Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Víc teď dává Equa a to 1,8 %, ale ta vždy s cca 14 denním odstupem kopíruje Air, takže snížení se dá očekávat v nejbližších dnech.

Pak je tu LBBW se svým produktem Garant, kde je sice 1,55 %, ale zase slibuje, že vydrží rok - http://www.sporenigarant.cz/

A pak ještě klienti, kteří mají účet u Wüstenrotu A až F. Ti mají také 1,8 % p.a. Momentálně se ale zakládá Gčko a to má jen 1,5 %. Na druhou stranu je bonus za zatermínování na 3 až 12 měsíců 0,1 a 0,4 procentního bodu. Při předčasném výběru nejsou sankce a klient stále dostává základní úrok, nedostane pouze ten bonus.

Jinak je to bída s nouzí. Já jsem si ještě založil vklad s roční výpovědní lhůtou u Evropsko-ruské za 3,4 %, bohužel od zítřka snižují na 2,85, tak jsem to zase vypověděl. Nicméně rok můžu "dospořovat" a pak se uvidí. Mám ale obavu, že to bude špatné, zejména, až se na trhu objeví 14 miliard z výplat MSD, to budou sazby padat ještě víc ;(

Jinak ještě dnes je možné uzavřít termíňáky u Evropsko-ruské banky za starých podmínek (min. Vklad 50 tisíc, úrok na 3 roky 4,1 a na 5 let 4,4 % p.a.). Od zítřka klesají úrokové sazby a zvyšuje se minimální vklad na 500 000 Kč. Zajímavostí je, že na dnes uzavřené vklady stačí poslat peníze do 2 měsíců a stále bude zachována dnešní úroková sazba.

Odesláno

Dík za shrnutí. Mám s to chutí si nechat přijet toho jejich kurýra, vynadat mu a nechat ho jet zpátky... to fakt nemá cenu někam ty peníze cpát...

Odesláno

Tak zprovozněno multi konto díky konci Axa banky jsem využil jejich nabídku. Vše jen ústně potvrzeno, že co chci a budu používat je zdarma. Smlovu a podmínky dodají elektronicky do týdne :) Tak snad to dodrží a 1.5 p.a., karta z jejich bankomatu zdarma hotovost, 5 příkazů, taky ujde.

Odesláno

S kamarádem jsme si udělali takový malý pokus ohledně kurzů:

Placeno 1,05 USD 23.5.

Axa - 21,10

Equa - 21,44

AIR Bank - 21,68

MBank - 22,16

Odesláno

Mohl by mi někdo poradit nějaký běžný účet?

Jsem asi zde jediný, kdo nemá e-banking (a to jsem dělal diplomku na kreditky Am.express - před 13ti lety :-) ), mám nějaký vintage účet u ČSOB, kde by se za e-banking platilo asi 50Kč/M. Platby na aukru přes přítelkyni nebo složenkama mě už začínají zmáhat...

Co jsem tak uvažoval, hodilo by se:

- vedení účtu zdrama (tištěné výpisy pochopitelně nemusím)

- e-banking jako součást účtu zdarma; zabezpečení asi stači login/heslo + potvrzení transakcí přes kód ze sms.

- bez poplatků za transakce, lze uvažovat max. jednorázový poplatek při založení TPP/inkasa

- platební karta zdarma, ideálně embosovaná; týdení limit >20kkč

- výběr z bankomatu cca do 5Kč (té dané banky, musí jich mít ale více)

- ideálně pokud by měla bank i kamenné pobočky pro řešení problémů

- musí být možnost vybrat celé konto v hotovosti do druhého dne (přes pokladnu / bankomat)

- nějaký slušný úrok, odpovídající běžnému účtu.

Jak vidíte, nejsem nijak náročný. Proti ČSOB bude vše lepší...

Zvažuju Era (poštovní banka), Airbank, LBWB, mBank, FIO...

Odesláno

S kamarádem jsme si udělali takový malý pokus ohledně kurzů:

Placeno 1,05 USD 23.5.

Axa - 21,10

Equa - 21,44

AIR Bank - 21,68

MBank - 22,16

To jsou mi věci... naposledy (začátkem května) jsem platil z mBank přes Paypal (15,5 USD) a celá platba (včetně poplatků Paypal) mi vyšla na 20,58 CZK/USD

Odesláno

To jsou mi věci... naposledy (začátkem května) jsem platil z mBank přes Paypal (15,5 USD) a celá platba (včetně poplatků Paypal) mi vyšla na 20,58 CZK/USD

Porovnej si kurz ze začátku května a z 23.5., kdy platil Patrik...

Odesláno

Mohl by mi někdo poradit nějaký běžný účet?

Jsem asi zde jediný, kdo nemá e-banking (a to jsem dělal diplomku na kreditky Am.express - před 13ti lety :-) ), mám nějaký vintage účet u ČSOB, kde by se za e-banking platilo asi 50Kč/M. Platby na aukru přes přítelkyni nebo složenkama mě už začínají zmáhat...

Co jsem tak uvažoval, hodilo by se:

- vedení účtu zdrama (tištěné výpisy pochopitelně nemusím)

- e-banking jako součást účtu zdarma; zabezpečení asi stači login/heslo + potvrzení transakcí přes kód ze sms.

- bez poplatků za transakce, lze uvažovat max. jednorázový poplatek při založení TPP/inkasa

- platební karta zdarma, ideálně embosovaná; týdení limit >20kkč

- výběr z bankomatu cca do 5Kč (té dané banky, musí jich mít ale více)

- ideálně pokud by měla bank i kamenné pobočky pro řešení problémů

- musí být možnost vybrat celé konto v hotovosti do druhého dne (přes pokladnu / bankomat)

- nějaký slušný úrok, odpovídající běžnému účtu.

Jak vidíte, nejsem nijak náročný. Proti ČSOB bude vše lepší...

Zvažuju Era (poštovní banka), Airbank, LBWB, mBank, FIO...

Poštovní spořitelna má tu výhodu, že si můžeš nechat stávající číslo účtu, pokud na něm lpíš. Zkrátka podáš žádost o převod z ČSOB k Poštovní spořitelně a tam si vybereš On-Line konto. Při průměrném zůstatku 15000 Kč je účet veden zdarma, zdarma máš výběry z bankomatů ČSOB, všechny odchozí a příchozí transakce zdarma. Kartu mají myslím ale jen neembossovanou - On-line konto u poštovky jsem se zavedením povinného obratu zrušil, aktuálně mám jen spořák. Ale můžeš to doplnit nějakou vhodnou kreditkou u jiné banky (třeba "vracecí" Citi).

Záleží na tom, co si představíš pod "vybrat celé konto". Na přepážce mívají obvykle limity, liší se to banku od banky, např. FIO má pouhých 50 000 Kč, Poštovní spořitelna si nejsem jist, na finančních centrech (moc jich po republice není) je to snad až 300 000 Kč (jednou jsem ukecal, že nám dali 600 000 Kč), ale už vidím, jak třeba na poště ti dávají aspoň 100 000 Kč.

Slušný úrok nemá aktuálně nikdo zajímavý, většinou nula, nula celá jedna atd. Kromě Air Bank, která má na běžném účtu stejný úrok jako na spořicím (akutálně 1,8 %, od 6.června 1,6 %), pokud máš v daném měsíci alespoň 5 plateb kartou. Ta má sice pobočky (opět jich moc není), u Malého účtu můžeš zdarma vybírat jen z jejich bankomatů (jsou jen na pobočkách) a je tam limit tuším 300 000 Kč / den. Já narazil u vkladu, kdy vložit šlo max. 300 000 Kč, tak jsem tam šel na dvakrát.

Vůbec o bezplatných účtech jsem psal článek (většina ještě platí, došlo spíše ke zelpšení, např. FIO má vlastní karty (výběr z vlastního bankomatu zdarma), mBank zrušila omezení na 10 transakcí

http://www.mesec.cz/clanky/vyberte-si-bezpoplatkovy-bankovni-ucet-zadarmo-na-miru/

Stejně tak jsem psal článek o limitech: http://www.mesec.cz/clanky/limity-pro-platebni-karty-a-pro-prevody/

Když budeš chtít kartu s opravdu neomezenými limity (jde nastavit bez koruny miliarda), tak mBank - sám jsem vybíral z banomatu 240 000 Kč - musel jsem na třikrát, protože bankomat umí maximálně vydat 40 bankovek, tedy pokud je plněn 2 tisícovkami, vydá ti najednou max. 80 000 Kč. Nevýhodou mBank jsou ne zrovna výhodné kurzy.

Mě osobně nejvíce vyhovuje FIO. Třeba se mi líbí, že si můžeš nastavit vlastní uživatelské jméno a heslo (není problém si ho pak pamatovat) a vůbec vzhled IB mě přijde velmi uživatelsky přívětivý. Je sice takový jednoduchý, ale to mi právě vyhovuje. Oproti velkým bankám mi vyhovuje neomezená historie - mám tam účet od roku 2006 (to byli ještě záložnou) a až do této hranice se mohu kdykoliv podívat. To taková Poštovka / ČSOB umí maximálně minulý rok.

Napiš kde bydlíš, můžeme se podívat co tam je v okolí za bankomaty.

Já osobně využívám Air, Axa (bude končit), FIO, GE, ING, mBank, Poštovku, Zuno, a Wüstenrot, dále kreditku Citi a uvažuji o znovuzaložení Equa (dnes by měl být poslední den, kdy jde na Zapakateli koupit poukázka na bonus 800 Kč za založení účtu u Equa).

Jinak rád pošlu doporučení na mBank (oba vyděláme pětikilo), ING (já vydělám 3 stovky, ty budeš mít lepší úrok na 5 měsíců ), Zuno (oba 300 Kč).

Odesláno

Ještě k tomu bankovnímu účtu. Samozřejmě je tu ještě Equa. Účet je veden zdarma při obratu 10 000 Kč, je k němu embossovaná MasterCard (ze začátku dávali takovou zvláštnost - neebossovanou MasterCard a nebylo to Maestro) a všechny výběry z tuzemských bankomatů zdarma (mají cosi jako FUP, pokud budeš vybírat moc často, můžou tě omezit na 10 výběrů za měsíc) a ze zahraničních za 9 Kč. Jak ukázal můj testík, jejich kurzy nejsou nejhorší.

Vcelku použitelný účet, jen nějak nevěřím, že to Equa při svém business plánu vydrží. Buď to zavře, nebo výrazně změní podmínky, proto bych ji asi nedoporučoval někomu, pro koho změna hlavního účtu představuje problém. Ideální druhý účet, ale tam to zase zabíjí podmínka obratu.

Odesláno

To ještě nemusí nic znamenat. MBank mí zvláštní způsob konverze. Všechny platby v cizích měnách nechá přes společnost VISA převést na EURo, přirazí 2 % "konverzní poplatek" a následě svým (ne moc zrovna dobrým kurzem) převede z EUR na česko koruny.

PayPal můžeš mít nastavený více způsoby. U většiny bank je nejvýhodnější nastavit, aby se částka posílala do tvé banky v originální měně - tedy platba v USD by přišla do tvé banky v USD, platba v EUR by přišla v EUR atd. Pak záleží na kurzové politice tvé banky, navzájem se mohou lišit i o 5 %. 

Druhou variantou je nastavení konkrétní zúčtovací měny - např. EUR, USD, CZK,... (pokud PayPal danou měnu umí). Zde PayPal posílá do tvé banky platbu v dané měně, bez ohledu na to, v jaké měně byla platba provedena a v jaké měně je vedena tvoje karta. Kurz PayPalu ve srovnání s bankami je spíše horší, ale např. proti mBank je lepší.

Třetí varianta je vlastně jen variace na dvojku. Zúčtovací měna dle karty. PayPal (ostatně jako každý obchodník) pozná, v jaké měně je karta vedena a automaticky převádí platby na tuto měnu. Oproti dvojce se to liší v tom, že když budeš mít k účtu u PayPal připojeno více karet, např. kartu české banky, německé banky,.. tak se konverze nastaví automaticky podle toho, kterou kartu vybereš k platbě.

Odesláno

Patriku, teď byla nedávno na Slevomatu akce, že když si založíš účet od Zuno banky, že dostaneš dárek 750Kč.

Koupíš voucher za 25Kč, dostaneš 750Kč. Podobná akce je tam často.

Známej (nebyl jsi to ty :) ) to tam založil celé rodině a příbuzným a pak to zase zrušil. Prý vydělal asi 10.000Kč.

Odesláno

Ne, nebyl jsem to já. U nových bank patřím k "early adopters", a tam většinou bonusy nebývají - i když např. od Equa jsem dostal nějaké peníze za nákupy kartou, které dávala prvních několik měsíců po založení a pak ještě několikrát 150 Kč za doporučení klienta, několikrát 300 Kč za doporučení klienta u Zuno a pár pětistovek za doporučení klienta u mBank a párkrát 300 Kč za to samé od ING. 

U Air Bank mám zase doživotní bonus 0,2 % k aktuální úrokové sazbě.

Já nemám rozsáhlou rodinu (kromě tatínka nemám žádné blízké příbuzné), takže by ani nebylo koho lovit a ani nechci. Rád doporučím účet někomu, pro koho je daný účet vhodný a výhodný (a když z toho něco kápne, jen dobře), ale ne někomu "natlačit" něco co nepotřebuje, nevyužije nebo není pro něj vhodné, jen abych vydělal. Proto dělám "finanční poradenství" jen jako koníčka a zdarma a nehonosím se titulem "finanční poradce" jako ti, co to dělají profesionálně a jejichž jediným cílem je natlačit klientovi cokoliv (ideálně životní pojištění, kde první dva roky jdou na provize), jen aby vydělali :).

Odesláno

Ne, nebyl jsem to já. U nových bank patřím k "early adopters", a tam většinou bonusy nebývají - i když např. od Equa jsem dostal nějaké peníze za nákupy kartou, které dávala prvních několik měsíců po založení a pak ještě několikrát 150 Kč za doporučení klienta, několikrát 300 Kč za doporučení klienta u Zuno a pár pětistovek za doporučení klienta u mBank a párkrát 300 Kč za to samé od ING. 

U Air Bank mám zase doživotní bonus 0,2 % k aktuální úrokové sazbě.

Já nemám rozsáhlou rodinu (kromě tatínka nemám žádné blízké příbuzné), takže by ani nebylo koho lovit a ani nechci. Rád doporučím účet někomu, pro koho je daný účet vhodný a výhodný (a když z toho něco kápne, jen dobře), ale ne někomu "natlačit" něco co nepotřebuje, nevyužije nebo není pro něj vhodné, jen abych vydělal. Proto dělám "finanční poradenství" jen jako koníčka a zdarma a nehonosím se titulem "finanční poradce" jako ti, co to dělají profesionálně a jejichž jediným cílem je natlačit klientovi cokoliv (ideálně životní pojištění, kde první dva roky jdou na provize), jen aby vydělali :).

Tohle je dost na inteligenci lidí- jsou finanční poradci různí- i vychcánkové se najdou. Já jsem s tím svým dost vyhrál- jsem spokojený.

Není dobrá doba na ukládání peněz do bank. Ale je dobrá doba na půjčku nebo hypotéku. Úroky jsou supernízké.

Odesláno

Není dobrá doba na ukládání peněz do bank. Ale je dobrá doba na půjčku nebo hypotéku. Úroky jsou supernízké.

No u hypoteky jooo, to jsou uroky uplne k smichu, ale u pujcek mi to tak nepripada... aspon teda co je na netu, v bance jsem se zatim ptat nebyl...

Odesláno

Tohle je dost na inteligenci lidí- jsou finanční poradci různí- i vychcánkové se najdou. Já jsem s tím svým dost vyhrál- jsem spokojený.

Nech by boli akékoľvek nízke, dobré si požičať (a zadĺžiť sa) nie je v podstate nikdy...i když, niekedy sa tomu asi proste vyhnúť nejde.

F.

Odesláno

Nech by boli akékoľvek nízke, dobré si požičať (a zadĺžiť sa) nie je v podstate nikdy...i když, niekedy sa tomu asi proste vyhnúť nejde.

F.

Tak s tím bych úplně nesouhlasil. Je výhodné se zadlužit v případě, že jsi schopen dosáhnout vyššího zisku, než je úrok z úvěru (základní princip podnikání), případně pokud koupíš něco, co bude hodnotově růst rychleji, než jsou úroky na té půjčce.

Teď je nenormální situace, ale vím o lidech, co si na hypotéku koupili dům, z úroků spláceli úroky a ještě jim zbylo a po několika letech dům prodali za víc, než ho koupili. Realizovali tak zisk hned dvakrát. Dnes by to u většiny nemovitostí už nefungovalo.

Ale abych přidal další z mých tipů. Devizovka Fortissimo nabízí po celý červen převody typu SHA zcela zdarma. Pokud tedy někdo chce zaplatit za apartmán v Chorvatsku, kam nejde poslat levnější (např. přes Easychange i zdarma) SEPA platba, může využít jejich služeb. Pravda, u drobných plateb nemají zrovna drobné kurzy (za kolegyni z práce jsem platil pokutu do Maďarska a dostal jsem dokonce horší kurz než Komerční banka, která je u nás takovým etalonem nevýhodných kurzů cizích měn), ale pokud by šlo o pár desítek EUR za rezervační poplatek, tak to vyjde výhodněji.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...