Petr11 Odesláno 23. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. dubna 2019 zbytečně komplikované. Stačí vlastní bydlení, DPS 500kc (po padesatce to dat na max) a zbytek do fondu (zvolit vhodnou strategii - tedy akcie, dluhopisy a nemovitostní slozku, neco v kč neco v usd). Při poklesu tam dát další volné peníze a hlavně nevybírat, nechat to ležet. A budeš v důchodu ok. Nastavíš si 2 příkazy a ušetřenej čas věnuj rodině, sobě, podpoře zdraví. Životko max na smrt,invaliditu a nespořit v něm samozřejmě:-). Pokud ti někdo nevysvětlí jak funguje fond, tak věřím, že do něj nepůjdeš.Burza ok - ale tam s 11k/měsičně moc slávy neuděláš, nehledě na diverzifikaci a čas tomu obětovanej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gunman Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Vždycky, když přijdu do banky, tak mi nutí fondy. V okolí neznám nikoho, kdo by na tom za posledních 12 let vydělal. Všichni, co tam mají peníze, tam mají míň, než vložili a jsou stále ujišťováni, ať čekají a vkládají další peníze, že to půjde nahoru. Můžete mi to někdo vysvětlit nebo doporučit, do kterého fondu vložit peníze, případně zveřejnit nějakou dlouhodobější historii vašeho fondu, kdy jste po letech v plusu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Ceske fondy jsou na prd v tom, ze maji strasne vysoke spravcovske poplatky. Lepsi je koupit etf all indexes all world na us burze. Ticker napr. VT nebo ACWI. Podivej se na vyvoj kurzu. Treba na cnbc staci zadat ticker. V horizontu ca 5 let jsi tam nemohl byt nikdy v zaporu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tmx Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Můžete mi to někdo vysvětlit nebo doporučit, do kterého fondu vložit peníze, případně zveřejnit nějakou dlouhodobější historii vašeho fondu, kdy jste po letech v plusu? Aktualne do zadneho. Jednak maji ceske fondy vysoke poplatky a vyhodnejsi je nastupovat do fondu v dobe krize, kdy je to dole. Trhy se nyni vratily az moc nahoru a riziko snizeni investice v pristich letech tady je. Samozrejme v delsim casovem meritku by se to srovnalo a vynos by byl take... musel bys cekat. Ja jsem vyuzil prilezitosti a nastoupil v dobe krize 2008/2009 do fondu of firmy Conseq a chystam se tento rok vetsinu penez vybrat a koupit byt na mensim meste (idealne rodne mesto) na pronajem, jelikoz se realitni silenstvi posunuje dal z Prahy. Do Consequ budu stale posilat penize (mam to jako jednu skatulku na uspory), ale chci ted vybrat zisky za poslednich 10 let. AI_dynamicky_1903.pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom4 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Asi mi to nějak nesedí, vysvětlíš prosím blíže - vidím tam průměrné roční zhodnocení od založení 3,82%pak taky managerský poplatek 1,5%zůstává 2,32% "vývar" (z kterého nutno odečíst další související náklady + poplatky a daň z příjmu, ne?)= částka zisku lomeno čas tomu věnovaný . . . vyplatí se to vůbec? jasně, předpokládám že při 10 milionech ano, ale to asi nebudeš řešit malý byt někde někde druhá věc co mě zaujala je nakupuj v době krize vs. kupuju byt když jsou reality nahoře? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anela Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 my kupovali byt pred osmi roky a rikali nam tehdy, ze jsou reality nahore a ze to bude padat... a hadejte co? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom4 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Nicmene na prahu 40ky vidim svoji duchodovou budoucnost pomerne blede. Vyhoda je, ze pokud neudelam v ramci krize stredniho veku nejakou botu, tak budu bydlet ve svem. Moje dva centy k problematice (taky konzerva). To vlastní bydlení - jak na tom bude to bydlení za 25/30 let až půjdešdo důchodu? Bude dost velké / malé? Náklady na bydlení? Nutnost komplet rekonstrukce?Tohle bych uvažoval jako první a podle toho se řídil směrem k pozdějšímu věku. Moje současné bydlení bude na důchod zcela mimo (moc velké, schody, patra, pozemek mírný svah), takže jsemsi ho sice opravil, ale počítám že podruhé celkovou renovaci třeba za 20 let až tahle verze zateplení, oken, vytápění,a všeho dalšího už bude zastaralá si udělá už nový majitel s novými technologiemi. Poměr cen realit vůči sobě budeplusmínus stejný, tedy obrazně za co prodám 3kk pořídím 1kk a něco mi zbyde. To 1kk mi na bydlení v důchodovémvěku stačí a to co "zbyde" by mělo být jednodušší a odolné vůči jakékoliv náladě trhu / vlády atd.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr11 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Conseq active hmm koukam, že za 5 let zhodnocení 2,2% p.a. a to tam odečítám jen poplatek management fee, TER bude někam ke 2%, takže se dá řící, že tento fond neporazil ani inflaci:-(. O nějakém zhodnocení za 5 let, kdy tu máme super býčí trh a akcie bořili rekordy, nemůže být řeč. Ale jasný, lepší než to mít na účtě. Akciové fondy umí normálně dlouhodobě 8%p.a. Momentálně není výjimkou ani 20% od počátku roku. Ty byty mě v dnešní době nějak nepřesvědčily,počítal sis kolik ti to vydělá?Já ať to počítám sobě, kamarádům, tak při 100% obsazenosti nájemníkem se pohybuji kolem 5%p.a. Beru pouze výnosy z nájmu. A s bytem jsou starosti. Pokud ti byt bude dávat 10% netto a nebudeš v něm mít utopenou většinu rezerv pak asi ok. Nebo mít těch bytů hodně a mít to na full time. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Conseq active hmm koukam, že za 5 let zhodnocení 2,2% p.a. a to tam odečítám jen poplatek management fee, TER bude někam ke 2%, takže se dá řící, že tento fond neporazil ani inflaci:-(. O nějakém zhodnocení za 5 let, kdy tu máme super býčí trh a akcie bořili rekordy, nemůže být řeč. Ale jasný, lepší než to mít na účtě. Akciové fondy umí normálně dlouhodobě 8%p.a. Momentálně není výjimkou ani 20% od počátku roku. Ty byty mě v dnešní době nějak nepřesvědčily,počítal sis kolik ti to vydělá?Já ať to počítám sobě, kamarádům, tak při 100% obsazenosti nájemníkem se pohybuji kolem 5%p.a. Beru pouze výnosy z nájmu. A s bytem jsou starosti. Pokud ti byt bude dávat 10% netto a nebudeš v něm mít utopenou většinu rezerv pak asi ok. Nebo mít těch bytů hodně a mít to na full time.Tak tahle úvaha není úplně správná ne ? Investici do nemovitostí snad nikdo nedělá z equity. Vlastně je to pro to zajímavé, že na nemovitosti jsou poměrně levné bankovní peníze (dnes věřím, že průměrná hypotéka je někde kolem 2,3%) Tedy při yieldu na nájmu 5% z pořizovací ceny, při např 10% equity je ten výnos reálně mnohem vyšší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tmx Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Asi mi to nějak nesedí, vysvětlíš prosím blíže - vidím tam průměrné roční zhodnocení od založení 3,82%pak taky managerský poplatek 1,5%zůstává 2,32% "vývar" (z kterého nutno odečíst další související náklady + poplatky a daň z příjmu, ne?)= částka zisku lomeno čas tomu věnovaný . . . vyplatí se to vůbec? jasně, předpokládám že při 10 milionech ano, ale to asi nebudeš řešit malý byt někde někde druhá věc co mě zaujala je nakupuj v době krize vs. kupuju byt když jsou reality nahoře? OK. Jak jsem psal, fondy se moc nevyplati. Ja naskakoval do Consequ v 2008.klady celkem: 501 039,-Vybery: 200 000,- (rok 2013)Hodnota portfolia dnes: 349 948,- (po zapocteni mngt poplatku) Pokud k tem cislum ma nekdo komentare, tak smele do toho, rad si necham poradit. Ted nemam u sebe papiry, abych mohl poskytnout detailnejsi cisla. Zkusim se na to jeste podivat. V dobe krize 2008/2009 jsem nemel penize, cerstve po VS, rodice z vesnice (bez penez a zadne vzdelani). Myslenka na koupi bytu v Praze mi neprisla spravna (coz nyni uz vim, ze byla spatna uvaha). Nicmene ted zase nejake penize mam, za poslednich par let se mi v Praze byt koupit ale nepodarilo, proto uvazuji v delsim horizontu o navratu na male mesto. Chci tedy zatim koupit neco na pronajem, at mi to nekdo zahriva, a pak se pripadne z Prahy odstehovat i kvuli peci o rodice. Stejne uz me ta mraka lidi pekne serou, obzvlaste kdyz Praha nedela nic pro pracujici lidi. Penize z Consequ pouziju k ziskani hypo, zmenili se podminky a nemam dost cash na ruce, musim vybrat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom4 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Reálný příklad z praxe je nejlepší pro představu. Co si z toho kdo vybere a jak si to přebere už je na vkusu každého každopádně za mě děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr11 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 to Vojta - ano, při koupi bytu na pronajem na hypo je zhodnocení vlastních prostředků samozřejmě vyšší. Úr. sazba bude dneska spíš někde kolem 2,8% než 2,3%. O tom jsem ale nepsal. Můj závěr je prostě takový, že fondy nejsou zlo, naopak. Kdyby tmx zvolil ve 2008 jiny fond a dneska mělo portfolio hodnotu ne 349k ale třeba 500k, možná by neuvažoval o koupi bytu ale o tom, že začne víc investivovat. Tom4 - přesně každý si vybere to svoje:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tmx Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Souhlas. Jinak jsem to zde prolit a vlakno je slabe, jen obecne plky. Zadna konkretni strategie, kazdy si chrani svou kucharku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Viktor Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 (upraveno) Všechny české (i evropské) fondy mají povinnost reportovat čistou výnosnost pro klienta po započtení všech nákladů včetně manažerských odměn, takže to, co uvádí Conseq u fondů jako průměrný historický výnos, je již po započtení jejich odměny. Upraveno 24. dubna 2019 uživatelem Viktor Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Jakou kuchařku ? Znám několik lidí tady na fóru co se inv. bankingem živí. Do tohoto vlákna nepíšou, protože si narozdíl ode mě mají rozum Sám jsem v tom 5 let pracoval a teď jsem si jen odskočil do provozu. Žádná obecná kuchařka neexistuje... pokud chceš aby Tvé peníze spravoval někdo sofistikovaný a měl jsi nad tím jakousi kontrolu, tak jich musíš mít hodně. Můžeš investovat sám, ale žere to dost času a nervů a dost často člověk který neovládá ani základní analýzu, případně se podřídí emocím a prodělá kalhoty. Vidím to na svém otci, který prodělal za poslední tři roky na jeho oblíbených akciích erste několik rolád (no asi víc než několik a to ještě ve fg ) Na čr trhu měli dobré výkony ještě s poměrně malým vstupem například Jet Investments v PE. Akcie už chtějí většinou hodně peněz, šikovní jsou dle mého Verdi. Alternativou jsou dluhopisy, p2p etc.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Tak tahle úvaha není úplně správná ne ? Investici do nemovitostí snad nikdo nedělá z equity. Vlastně je to pro to zajímavé, že na nemovitosti jsou poměrně levné bankovní peníze (dnes věřím, že průměrná hypotéka je někde kolem 2,3%) Tedy při yieldu na nájmu 5% z pořizovací ceny, při např 10% equity je ten výnos reálně mnohem vyšší Výnos na nájmu 5%? Možná mimo Prahu. Tam trh neznám, ale v Praze to bude do 3% a po započtení dalších nákladů jako jsou drobné opravy, malování, provize RK (popř. vlastní čas) ještě méně a to nezahrnuji riziko toho, že nájemce nezaplatí a zdevastuje byt. Nedávno se to tady řešilo... taky můžeš koupit by ve špatném technickém stavu, s právní vadou a nevím co ještě = další čas, náklady a starosti. Navíc likvidita není okamžitá a v případě prodeje bytu jsou to další starosti, čas a náklady navíc. Akcie nebo P2P půjčky prostě bez starostí prodáš kliknutím myši a máš vystaráno. Peníze na účtu maximálně v řádu několik málo dnů. Většinou ihned. Ale je to každého věc. Já taky pronajímám byt a je to v pohodě, ale kupoval jsem před 5-ti lety a to byly poněkud jiné ceny... Při stávajících cenách bych do toho v Praze nešel a jinde to neznám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Výnos na nájmu 5%? Možná mimo Prahu. Tam trh neznám, ale v Praze to bude do 3% a po započtení dalších nákladů jako jsou drobné opravy, malování, provize RK (popř. vlastní čas) ještě méně a to nezahrnuji riziko toho, že nájemce nezaplatí a zdevastuje byt. Nedávno se to tady řešilo... taky můžeš koupit by ve špatném technickém stavu, s právní vadou a nevím co ještě = další čas, náklady a starosti. Navíc likvidita není okamžitá a v případě prodeje bytu jsou to další starosti, čas a náklady navíc. Akcie nebo P2P půjčky prostě bez starostí prodáš kliknutím myši a máš vystaráno. Peníze na účtu maximálně v řádu několik málo dnů. Většinou ihned. Ale je to každého věc. Já taky pronajímám byt a je to v pohodě, ale kupoval jsem před 5-ti lety a to byly poněkud jiné ceny... Při stávajících cenách bych do toho v Praze nešel a jinde to neznám. Já komentoval výpočet ne nějaké číslo...... a záleží na typu nemovitosti atd.. P2P prodat zdaleka nemusí být možnost v řádů dní, taky si nejsem jistý výhody té okamžité likvidity, zvláště u amaterských investorů.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Jakou kuchařku ? Znám několik lidí tady na fóru co se inv. bankingem živí. Do tohoto vlákna nepíšou, protože si narozdíl ode mě mají rozum Sám jsem v tom 5 let pracoval a teď jsem si jen odskočil do provozu. Žádná obecná kuchařka neexistuje... pokud chceš aby Tvé peníze spravoval někdo sofistikovaný a měl jsi nad tím jakousi kontrolu, tak jich musíš mít hodně. Můžeš investovat sám, ale žere to dost času a nervů a dost často člověk který neovládá ani základní analýzu, případně se podřídí emocím a prodělá kalhoty. Vidím to na svém otci, který prodělal za poslední tři roky na jeho oblíbených akciích erste několik rolád (no asi víc než několik a to ještě ve fg ) Na čr trhu měli dobré výkony ještě s poměrně malým vstupem například Jet Investments v PE. Akcie už chtějí většinou hodně peněz, šikovní jsou dle mého Verdi. Alternativou jsou dluhopisy, p2p etc.... Na ETF All Indexes All World (typu VT, ACWI) v horizontu 5 a více let snad nešlo nikdy prodělat a podle mě ani nepůjde, pokud nenastane nějaká globální katastrofa - a pak by to bylo jedno. K investování do takového ETF v podstatě žádné analýzy apod., dělat nemusíš a žádné znalosti nepotřebuješ. Stačí koupit, držet a sem tam si užít dividendu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 Na ETF All Indexes All World (typu VT, ACWI) v horizontu 5 a více let snad nešlo nikdy prodělat a podle mě ani nepůjde, pokud nenastane nějaká globální katastrofa - a pak by to bylo jedno. K investování do takového ETF v podstatě žádné analýzy apod., dělat nemusíš a žádné znalosti nepotřebuješ. Stačí koupit, držet a sem tam si užít dividendu.Jj teď je vhodná doba na nákup Obecně tohle je trochu urban legend, když sečteš poplatky a taky například to, že spousta lidí tam investuje nějakou kontiunální částkou. Na tohle jsou akcie prostě nevhodné. To už bych to raději nasypal Blackrock. Vanguard atd.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. dubna 2019 S těmi poplatky si děláš legraci? Jsou do 0,5%.Tady se můžeš podívat na historickou cenu ACWI: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=acwi&qsearchterm=acwiJak jsem psal: V horizontu 5 let jsi nemohl prodělat i kdybys to tam dal v tu úplně nejhorší možnou dobu.Jinak cena v grafu je cena na burze za kterou se reálně prodávalo-kupovalo - tedy zohledňuje veškeré poplatky. Naopak vůbec nezohledňuje dividendu, která je tak kolem 2%. To k výnosu musíš přihodit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se