Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

já, co se týče internetového bankovnictví a stability podmínek, nedám dopustit na FIO. Na druhou stranu nemá žádné bonusy/výhody/odměny,...

Air mám také a využívám bonusy za platby kartou v rámci MyAir, aktuálně 4 % za nákupy v Albertu (kde bych stejně nakupoval). Tento bonusový systém ale není čistě výmyslem Airbank, provozuje ho firma Digio a to ještě pro Unicredit (tam slevový systém nazývají U-Setrete.cz) a Českou spořitelnu (tam nazývají Moneyback). Zajímavostí je, že bonusy se liší (mezi jednotlivými klienty stejné banky, tak mezi bankami u stejných klientů), jak výše, tak další podmínky, třeba minimální nákup. Já mám jak AIr tak ČS, takže vždy kouknu kde zrovna mám lepší podmínky (u ČS je podmínkou nákup nad 700 Kč, kdežto u Air je to bez minimálního nákupu). Pokud někdo hodně využívá tyhle bonusy (loni na Vánoce byl u ČS bonus 10 % z nákupu u Alberta), může to hodit docela zajímavé peníze.

Pak záleží na tom, co hledáš, Jestli jen účet zdarma (nabízí dnes téměř všechny banky, včetně těch velkých jako ČS, ČSOB, KB, Moneta), nebo hledáš i nějaké bonusy (cestovní pojištění, salonky, bonusy za platbu kartou,...). 

Pak jde také o to, jestli chceš mít vše u jedné banky, nebo jsi ochoten využívat služeb více bank. Třeba spořák mám u VÚB, kde mám úrok 6,35 % (s bonusovým kódem), Trinity (6,08 a 6,28), Komerčky (6 %) a dalších. Pak mám prémiové tarify u ČS, ČSOB a KB kvůli cestovnímu pojištění a salonkům (u KB se mi stále nedaří získat kreditku, kdyby tam měl někdo nějaké nadstandardní kontakty, uvídám). A pak mám prostě takové "spící" účty, kde v minulosti bylo něco zajímavého a čekám, jestli se opět něco neobjeví, či tu a tam je nějaký bonus (Creditas, ale tam mám eurový účet kvůli výhodným kurzům a výběru hotovosti na přepážce za 10 korun).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se taky podělím z poslední doby:

AirBank mám rád pořád a jsem rád, že nedošlo k nějaké té fúzi, či co. Banka ve který jsem fyzicky v životě nebyl a to se mi moc líbí. Všechno online, včetně třeba dispozic k účtům. Nicméně teď mě trochu zklamala se svou nepřipraveností v případě podnikatelského účtu - zatím nebyla možnost disponenta (ta bude) a nemohl jsem otestovat komunikaci s účetním systémem - import bankovních výpisů (konkrétně ABRA; odpovědi banky na konkrétní dotazy takové obecné). Nevim, ale pokud chci pustit takový produkt, měl bych tohle mít vyřešený. Nicméně slíbili, že to vezmou jako podnět a zkusí na tom zapracovat, čemuž teda věřím.

Takže jsem změnil (přešel na jiný - založil jiný) typ účtu u ČSOB, kde zase při tom nešlo zachovat číslo účtu (a tím pádem všechny příkazy, dispozice, karta atp.; přitom v minulosti jsem to už asi dvakrát udělal). Tady je komunikace s účetním systémem funkční, ale třeba ke zřízení dispozic jsem musel do banky (přičemž účet jsem založil online a disponent je stejný jako k dalším dvěma existujícím účtům, navíc s bank ID ČSOB). Nicméně nejsem na tohle línej ani konzerva a změna registrovaného účtu na úřadech (FÚ, sociálka, zdravotní pojišťovna) je dneska brnkačka, která zabere pár minut u PC. Jediný, co chvilku trvá je, než vyrobí a pošlou kartu. No, měl jsem ten účet, kterej jsem zrušil 20 let.

Odkaz ke komentáři

Co se týče podpory různých formátů výpisu, tak v tomhle je FIO velmi flexibilní. Dokonce umožňuje přístup k vlastnímu API, tj. si firma může naprogramovat vlastní přístupy (včetně aktivních operací) v rámci účetního programu.

Co se disponentů týče, tak umí nejen klasické disponenty ale i různá oprávnění k přístupu na účet. Tj. např. účetní se může dát přístup jen ke čtení, sekretářce k zadávání příkazů a jen majitel bude mít oprávnění k podpisu transakcí (tj. od sekretářky to bude mít už vše zadané a pouze dá "podepsat transakci").

foto FIO.png

Odkaz ke komentáři

Já u FIO firemní účet chvilku měl. Elektronický bankovnictví a vůbec možnosti byly výborný, ale dojem z tý banky v reálnym světě (pobočka, lidi tam..) byl u mne hroznej. Prostě to na mě nezapůsobilo vůbec dobře při návštěvě a zakládání (a pak i při rušení) toho účtu. Jinak jsem teda nepředpokládal, že bych tam pak fyzicky chodil. Nicméně neříkám, že to v budoucnu nezkusím, ale ještě jsem to asi uplně nestrávil. A každopádně bych šel na nějakou jinou pobočku (jak už jsem tam jednou účet měl, nejde založit novej online).

Odkaz ke komentáři

V 11. 12. 2023 v 11:24, Patrik napsal:

Pak záleží na tom, co hledáš, Jestli jen účet zdarma (nabízí dnes téměř všechny banky, včetně těch velkých jako ČS, ČSOB, KB, Moneta), nebo hledáš i nějaké bonusy (cestovní pojištění, salonky, bonusy za platbu kartou,...). 

Pak jde také o to, jestli chceš mít vše u jedné banky, nebo jsi ochoten využívat služeb více bank. Třeba spořák mám u VÚB, kde mám úrok 6,35 % (s bonusovým kódem), Trinity (6,08 a 6,28), Komerčky (6 %) a dalších. Pak mám prémiové tarify u ČS, ČSOB a KB kvůli cestovnímu pojištění a salonkům (u KB se mi stále nedaří získat kreditku, kdyby tam měl někdo nějaké nadstandardní kontakty, uvídám). A pak mám prostě takové "spící" účty, kde v minulosti bylo něco zajímavého a čekám, jestli se opět něco neobjeví, či tu a tam je nějaký bonus (Creditas, ale tam mám eurový účet kvůli výhodným kurzům a výběru hotovosti na přepážce za 10 korun).

diky moc za vyčerpávající odpověď! Mrknu na VÚB

Jako mám ještě Revolut na platby venku, což se mi letos v USA vyplatilo, protože ač jsem pipal telefonem a nedal kartu z ruky(na to byla kreditka manželky), tak mě odešly dvě platby na Amazon Marketplace, kde jsem nikdy nic nekupoval. Nutno dodat, že to byly teda dvě platby pod úrovní radaru - tak kolem $60, což se v USA schová, ale oni to zkusili i po návratu a toho jsem si všiml, vyreklamoval i tu druhou a po asi měsíci dostal peníze zpět 

V 11. 12. 2023 v 14:49, geometr napsal:

Já u FIO firemní účet chvilku měl. Elektronický bankovnictví a vůbec možnosti byly výborný, ale dojem z tý banky v reálnym světě (pobočka, lidi tam..) byl u mne hroznej. Prostě to na mě nezapůsobilo vůbec dobře při návštěvě a zakládání (a pak i při rušení) toho účtu. Jinak jsem teda nepředpokládal, že bych tam pak fyzicky chodil. Nicméně neříkám, že to v budoucnu nezkusím, ale ještě jsem to asi uplně nestrávil. A každopádně bych šel na nějakou jinou pobočku (jak už jsem tam jednou účet měl, nejde založit novej online).

přesně, FIO má ségra dělal jsem jí nějakej API konektor funguje to dobře, ale museli na pobočku na Masaryčce...sedíš jak v čekárně, za paravanem slyšíš každý "pičo voe" od personálu, všechno umaštěný, jetý...důvěru to teda nebudí

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Nema AirBank nejakou referral akci? Zvazuji, ze bych si tam zalozil ucet, tak jestli by se to nedalo vyuzit.

Navic maji momentalne asi nejzajimavejsi spotřebitelskou pujcku na trhu.

Odkaz ke komentáři

Nemá a žádnou (veřejnou, nemůžu vyloučit, že byla někdy nějaká interní) nikdy neměla.

S tím si dovolím nesouhlasit. Minimálně loni, a myslím, že i párkrát předtím, AirBank rozdávala pětistovku

2373bbf18d6348688d0855ca1f4d93ae.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

Ale to nebyla akce Member Get Member. Takový typ akce Air nikdy neměla.

To pětikilo jsem od Air dostal také, jako stávající klient. Za vyzkoušení aplikace. Prostě jsem ji nainstaloval, udělal pár plateb a zase zrušil. 

Odkaz ke komentáři

Pánové, kteří se v oblasti bankovnictví orientujete, poraďte mi prosím u které banky aktuálně otevřít spořící účet (samozřejmě s co nejnižšími poplatky a nejvyšším úročením - jehož výše se mění a  odvíjí se od změn úrokové sazby), a to bez vedlejších podmínek typu běžný účet, kreditní karta, počet plateb debetní kartou apod. Píšu jako Hotentot, omluvte mě, moc se v této oblasti neorientuji - jsem finanční negramota😉.

Děkuji, Kamil

Upraveno uživatelem Kamil.K
Odkaz ke komentáři

1) Trinity banka = 6,28 %, jediná podmínka pokud se nepletu je max do výše vkladu 250 tis Kč. Nad 250k je úrok 5,68 %.

2) Max banka = 6,01 %

Úročení samozřejmě před zdaněním (automaticky 15 %).

Případně ještě česká pobočka slovenské VÚB, tam je 6,05 %. Ale má to pár "úskalí", takže je s tím nastavením trošku větší starost než s prvně jmenovanými.

Odkaz ke komentáři

MaxBanka - 6,01% bez omezení vkladu. Jediná podmínka je mít založený běžný účet.

Trinity - 6,28% do 250 000,-, nad 250 000,- je tuším 6,08% (ale mám za to, že je to akce pro klienty vybraných poboček) Nemají aplikaci, jen internetové bankovnictví.

Creditas - 5,6% do 500 000,- , nad 500 000 3,5% , účet je bez podmínek

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Stepi(c)k napsal:

Patriku, da se ten bonusovy kod nejak ziskat? Ucet uz u VUB mam.

já ho kdysi získal v nějakém fóru a cca rok jsem ho úspěšně předával dál, ale teď mi dva lidi potvrdili, že už jim úrok nenavýšili. Mně tedy zůstal, aktuálně po snížení mám tedy 6,25 %.

před 5 hodinami, Kamil.K napsal:

Pánové, kteří se v oblasti bankovnictví orientujete, poraďte mi prosím u které banky aktuálně otevřít spořící účet (samozřejmě s co nejnižšími poplatky a nejvyšším úročením - jehož výše se mění a  odvíjí se od změn úrokové sazby), a to bez vedlejších podmínek typu běžný účet, kreditní karta, počet plateb debetní kartou apod. Píšu jako Hotentot, omluvte mě, moc se v této oblasti neorientuji - jsem finanční negramota😉.

Děkuji, Kamil

Kamarád udržuje celkem solidní databázi výhodných spořících účtů

Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze) - FinExpert.cz (e15.cz)

Já využívám VÚB - pokud budeš mít úroky do limitu (za loňský rok to bylo 20 000 Kč ročně, nejsem si jist, jak je to tento rok), nemusíš je přiznávat a vyhneš se zdanění. V případě, že jsou vyšší a daníš je, má to tu výhodu, že ti tím naroste prokazatelný příjem, může se pak hodit při žádosti o úvěrové produkty. Jen je potřeba si za 100 Kč u finančního úřadu požádat o potvrzení o daňovém domicilu.

Pak mám ještě Monetu, Creditas, Trinity, Air Bank, Fio. Rozkládám tak, abych v žádné bance neměl přes pojištěný limit - cca 2,5 milionu korun. Úroky u nich se pohybují někde mezi 5 a lehce přes 6 %. Dobrý úrok má ještě Maxbanka, ale tu jsem ještě v době Expobanky stáhl o nějaké výhody, vypověděli mi účet a nový nezaloží :D.

Pro ty, co netrvají na pojištěných vkladech, mohou být zajímavé tzv. podřízené vklady, které nabízejí výrazně vyšší úrok, ale bez ochrany fondem pojištění vkladů - tohle jsem fotil včera u Creditas

Camera_IMG_20240124_163631.jpg

Odkaz ke komentáři

Lepší varianta než spořící účty jsou různé fondy peněžního trhu, kde při splnění podmínek je zhodnocení 6%netto a zde vklady neomezeně, u spořících účtu dosáhnete v čistým max asi 5,2%...když už tu řešit ty procentní body. sám mám zhodnocení za poslední rok 6,33%.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...