Přejít na obsah

ČAJ

Doporučené příspěvky

:) Zavřené to voní jako suchá pomerančová kůra a když to otevřeš tak jako pomerančová kůra s puerh čajem. :D Chuťově to není žádná Fanta, dokonce jsem měl chvílema pocit, že cítím nádech soli a pepře, jemnou zemitost a seno. Voní sladce.

Ty pesticidy - to je i má obava. Ale zvědavost zvítězila.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové a dámy čajemilní a čejemilné, snad se nedopustím nějaké protipravidlové nepatřičnosti, ale po všech turbulencích v osobním životě, stěhování a tak dále mám teď prostor (nejde o komerční prostor), kde mohu uspořádat pro řekněme čtyřčlenné až patnáctičlenné skupiny degustace čaje dle domluvy. Když se tu řeší pu erhy, což je má velká láska, tak pokud by byl zájem, klidně mohu zájemce pozvat, můžu pro ně připravit pu erhovou degustaci s opravdu krásnými archivními pu erhy, můžu jim k tomu i něco říct... Prostě pokud by byl zájem, mohu vám do čaje udělat stručný vhled stejně tak, jako představit nějakou speciální skupinu, naučit přípravu atd...

Jinak já bych do nákupů z ebaye a podobných nešel, myslím, že skutečně pravé a autentické čaje člověk takhle koupí jen s extrémní dávkou štěstí a propíjet se tou záplavou se mi úplně nechce, raději si koupím čaj z ověřeného zdroje, byť samosebou dráž.

Odkaz ke komentáři

Pánové a dámy čajemilní a čejemilné, snad se nedopustím nějaké protipravidlové nepatřičnosti, ale po všech turbulencích v osobním životě, stěhování a tak dále mám teď prostor (nejde o komerční prostor), kde mohu uspořádat pro řekněme čtyřčlenné až patnáctičlenné skupiny degustace čaje dle domluvy. Když se tu řeší pu erhy, což je má velká láska, tak pokud by byl zájem, klidně mohu zájemce pozvat, můžu pro ně připravit pu erhovou degustaci s opravdu krásnými archivními pu erhy, můžu jim k tomu i něco říct... Prostě pokud by byl zájem, mohu vám do čaje udělat stručný vhled stejně tak, jako představit nějakou speciální skupinu, naučit přípravu atd...

Jinak já bych do nákupů z ebaye a podobných nešel, myslím, že skutečně pravé a autentické čaje člověk takhle koupí jen s extrémní dávkou štěstí a propíjet se tou záplavou se mi úplně nechce, raději si koupím čaj z ověřeného zdroje, byť samosebou dráž.

Ahoj Zdenku, 

degustaci pod tvym dohledem bych rad absolvoval, bohuzel to mam ale z ruky. 

Jo, ebay a aliexpres a podobne jsou zaplavene cajem ruzneho puvodu a kvality, no, jak uz jsem psal, zvedavost zvitezila. Beru to tak, ze uz to muze byt jen lepsi. :) A taky bych te poprosil o nejaky solidni zdroj, treba i zahranicni e-shop. Diky predem!

Odkaz ke komentáři

Dobrý den všem,

ad zdroj: omlouvám se, ale protože se čaji věnuji dvacet let, tak  vpodstatě nenakupuji na volném trhu, ale spíše soukromě od svých přátel. Ebay bych z úvah vypustil úplně...

ad degustace: lze se domluvit vcelku libovolně jak na tématu (od základního vhledu do světa čajů přes základní ukázky příprav po degustaci konkrétních čajů), a to v Praze. Samozřejmě lze spojit s malým chronosrazem a udělat chronočajosraz :)

Odkaz ke komentáři

A kdyby byl typ na zdroj v Brně, tak bych se mu nebránil....

Podle mě to v Brně jde s čajema od 10 k 5. Na Římáku už dnes jen vychválí čeho mají nejvíc, což je smutné. Už dvakrát se mi stalo, že když jsem chtěl "nejlepší Darjeeling co mají" tak mi doporučili naprosto nezajímavý, plochý, obvyčejný hnědák, o kterém nedokážu uvěřit, že někomu opravdu výjimečně chutnal. O ostatních čajovnách snad nemá ani cenu psát, tam je nabídka normální loterie. Já většinou kupuju z e-shopu pražské Dobré čajovny a trapácky vybírám ty nejdražší - úspěšnost je tak 2:1. Další věc je, že ve spoustě čajovnách neumí čaj ani pořádně připravit, poslední výjimka kterou jsem potkal byla čerstvě rozšířená čajovna v Telči. Bohužel krapet z ruky.

Ještě k nákupům - aniž bych se chtěl dotknout Zdenka.Prachare, podobné příspěvky jsou spíš kormutlivé - sice se dozvíme, že nemáme kupovat na E-bay a podobně, ale vhodnou alternativu ne. To je, alespoň pro mě, rada s nulovou hodnotou. E-bay a různé e-shopy jsou tak nakonec stejně jediná další možnost k tuzemským prodejcům.

Odkaz ke komentáři

Tip na kvalitní čaj bych dal buď klasicky Dammann nebo ve Vodičkový ul. poměrně nově Teegschwendner. Od obou vyzkoušeno víc druhů. Pro zelenej čaj bych šel 100% do Dammanna a pro černej, protože mi nelezou černý parfémovaný, spíš do toho Teegschwender. Ale musím říct, že mi docela jedou i poměrně obyčejný černý čaje od Marks Spencer (Assam, Breakfast). Ale jestli tam maj i puerh, to si nejsem jistej, navíc v tom bych taky potřeboval nějakou osvětu, ptž s tim nemám pražádnou zkušenost.. 

Odkaz ke komentáři

Teegschwendner jsem tu chtěl zrovna zmínit, u těch už nakupuju několik let, ale zatím jen zelené čaje. Pokud člověk může věřit tomu, co píšou, všechny své čaje nechávají kontrolovat na chemii, jak ve své laboratoři, tak i v jiných nezávislych laboratořích v Německu. 

Tady, v Německu, mají spousty kamenných poboček a od 17 Eur i zadara poštu z jejich e-shopu. Do ČR je pošta nesmysl. Ale myslím, že to co nemají na pobočce v Praze, by se to mělo dát objednat a vyzvednout.

Puerhy tam mají jen dva (Nr.572 a Nr.576), asi vyzkouším, až dopiju ten ebay. 

Odkaz ke komentáři

Nevim, jestli to už tady nezaznělo, ale v Praze bych doporučil mrknout do Rawcha. (http://rawcha.cz/

Jednou jsem navštívil podnik pana majitele ještě když to byla Čajírna nad vokem a příjemně s ním poklábosil. A zároveň si odnesl několik čajů v hodnotě entrylevel seiko automatek :D

Takže tady je nabídka velmi zajímavá a hlavně si to pan majitel i sám vozí. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...