Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 25. 3. 2014 v 16:11, Tomas_2002 napsal:

No jo, ale co na tom reklamovat, když mi tvrdí, že to je normální vlastnost ? 

normální vlastnost není to, že je fotoaparát pod vodou naprosto nepoužitelný - tohle jim pošli písemně a uvidíš, co k tomu dodají. Mrzí mě tato Tvá zkušenost, považoval jsem aw1 (pouze na základě zkušenosti s J1 a na bázi testů z různých zdrojů) za vynikající volbu.

Odesláno

Já říkám, že ho máš rozbitej, prostě tam sákne voda, už jen to, že jsi našel kapky vody na baterce, to se jim zdá normální? :eek: Máme pod vodu Olympuse a Pentaxe už pár let a ještě se nám nestalo, že by se pod vodou zamlžily, to je prostě nesmysl. Vodotěsnost jakéhokoliv produktu se blbě reklamuje, protože ti většinou řeknou, že jsi to dobře neutěsnil, ale tvrdit, že je to normální věc, že je uvnitř voda, je prostě nehoráznost !

V 25. 3. 2014 v 15:40, Tomas_2002 napsal:

Tak se vám musím přiznat, že story s Nikon AW-1 nedopadla vůbec dobře. Fotoaparát jsem vzal na dovolenou a na suchu docela dobrý. Bohužel, ve vodě tragédie. Jakmile se foťák ponoří pod vodu, ihned se zamlží objektiv a dokonce i displej. Nakonec jsem pak ještě našel kapky vody na baterii pod tou šachtou s dvojím jištěním.

Nikon se k tomu postavil skvěle - foťák mi poslali zpět s tím, že v servisních pracech bylo uvedeno "vysušení horkým vzduchem". Následoval několik mailů s Nikonem, kde jsem proti tomuto bouřil. Já chtěl aby do něj neteklo a ne abych ho k nim po každé dovolené posílal na vysoušení Navíc přeci není normální normální, aby se podvodní foťák po vložení do vody ihned zamlžil ? Vždyť to pak je foťák k ničemu. 

Nikon na mé zprávy reagoval obratem tím, že voda může ve fotoaparátu kondenzovat kdekoli, tedy i pod LCD displejem, že je to běžná vlastnost. Sice tedy běžná, ale naprosto znemožňuje focení pod vodou a i pak trvá půl hodiny, než zamlžení zmizí. Jejich hlavní argument je, že vnitřek fotoaparátu se mlží díky rozdílům teplot vody a vzduchu. Což já sice chápu, ale tento rozdíl teplot bude na dovolené přeci vždycky, když bude vzduch mít třeba 30 a voda 25 stupňů.

Nevím co s tím dál....

• po 3 týdnech...
Odesláno

Asi bych si to tu měl pročíst, ale ty technologie a nabídky obchodníků jdou tak rychle dopředu, že raději položím cílený dotaz a třeba mi někdo odpoví.

Potřebuji koupit nějaký "slušnější" kompakt do práce, nepotřebuji žádné speciální funkce editace obrázků, nebo Full HD atp., ale raději kvalitní chip optiku s dobrou světelnou citlivostí a nejlépe na SDHC karty. Cenově bych se rád pohyboval kolem 5-7KKč, nemáte někdo prosím nějaký konkrétní tip (musí to být nové a s fakturou)?

Předem všem děkuji.

Odesláno (upraveno)

Olympus XZ 10... nikon byl č. 2, ale odradil mě hlavně dost plastový vzhled... u XZ10 mě štve že se nabíjí baterie přímo přes kabel v těle fotoaparátu a automatika... režim iA má jen dva režimy blesku (zapnuto,vypnuto) a radši dá ISO3200 než aby použil blesk... bez poloautomatických režimů by ten foťák neměl na trhu šanci

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-xz-10/

Upraveno uživatelem Lion
Odesláno

Bandiho 330 je výborná, já nakonec před dvěma týdny šel do AW110 a jsem celkem mile překvapený, že i odolný foťák je "chytrej" a dělá samocvaky s ucházející kvalitou, co by teprve dokázal s lepším sklem  (což 330 má) 

Je na zvážení, jestli nepotřebuješ WiFi (sdílení - zaslání emailem, všechno za pochodu, někdy se to hodí...)

• po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Tak mi dnes z Nikonu přisla odpověď - co si o tom myslíte ? 

Vážený pane,

velice nás mrzí Vaše nespokojenost s vyřízením reklamace. Neshledali jsme však pochybení ze strany servisu.

Níže posílám informace k problematice zamlžování a kondenzace vody uvnitř fotoaparátu.

Pokud dojde k zamlžení objektivu nebo monitoru

Zamlžení (kondenzační vlhkost) se může vyskytnout ve vnitřních částech monitoru nebo objektivu v důsledku náhlých změn teploty a vlhkosti. Nejde o poruchu ani poškození fotoaparátu.

Abyste zamlžení odstranili, vyjměte baterii a paměťovou kartu na místě se stabilní teplotou a ponechte fotoaparát s otevřeným krytem přizpůsobit okolní teplotě.

Konkrétní pokyny pro váš fotoaparát naleznete v návodu k použití/návodu k obsluze.

Další odkaz zde: https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52864/kw/zamlžení

Jedná se o poměrně známou technickou záležitost a běžný fyzikální jev. Nejedná se ani o netěsnost nebo chybu fotoaparátu. Fotoaparáty, které jsou například otevřené a uzavřené v teplém prostředí, které udrží více nezkondenzované vlhkosti, než později chladnější prostředí uvnitř fotoaparátu, které se ochladí při ponoření do vody, se mohou vlivem kondenzace par uvnitř fotoaparátu začít mlžit. Z podobného důvodu se například vodotěsné dalekohledy plní dusíkem. Čím je větší vlhkost v okolním ovzduší a čím je větší změna teploty, tím více vlhkosti se může ve fotoaparátu vysrážet. Jelikož se ochladí celý vnitřek fotoaparátu a vlhkost je rozprostřena ve vnitřním plynu rovnoměrně, může dojít i ke kondenzaci na ovládacích prvcích nebo elektronice přístroje a tím i k možným poruchám ve funkčnosti.

S pozdravem

Zita Ježdíková

EDIT: Jsem z toho fakt vytočenej. To jako přijdu na pláž, chci něco vyfotit, foťák se zamlží, tak mám vyndat paměťovku a baterku, čekat až se odmlží ? Podle mě foťák k ničemu a vyhozených 18 kKč ...  

Upraveno uživatelem Tomas_2002
Odesláno
  V 29. 4. 2014 v 9:13, mikymik napsal:

A udělal jsi, co ti radí? Tedy foťák na nějakém "suchém" místě nechal nějakou dobu otevřený?

Jo, měl jsem ho otevřený na pokoji celý zbytek dne. Druhý den ráno jsme šli na pláž a udělalo to to samé. Prostě ten foťák dáš pod vodu, zamlží se objektiv i displej. Vyndáš z vody, necháš vyschnout. Dáš ho pod vodu a za pár vteřin se opět zamlží. Tak k čemu takový podvodní foťák je ? 

Odesláno

Já už ho nikam brát nebudu. Kdybys viděl, jakou jsem dostal od starý sodu za ty hnusný zamlžený fotky, tak by jsi se na ten krám taky nechtěl už ani podívat...  Podvodní foťák, do kterýho teče a mlží se je úplně k ničemu.

Odesláno

Chápu že je to velmi nepříjemné a asi bych cítil co Ty - zklamání a naštvanost. Mimochodem, mám třetí rok AW100, potápěl jsem se s ním jen asi 5x a kousek pod hladinu, ale bylo to mj. v letních pařákách v horním toku Vltavy, rozdíl teplot byl velmi výrazný a mlžení se nekonalo. V návodu opravdu píšou o možnosti zamlžení, měl jsem z toho strach a trochu předčasně i vztek, ale nakonec vše dobře dopadlo.

Máš v zásadě pár možností:

- buď se s tím smíříš, podle nich je to vlastnost. Můžeš tomu teoreticky předcházet uchováním foťáku v chladu a suchu, což se dělá na dovolené u moře blbě, ale jde o to, aby uvnitř foťáku byl co nejméně vlhký vzduch a rozdíl teplot při ponoření byl co nejmenší.

- můžeš bojovat, třeba i s pomocí právníka. Pokud se byť v jediném oficiálním materiálu výrobce zmiňuje o potápění a focení pod vodou, pak si to člověk  může kvůli tomu koupit. No a pokud to nefunguje z důvodu zamlžení nebo dokonce "ztráty funkčnosti", jak píšou, dala by se na tom postavit žaloba bez ohledu na to, co píšou v návodu, ty dvě informace jsou totiž v přímém rozporu.

Aby sis byl jistý, že jsi před koupáním telefon nezavíral v nadprůměrně vlhkém prostředí, můžeš udělat pokus - telefon necháš delší dobu otevřený v teple a na místě s ověřenou, velmi nízkou vlhkostí, foťák tam pak zavřeš a dáš pod studenou vodu na dobu jako ses koupal. A uvidíš, jestli se zamlží.

Tady je Tvoje informace dobrá jako varování pro ty, kteří chtějí foťák na koupání a focení pod vodou.

Odesláno

Můj názor (a vycházím ze zkušeností s focením v různých sklenících i ve vodě samotné) a upravuji své původní vyjádření, protože možnost, že se dovnitř dostala voda již na suchu jsem nebral v úvohu. Pokud je fotoaparát vodotěsný, určitě bude vadit, pokud ho otevřeš doma a on "nasaje" vlhký vzduch - pak bude ve studené vodě kondenzovat. 

Doporučím skutečně V SUCHÉM PROSTŘEDÍ udělat to, co Ti radí - pokoj u moře to zrovna nebude :(

Sleduju Tvůj příběh od začátku, strašně mě naštvalo, že jsi nespokojený s AW1čkou, sám jsem koupil jen "doplňkový kompakt" AW110 a naopak jsem mile překvapen srovnáním s podvodními barvami atd. AW1 bude ještě mnohem lepší, ale asi se dovnitř dostalo dost vlhkosti (stačí po dešti) a ta holt kondenzovat bude :(

(Co otevřené zabalit do igelitu s kilem syrové rýže? to na hotelu u pláže seženeš) Držím palec!  

Na žalobu, jak se píše výše, rovnou zapomeň, to je kravina, vodotěsný foťák prostě bude tu vodotěsnost předvádět oboustranně.

Odesláno
  V 29. 4. 2014 v 12:43, gougy napsal:

Můj názor (a vycházím ze zkušeností s focením v různých sklenících i ve vodě samotné) a upravuji své původní vyjádření, protože možnost, že se dovnitř dostala voda již na suchu jsem nebral v úvohu. Pokud je fotoaparát vodotěsný, určitě bude vadit, pokud ho otevřeš doma a on "nasaje" vlhký vzduch - pak bude ve studené vodě kondenzovat. 

Doporučím skutečně V SUCHÉM PROSTŘEDÍ udělat to, co Ti radí - pokoj u moře to zrovna nebude :(

Sleduju Tvůj příběh od začátku, strašně mě naštvalo, že jsi nespokojený s AW1čkou, sám jsem koupil jen "doplňkový kompakt" AW110 a naopak jsem mile překvapen srovnáním s podvodními barvami atd. AW1 bude ještě mnohem lepší, ale asi se dovnitř dostalo dost vlhkosti (stačí po dešti) a ta holt kondenzovat bude :(

(Co otevřené zabalit do igelitu s kilem syrové rýže? to na hotelu u pláže seženeš) Držím palec!  

Na žalobu, jak se píše výše, rovnou zapomeň, to je kravina, vodotěsný foťák prostě bude tu vodotěsnost předvádět oboustranně.

No....a jak soudruzi řeší to, když chci na dovolený vyměnit baterii ? Dovedu si představit, že bych celou dovolenou neměnil SD kartu ( koupil bych třeba 128 gb),ale tu baterku prostě vyměnit musím. Pak se mi tam tedy dostane "vlhký vzduch" a jsem v pytli po celý zbytek dovolené ? Chápal bych to, kdyby se to aspoň dalo nějak nabíjet bez otevření, ale takhle je to fakt blbost, ne ?

Odesláno

Já bych to zkusil v domácích podmínkách a minimalizoval bych rozdíl teplot... pak se můžeme bavit zda za to může moře... ale jinak si myslím, že by to nemělo být tak horké... přece každej nepotáhne sebou rejži...

Olympus TG2

http://img.motofotky.cz/upload/images/forum/2014/04/201668_P9201511.jpg

http://img.motofotky.cz/upload/images/forum/2014/04/201671_P9190805.jpg

Odesláno (upraveno)

Gougy - souhlasím, foťák je vodotěsný oboustranně, proto ten pokus. Ale pokud je oficiálně určen pro focení pod vodou, musí výrobce garantovat nemlžení při dodržení snadno dosažitelných teplotních a vhkostních podmínek, které panují i na dovolené. Pokud mi řekne, ať před potápěním uzavřu foťák do pytlíku s rýží, udělám to, i když je to na hraně. Ale pokud je foťák jednoznačně určen pro podvodní focení ale nelze ho tak používat bez skladování a přípravy v běžně nedosažitelných laboratorních podmínkách, je to na právníka, žaloba není kravina a je na každém, jestli mu to za to stojí. Samozřejmě i já bych to vyhodnocoval, ale pokud bych po získání potřebných informací nabyl dojmu, že bych mohl uspět, proč ne. Shodou okolností jsme nedávno dosáhli (ještě před žalobou, dodavatel to nakonec pod tíhou argumentů vzdal:-)) vrácení peněz za notebook a to to zpočátku vypadalo beznadějně. Všude říkám, pokud je spotřebitel v právu (což v tomto případu nevím), měl by bojovat všemi prostředky, jen tak si obchodníky "vychováme":-).

Upraveno uživatelem Ivan Lelák

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...