Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Díky :)

asi takhle, jsem si moc dobře vědom toho, jak jsou moje metody primitivní, a vůbec se nedivím, když mi zákazníci panikaří, vidíc svůj nůž/hodinky v nedodělaném stavu... ale jak říkal Machiaveli - účel světí prostředky :)

A není to moje první chrono - moje první hodinky, jakkoli strašlivé a ne úplně funkční, měly taky chrono ETA strojek... sice quartzovou G10... ale chrono :)

No, dost řečí, pokud jste dočetli až sem, zasloužíte si kouknout na to, čím jsem se dneska v dílně krásně vyblbnul :)

Nejdřív jsem začal vystředěním díry včera rozšířené na 2mm s hlavou frézky, ciferník 'upnutý' loctitem na přípravku. Na tohle jemné nástrojaření je vteřinové lepidlo super. Ve zkrutu (protože to je při frézování a soustružení hlavní druh namáhání, aspoň myslím) drží skvěle, a pak jde bez problémů odloupnout, a pokud ne, stačí jej nahřát, a pustí se.

Posted Image

přitáhnul jsem si ciferník pro jistotu podložkou a šroubkem, a profrézoval díru na větší velikost, postupně 3mm

Posted Image

6mm

Posted Image

8mm jsem nefotil, a pak ještě 10mm u chrono ciferníků. stálá vteřinovka zůstala na 8mm

Posted Image

takhle nějak :)

Posted Image

kontrola spasováním se spodní vrstvou, jak moc co ustřelilo.... dobrý :)

Posted Image

přípravek, který jsem si udělal abych mohl ciferník vystředit podle právě vyfrézovaných děr, na jedné straně ho mám stočený na 10mm, na druhé na 8.

Posted Image

ciferník přilepený na přípravek... spodní stranou nahoru, to kdyby něco ujelo a nebylo přesně, abych ho nemusel vyhodit a udělat nový :)

Posted Image

Upraveno uživatelem Ondrej Berkus
Odesláno

Otočný stůl chycený na frézce, s uchyceným přípravkem, nachystaný na spotování značek. V tuhle chvíli jsem měl víc štěstí než rozumu, protože tak jak to je (mezi středícím vrtákem a přípravkem je asi 8mm místa), je hlava frézky vytažená nadoraz nahoru... uff :whistle:

Posted Image

malé značky hotové, teď ještě chytnout celý ciferník za obvod, a udělat je kolem dokola.

Posted Image

pak jsem důlky provrtal různými velikostmi vrtáků (2, 1.6, 1 a 0.8mm), a je 'skoro' hotovo.

Kolem stálé vteřinovky jsem nechal jenom 4 hlavní indexy, aby tam nebyl moc velký chaos.

Petře, pokud bys chtěl mít po obvodu i menší sadu značek pro jednotlivé minuty/vteřiny, dej mi vědět, ještě je tam dovrtám.

Posted Image

a abychom to zapíchli pohledem na něco aspoň trochu pěkného, přední stranu ciferníku jsem lehce přebrousil 800 smirkem (ještě tam ale jsou stopy po EDM řezání, které musí pryč), a namodřil.

Posted Image

Díky za kouknutí, s pozdravem,

O'p'B

• Dát hlas 1
Odesláno

Díky pánové,

ale asi vás trochu zklamu. To, že šla práce poměrně rychle (jakkoli to některým pořád připadá pomalu :) ) bylo tím, že jsem čekal na věci z kalírny a podobně. Teď tu mám bohužel už víc souběžných projektů, takže to nepůjde tak hladce.

O'p'B

Odesláno

Otočný stůl chycený na frézce, s uchyceným přípravkem, nachystaný na spotování značek. V tuhle chvíli jsem měl víc štěstí než rozumu, protože tak jak to je (mezi středícím vrtákem a přípravkem je asi 8mm místa), je hlava frézky vytažená nadoraz nahoru... uff :whistle:

Posted Image

malé značky hotové, teď ještě chytnout celý ciferník za obvod, a udělat je kolem dokola.

Posted Image

pak jsem důlky provrtal různými velikostmi vrtáků (2, 1.6, 1 a 0.8mm), a je 'skoro' hotovo.

Kolem stálé vteřinovky jsem nechal jenom 4 hlavní indexy, aby tam nebyl moc velký chaos.

Petře, pokud bys chtěl mít po obvodu i menší sadu značek pro jednotlivé minuty/vteřiny, dej mi vědět, ještě je tam dovrtám.

Posted Image

a abychom to zapíchli pohledem na něco aspoň trochu pěkného, přední stranu ciferníku jsem lehce přebrousil 800 smirkem (ještě tam ale jsou stopy po EDM řezání, které musí pryč), a namodřil.

Posted Image

Díky za kouknutí, s pozdravem,

O'p'B

Ahoj, pokud to půjde tak je tam prosím dovrtej, ale co nejmenší prosím:)

Je to paráda se koukat jak vznikají:)

Odesláno

Mě by zajímalo, jak dorovnáš ty day/date okýnka. Bude rámeček?

Přesně nad tím jsem taky přemýšlel. Jinak ta damašková ocel je prostě dokonalá.

Odesláno

Ahoj všichni,

tady je ciferník dovrtaný - sice ještě pořád není nic moc, ale až se dobrousí a přeleští, myslím, že bude k sežrání :)

Posted Image

Okýnka na den a datum - nechal jsem si kolem celého obvodu rezervu, takže budu mít kde odebírat při dokončování. Rámeček bych viděl jako krajní řešení až v případě, že něco zásadně nedopadne dobře :)

O'p'B

Odesláno

já jsem z Ondřejových seriálů vždy totálně konsternován :-) ja se odcházet někam do Švícar a učit se umění hodinářskému a kdoví čemu ještě, zanecha všeho co dnes produkuji v rodné zemi :-)

Odesláno

JO ! Kde to vázne ? Každý den dělam tak 5 refreshů a už mě bolí ukazováček a F5 není skoro čitelná :smile_anim:

Kde to vázne, těším se na pokračování a tady je mrtvo

Odesláno

Pánové, posledních čtrnáct dní to vázlo na mém zápalu plic, a teď... docela špatně se mi pracuje s několika stehy na ruce :) Ale něco málo Vám sem hodím, ať nevypadám jako úplný flákač :)

O'p'B

Odesláno

:clap::notworthy::punk::lol2::thumbsup_anim::speak_cool::smile_anim: ... rychle uzdravit a MAKAT ! Ať je na co koukat a co obdivovat.

Pánové, posledních čtrnáct dní to vázlo na mém zápalu plic, a teď... docela špatně se mi pracuje s několika stehy na ruce :) Ale něco málo Vám sem hodím, ať nevypadám jako úplný flákač :)

O'p'B

Odesláno

Zatím jenom takhle, než budu moct pokračovat na tomhle dílu nebo pouzdru, čeká mě rozebrání a seřízení soustruhu (pustil jsem k němu tátu, neptejte se :) ). Ale pokračování bude určitě už tento týden.

Co to asi bude až to bude?

Posted Image

O'p'B

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...