Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pujcit, zkusit, rozhodnout.

Ja to ale zatim neudelal a uz to sleduju dobre patym rokem. Chodim i na vystavy, kupuju casopisy, ale odvaha jeste nebyla :-)

Odesláno

Všichni - díky!

Sibirnaya - tak znáš to, někdo holky, jiný vdolky. Pro upřesnění, to velké auto má soused, kamarád a kolega ve firmě, já mám svou americkou Důru. Cestování miluju, čím jsem starší, tím víc, rád poznávám nové země, kraje, kultury, lidi. Cestovka a turistické resorty nejsou tím, co by mne naplňovalo, potřebuju svobodu. Možnost jet kamkoliv, improvizovat, zůstat, kde se mi líbí, ujet z nezajímavého místa. A to děláme na motorkách a teď i autem, které nás dělá nezávislým na počasí, kempech, restauracích. Tedy ne že bychom to i tak nevyužívali, ale ne vždy, třeba teď ve Francii už bylo dost večer, ještě světlo, ale slunce pomalu zapadalo. Projížděli jsme takovým malým přírodním parkem, malebné malé vesničky s doškovými střechami, na hřebenech zasázené kosatce. A za tím tekla Seina a vzadu za ní nějaké další kopečky. Kemp žádný, ale to nevadilo. Zastavili jsme na odbočce na lesní cestu, udělali si večeři, čaj, koukali na Seinu, dokud nebyla tma. Pak hupky do postýlky a ráno zase dál. Z motorek jsme na nepohodlí zvyklí a Vandura je pro nás tedy téměř dokonalá, i s tím nouzovým WC a venkovní sprchou.

Ale ještě k té koupelně v tom velkém autě. Ono je to trochu patrné z fotek, viz. výše. Koupelna se dělí o šířku auta v zadní části s manželskou postelí. Asi 2/3 šířky auta zabírá postel, zbytek koupelna. Vzadu je samostatný sprchový kout kombinovaný s WC, tedy stojací i sedací. Je tam i skříňka, dost velká, se zrcadlem, světlo a střešní okno. Od zbytku koupelny je to odděleno shrnovacími skleněnými dveřmi. Venku před sprcháčem je druhá část koupelny, na fotkách to vypadá jen jako rozšířený kout ložnice s umyvadlem (+ skříňkou, zrcadlem, světlem, el. zásuvkou, oknem...). Podlaha je stejná jako zbytek auta, takže je možné to mít takhle otevřené, opticky i prakticky to hodně  zvětšuje prostor v autě. ALE - na fotce je trochu vidět, že na stěně, oddělující sprcháč od postele, jsou ještě šoupačky. Dvoudílné, takové zalamovací, vytahují se vpřed a ke konci se vyklopí ještě takové menší, šikmá část. A těmi se dá celá koupelna oddělit od zbytku auta. A je v ní fakt hodně místa. Takže ženská se vysprchuje, vyleze ze sprcháče, v koupelně se osuší, vyfénuje, ustrojí, namaluje, vůbec se přitom netísní a není na ni vidět. No ale to není stále všechno - když se vzadu spí, dá se "ložnice" od koupelny oddělit těmi šoupačkami a od přední části auta závěsem. Když jde v noci někdo, spící vpředu, na WC, otevře si jen menší část šoupaček, neprochází zadní ložnicí ani do ní nevidí. A naopak. Jde-li na WC někdo ze zadní ložnice, také si otevře šoupačky, ale zůstává stále oddělen od přední části auta. Takže si můžete chodit v noci na WC a do koupelny třeba v rouše Adamově, zepředu i zezadu a pokud na tom záleží, obyvatelé druhé ložnice vás nevidí.

Odesláno (upraveno)

Jo, mám tohle téma čím dál raději a to především díky tobě Ivane.

Už jsem pokoukal desítky minut všech možných přestaveb jak povedených, tak i těch méně a začínám mít potřebu do něčeho podobného jít. Propadl jsem tomu zatím v rovině teoretrické, mám cca jasno v koncepci řešení (napájení, topení, ohřev TUV, řešení WC, atd..), baví mě objevovat co všechno se dá pořídit, ale bude to chtít nejdřív vyzkoušet v praxi.

Takže mě dneska napadl takovej blbej nápad, zářijovou dovolenou ve vybrané lokalitě v Chorvatsku prostě zruším bez vědomí manželky a večer před odjezdem přistavím vypůjčenej polointergrál a ohlásím že jedeme tímhle a zhruba tam někam ... :-)

Každopádně více se mi líbí relativně nenápadné řešení alá Vardura.

Upraveno uživatelem Lukyn77
Odesláno (upraveno)

Pujcit, zkusit, rozhodnout.

Ja to ale zatim neudelal a uz to sleduju dobre patym rokem. Chodim i na vystavy, kupuju casopisy, ale odvaha jeste nebyla :-)

Jsem na tom relativně podobně, ačkoli zatímco půjčky už proběhly, s koupí zatím váhám. Pokud jde o půjčování, taky se  známejma si půjčujeme větší alkovnu, pro tenhle účel je to super, ale vlastnit bych to něchtěl. Takže furt koukám po nějaký tý vestavbě, co jsem postoval pár příspěvků výš. Jinak jsem jezdil i VW Westfalia se střešním stanem a pro 2 dospělý a jedno dítě to bylo taky v pohodě.

Edit: a když jsem u těch WV, tak minulej týden u nás projížděla nějaká veteránská rally a byl tam mj. tenhle krasavec.

post-29493-0-20015600-1495796768_thumb.jpg

Upraveno uživatelem warann
Odesláno

Lukyn77 - Vandura je všechno, jen ne nenápadná:-). A i ona má nedostatky - nedá se v ní vzpřímeně stát, sprcha je venkovní, wc nouzové. Na druhou stranu je zážitkem i jízda a to pro nás, kteří nezůstáváme na jednom místě, znamená během týdenní dovolené několik desítek hodin relaxace, povídání si (na což není doma mnohdy čas), poslouchání hudby..., to vše v komfortu pohodlných sedaček, minimálního hluku, nulových vibrací a pro nás skvělé atmosféře interiéru. Ale nestěžuji si, hodně lidí lidí cestuje v jednodušeji upravených a menších autech, než je Důra a jsou spokojeni. Nicméně se obávám dne, kdy pro nás začne být koupelna nutností, protože absolutně netuším, co bych si koupil. Přeji všem, kdo o obytném autě uvažují, ať najdou tu odvahu a prostě to rozseknou. Život utíká, děti rostou, už nikdy nebudeme takoví, jako před 5 lety, neuskutečněné zážitky se už nikdy neodehrají. Země a lokality, kam se dříve jezdilo běžně, už třeba nejsou tak bezpečné. Prostě není na co čekat...  

• po 3 týdnech...
Odesláno

O víkendu proběhla menší akce, svatba kamaráda v Plzni. Vyrazili jsme už v pátek, popili a přespali pochopitelně v autě. V sobotu jsme pak uzavírali svatební kolonu a poskytovali i catering ve formě kávy, když se čekání u domu budoucí nevěsty trochu protahovalo, Důra byla vyhodnocena jako výborný "párty VAN". Se soboty na neděli opět dokonalé vyspání a celý pěkný víkend jsme zakončili komfortní plavbou domů. S každou jízdou se do Důry fakt znovu zamilovávám, to auto nemá chybu.

V pátek také přišly dofukovací zadní tlumiče Monroe. Vandura se s nimi dělala už ve své době, ale my máme verzi s obyčejnými a tam někdy cítíme rozdíl v "zakleknutí" zadní části při různém zatížení, nehledě k propérování na některých nerovnostech. Uvažoval jsem i o měchách, ty jsou ale dražší, těžší a prý si na Vanduře nerozumí se všemi tlumiči. Tak jsem zatím koupil tyhle a uvidíme... Pokud by to nefungovalo, jak si představuji, varianta měchů je v záloze...

post-3283-0-51878700-1497866204_thumb.jpg

post-3283-0-75522400-1497866232_thumb.jpg

Odesláno

Další skvělý víkend s Vandurou - tentokrát akce našeho motoklubu Boxer Morava ve Sluneční zátoce na Sázavě. Jel i můj kamarád a soused, se starou obytkou Tabbert na podvozku Peugeotu J5. Proti Důře je to obrovské auto se vším komfortem, velmi dobře vymyšlené, pocházející z dob, kdy se věci dělaly kvalitně, s výhledem desítek let používání. Má 2 děti a třetí na cestě, takže auto využiijí. Nám s Drákulkou je dobře v Důře...

post-3283-0-68631600-1498416222_thumb.jpg

Odesláno

Sacibagr - kde to je?

Pebe - ...a já seděl vedle ní, ale chápu, blondýny za volantem US vanu se všimne líp...:-). To jsme jeli ze Sázavy...

Odesláno

Sacibagr - kde to je?

Pebe - ...a já seděl vedle ní, ale chápu, blondýny za volantem US vanu se všimne líp...:-). To jsme jeli ze Sázavy...

přesně :)

hlavně jste pěkně identifikovatelní díky tomu perfektně ladícímu střešnímu boxu, to je jasná poznávačka na dálku

Odesláno (upraveno)

Sacibagr - kde to je?

Nová Ves - Okříšky - lom Vápenka.

Další dobré koupací tipy: Nová Ves u Litovle - lom, Jakartovice (Opavsko) - lomy - břidličné

Žulová, Vápenná atd - Rychleby - několik skvělých koupacích lomů.

Upraveno uživatelem Sacíbagr
Odesláno

Sacibagr - díky, dobrých tipů není nikdy dost...

Pebe - jojo, ten box byl geniální nápad, musím se pochválit. Furt jsem koukal po nějakém od Fiammy, dělají několik velikostí, otvíracích zezadu (ne zboku, jako klasické rakve), ale stále mi ta moderna na Důru neseděla, tak jsem to oddaloval. Nakonec jsem objevil inzerát na tenhle box. A hned mi bylo jasné, že je to ON, bylo ale podmínkou, aby se do něj vešel kempingový nábytek, kabely, sprcha, vědro, popruh k markýze a další věci. To se naštěstí potvrdilo. Box jsem vydrbal párou, sundal samolepky, nechal namíchat barvu v odstínu kol (nápad Drákulky) a kamarád a soused, bývalý lakýrník, to na zahradě stříknul:-). Pak ještě improvizace s přiděláním na střechu, ale podařilo se a na výsledek jsem docela pyšný. Ono to cenově nakonec vyšlo asi jako ten nejmenší střešní box Fiamma, ale tohle autu sluší, nezvýšil se aerodynamický hluk a dobře se do toho leze.

PS: A nakonec jsem ve stejném odstínu nastříkal i hliníkovou kedrlištu na markýzu. Když už, tak už...:-).

post-3283-0-74548700-1498468064_thumb.jpg

post-3283-0-88598200-1498468119_thumb.jpg

post-3283-0-79073800-1498468139_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Tak zarezervováno, v září se jede na jih caravanem. Budu se snažit pak sepsat zážitky z první cesty obytňákem ...

My jedeme v srpnu do rakous a taky poprvé. Už se těším a zároveň z toho mám trochu hrůzu. Přece jenom je to auto jako kráva.

Upraveno uživatelem xbraj19
Odesláno

Tak zarezervováno, v září se jede na jih caravanem. Budu se snažit pak sepsat zážitky z první cesty obytňákem ...

Pěkná kára. Kolik to má míst na spaní?

My jedeme v srpnu do rakous a taky poprvé. Už se těším a zároveň z toho mám trochu hrůzu. Přece jenom je to auto jako kráva.

Toho se vůbec neboj. Pokud člověk není úplný kopyto, tak je to v poho. My byli před dvěma lety ve Francii, jezdili jsme po městěch s docela úzkejma uličkama a žádněj problém nebyl. Pravda teda je, že mě to hrozně baví, v tý Francii jsme najeli asi 4,5t km, z čehož jsem řídil asi 4t a kámoš těch 500, letos po Polsku asi 2t a řídil jsem to celý. Příštá rok snad dáme Provence, už se těším.

A abych nebyl OT, tak kamarád udělal na víkendový blbnutí pro děti tenhle "obytňák". Smradi jsou nadšený.post-29493-0-35616200-1499521221_thumb.jpg

Pravda teda, že to ještě prokládá lodí, která je taky vlastně obytná.post-29493-0-89258100-1499521257_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...