Petr_P Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Kluci, kdyz se vás složí dost, tak tu anténu tady v přímém přenosu vytahnu a udělám recenzi :-))) ...a to my se rádi půjdeme podívat na přímý přenos... ...i na jeho pokračování...
Návštěvník Tada Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Kluci, kdyz se vás složí dost, tak tu anténu tady v přímém přenosu vytahnu a udělám recenzi :-))) No, už jsme se tu skládali na větší blbosti než je tahle věc. Navíc by to 1. byla sranda a za 2. bychom zjistili, že to fakt funguje
Hasňa Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Asi jedine Brajtle s kulama. Ty si primo rikaji o dobrodruznejsi zivot.
Frantik Odesláno 27. července 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Jste všichni magoři :-) Říkám vám, nechte toho :-)
Gustaf Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Jste všichni magoři :-) Říkám vám, nechte toho :-) a ten červík hlodáááá...a hlodáááááá
groula Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 a ten červík hlodáááá...a hlodáááááá a k čemu to pak je, když to člověk ani nevyzkouši jestli to funguje . Co když to bude v nouzi potřeba a nebude se vědět kterak na to Těžko na cvičišti lehko na bojišti
lib Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Frantiku, dokud to nezkusis, budes porad jenom premyslet, jestli on to neni jen nejakej ten marketing. Jakoze nafejkovanej pocit z 'emergency' toolu, takovej ten 'ocni vyter', jenom hracicka pro maly decka. Pochybovat, pochybovat, pochybovat......to je ted udel Tvuj, dokud...!!!
Street Glide Odesláno 27. července 2012 Nahlásit Odesláno 27. července 2012 ......hele Frantiku,na co je tam ta bombička s uzávěrem,..........to je "SIFÓN"...????? :-))))) .....jinak odvážnej "digiúlet"..........jsi vostrej :-)
Frantik Odesláno 27. července 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. července 2012 Ted mám doma dvoje digi - Breitling a G-Shock :-)
Frantik Odesláno 30. července 2012 Autor Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Jsou to ideální oblekovky, navic jsem zvyklej, ze mi z rukavu neco cumu - misto panerai ucha je to anténa
semi001 Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Jsou to ideální oblekovky, navic jsem zvyklej, ze mi z rukavu neco cumu - misto panerai ucha je to anténa Parádní oblekovky, takhle si je představuji i já :-)
misoo Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 to je na AA alebo AAA baterku ? sorry, nedalo mi... inac su pekne celkom, gratulujem a uzivaj do najblizsej chrono-prihody...
Pirx Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Já bych si laskavě dovolil upřesnit pár faktů pro uživatele těchto hodinek v ČR, na které tak nějak Breitling a jeho prodejci neupozorňují. Nouzová letecká frekvence 121,5 MHz je u nás monitorována trvale! Děje se tak pomocí soustavy pozemních přijímačů rozmístěných po celé ČR, které vyhodnocuje Záchranné koordinační středisko Praha sídlící v Jenči za Prahou (pochopitelně i letící letadla mají v radiostanicích zpravidla zabudovánu funkci, kdy automaticky poslouchají tuto nouzovou frekvenci). V Jenči jsou ale schopni zdroj signál na základě triangulace poměrně dobře lokalizovat ! Jen to malicko doplnim, Zachranne koordinacni stredisko, tzv. RCC se nenachazi v Jenci, ale v Praze na letisti Ruzyne. Jenec je pouze korespondecni adresa a sidlo Rizeni letoveho provozu. Viz http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/g3-6.pdf kde jsou presne souradnice skutecneho umisteni RCC strediska. Frekvence 121.5 MHz je samozrejme stale pouzivana a sledovana. RCC ji monitoruje, kazde zachycene vysilani zameruje a vyhodnocuje nepretrzite 24 hodin denne. Stejne tak na pracovisti Rizeni letoveho provozu v Jenci je frekvence 121.5 stale 'na poslechu'. Je mozne se k ni pripojit, poslouchat, vysilat ze vsech pracovnich pozic ridicich letoveho provozu s tim, ze vzdy alespon na jedne pozici musi byt tato stale slyset, coz je nejakym zpusobem technicky osetreno, proste nejde to uplne vypnout a regulace hlasitosti ma nastaveny 'doraz'. Posadky letadel vybavenych vice radiostanicemi by mely mit jednu z nich stale naladenu na 121.5, nevim vsak, do jake miry je to zakotveno v platnych predpisech. Praxe je takova, ze pokud je zachyceno vysilani ELT (Emergency Locator Transmitter) na 121.5, nahlasi to sluzbe rizeni letoveho provozu s nejvetsi pravdepodobnosti posadka British Airways nebo Lufthansa, naopak posadky spolecnosti z jiznich a vychodnich zemi na to spis dlabou. Dalsi postup RCC zavisi na okolnostech, signal samozrejme zameruje vlastnimi prostredky, pripadne se prostrednictvim rizeni letoveho provozu dotazuje posadek preletavajicich letadel od kdy je signal slysitelny, v jakem miste nejsilnejsi atp., pak pripadne vysila na misto nejdrive pozemni hlidku PCR, letecka sluzba je na rade az pozdeji.
Frantik Odesláno 30. července 2012 Autor Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Diky moc za info. Takze ten vyjezd nebude tak drahej
Petr_P Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Diky moc za info. Takze ten vyjezd nebude tak drahej Frantíku nenech se ukolébat! Je to jen finta, aby jsi polevil v ostražitosti a anténu vysunul! Řekněme, že ve třech případech, které jsem s popisu své práce měl možnost důkladně analyzovat, byl ve všech třech případech vrtulník zvednut a to bez prodlení(!). Dva případy popisuji na svém zdejším blogu a jsou poměrně specifické, ale třetí případ je asi pro nás nejvíce poučný. Pozemní obsluze na letounu se podařilo nevědomky zakopnout o spínač systému ELT (velký nouzový radiomaják zabudovaný napevno v letounu). Ten přibližující vrtulník nad nimi o pár minut později je opravdu docela vylekal. V žádném z těchto případů policie nebyla na místě první. Samozřejmě Pirx má pravdu v tom, že středisko Záchranné koordinační středisko Praha (RCC) obsluhují velmi inteligentní lidé s mnoha lety zkušeností, kteří mají své postupy, jak si nejdříve ověřit věrohodnost nouzového signálu, než zapojí všechny složky záchranného systému. Stejně tak posádky záchranných vrtulníků mají své postupy, jak najít něco nebo někoho na zemi. A proto jsem záměrně uvedl jako příklad centrum Prahy. Překvapivě v rozsáhlé zástavbě najít místo havárie může být ze země velmi zdlouhavé. A v hluku velkoměsta se může lehce stát, že havárie velmi malého a lehkého stroje může být poměrně špatně zaznamenatelná svědky (hlavně za tmy nebo bouřkové přeháňky). Nebo naopak svědci si navzájem úplně protiřečí. Naopak ze vzduchu a ještě s výhodou navádění na signál vysílače, je to ta nejrychlejší pátrací a záchranná metoda. V rozhodnutí RCC to bude zohledněno. Stejně jako to, že nad Prahou/u Prahy je poměrně hustý letecký provoz (hodně letišť s hodně vzlety a starty, hodně letadel, hlavně vrtulníků s právem létat nad centrem), takže je skutečně možné, že se v mnou zvoleném místě může něco stát. RCC také musí zohlednit, že se nedávné historii letectví už stalo, že vysílač ELT v letounu pád nepřežil a přesto byly přeživší. Proto signál z vysílače z hodinek Breitling ignorovat nemohou. Stejně musí vyšetřit, co je/bylo jeho původcem.
Petr_P Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Jen to malicko doplnim, Zachranne koordinacni stredisko, tzv. RCC se nenachazi v Jenci, ale v Praze na letisti Ruzyne. Jenec je pouze korespondecni adresa a sidlo Rizeni letoveho provozu. Viz http://lis.rlp.cz/ai.../valid/g3-6.pdf kde jsou presne souradnice skutecneho umisteni RCC strediska. ... Posadky letadel vybavenych vice radiostanicemi by mely mit jednu z nich stale naladenu na 121.5, nevim vsak, do jake miry je to zakotveno v platnych predpisech. .. ... Díky za upřesnění. Já jsem se jich vlastně nikdy neptal, zda se po vybudování nového sídla Řízení letového provozu ČR v Jenči přestěhovali nebo nepřestěhovali s nimi. A jejich korespondenční adresa mě skutečně zmátla. U rádií je ještě možnost, jak to funguje. Moderní přístroje do velkých letadel mají možnost příposlechu ?Guard?, tedy nouzové frekvence 121,5 MHz (a/nebo 243 MHz u vojáků). To znamená, že rádio vysílá a přijímá na jiné frekvenci, ale kdykoliv někdo vysílá na 121,5 MHz, tak to přijímá. Po 11. září 2001 je nouzová frekvence 121,5 MHz často používaná (a to i přepadovými stíhačkami) pro nouzovou komunikaci s letounem, který z nějakého důvodu neodpovídá na jiných frekvencích. Proto se pilotům důrazně doporučuje mít jeden přijímač naladěn na tuto frekvenci (pokud mají více rádií nebo mají funkci monitoringu Guard).
lib Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Petre, jsi demon... S tim bych i souhlasil.Nic ale nenahradi vlastni zkusenost, ze? Franto, co Ty na to???
Petr_P Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Po 11. září 2001 je nouzová frekvence 121,5 MHz často používaná (a to i přepadovými stíhačkami) pro nouzovou komunikaci s letounem, který z nějakého důvodu neodpovídá na jiných frekvencích. Proto se pilotům důrazně doporučuje mít jeden přijímač naladěn na tuto frekvenci (pokud mají více rádií nebo mají funkci monitoringu Guard). Když se někomu na křídle znenadání objeví přepadová stíhačka, tak je často tak vylekaný, že na použití frekvence 121,5 MHz prostě zapomene. Proto Švýcaři na podtrupové nádrže svých stíhaček F/A-18 Hornet umístíli jednoduchý nápis, který pilotovi připomene na jakou frekvenci si má přeladit.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se