

Vystajlovaní hipsteři v iStyle neumí při rebootu zmáčknout CMD+R, po naběhnutí recovery módu diskovou utilitou smazat disk a nechat nainstalovat poslední MacOS? Vždyť v nouzi to celé jde provést dokonce i s úplně prázdným diskem, první platnou verzi OSX si jabko prostě stáhne z internetu... :smoke:

Rozšířit  

presne tak.

Odkaz ke komentáři

Nevím co všecko @Koza_c pomačkal, ale ten obrázek znamená pokus o boot z neplatné partition. Jestli je z nějakého důvodu doprasená Recovery Partition, tak Sierra už uměla i Internet Recovery posledního použitého MacOS (osobně vyzkoušeno po výměně HDD za čisté SSD) pomocí Option-Command-R, případně Shift-Option-Command-R pro stažení úplně původního MacOS se kterým šel ten mini do výroby (zde asi Lion - ale to už by bylo rychlejší vyrobit si bootovací image aspoň na HighSierra, kterou Mini 2011 ještě zvládá). A než zuřit že Mac vyvolání Recovery módu vzdoruje, doporučuje se místo modrozubých sráčů připojit klasiku po USB + zresetovat NVRAM/PRAM/SMC. Taktně předpokládejme že Mac byl před podobnou procedurou odhlášený z iCloudu/FindMyMac (lze i přes web) a naopak nebyl přes iCloud na dálku zamčený, protože pak by mohlo jít o úplně jiný typ problému. Každopádně pokud dutohlav z iStyle neumí k nalezení podobně elementárních postupů použít aspoň Google, měl by fakt místo jablek prodávat radši oříšky 🥜

PS: jestli byl ten "server" od začátku používán ryze amatérským způsobem a majitel netrpí paranoiou, možná by před prodejem stačilo pro budoucího uživatele založit nový administrátorský účet, přihlásit se na něj a svůj starý účet odtamtud jednoduše smazat. Naopak paranoik by měl starý disk před prodejem bez slitování vykuchat ven, fyzicky rozdrtit pod bucharem a osadit zcela prázdný nový :ph34r:

Odkaz ke komentáři

Je to moje chyba. 
Vůbec tomu nerozumím, ale chtěl jsem to zkusit, když je to tak jednoduchý říkal skoro každý.
Mazal jsem nějaký ty RAID a obnovoval i zkoušel přejmenovávat a nakonec vzniklo tohle. 
Alespon zkušenost pro mě i třeba další kolegy, ze kdo tomu nerozumi ať to nedělá. 

Ted už se jen Mac dokola restartovává a píše nějaký info na monitoru. Tak jsem ho radši vypnul ručně.

Dekuju moc všem za rady a snahu. 👍👍.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Aktuální stav:  

1) Boot do režimu internet recovery pro OSX Lion. Mac mini server má opravdu 2 disky, nad kterými byl vytvořen RAID typu mirror. Rozumná volba.

2)RAID a systém je poškozen, přes disk utilitu nejde RAID odebrat ať dělám v disk utilitě cokoliv. Podezírám, že přes LION disk utilitu nelze editovat nebo odstranit RAID, který možná vznikl na novější verzi systému (max verze dle wiki je High Sierra). 

3) Restartuju mac mini a bootuju High Sierru z USB co mám doma. Disková utilita - daří se mi smazat RAID. Disky naformátuju jako AFPS. Dávám install High Sierry - hláška - instalační soubor na USB je poškozen. 

4) Bootuju do interner recovery pro High Sierra. Počítač si stáhne recovery disk. Při pokusu o instalace - Zotavovací server nelze kontaktovat. Mac mini připojen na internet přes ethernet. Zkouším vestavěný browser internet recovery utility a idnes se zobrazí 

Jdu zjišťovat, v čem je problém…

Odkaz ke komentáři

Jestli jsou v tom RAIDu původní disky, nebyla by po 12 letech žádná novina kdyby už byly oba v rozkladu, samotným rychlým formátem se bohužel nic nepozná. Něco podobného mě naposledy potkalo u zánovního HDD v aktuálním NASu - tak jsem tam radši rovnou vrazil nové 4TB SSD a dodnes to považuju za nejlepší možné řešení. Akorát je otázka pro majitele, jestli by se pořizování nových disků u veterána (se zůstatkovou cenou možná 4-5 tisíc?) ještě vyplatilo.

PS: A u té hlášky ohledně nemožnosti kontaktování zotavovacího serveru, je na tom dědečkovi nastavený správný čas (nebo aspoň datum)?

Odkaz ke komentáři

Nedělám si žádné naděje, ale babička vždycky říkala, že líná huba, holé neštěstí. Třeba jste už někdo řešil.
Kluk měl doma na hraní můj starý iPad Air ... Šlapal naprosto v pohodě, ale nešla mu tam nějaká hra, kvůli staršímu iOSu. Tak jsem se rozhodl zkusit OTA aktualizaci, ale nějak to neprocházelo, tak jsem (blbec jeden!) iPad smazal, že udělám aktualizaci přes kabel.
To sice proběhlo ok, ale po aktualizaci nejde iPad aktivovat :(
Podle všeho nejspíš nějak odešel GSM modul (je to verze cellular), což je klidně možné, pže ten jsem roky nepoužíval. Ale Wi-Fi funguje (a fungovala) bez problémů a překvapuje mě, že k aktivaci nestačí?
iPad toho jinak moc neřekne, jen to, že nejde aktivovat a mám se obrátit na Apple Support.
Tam mi řeknou, že už jde o staré zařízení a pokud nezabere standardní proces obnovy přes DFU (nezabere), mám ho vyhodit do koše.
Ale po hw stránce je ten tablet naprosto v pořádku (až na ten GSM modul) a mohl by klidně ještě nějakou dobu sloužit. A tak se mi ho ještě nechce sešrotovat.
Nepotkal jste se s tím už někdo třeba? Pokud ano, povedlo se úspěšně vyřešit?
Díky za případné rady!

Odkaz ke komentáři

Samotné WiFi k aktivaci určitě stačí - aktivuješ to na svoje nebo klukovo AppleID? Předpokládám že původní SIM karta je vyndaná (teoreticky by aktivaci mohl bránit i zámek na SIM) a že synek neexperimentoval s jailbreakem (ten by se musel nejdřív odinstalovat). Předpokládám že Support by radil zhruba toto.

Odkaz ke komentáři

V 13. 8. 2023 v 20:11, Radek124 napsal:

Jestli jsou v tom RAIDu původní disky, nebyla by po 12 letech žádná novina kdyby už byly oba v rozkladu, samotným rychlým formátem se bohužel nic nepozná. Něco podobného mě naposledy potkalo u zánovního HDD v aktuálním NASu - tak jsem tam radši rovnou vrazil nové 4TB SSD a dodnes to považuju za nejlepší možné řešení. Akorát je otázka pro majitele, jestli by se pořizování nových disků u veterána (se zůstatkovou cenou možná 4-5 tisíc?) ještě vyplatilo.

PS: A u té hlášky ohledně nemožnosti kontaktování zotavovacího serveru, je na tom dědečkovi nastavený správný čas (nebo aspoň datum)?

Rozšířit  

Čas zkontrolován a nastaven. Zkusím následující postup: 

• Internet recovery High Sierry přes wifi síť na mém mobilu
  • Internet recovery Sierry
  • Vytvořit znovu boot USB High Sierry
  • Nainstalovat Lion z CD
  • Shodit mac mini z Vyšehradu  

Narazil jsem na jinou zvláštnost. Mac mini má HDMI port. Připojím kabelem k televizi - funguje. Připojím kabelem (stejným) k mé 27 Benq - nepošle signál. Divné.  

Odkaz ke komentáři

V 13. 8. 2023 v 22:26, Radek124 napsal:
Samotné WiFi k aktivaci určitě stačí - aktivuješ to na svoje nebo klukovo AppleID? Předpokládám že původní SIM karta je vyndaná (teoreticky by aktivaci mohl bránit i zámek na SIM) a že synek neexperimentoval s jailbreakem (ten by se musel nejdřív odinstalovat). Předpokládám že Support by radil zhruba toto.

SIM tam není už roky, jailbreak tam nikdy nebyl. Klukovi je sedm a asi by nebylo úplně v jeho možnostech to tam dostat aniž bych o tom věděl :)
Dobrej tip je to AppleID! Mám pocit, že jsem zkoušel i svoje, ale úplně jistý si teď nejsem. Kluk má dětský účet, takže hypoteticky by tam mohlo být nějaké omezení.
Nic nezkazím, když to zkusím znovu.
Ale osobně to moc nevidím.
Přemýšlel jsem, že bych ho třeba zkusil oživit pomocí jailbreaku alespoň jako čtečku apod. Ale obávám se, že bez té aktivace neprojde nic ...
Odkaz ke komentáři

@safi Spousta novějších Benq nemá úplně korektní EDID, takže Mac netuší jestli jde o TV nebo monitor - a starší jabka (tohle je tuším ještě Intel HD3000) zas nemusí v seznamu najít použitelné 4K časování. Každopádně tihle veteráni mají smysl jenom v případě že ještě fungují a nebo když se Ti doma bez užitku válí náhradní díly (zde si 2,5" SSD), 12 let staré nebootující PC by už asi rovnou letělo do šrotu.

Odkaz ke komentáři

Update: vytvořil jsem nové boot USB pro High Sierra a úspěšně otestoval na jiném apple zařízení. Pro stažení instalačky High Sierra musíte mít Catalinu, na nejnovějším OSX vám to nedovolí stáhnout 🙂 

Takže modlete se a obětujte své hodinky - instalace běží.  

Odkaz ke komentáři

Jenom pro pobavení v mezičase, vloni jsem takhle pokusničil s instalací OCLP Monterey na bývalý dceřin Mini 2011 - a už podruhé jsem u toho narazil na reklamní USB flashku inzerující kdovíjakou kapacitu, ale fyzicky jenom 8GB. Každopádně i na takovém veteránovi se to (s využitím značné trpělivosti a mnoha rebootů) podařilo rozběhnout, nicméně pro běžný provoz už to (kvůli nutnosti SW emulací akcelerace kde čeho) bylo letargické jak swapující okenice a ještě rád jsem tam pak z Time machine vrátil původní High Sierru.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...