dieegoo Odesláno 16. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Pánové - klobouk dolů, fakt paráda. Já měl letos sklizeň co do druhů dost chudou, ale aspoň něco. Doufám, že příští rok to bude lepší - máte tipy na eshopy, kde prodávají "použitelná" semínka?
dieegoo Odesláno 16. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Rád bych něco, co je relativně nenáročný na péči - skleník mám na chalupě, není v mých silách starat se o to každý den, zálivku jsem schopný udělat tak 1, max 2x do týdne.
gandalf Odesláno 16. listopadu 2014 Autor Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Pokud bys to zvládl 2x týdně, tak to je ideální. V tom případě můžeš pěstovat cokoli si vzpomeneš - vodou spíše uškodíš.
gandalf Odesláno 17. listopadu 2014 Autor Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2014 Rád bych něco, co je relativně nenáročný na péči - skleník mám na chalupě, není v mých silách starat se o to každý den, zálivku jsem schopný udělat tak 1, max 2x do týdne. Jestli budeš mít zájem o nějaká semínka ode mně, tak se koncem ledna ozvi. Něco vhodného bychom vybrali. Ale počítej s tím, že ti do půli května budou strašit v bytě /v lepším případě/.
gandalf Odesláno 3. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 3. prosince 2014 Opožděně předkládám adventní chilli věnec a břečťan.
busdriver Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Nechtěl bych to tenhle rok zas prošvihnout, tak se radši zeptám dopředu.. Potřeboval bych návod pro blbý , jak začít s pěstovánim chilli. Mám pocit, že se začínalo se semínkama poměrně brzo - únor možná? Kde sehnat semínka (případně nějakej doporučenej druh.. určitě chci zkusit jalapeňa a asi 7 pot), vyplatí se "balíček pro začátečníky" na seminka-chilly.cz? Co ty rašelinový Jiffy tablety, jsou vhodný? Obejdu se bez skleníku?
gandalf Odesláno 15. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 (upraveno) Ahoj, výsev se provádí v únoru. Máš několk možností - buď necháš semínka klíčit v jiffech, nebo je necháš klíčit ve výsevním substrátu /já používám Gramoflor, je sice dražší, ale fakt lepší/, nebo semínka necháš naklíčit na navlhčeném papírovém ubrousku /na polystyrenovém tácku a přetažený igeliťákem/. Teprve potom můžeš naklíčená semínka opatrně zasadit buď do substrátu, nebo do jiffu.V každém případě v této fázi potřebuješ takový ten umělohmotný výsevní pařníček - běžně je to k dostání a stojí to pár korun. Když se rostlinkám začnou tvořit pravé lístky, tak jim opatrně větráš, aby se otužovaly /ale ne oknem - to by je zabilo/. Hlavně nepřelévat. K zálivce můžeš podle návodu přidávat Kristalon-start a Lignohumát. Jestliže rostlinky mají tak 4-6 pravých listů, tak je poprvé přesadíš do větších nádob /stále bacha na vodu a na průvan/. To už by měly být kytky otužilé a tak se nepřikrývají tím deklem /bacha na průvan od okna a přímé slunce/. Na přesazení použiješ substrát B a občas přihnojíš /zkraje ještě přykryté, než prokoření/. Když jsou rostliny silné a substrát je již prorostlý kořeny, tak je zase přesadíš do větších nádob /tak duben/. Po "zmrzlých" /pokud to počasí dovolí/ je přeneseš ven. V té době je důležité jim přistínit třeba bílou netkanou folií, aby je slunce nespálilo /bacha na vodní kapky na listech, v této fázi fungují jako čočka a listy spálí/. Asi po 3 týdnech budou kytky už na slunce zvyklé a nemusíš jim stínit. Pochopitelně že v té době je už máš zasazené ve velkých kontejnerech, nebo ve volné vyhnojené půdě. Kytky je třeba chtánit před průvanem /třeba igelitovou stěnou/, nepřelévat, přihnojovat i na list /stále trochu Lignohumátu/, Hoštické hnojivo a pod. Kytky při přesazování vždy trochu "utop" - ony vytvoří další patro kořenů. Kytky jsou pak na přímém slunci - to jim už nevadí.Jalapeňa můžeš dát rovnou na záhon, Habanera bych pěstoval v kontejnerech /když nemáš foliják/, ale udělal bych jim takovou igelitovou buňku /sesadáš kontejnery k sobě, do rohů dáš tyčky a obtáhneš to igelitem /nahoře klidně otevřený/. 7POT, Jolokie, Škorpiony a pod. potvory bych venku nepěstoval, protože celkem nic nesklidíš - jsou to rozmazlený a náročný potvory a mají dlouhou vegetační dobu /mám to vyzkoušený/.Balíček pro začátečníky je dobrý, já bych ti klidně poslal semínka Biskupský koruny, jednak je to pěkná velká kytka, má zajímavý plody a venku spolehlivě roste /a moc nepálí/, nebo ti přibalím, co budeš chtít /třeba i něco, co můžeš potom dát do bytu/.Když budeš potřevobat něco řešit, tak se klidně zeptej. Pokud budu znát odpověď, tak rád poradím. Upraveno 15. ledna 2015 uživatelem gandalf
paia Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 ani nevím, co mám za odrůdu (mohl by mi to prosím někdo identifikovat?), ale květy mi to dělá pořád a plody taky ještě nějaké jsou, jak jste na tom u vašich papriček? pěstuju to v kanclu za oknem (jižní strana).
gandalf Odesláno 15. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Podle listů by potřebovala přesadit do čerstvého substrátu /taky přihnojit/. Podle květu nějaká Chineska. Jakou má chuť, vůni ...?
paia Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 myslíš ty oschly špičky listů? spíš je už zlikviduju a budu se připravovat na novou výsadbu. chuť a vůninevím, jak posoudit, mohu jen pálivost a ta je velmi proměnlivá, od "skoro nic" až po "příjemně pálí" - testováno kolegou v práci s plechovou hubou. není to břitva jako nějaká jolokia.
gandalf Odesláno 15. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Ne, to zasychání je celkem normální /místnosti s topením/. Ale ty vrcholový listy jsou evidentně špatně, nedostatečně, živený. Obsah kapsaicinu je závislý na výživě.
paia Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Co je na těch vrcholových listech špatně? Promiň, jestli se ptám na blbosti, ale jsem kancl krysa, která zahradu viděla z rychlíku... ;o) Rostlinky jsem pravidelně zastříhával, aby nerostly do výšky, ale více větvily a nědávno jsem zastříhával i listy, aby šla výživa více do plodů.
gandalf Odesláno 15. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Těžko se to vysvětluje - to mi říká praxe. Listy bych nezastřihoval /oslabuješ kytku v tom stresujícím prostředí/. Spíše hnojit, přesadit, nebo štípat květy.
paia Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Květy jsem štípal na začátku, kdy rašily, teď už je nechávám, dělají se tak rychle, že bych to stejně nestíhal. Hnojit ani přesazovat to nebudu, spíš vypěstuju novy rostlinky a tyhle zlikviduju.
Sedlin Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 (upraveno) Nechtěl bych to tenhle rok zas prošvihnout, tak se radši zeptám dopředu.. Potřeboval bych návod pro blbý , jak začít s pěstovánim chilli. Mám pocit, že se začínalo se semínkama poměrně brzo - únor možná? Kde sehnat semínka (případně nějakej doporučenej druh.. určitě chci zkusit jalapeňa a asi 7 pot), vyplatí se "balíček pro začátečníky" na seminka-chilly.cz? Co ty rašelinový Jiffy tablety, jsou vhodný? Obejdu se bez skleníku?hele gandalf je profík a asi mu to vzejde šecko mě teda ne, ale asi je to proto, že ses tím tak nemažu.nasypem (s kolegou, máme pěstírnu v práci :-)) do kelímků vod jogurtu substrát (výsevní) nahoru položíme cca 2x2cm kousek papírovýho kapesníku a na to položíme jedno semínko. zadeklujem to igeliťákem, do něj uděláme kudlou, kružítkem, párátkem pár dírek, aby to neplesnivělo a postavíme to na topení v práci pod oknem, topí se tam, podle toho jak to zapnu, přes noc a přes víkend ne. na víkend to dáváme někam nahoru (na skříň), kde se spíš drží teplo.jakmile semínka vyhoděj kořínek, tak ho krpaet přikryjem tím substrátem a stále to necháváme na ubrousku a stákle s igeluťákem. až už to má dva lístky jemně přesypem celý zbytek ubrousku a necháváme, až je rostlinka tak veliká, že jí v ůstu brání igeliťák, uděláme do něj větší díru a rostlinku necháváme lískama nad sáčkem, ale jinak to máme stále přikrytý - hlavně kvůli vákendům, aby nám to při velkým teplu nevyschlo a nepozdechalo, ale musí se dávat majzla, ayb to nesplesnivělo. Až to těch lístků má víc (jak píše gandalf) a pak to celý s tím substrátem vyklepnem z jogurtovýho kelímku a přesadíme do malýho květináče, zase do výsevního substrátu a další přesazení už dáváme do normálního substrátu a za pár týdnů začínáme hnojit nějaky guanem (žlutá flaška a docela to sm.dí). z minulýho roku máme nechaný dvě calica, sbiře a jeden Bonsai, jen sme je zastříhaly (i kořeny) a přesadily do menších s novým substrátem a pupeny zaštípáváme furt a ano někdy mám pocit, že neděláme skoro nic jinýho, než štípem pupeny. pohledám fotky, těch zastřiženejch haluzí a nabliju to semedit: takhle nám vzešly z cca 20 semínek sibiřů, asi sedmnáct, z deseti bonsajů sedm a z pěti calic, čtyři, naga ani jedna - to je holt choulostivá kytka Upraveno 15. ledna 2015 uživatelem Sedlin
Sedlin Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 tak tu tohle je kříženec Calica a Bolivian Bonsaie, taky zastřižená, tu netvarujem, je to pěkná kytka sama o sobě tady je Calico, trochu je tvarujem do stromečku Bolivian bonsai tohle (tohle tohle přímo ne, to je kytkaze semínka z tý kytky, co sem koupil v zelenině) sem koupil tady u nás v zelenině a už druhej rok to máme a furt to jede, rodí to jak vzteklý a trubky to taky umí protáhnout tu sou sibiře tu jen pohled na moje okno a tady sou Olivy:-)
busdriver Odesláno 15. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2015 Gandalfe, Sedline, díky moc oběma za vyčerpávající odpovědi
Lu2cz Odesláno 30. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 30. ledna 2015 Šikovnej gandalf: Prosím prosím, mohl bych taky, pokud budeš mít dostatek, poprosit o nějaká semínka... Koukal jsem na e-shopy a někde prodávají 5 semen za 50-80 Kč, což mi přijde celkem dost... Foliák ani skleník zatím nemám, takže všechno půjde do větších květináčů ven, nebo do země... Pěstovat potvůrky jako 7poty, Jolokie, Škorpióny a cokoliv takhle masakrózního, na to zatím nemám prostředí a podmínky, takže jsem měl představu právě Bishops crownů, jednak jsou poměrně masité, jednak pěkně vypadají, a hlavně výsledek bych naložil jako kapie do sladokyselého kořeněného nálevu s olejem mňam... ale habaněros bych třeba bral taky, pokud se jim pod Radhoštěm v 500 m.n.m. bude bez skleníku dařit... Ale budu rád naprosto za cokoliv do podhorských podmínek... (u nás papriky, meruňky, broskve atd nedozrávají a teda nerostou, tedy bez skleníku... daří se trnce, bramborám, česneku, vyroste i kopr, mech, lišejník, kleč a jalovec - to jenom pro dokreslení situace), ale loni jsme měli celkem pěkná rajčata, jen tak venku, umístit tak, aby měly dost sluníčka celý den není problém, se závlahou také ne... Díky moc! Martin
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se