RomanP Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Mám po dobré zkušenosti s Canonem 450D asi necelý rok Canona 550D, nyní jsem se koukal na nástupce 600D a přijde mi, že mimo výklponého displaye má navíc parádičky jako softwarově dělané filtry, detekce obličejů a podobné věci, které mě k upgrade nepřinutí. Přechod z 450D na 550D byl pro mě jasnou volbou s ohledem na potřebu natáčet před rokem narozeného syna, jinak bych asi 450D měl dál. Byl to supr foťák. Co ale teď? 60D, nebo 7D? Pokud se ujistím v bludu, že je změna nutná, už mě spíš láká FF 5Dmk2. Asi jsem naprosto zbytečně v sobě vyvolal nesmyslnou touhu po změně, ale proč výhody i nevýhody případného přechodu s Vámi neprobrat? V současnosti mám následující skla: C17-55 2,8 IS USM EF-S C10-22 3,5-4,5 USM EF-S C70-200 4 L USM C100 2,8 macro Tlustě vyznačené objektivy bych ale musel prodat s 550D, protože nejsou na fullframe těla a to je asi taky jediné, co mě na tom štve. Jsou to supr skla a i když mám 17-55 od koupě 450D, je naprosto bezchybný, o několikrát použitém ani ne rok starém 10-22 nemluvě. Zvažuju tedy, jestli udělat bolestivý přechod na FF a prodat tělo a obě skla (kvůli financím případně i s L 70-200) a koupit 5Dmk2 s jedním dobrým sklem pro začátek, třeba 16-35 nebo 24-70 a něco postupně doplnit. Má už tohle někdo za sebou a šli by jste do změny znovu? Podotýkám, že jsem zapálený amatér a fotím jen pro radost.
Jay Doll Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Já mám přesně tohle za sebou. Přecházel jsem z EOSu 400D na 5DMkII. Vzhledem k tomu, že jsem to plánoval už déle, tak jsem se na to připravil co se týče skel, abych neměl vysoké náklady najednou s tělem i skly. Rok předtím jsem začal používat jako základní sklo na 400D 17-40 F/4 L (při tom cropu 1.6 to má optimální rozsah). Pak když nadešel čas, tak jsem se jenom zbavil seťáku a jinak všechno, třeba teleobjektiv, zůstalo.Full Frame má úžasné vlastnosti, co se týče kresby, ISO, šumu a možností s objektivy (třeba Fish-Eye). Na druhou stranu, aby jsi vytáhnul z těla maximum, musíš mít i kvalitní objektivy. Bohužel cokoliv jiného než řada L nepřipadá v úvahu, je to hodně znát na výsledné fotce.
mischa Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Já jsem ten přerod uskutečnil, když se objevila na trhu 5D, byl jsem fotit na svatbě a měl jsem tehdy 10D. Kolega měl 5D jako horkou novinku, tak jsem si jí vyzkoušel a hned jsem věděl, že jsem ztracen. Ne, že by to nějak zásadně dělalo lepší fotky pro mé potřeby, ae ten hledáček..... Je velký, jako u klasických kinofilmových zrcadlovek a já najednou krásně viděl, co fotím..... Po třech letech pilného užívání jsem chtěl změnu na 5DII, ale když jsem ho držel v ruce, usoudil jsem, že za ten velký cenový rozdíl mi ta vylepšení nestojí /video nepotřebuji/ a koupil jsem si znovu novou 5D. Takže s tím fotím už celkem 5 let a jsem stále naprosto spokojený. Kromě velkého hledáčku vidím velkou výhodu v lepší možnosti práce s hloubkou ostrosti. Snad kdybych fotil sport, zůstal bych u kropenatého těla, kvůli teleobjektivům, přeci jen je rozdíl, jestli mám běžných 300mm, nebo 450. Ale výřezem se dá dosáhnout téhož. Jediným větším problémem je volba vhodných skel, ta průměrná nemají smysl, to, co bylo u 1,6 cropu dobré, na fulllframe je často nevyhovující díky horší kvalitě v rozích. Já jsem skončil u 16-35/2,8L, není dokonalé. ale nic lepšího není, stejně kvalitní službu vykoní i 17-40/4L. 24-70/2,8L jsem prodal, byla dobrá, ale těžká. Rád používám 50/1,4, to jako jedno z mála neelkových skel kvalitou vyhovuje. Nejvíce používám 70-200/4L IS, to je kvalitou nejlepší a pro mé rodinné focení dětí v neustálém pohybu je to ideál. Měl jsem dříve verzi bez IS, co máš ty a byl jsem též velmi spokojen, ale ten IS se hodí. Nechal jsem si ještě 300/4L IS, ta je taky dobrá. Mám ještě dalších cca 10 skel, která ale používám minimálně.Kdybych se měl rozhodovat kdykoli znovu, vyberu bez váhání FF, ten bolestivý přechod Tě po uzdravení pálit nebude.....
Martin J. Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Já si také myslím, že pokud jsi alespoň trošku fanda do focení, tak přechod na FF oceníš. Je jasné že to bude nějakou tu korunu navíc stát, ale následná radost z nového pocitu je k nezaplacení. Možnost dělat libovolné výřezy z velkých fotek je bezvadná a velmi oceňuji také nižší šum při vyšších ISO. Souhlasím s názorem že asi nemá cenu kupovat jiné objektivy než L-kovou řadu - nejvíce používám 24-70/2.8L. Co mi trošku chybí oproti 40D, který jsem měl předtím, je vystavěný blesk. Ne že by byl nějaké super kvality, ale na občasné rychlé přiblesnutí při focení doma to stačilo. Teď musím vždycky nasadit velký externí 580ExII, dát do něj akumulátory, atd. Výhody však rozhodně převažují, takže neváhej a určitě do toho jdi. Držím palce.
highenergy Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 No z mého pohledu je hlavně nejdůležitější říct si, co budeš fotit a podle toho si vybrat tělo. 5DMkII je určitě špičkové tělo se super obrazovým výstupem, ale má taky určité nevýhody, kvůli kterým bych ho třeba já (fotím nejčastěji závody psů event. zvířata) nepořídil. Např. problém s ostřením - středový bod funguje perfektně, ale pokud chceš fotit pohybující se předměty, tak krajní body ostří dost mizerně. Další věc je, že ostřící body jsou rozloženy jen kolem středu políčka narozdíl třeba od 7D nebo 1DMkIII. Tohle sice můžeš do určité míry kompenzovat ořezem, ale na focení sportu je to docela problém... Poslední věco, která by mi vadila je, že bych prostě díky absenci cropu neměl na skla - tam kde teď vystačím s C 70-200/2.8L a pevným C 300/4 L IS na crop 1.6 bych potřeboval sklo mnohonásobně dražší. Něco můžeš vyřešit ořezem, ale určitě ne do takové míry.
highenergy Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Naopak výstup na krajinu nebo na vysoké ISO je u 5DMkII naprosto špičkový a pokud bych fotil převážně toto, už by byl C 5D doma :-)
RomanP Odesláno 16. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 16. února 2011 O nutnosti nekompromisních skel vím, to začínalo být nutností i u crop těl při navyšování pixelu na 18 milionů a podobně.Proto jsem zmínil, 16-35 a 24-70 jelikož myslím, že ty vyhoví. No a jedno ne-L macro 100mm co mám bych na občasné pokusy s macrem přežil. Nevím, jestli ta menší citlivost okrajových bodů není způsobena třeba i použitím horších skel. To by musel říct někdo z praxe. Já u 550D a jakéhokoli ze zmíněných skel nemám náznak problému se zaostřováním. Co fotím nejčastějí? Asi toho svýho klučinu a věci okolo. Nějaká výstava občas, nejsem vyhraněný. Co se podobá sportu jsou asi ty éra, který občas rád fotím. To posledně jmenovaný by asi zprvu odpadlo za předpokladu, že bych se kvůli financím zbavil 70-200 L. Teď mám 18mpix, toto by bylo 21mpix, takže možnosti ořezu si dovedu představit a určitě se tím nedá suplovat chybějící tele sklo. Ano, někdo tu zmínil blesk. To je další věc. Já ho na 550D použil snad 5x protože jsem vystačil s f2,8 když bylo nejhůř a radší zvýšil ISO, než pokazil fotku bleskem, který nemá dosah. Asi bych k mé lítosti musel zredukovat pokryté ohnisko, než bych něco mimo 24-70 dokoupil. To mě na tom právě mrzí, že teď mám v podstatě mimo pár milimetrů pokryto 10-200mm což je po přepočtu 16-320mm + macro Další vecí je, jestli čekat co přinese MkIII a nebo s tím související pokles ceny MkII
JFK77 Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Dovolim si nesuhlasit s tymto nazorom. Podmienkou su L objektivy v pripade specialit a zoomu. Pokial sa niekto chce ucit a fotit pre radost vyborne posluzia plastove objektivy s PEVNYMI OHNISKAMI. S neporovnatelnou cenou. A skor alebo neskor kazdy kto foti pochopi, ze pevnymi sklami su musi preist...
RomanP Odesláno 16. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Pevná skla jsme zde vynechali. To je asi nejlepší cesta, ale musí se k ní člověk dopracovat a to se mi ještě nepovedlo.Jako amatér si zatím neumím představit, nemít možnost s tím o maličko cuknout a neustále přendavat skla.I když jedno pevný sklo mám, tu zmíněnou 100mm macro. Když vím, že to bude pokus o portrét, vím do čehu jdu, tak s tím vystačím, ale praktický mi to nepřijde.
dagou Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Chodíme na fotovýlety, kamarád fotí krásně krajinu a koupil si 7D. FF zkoušel a je pro neprofesionální použití k ničemu. Drahá skla, výstup znatelně lepší pouze v případě zvětšení na billboard a celá mašina je o kus těžší. Vzhledem k tomu, že většina obrázků pořízených amatérsky končí v digitálním fotoalbu, nanejvýš někde na webu, myslím, že FF je zbytečné. Nejlepší cesta je naučit se komponovat tak, aby člověk neřezal nebo aspoň minimálně. A stejně tak, jako je i v jiných činnostech nezbytná praxe, u focení to platí dvojnásob. Ne v počtu zmáčknutí spoušti, ale ve vyhledávání obrazu. Naučit se dívat a komponovat. A tady se dostáváme ke sklům. Pevná skla, maximálně jednu rychlou širokou gumu. Sehnat si ekvivalent padesátky, nějaký tele a zbytek dojít. Ono to tím chozením za obrazem člověka taky hodně naučí. Fotí s větší rozvahou a lezou z toho lepší věci. Dobrá věc je klínová matnice. Je pak možné fotit s báječnými manuálními skly a při znalosti DOF je ostření stejně komfortní jako s automatem. O tuhle znalost vás automat okrade.Investice do klínové matnice se vejde do 3000 korun a pak seženete skla za hubičku, která by by v AF provedení stála vilu v Praze. Já osobně mám Zuiko 24-42 a manuální nikkor, po přepočtu je to 100/1,8. Dala se s tím udělat spousta krásných fotek a když si vezmu, že u B&H si můžu dokoupit do sta dollarů prakticky cokoliv... Není důležité čím, ale co a jak člověk fotí. Kup si 7D, matnici a přechodku na nějakej starší středoformát objektivy a budeš mít fotky jako víno. A za půl ceny.
Martz Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 Já taky na zrcadlo pár let fotím a již před delší dobou jsem si řekl, že FF není pro mě. Z následujících důvodů:1. hmotnost a rozměry těla2. náročnost na objektivy3. chybí crop a tudíž bod 2 vztažený na tele (ultraširokáč vyjde levněji než supertele se světelností běžného telezoomu)4. cena Postupně jsem se probojoval k sestavě 10D + 17-40/4L + 50/1.8 + 70-200/4L + velký blesk. A tělo jsem nedávno vyměnil za 50D. Důvody proč 50D a ne 7D nebo 60D:1. vs 7D - cena2. vs. 60D - build quality3. vs. 60D/7D - nepožaduji video, od toho jsou kamery (tím neříkám, že video ze zrcadlovek není úchvatné; ale nádobí taky nemyju WAPkou a auto nedávám do myčky na nádobí)4. vs. 60D - rozlišení 18MP na APSC je úlet Sadu skel se světelností 4 mám zase - jednoduše - kvůli rozměrům a hmotnosti. Nic nebrání tomu, abych měl 2.8 skla, ale kdo to má tahat? Ad citlivost / šum - na 10Dčku jsem fotil max. na ISO 800... víc bylo zcela nekoukatelné. Na 50Dčku mám stejný šum na ISO6400 jako bylo na 10D při ISO800. Neuvěřitelné. Zcela použitelné pro běžné focení je ISO3200 a to mi přijde úplně dostačující na cokoli Na cvakání potmě pak nasadím ISO12800, B/W efekt, 50mm s clonou 1.8, zakompenzuji expozici -2EV a fotím jak za dne... a fotky mají koule.
RomanP Odesláno 16. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 16. února 2011 dagou : na jednu stranu máš pravdu, většina fotek končí zmenšená v mailu, ale zase se pak člověk rozhodne udělat kalendář, nebo bych chtěj něco na zeď a při možnostech dnešních fotolabů je i těch 18mpix co mám někdy málo, ale oproti těm co jak píšeš končí na webu, je to nepodstatný počet.Pokud fotka nepotřebuje ořez, je to pochopitelně asi nejlepší výsledek, ale zase si myslím, že "chození za obrazem" je možné asi jen u těch krajin, protože pokud chci zdokumentovat nějakej prckův momentální nápad a jsme doma, není to tolik pohotové.Kouknu na tu variantu, kterou popisuješ.Jinak on je podle teorie, kterou jsem vyčetl ten FF lepší i v tom, jak je schopen pojmout dynamický rozsah scény, díky velkému čipu.Možná to co píšu pro mě není při mé "tvorbě" limitující, ale počítám i s vedlejším produktem a to je - udělat si trochu radost.V souhrnu ale souhlasím s myšlenkou kterou čtu mezi tvými řádky a to jest, že výbava z člověka fotografa nedělá. Martz : Je jasný, že jde o dva pohledy, lehčí a menší vybavení se lépe nosí na odlehlejší a těžko dostupnější místa, ale zase... která zrcadlovka je vyloženě skladná a praktická. Od toho jsou jiná řešení. Mimochodem třeba moje 17-55 IS USM váží taky pěkných 650g.To proč jsi se rozhodl pro 50D je logické a stejně jako mi teď nepřijde smysluplný upgrade 550D --- 600D, který mimo kravin a otočného displ. nic nepřinese, je jasné, že s Tebou nehne nová 60D. S tím, že nepotřebuješ video. Já taky nemyju nádobí wapkou, ale video jsem kvůli zmíněnému dítěti prostě cca před rokem potřebovat začal a v tu chvíli mi přišlo jako nesmysl mít jednu brašnu s foťákem a druhou ještě s kamerou, kterou později člověk využije jednou za rok o vánocích a možná při nějaké aktivitě v létě. Proto jsem prostě jen vyměnil těla stejné třídy. Ze stejných důvodů se už při dalším upgrade bez videa neobejdu a jak se mi do té 60D nechce a 7D už mi nepřijde tolik cenově vzdálená k tomu abych udělal ten definitivní krok k FF.I když jak koukám, je fakt, že je to dalších 13.000 nad cenu té 7D a to už je docela dost.
highenergy Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 to RomanP: To rozložení ostřících bodů si lze najít na netu a každý si musí říct, jestli s tímhle rozložením vystačí nebo ne. Pro mě by byl například neřešitelný problém při závodech psů, že pokud bych potřeboval dostat na fotku menšího psa a psovoda ( běžící například směrem ke mně nebo stojící bokem) a musel bych na psa ostřit středovym bodem, tak využiju asi tak 1/4 políčka (i když většího jak u 7D) a zbytek uříznout. Nehledě na to, že bych tohle musel řešit už při vymýšlení fotky... Jinak ten problém s ostřenim krajníma bodama mám ozkoušený jak osobně (17-40/4 L, 70-200/2.8 L, 300/4 IS, 400/5.6 L) a myslím, že dneska už je to obecně známý fakt. Každopádně středovým bodem se dá ostřit klidně ten sport.
highenergy Odesláno 16. února 2011 Nahlásit Odesláno 16. února 2011 to RomanP: To rozložení ostřících bodů si lze najít na netu a každý si musí říct, jestli s tímhle rozložením vystačí nebo ne. Pro mě by byl například neřešitelný problém při závodech psů, že pokud bych potřeboval dostat na fotku menšího psa a psovoda ( běžící například směrem ke mně nebo stojící bokem) a musel bych na psa ostřit středovym bodem, tak využiju asi tak 1/4 políčka (i když většího jak u 7D) a zbytek uříznout. Nehledě na to, že bych tohle musel řešit už při vymýšlení fotky...<BR><BR>Jinak ten problém s ostřenim krajníma bodama mám ozkoušený jak osobně (17-40/4 L, 70-200/2.8 L, 300/4 IS, 400/5.6 L) a myslím, že dneska už je to obecně známý fakt. Každopádně středovým bodem se dá ostřit klidně ten sport.
dagou Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 jenom taková myšlenka hlodavka: Phase One system má i půjčovnu a myslím, že Škoda ji provozuje. Na focení kalendářů a podobných věcí si lze tedy zapůjčit profesionální středoformát, aniž by to člověka zruinovalo a na focení svých drahých a různých jiných duši blízkých námětů si koupit 7D (i s battery gripem ještě celkem lehký aparát). Zůstanou ti parádní skla, co máš. A na domácí žvýkání doporučuji něco pevného, co má po přepočtu do 28mm a nemá to ještě moc velkou distorzi. Je to pohotové a umožňuje to opravdu operativně pracovat s prostorem v místnosti , ostrost bude žiletková a bude tě to bavit. A o to v tom našem pachtění jde asi především Jenom pro úplnost, po letech na kinofilmu a dávném laškování s digitální zrcadlovkou Olympus Camedia C1400XL jsem zakotvil u E-P1. Lejkaření zvládá na jedničku a video v HD taky natočí . Krajinu bohužel na víc fotek, ale i s tím se dá smířit Ještě mě napadlo, že kdyby to dopadlo na tu 7D, nekupuj battery grip a kdyžtak napiš, znám spoustu typů, jak při nákupech na foťák ušetřit na slušný hodinky
Bert Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 jenom taková myšlenka hlodavka: Phase One system má i půjčovnu a myslím, že Škoda ji provozuje. Mamiya forever! :-) RZ 67 P
highenergy Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 (upraveno) ad 18MPx vs. kalendář: Nevim přesně v jakém rozlišení tiskneš, ale pokud děláš plný RAW, tak mi z foťáku leze rozlišení nějakých 5100x3400 px (zhruba) a s tim se dý vytisknout běžně velký kalendář bez problémů. Zas na A0ku nekouká člověk z 10cm a nezkoumá jí... Se podívej na starší výstavy třeba krajinářů a mrkni z jakých rozlišení je to zpracované (pokud neni z víc fotek)... to dagou: Schválně se mrkni na kolik stojí zapůjčení třeba hasselbladu + stěny an den nebo nějaké podobné alternativy. Pokud máš rozpočet na vytvoření kalndáře 100t+ a zbytek uděláš vlastníma silama, tak to může být zajímavá varianta, ale jinak... Btw. ono zkoušet fotit ne zcela statické věci (třeba dítě) středoformátovou stěnou taky neni uplně sranda. Kdysi jsem měl možnost vyzkoušet v ateliérů staršího Aptuse a dost šílené :-D Upraveno 17. února 2011 uživatelem highenergy
dagou Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 Mamiya forever! :-) RZ 67 P Tak jasně... Ale myslím, že Roman má trochu jiné představy. Někdy bych RZ67 chtěl vidět v akci, dlouho jsem o ní přemýšlel jako o druhém fotoaparátu, ale nějak si myslím, že to je prostě HOVADO takže se soustřeďuji směrem spíš Zenza Bronica EC. Bohužel zatím oboje finančně poněkud mimo mé možnosti, respektive mimo nákupní možnosti, jestli mi, ehm, vy ženatí, rozumíte...
Bert Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 Tak jasně... Ale myslím, že Roman má trochu jiné představy. Někdy bych RZ67 chtěl vidět v akci, dlouho jsem o ní přemýšlel jako o druhém fotoaparátu, ale nějak si myslím, že to je prostě HOVADO takže se soustřeďuji směrem spíš Zenza Bronica EC. Bohužel zatím oboje finančně poněkud mimo mé možnosti, respektive mimo nákupní možnosti, jestli mi, ehm, vy ženatí, rozumíte... Středoformát proberme soukromně, ať neplevelím. Máš SZ.
RomanP Odesláno 17. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 17. února 2011 Jo, je to asi jenom rozmar, ale třeba letošní kalendář jsem dělal z fotek co jsem nasbíral za celý rok.Těžko bych realizoval jednou měsíčně odvoz rodiny do půjčeného ateliérku, abych měl fotku Honzík-duben :-) Ad 18mpix: Vím, že vzniklo spousty pěkných fotek bez ohledu na rozlišení a že jsem se ani s 12mpix předchozího těla a 400dpi mašině při A4 nemusel trápit tím, že nemám dostatek pixelů na pokrytí zmíněné A4, ale kdybych chtěl něco většího...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se