lorch Odesláno 14. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Já ti přece nabízel, že se po něčem podívám, když budeš chtít. Z fotek sílu smaltu a to ostatní co potřebuješ vědět neodhadneš, není nad to mít v ruce originál, ale to určitě víš....
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Jo, jo, děkuju, vím, já bych poprosil časem. Teď jsem si říkal, že bude lepší pokec a semtam nějaký obrázek
Karlos Odesláno 14. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 No a proto jsem navrhoval si jeden dva kousky za pár korun koupit (z fotek se materiály, ani provedení smaltu a tisku poznat nedají). Pak vyrobit identické dvojče nějakého ciferníku, udělat přibližnou cenovou kalkulaci a pak bude jasno hned a všem.A za odkazy díky, jdu studovat.
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Ano, taky si to tak nějak představuju. Ale než budu něco shánět, chtěl jsem si o tom dříve pokecat tady. Při koupi můžu narazit zrovna na něco neobvyklého. Taky bych se nerad trápil s něčím, o co není zájem. Když získám předem alespoň nějaké informace, budu vědět po čem se mám koukat a o co hlavně se mám snažit. Jde o to, že smalt je drahý už jako surovina. Ještě než na něj sáhnu, má přibližnou cenu jako stříbro, to nezměním. Takže se vyplatí dělat opravdu něco, co má smysl.
vojt Odesláno 14. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Smalťáku, něco z toho by se Ti mohlo hodit: http://www.timezone.com/extras/200803236185http://www.tp178.com/mh/go_trip/go_trip_2.htmlhttp://www.watchprosite.com/show-forumpost.classic/fi-7/pi-2229446/ti-365021/s-0/ 1
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Tak to mi spadla brada... Nádhera! Díky moc, už je mám v záložkách.
Karlos Odesláno 14. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Taky bych se nerad trápil s něčím, o co není zájem. Když získám předem alespoň nějaké informace, budu vědět po čem se mám koukat a o co hlavně se mám snažit.Můj názor - koupit cifr, vyrobit kopii. Výsledek: jde to, umím to, můžu se pídit po informacích a nabízet něco konkrétního, nebo nejde to (z jakéhokoliv důvodu), netřeba se tím dál zabývat. Proč zjišťovat o co je zájem, když ještě nevíš jestli to dokážeš, ani za kolik. A opačně - nikdo ten zájem neprojeví, když neví jak by to vypadalo a kolik by to stálo.
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Jasně, s tím se nedá než skoro souhlasit Já to ale dokážu, je to jen otázka času, jestli za dva měsíce nebo za půl roku.A strašně rád bych v životě udělal nějaké raritní nádherné hodinky, alespoň z poloviny tak krásné, jako na těch předchozích odkazech...
hciq Odesláno 14. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Růčo malovaný ciferníky musej vypadat úplně jinak než ty tvý smalty. Tam každá nepřesnost, která se u jinejch smaltů pokládá za kunst, je u hodinek průser. Ruku musíš mít jak la computadora a štětec citlivej jak anténu. Laborování s nějakým fotošopem, corelem a co já vím s čím je na prd. Růčo malovaný ciferníky byl vždy pořádnej voser. Taky hodináři zajásali, když se narodil tampónovej tisk. Takže, pokud jen koloruješ a kontury tiskneš zapomeň na ruční malbu. Fotošop použij jen na vykipování předlohy. Fšechno vostatní dělej v nějakým vektorovým programu.. Výstup pro zhotovení klišé musí bejt co nejpřesnější, barva se po výpalu malinko rozteče. Nevím jak je to u smaltu, ale na keramice se pálej glazury vod 800-až přes tisíc a je jedno jesti vobtisky, síta, růčo atd..Když půjdeš cestou tampónu a vhodný barvy, přesnýho vektorovýho výstupu ušetřís si možná hodně voserů. Jak jsem už někde psal, smaltový ciferník na výrobu není vůbec nic extra složitýho, jen je tam hodně kroků a netuším, jestli to dneska někdo dokáže zaplatit. A to sem ještě nedošel k nožkám co držej ciferník na stroji a třeba nesymetrickýmu vybrání pro vteřinovou ručku. Pravdou je, že velký hodiny to maj trochu jednodušší. To tady ale moc lidí potřebovat asi nebude. Něco vo těch starejch ciferníkách z cibulí. Co jsem viděl, tak většinou maj z obou stran klasickej základ, pak jednostranej bílej a potisk nebo ruční malba. Někdy byl smalt jen na jedný straně. Vo to větší byl pak bombírung celýho ciferníku. zdar a sílu 1
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Díky a nejčastěji je asi ten smalt na tombaku - červená mosaz, ne?
www.aljancic.com Odesláno 14. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2010 Teď jsem se ještě jednou v klidu noci podíval na ty nádherné odkazy.Na zvětšenině Glashutte je krásně vidět, že jsou ručně malované i ty číslice. A říkám si, že je možná ta keramika výrobně jednodušší než kov se smaltem...
atim Odesláno 15. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2010 S mosazí je právě největší problém, jelikož na ní dneska nikdo neumí udělat smalt, to se mořilo v kyselinách a dneska to jsou zakázaný postupy ze zdravotních důvodů. Ještě hodně záleží na mosazi, čím je čistší, tím se hůře smaltuje. Měl bych jednu věc na zkoušku na smalt, předlohy a všechno je hotové, ale základ je mosaz. Kdyby jsi to dokázal, tak ti to klidně na test pošlu.
VS Odesláno 15. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2010 Jak se vlastně takový smaltovaný ciferník potiskuje. Zajímá mě cesta z PC na smalt.
www.aljancic.com Odesláno 15. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 15. prosince 2010 Atime, nemohu s tebou souhlasit. V kyselinách se běžně moří dnes a denně. Každý zlatník moří a bižuterie se v galvanizovnách taky normálně moří, když je potřeba. Asi přitom musí být splněné nějaké normy, to je jasné, ale to už je na galvanizovnách, aby prošly nějakýma kontrolama. S mosazí je to tak, že smaltovat se dá Ms90, pokud v ní není nějaké svinstvo, které by tvořilo ve smaltu bublinky nebo nějaké fleky. Pokuď máš běžnou Ms80, tak ta se nedá. Smalt z ní odlítá jak z praku. Rozeznat se tyhle materiály dají tak, že je ponoříš do teplé sírovky, kde se objeví jejich barva sežráním zoxidované vrstvy. Ms90 je krásně červená, skoro jako měď. Ms80 nebo Ms70 je zlaté barvy - je v ní víc zinku. Příprava kovu před smaltováním se dá dělat několika způsoby a je důležité dodržet správný postup a podmínky. Každý smaltař si ale svoje postupy chrání a je to dobře. Kdo s tím začíná, musí si projít kolečko zkoušek a nezdarů, které ho dovedou k nabytí vědomostí a nakonec k cíli.Zkouška na smalt - jako ciferník s čísly nebo jen smaltovaný povrch?Pro VS: já jsem ještě žádný nepotisknul, píšu to hned na začátku, tak vlastně nevím teprv to konzultuju jestli ho někdo bude potřebovat. Ale hciq to už předemnou píše. Je to spíš dotaz pro reklamku, tam s tím dělají nejvíc. Cesta je stejná, jak když tisknou logo na kulatou propisku, akorát barva je jiná.Dejte ještě něco o ciferníčkách, museli jste jich vidět mraky.
Karlos Odesláno 15. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2010 Díky a nejčastěji je asi ten smalt na tombaku - červená mosaz, ne? Co já viděl rozbité ciferníky z kapesních hodinek, tak mi materiál podkladu připomínal normální čistou měď.
mechano Odesláno 16. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2010 Co já viděl rozbité ciferníky z kapesních hodinek, tak mi materiál podkladu připomínal normální čistou měď. To ti připomínal dobře.
dknespl Odesláno 16. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2010 Dejte ještě něco o ciferníčkách, museli jste jich vidět mraky. Zkus google
www.aljancic.com Odesláno 16. prosince 2010 Autor Nahlásit Odesláno 16. prosince 2010 Jo, když všechno selže, zkusím i Google Pro Karlose - já na mědi smaltuju nejčastěji. Ale je po vyndání z pece děsně měkká, tak jsem si myslel, že ten tvrdší tombak/mosaz je pro zachování tvaru (roviny) v hodinařině výhodnější.
Návštěvník Tada Odesláno 16. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2010 Já někde viděl/četl, že se na číselníky používá alpaka, či jak se to píše - "německé stříbro", ale nevím jestli se na to smaltuje...
Karlos Odesláno 16. prosince 2010 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2010 (upraveno) Pro smaltaře: Já nepoznám jestli to je opravdu úplně čistá měď, ale zase se opakuju - nějaký cifry si někde sežeň, nebo kup. Můžeš si sám ověřit použité materiály, zjistit rozměry a tvary, prozkoumat tisk/malbu,... Povídat si tady o tom můžeme do nekonečna a pořád o tom budeš vědět jen to stejné málo. Upraveno 16. prosince 2010 uživatelem Karlos
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se