Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak mi ve čtvrtek dorazily opravené Orlíky. Z Eltonu mi nic moc neřekli, jen, že povyměňovali některé díly (viz. servisní záznam). A že jsou tedy už v pořádku. Tak jsem rád, že jsou funkční, odchylka je teď +12s denně. Když hodinky na noc postavím na hranu (opačnou než je korunka), odchylka se snižuje. Tak uvidíme. Kdyby někdo z vás z poznal z vyměněných součástek, co že jim mohlo být, budu rád.

Co jim asi bylo ?

post-23666-072678900 1359223097.jpg

Tak to Ti řeknu úplně přesně, protože je mi to úplně jasný : BYLY ROZBITÝ.

• po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...
Odesláno

toto ste o nich vedeli?

Ano věděli. :smile_anim:

Tento novinový článek našel a nedávno poprvé publikoval zdejší chronokolega Hirsch - více toto vlákno, které je speciálně určené původním PRIM Orlík pro ČSLA ze 60.let.

Toto vlákno je totiž určené pro diskuzi o nové generaci Orlíků, kterou dnes vyrábí Elton hodinářská. :rolleyes:

Odesláno

....To samé platí pro zlato (zlaté špony v případě obrábění polotovarů pro hodinková pouzdra). Šrot musí mít takovou cenu, aby se proces recyklace vyplatil. Šrot musí někdo transportovat, roztřídit, odstranit nečistoty, pak roztavit, oddělit jednotlivé kovy a pak použít pro novou výrobu nových slitin.

Z výše mnou napsaného je snad doufám zřejmé, že gramová cena zlatého šrotu nemůže být na úrovni gramové ceny původního polotovaru. A bohužel opět nevíme, kolik se skutečně platí za gram takovéhoto zlatého odpadu.

Vrátím se krátce ke zpracování zlatého šrotu.

Na iDnes vyšla pěkná reportáž z českého podniku na zpracování zlata Safina a.s. Za pozornost rozhodně stojí složitost technologických procesů, které umožňují ze zlomkového zlata různé ryzosti vytvořit cihly čistého investiční zlato o ryzosti 24 karátů (999/1000).

Na stránkách Safiny je také několik zajímavých cenových čísel:

Ceny výkup drahých kovů: zlato 24 karátů (99/1000) vykupují za 895 Kč/gram, zlato 18 karátů (750/1000) za 662 Kč za gram a zlato 14 karátů (585/1000) za 514 Kč.

Pokud se ale u nich koupí slitek investičního 24 karátového (999/1000) zlata, tak gramový (!) slitek přijde na 1636 Kč za gram (!). Pokud se koupí těžký kilový slitek, pak gramová cena klesne na 1039 Kč. Všechny ceny jsou bez DPH, protože investiční zlato je u nás od daně osvobozeno.

Všechna výše uvedená čísla jsou platná k datu 19. února 2013. Pro srovnání ve stejný den byla cena 999/1000 zlata na zahraničních komoditních burzách 978 Kč za gram. Pozor na komoditních burzách se zpravidla obchoduje se slitky o hmotnosti cca 3,1 kg (1000 trojských uncí) nebo 1 kg. Tedy cena za gram je jen akademický přepočet, se kterým komoditní burzy nemají mnoho společného. Ty pochopitelně jedou ve velkém.

Na cenách zlata Safiny je tedy vidět, jaký vliv mají zpracovací a manipulační náklady na cenu zlatého slitku. 24 karátové zlomkové zlato odkoupí za 895 Kč/gram, ale přetavený investiční slitek pak prodají za 1039 až 1936 Kč/gram (podle celkové hmotnosti slitku). Na cenách ze Safiny je také vidět, že neodpovídají hodnotou přesně ceně zlata na komoditních burzách, ale jsou od ní jen odvozeny.

Odesláno

Díky za upozornění na zajímavý článek, na druhou stranu jsem si odběr vzorku zlata představoval nějak víc hi-tec...

TOP486aad__MG_2652.jpg

Odesláno

obul jsem svoje Orlíky do kaučukového Hirsch Accent, nevím jak vám, ale mě se líbí.....

post-13018-032574700 1361921855.jpg

Vypadá to skvěle. Mám jen dotaz, spodní strana řemínku je hladká nebo je tam nějaké vroubkování ? A kaučuk od Hirsche to je kromě super vzhledu a kvality i úžasně příjemný dotyk pro ruku. :smile_anim:

Odesláno

Vypadá to skvěle. Mám jen dotaz, spodní strana řemínku je hladká nebo je tam nějaké vroubkování ? A kaučuk od Hirsche to je kromě super vzhledu a kvality i úžasně příjemný dotyk pro ruku. :smile_anim:

Díky..

Tady je fotka z vnitřní strany

post-13018-021718500 1362051286.jpg

Odesláno (upraveno)

Jo, fajn, díky. To jsem potřeboval vidět. Moc se mi to líbí. :smile_anim:

Kupoval jsem ho na německým e- shopu, vyjde levněji než u nás....

EDIT: překlep

Upraveno uživatelem hirsch
Odesláno

ELTON na nás snad myslí :whistle: a pustil do světa několik informací o pouzdrech hodinek z drahých kovů, včetně Orlíků 2.

U hodinek PRIM Orlík 2, která mají pouzdro z 18 karátového zlata, je 94 gramů tohoto drahého kovu. Cena je pak 540 000,- Kč s DPH. U hodinek z platiny , které jsou za 890 000,- Kč s DPH, je použito 124 gramů tohoto kovu.

• po měsících...
Odesláno

Jojo, ta černá mi docela bere.

Vážně? Mně to přijde neskutečně hnusný... mám pocit že se to strašně rychle ošoupe, asi jako chrom nebo zlacení nebo tak nějak...máte s tím někdo zkušenost?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...