Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dnešní recenzi jsem pojal trošku jinak: dám sem pouze fotku daných hodinek

a vy zkuste vymyslet, co všechno mi na nich vadí :D

Zenith Chronomaster

post-33-127598744064.jpg

Odesláno

Tezko rict :) . Ve sve kategorii (tim myslim spolecenske s komplikacemi) jsou podle me jedny z nejhezcich. Snad jedinou vytku bych mel k datumovce (tim jak narusuje tachymetrickou stupnici), ale chtelo by je videt na zivo.

Odesláno

Možná by Ti mohlo vadit to, co vadí mně. A to je detail kolem datumového okénka - jeho strany se "sbíhají" směrem do středu a rafičky čísla IIII (4) nikoli. Kdyby se ta čtyřka (a ostatní římská čísla) sbíhala, vypadalo by to ještě hůř, ale i v tomto případě se to tam tluče.

Návštěvník salamio
Odesláno
  • Římské indexy nejsou vertikálně symetrické (XI, XXI, I vs. IIII, V, VII, VIII).
  • Žabožroutský den (a měsíc).
  • Datumka nakřivo (to vadí mně teda), navíc mezi indexy, vůči nimž je pootočená o 90°. A s tou tachymetrickou stupnicí na rámečku datumky to asi fakt není nejpovedenější.
  • Kombinace římských a arabských čísel - kdyby na to měli koule, tak udělají římskými všechno, včetně sčítačů a tachymetrické stupnice! :)
  • Hodinový sčítač nemá zvýrazněné čárky na indexech jako ostatní subciferníky, ale to je asi daň za měsíční fázi.
  • Pak by ti ještě mohla vadit samotná tachymetrická škála, která z principu nemá symetrické indexy.
  • Není tam nějak blbě nastavená ta měsíční fáze? Čtvrtého října 2009 (předpokládám, že je to ono datum nastavené na hodinkách, páč to zrovna byla neděle; nejbližší předchozí taková kombinace byla v roce 2003), byl úplněk :).
:)
Návštěvník salamio
Odesláno (upraveno)

Ještě bych teda přidal patrně nežádoucí kontrast mezi zvýrazněnou hloubkou děr v ciferníku pro datum, den a měsíc v porovnání s jistou plytkostí subciferníků :).

Samozřejmě to všecko píšu podle zadání: ze sauceho pohledu. Mně je polovina těch věcí u pr.ele :).

Upraveno uživatelem salamio
Odesláno

Mi připadá, že indexy 9 a 10 jsou nějak nakřivo, jakoby pootočený.

Opticky mi nesedí čísla na sčítačích - mám radši když jsou poaszené vodorovně a ne kolmo.

A pak mmám vždycky děsnou nedůvěru k fotkám, kde je vystředěná sekundovka chrona, ale jsou rozhozené sčítače.

...no a rámeček datumky by taky nemusel bejt.

Odesláno

To by mě také zajímalo,co Ti na nich může vadit :rolleyes:

kromě výše uvedeného třeba že se stejným kalibrem dělal Concord podobné Impresaria za půlku?

Odesláno (upraveno)

Tak já vás už dál nebudu napínat ;)

Největší chybu vidím v datumovce ? jak jejím umístěním, tak i provedením zcela ruinuje jinak povedený ciferník.

Skoro se dotýká indexu na čtyř hodinách, má nesouměrný rámeček, je potočená o 90 stupňů vůči hodinovým

indexům... Navíc to přenesení vteřinové stupnice na rámeček... Opět z toho mám pocit, jako by zde zkrátka datum

na ciferník vůbec nepatřilo, je tam dodáno jaksi navíc a kvůli tomu se musely provést kompromisy, které podle mě

nakonec nebyly vůbec ku prospěchu věci.

A potom jeden malý detail ? font, použitý ve slově ?Tachymetre?. Ten bych změnil na stejný, jaký je na ciferníku

už použit ve slově ?Chronometre?.

To, že je měsíc a den v týdnu ve francouzštině mi nevadí, tachymetrická škála samozřejmě taky ne, ta už z principu

nemůže být symetrická.

Že nesedí měsíční fáze je dáno nastavením konkrétního kusu, nikoliv vlastností modelu.

A to je vše, přátelé. Jinak jsou pro mě dokonalé :)

Upraveno uživatelem sauce
Odesláno

Mně na nich zvnějšku nevadí snad nic .-))

Zevnitř jen to, že nemají vertikální spojku na připojení stopek...

Některé věci by šly udělat jinak - ale tím by se setřela poznávací znamení starších Zénithů: tachymetrická škála jako taková, předsazení sekundových indexů před lichoběžníkové datové okénko. Na druhou stranu krásný je jednotný font na subcifernících. Krásný je konvexní ciferník. Užitečné je zvýraznění indexů po pěti minutách (vlastní zkušenost s jiným modelem El Primera - tam chybí a občas se v těch čárkách ztrácím...). Krásná je profilovaná luneta. Atd.

Z praktického hlediska lze snad kritizovat malý kontrast mezi ručkami a zbytkem hodinek - naživo se ale určitě budou lesknout, až oči přecházejí, takže je člověk nepřehlédne .-) Ale co byste řekli modřeným ručkám ladícím s modrou noční oblohou u měsíční fáze?

Ad datumovka a sekundové indexy. Zénith používal lichoběžníkové datumové okénko často, má svůj půvab. A předsazení sekundové stupnice je u Zénithu také obvyklé. Předsazené indexy jsou orientovány také radiálně; před okénkem jsou však kratší než po obvodu ciferníku - taková osvěžující odchylka. Pan Talíř může namítat, že by datový věnec mohl být o menším průměru. To by ale i čísla byla menší, přitom strojek El Primera je z dnešního hlediska poměrně malý. Ve snaze o lepší čitelnost data zanoření datumového okénka do sekundové škály rozhodně beru. A protože Zénith stopky nebere jen jako ozdobu, logicky sekunové indexy někam namalovat musí. Je to zkrátka do jisté míry technicistní řešení, kam s ní, aby nekolidovala se subciferníky, a aby mohla být co největší, tj. co nejblíže k obvodu. - Představte si tu nudnou symetrii, kdyby byla na 12ce. Alternativně předtavte si El Primero se subciferníky nahamťanýma na levé straně ciferníku jako u 7751...

Odesláno

Sekundová stupnice u datumového okénka vypadá možná divně, ale oceňuji, že ji tam nechali, místo aby kus vynechali. Takhle jsou stopky aspoň plně funkční, ne jen na ozdobu (jako poznamenal sery.vlk přede mnou).

• po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...