Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak Pasta už úspěšně vyměněn, ale mám tu docela dost originálů od Jana Kalába... Někdo něco? 🙂 Vyměnit za RLX nebo koupit, pište...

Odesláno

Ahoj, rád se ujmu větších děl od Jana Kalába, případně JiříFranta&DavidBohm, mám stále spoustu volného místa na stěnách 😊

• po měsíci...
Odesláno

Chlapi, doma mame uz nekolik let tuto vazu (nechal jsem si ji po prastrycovi), nic jsem o ni nenasel, jen zespodu je napis 1943… netusite, ceskoslovenska vyroba, nebo neco jineho? Google vicemene nic💁🏼‍♂️

image.jpg

Odesláno

Perplexity AI říká 

Tato váza je pravděpodobně ukázkou modranské majoliky - tradiční slovenské keramiky vyráběné ve městě Modra, jejíž historie sahá až do 14. století. Jde o ručně vyrobenou keramiku, která je dvakrát vypalována a zdobená charakteristickými barevnými ornamentálními motivy.

Charakteristika dekoru
Váza je zdobena pestrým dekorem, který používá výrazné barvy - žlutou, modrou, zelenou, hnědou a případně fialovou. Typické jsou stylizované rostlinné vzory s květy, listy a motivy z přírody. Na této váze jsou navíc zobrazena zvířata, konkrétně jeleni nebo srnci, což byl další oblíbený dekorativní prvek modranské keramiky.

Výrobní proces
Keramika se vyrábí ručně na hrnčířském kruhu z kaolínové hlíny z ložisek v okolí Modry. Po prvním výpalu při teplotě asi 980-1000 °C se střep ponoří do bílé podkladové glazury, na kterou se volnou rukou malují dekorace tradičními motivy. Následně probíhá druhý výpal při teplotě 950-1150 °C, při kterém glazura získá charakteristický lesk a odolnost.

Historický kontext
Rozvoj modranské keramiky výrazně ovlivnili habánští hrnčíři (novokřtěnci), kteří se zde usídlili v 17. století a přinesli technologii pestře malované keramiky na bílém podkladu. Ve výzdobě habánské keramiky platila přísná pravidla - keramika byla zdobena stylizovaným rostlinným vzorem a bylo zakázáno znázorňování osob a zvířat. Později, když se habáni smísili s místním obyvatelstvem, vznikly volnější modranské styly, které už zvířata zobrazovat mohly.

Hodnota a autenticita
Modranská majolika a majoliková ornamentika jsou zapsány v Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska. Originální modranská keramika se prodává pouze pod chráněnou značkou. Pokud váza pochází z období před rokem 1943, jak naznačuje diskuze na fóru, mohla by mít historickou hodnotu jako starožitnost.

Odesláno

Diky mistre, ja vedel ze tu bude odbornik i na AI, ten styl tomu teda odpovida, tak jdu pohledat vic historie👍👍👍

Odesláno

U tohohle obrazu od Jakuba Janovskýho mám velkou radost. Hledal si k nám cestu víc než rok.

Někdy v druhý polovině minulýho roku jsem hledal obraz do obýváku a u Jakuba jsme viděli tenhle před dokončením. Nakonec jsme vzali obraz od jinyho autora (autorky) protože nám víc seděl na to místo, ale tenhle nám nedal spát, tak jsem se po roce zeptal, jestli náhodou ještě není. A byl,nor próze ho zrovna dokončil na výstavu, takže si prosel asi třema výstavama a už ho máme v ložnici.

Jmenuje se Morandi II a jak je pro autora zvykem, hrajeme si se zakrývánim identity a zároveň se odkazuje na Giorgio Morandi.

IMG_5485.thumb.jpeg.60249b7042d49a86bb997fd61b37c1fd.jpeg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...