Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Několik současných fotek. Kytky se po zaplavení vzpamatovaly, uvidím jestli taky stihnou odplodit. Na předposledním snímku jsou ty foliové buňky, na posledním záhon beraních rohů.

post-277-0-13833400-1375203613_thumb.jpg

post-277-0-04588900-1375203620_thumb.jpg

post-277-0-35472900-1375203626_thumb.jpg

post-277-0-74239900-1375203633_thumb.jpg

post-277-0-04720700-1375203641_thumb.jpg

post-277-0-42134000-1375203649_thumb.jpg

post-277-0-50307200-1375203654_thumb.jpg

post-277-0-16883200-1375203663_thumb.jpg

post-277-0-61373400-1375203670_thumb.jpg

post-277-0-65430300-1375203683_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)
  V 29. 7. 2013 v 10:42, gandalf napsal:

Ono tam sehrává roli více prvků.

- kdy jsi dal semínka klíčit, jaké druhy

- jaký substrát jsi použil na sazeničky, čím jsi přihnojoval, kolkrát jsi přesazoval

- světelné poměry

- v jakém období jsi provedl finální výsadbu, zemina, hustota výsadby, výživa, čím se zalévá, hnojí, dodávání mikroprvků ........

Musí se brát v úvahu, že doba tvorby plodů /po zralost/ se pohybuje od 60 do 120 dní. Částečné přistínění by nemělo vadit.

Já letos taky z toho nemám žádnou radost, kytky se po zaplavení sice zmladily, některé konečně kvetou, ale je to tak 50/50 a to do toho počítám i přebytky sazenic, které byly vytříděné jako slabší /tedy v podstatě jsem s nimi už nepočítal/, ale nakonec jsem je ještě rád vysázel do konteinerů a z fólie jim udělal jakési buňky /fotky dodám/.

Možná by nebylo od věci sestavit nějaký manuál pro nás začátečníky co pěstujou doma.Do čeho sadit,kolikrát přesazovat,čím hnojit atd.Abych se přiznal,mě teprve začíná Numex kvést. Nějak mě to nevadí,mám jej doma spíše na okrasu a vše navíc je fajn.Ostatní pálivky jsou u mámy na zahradě,tak ani nevím jak to vypadá.Jinak je vidět Gandalfe vidět,že to máš zmáklé....

Upraveno uživatelem bohus76
  • po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Abyste mohli posoudit, jak veliký pokrok chilli udělalo.

Naga PC1

post-277-0-06813100-1376146961_thumb.jpg

Sibiřské domácí

post-277-0-59530300-1376147034_thumb.jpg

edit.: ještě jsem přihodil koriandr - do chilli omáček a tak podobně

 

 

 

post-277-0-44166100-1376147080_thumb.jpg

post-277-0-23168900-1376147090_thumb.jpg

post-277-0-98194300-1376147148_thumb.jpg

post-277-0-82528000-1376147155_thumb.jpg

post-277-0-12413600-1376147170_thumb.jpg

post-277-0-63960500-1376147174_thumb.jpg

post-277-0-89609700-1376147180_thumb.jpg

post-277-0-49389300-1376147194_thumb.jpg

post-277-0-21733000-1376147203_thumb.jpg

post-277-0-32494700-1376147215_thumb.jpg

post-277-0-29632700-1376147222_thumb.jpg

post-277-0-72336600-1376147228_thumb.jpg

post-277-0-71909300-1376147236_thumb.jpg

post-277-0-72108000-1376147256_thumb.jpg

post-277-0-35971800-1376147323_thumb.jpg

post-277-0-93147800-1376147682_thumb.jpg

Upraveno uživatelem gandalf
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Dnešní stav. Pro dobrou sklizeň by to chtělo teplý, slunečný podzim. Kytky mají tak měsíc zpoždění.

Sibišské domácí

post-277-0-61330100-1377366271_thumb.jpg

Naga PC1

post-277-0-82864000-1377366325_thumb.jpg

Biskupská koruna

post-277-0-13730300-1377366361_thumb.jpg

Bhut Jolokia

post-277-0-20386300-1377366389_thumb.jpg

Jamajské žluté

post-277-0-60607800-1377366438_thumb.jpg

Můj "obr"

post-277-0-81422900-1377366468_thumb.jpg

Jamajské červené

post-277-0-67372700-1377366499_thumb.jpg

Habanero

post-277-0-23453500-1377366537_thumb.jpg

post-277-0-31356700-1377366611_thumb.jpg

post-277-0-84781200-1377366574_thumb.jpg

7Pod Jonah

post-277-0-63886400-1377366634_thumb.jpg

***** Sv. Petra /úd mi projde?/

post-277-0-42653000-1377366766_thumb.jpg

Jalapeňo na záhonu /zralá průběžně sklízím/

post-277-0-46865500-1377366813_thumb.jpg

post-277-0-97327400-1377366818_thumb.jpg

 

 

 

Odesláno

Při takovém množství by měl vyžadován zbrojní pas nebo něco podobného.

Co s tím děláš? Neuvažuješ o rozesílání "bedniček"? Hlásím se k odběru, alespoň jedné a pokud mě nezabije a přežiju, tak dalších :-)

Odesláno
  V 24. 8. 2013 v 18:06, brett napsal:

Při takovém množství by měl vyžadován zbrojní pas nebo něco podobného.

Co s tím děláš? Neuvažuješ o rozesílání "bedniček"? Hlásím se k odběru, alespoň jedné a pokud mě nezabije a přežiju, tak dalších :-)

Co s tím dělám? Většinu rozdám buď čerstvé, nebo sušené /vnutím/, něco do omáček /taky rozdám/. Udělat někomu radost /nebo peklo/ je moje odměna - fakt. Doma pro svou potřebu pochopitelně mám mleté chilli rozdělené podle druhů, chutí, vůně, barvy, ostrosti...... Známým to míchám. To bys nevěřil jak pár zrníček chilli zvýrazní chuť jídla /ne přebije/ :furious:

Odesláno

To já jsem manželku postupně převedl na správný břeh. Klidně si už nechá "přibrousit" cokoli třeba žlutou Jolokií /kolem 1.000.000 SHU/. Syn bejval taky posera, ale lepší se.

Odesláno (upraveno)

děcka, poraďte, pls.

 

Několik let chodím na jídlo k indům a míval jsem od nich hodně čerstvých papriček, vybíral jsem z nich semínka a teď jsme je s kolegou v hokně dali klíčit.

Klíčí, resp. leží v substrátu už třetí týden a nic.

Nasadili jsme cca 30 semínek a prd, buď jsou semínka v stará (cca 3 roky, skladováno v temnu a suchu), nebo děláme něco blbě.

 

Dali jsme je cca 1-5mm pod povrch (jak se to kde povedlo), do kelímků s deklama, máme je v cca 2m nad zemí v kanclu na polici, takže relativně stálá teplota, ale nedivil bych se kdyby se přes den pohnula od cca 22 do 28. Vlhčíme rozprašovačem, aby bylo stálé vlhko.

 

P.S. Co si tak matně vzpomínám, ty papričky vypadaly nějak takhle, ale vím houno, co je to za druh.

cilli2.jpg

Upraveno uživatelem Sedlin
Odesláno

Zkus dát nějaká semínka třeba na tácek s vlhkým papírovým ubrouskem a přetáhni přes to igeliťák. Tak budeš moci sledovat klíčivost v přímém přenosu /ne že to zavřeš někam do skříně/. Ale klíčí-li v půdě není 3 týdenní doba žádná vyjímka /podle druhu/. Jakou tam máte vlhkost, substrát, co jsou zač ty dekly? 5 mm je hodně hluboko. Nejlepší je přetáhnout přes to igeliťák. Jestli jste to přelili, tak taky mohla semínka shnít.

Jestli ti můžu poradit, tak si sežeň nějaká semínka konkrétní odrůdy /třeba Habanero/, abys věděl, co vlastně máš a jaké to má nároky. Pro příští sezónu je třeba začít v únoru. I kdyby ti to teď vyrostlo, tak by rostlina přes zimu strádala nedostatkem světa /musel bys jí postavit světelný box a byl bys podezření, že se pokoušíš pěstovat travku :-)/. Jestli vytrváš, tak se v lednu ozvi - pomohu.

Odesláno

Nechci do toho nikomu kecat,ale je lépe když má člověk alespoň balkon kde může papriky vyvenčit.Mě na balkon paří slunko,že by hned byly na tabák a doma mě to moc neroste.Většinu sazenic od Gandalfa jsem přesunul k mámě do pařeňáku a rostou před očima.Kde mě začíná numex sotva kvést,tak máma má už plody :-( .

Odesláno

vlhkoměr nemáme, ale kelímky jsou orosené a substrát je stále alespoň drobet vlhký, substrát dotáhl kolega, historii neznám, dle jeho slov, cituji: "normální substrát do květináče".

dekly jsou proděrtavěný víčka, který pasujou na ty kelímky (ve fast foodu ti do toho daj oběd s sebou:-))

 

chceme je mít v hokně a tam balkon nemáme, ale okna na jih :-)

Odesláno

Ty dekly zahoď a přetáhni igelit /klíčky potřebují světlo/. Ale jestli jsou 1/2 cenťáku hluboko, tak je po nich /nějakou vydloubni a zkontroluj to/. Ale v kanclu ti to přes zimu neporoste. Leda že bys tam dal už vzrostlou - to by přežila. Kdyby jel někdo z tvých kolegů k nám na jih, tak bych ti nějakou pekelnou kytku poslal :-) Stejně nevim co s nima. Jednu Nagu PC1 mám druhý rok a stále plodí jako o závod /udává se cca 800.000 SHU, ale tady spíše polovic - i tak je to až dost a většina lidí to nepozře ani náhodou/. Všechno jsou to totiž trvalky, ale potřebují péči.

Ale věř mi no name chilli nemá cenu pěstovat /některý odrůdy v domovině dorůstaj běžně 2 metry, některý potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost, desítky litrů substrátu a pod./. Já je sice mám taky, ale spíš do sbírky a pro porovnání chuti a pod. /ale vím odkud jsou/.

V lednu ti klidně pošlu semínka chilli, co v kanclu porostou a budou i plodit /třeba to Sibiřské domácí - málo kdo ho má a ostrostí se přinejmenším vyrovná těm Thajským, nebo Vietnamským odrůdám co v těch kuchyních používaj a navíc je masitější/.

Odesláno
  V 24. 8. 2013 v 22:23, brett napsal:

stavím se do fronty na sadu semínek :-)

Není problém - znáš to :-) O všechno, co mám, se rád podělím /s vyjímkou těch obrů/. Musí ještě nějaký čásek u mně pobýt, aby byly stabilní. Ale stejně leos plánuju jejich meristemové množení a to budou identičtí jedinci jako matky. Uvidim co z toho vyleze. Genetika je kur.a :-) Mrchy se mi samovolně kříží ....... Ale je to dobrodružný.

Odesláno
  V 24. 8. 2013 v 22:23, brett napsal:

stavím se do fronty na sadu semínek :-)

Zdravím Tě brette jak se daří,co nového ve světě starých Omeg? :-)

Odesláno (upraveno)

tak zatím jen tohle, jeden sáček toho bylo, ostatní ještě zelené a něco stopro bude muset jít na podzim do pokoje, to už podle mě dozrát nestihne 

 

946947_4688926519890_1677305726_n.jpg

Upraveno uživatelem Lion
Odesláno
  V 28. 8. 2013 v 18:15, gandalf napsal:

Pěkný a chutná? To jsou Thai Red, nebo Vietnam?

 

jojo, vostrý to je :D nevím, je to c. chinense, odrůdu neznám

 

z tvých fotek bych řekl, že to budou tyhle:

 

http://forum.chronomag.cz/uploads/post-277-0-74239900-1375203633.jpg

 

http://forum.chronomag.cz/uploads/post-277-0-71909300-1376147236.jpg

 

a možná:

 

http://forum.chronomag.cz/uploads/post-277-0-35472900-1375203626.jpg

 

http://forum.chronomag.cz/uploads/post-277-0-16883200-1375203663.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...